ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Σε τροχιά ανόδου πτωχεύσεις και "φέσια" στην αγορά

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 1999, αυξήθηκαν 12,9% οι πτωχεύσεις και κατά 9,57% η αξία των ακάλυπτων επιταγών και διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών

Και νέα αύξηση σημείωσαν τον περασμένο μήνα Απρίλη τόσο τα "φέσια" (απλήρωτες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές) στην αγορά, όσο και ο αριθμός των αιτήσεων για πτώχευση επιχειρήσεων, που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Αυτή είναι η εικόνα που σχηματίζει κανείς, διαβάζοντας το χτεσινό Δελτίο Τύπου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που καταγράφει κάθε μήνα τις απλήρωτες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές (αυτές που εντοπίζουν οι τράπεζες), καθώς και τον αριθμό των επιχειρήσεων που πτώχευσαν ή κήρυξαν πτώχευση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕΤ, τον Απρίλη του 1999:

  • Βρέθηκαν στην αγορά 33.835 απλήρωτες συναλλαγματικές και ακάλυπτες επιταγές,συνολικής αξίας 27.358 εκατ. δραχμών. Με δεδομένο, ότι πέρσι τον Απρίλη οι ακάλυπτες επιταγές και διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές που είχαν εντοπιστεί, ήταν 24.858 εκατ. δραχμές, προκύπτει ότι τα "φέσια" στην αγορά παρουσιάζουν αύξηση 10,06%.
  • Χρεοκόπησαν ή δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες πτώχευσης για 330 επιχειρήσεις (κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους), έναντι 300 επιχειρήσεων το αντίστοιχο τετράμηνο του 1998 (αύξηση 10%). Συγκεκριμένα φέτος τον Απρίλη κηρύχτηκαν σε πτώχευση 259 επιχειρήσεις (225 πέρσι) και υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης άλλες 71 (75 πέρσι).

Αν τα παραπάνω "φέσια" στην αγορά (δηλαδή τα ποσά των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών) και ο αριθμός των επιχειρήσεων που έβαλαν ή ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να βάλουν λουκέτο (με βάση τις αποφάσεις πτωχεύσεων που εκδόθηκαν και τον αριθμό των αιτήσεων πτώχευσης που κατατέθηκαν στις αρμόδιες αρχές), που εντοπίστηκαν τον Απρίλη του 1999, προστεθούν σε εκείνα του προηγούμενου τριμήνου (Γενάρης - Μάρτης 1999), τότε προκύπτει ότι στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 1999:

  • Η συνολική αξία των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών και ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στο ποσό των 121.845 εκατ. δραχμών. Αν το ποσό αυτό συγκριθεί με το περσινό τετράμηνο, που τα "φέσια" στην αγορά από τις 36.578 ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές ήταν 111.198 εκατ. δραχμές, προκύπτει μια αύξηση κατά 9,57%.
  • Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που πτώχευσαν ή υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης, ανήλθε στις 1.230 (920 αιτήσεις πτώχευσης και 310 αποφάσεις κήρυξης πτώχευσης). Με δεδομένο ότι στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 1998, είχαν χρεοκοπήσει ή δρομολογηθεί οι διαδικασίες χρεοκοπίας σε 1.089 επιχειρήσεις (760 αιτήσεις πτώχευσης και 329 κηρυχθείσες πτωχεύσεις), προκύπτει μια αύξηση κατά 12,9% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κατέβασαν ή προανήγγειλαν την απόφασή της να κατεβάσουν οριστικά τα ρολά.

Τα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που καταγράφουν τα μεγάλα και εντεινόμενα αδιέξοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτελούν την "άλλη πλευρά του λόφου" της πολυδιαφημισμένης "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας με την ΕΕ. Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι οι Βρυξέλλες - θεωρώντας υπερβολικά μεγάλο τον αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα - έχουν υποδείξει στην κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές για το συστηματικό και ταχύ περιορισμό τους. Συστάσεις και υποδείξεις τις οποίες πήρε σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία - επιδιώκοντας την πάση θυσία ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ - κατάφερε να μειώσει και τον αριθμό των ΜΜΕ, εφαρμόζοντας τη σφιχτή αντιλαϊκή οικονομική πολιτική.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η πολιτική λιτότητας φέρνει μεγαλύτερα κέρδη

Ολο και πιο γόνιμο πεδίο για την πραγματοποίηση προκλητικών υπερκερδών στον τραπεζικό τομέα αποτελεί η πολιτική σκληρής λιτότητας που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, "χάριν" της προοπτικής ένταξης της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Δείγμα αυτής της κατάστασης αποτελούν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 1999 της Εθνικής Τράπεζας, που ανακοινώθηκαν επίσημα χτες και δείχνουν υπερδιπλασιασμό των κερδών σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διοικητής της Εθνικής, Θ. Καρατζάς, το πρώτο τρίμηνο του 1999:

  • Τα καθαρά κέρδη προ φόρων της Εθνικής ανήλθαν σε 61,1 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 65,7% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
  • Τα αντίστοιχα προ φόρων κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν σε 81,9 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 92,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του '98. Σημειώνεται ότι τα κέρδη του ομίλου μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 74,6 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση κατά 111,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο!

Και ενώ τα παραπάνω αποτελέσματα συνιστούν ωμή πρόκληση για τους εργαζόμενους, των οποίων το εισόδημα μετά βίας θα αυξηθεί κατά... 2% σε σχέση με πέρσι, στο όνομα της συγκράτησης του πληθωρισμού και της επίτευξης των κριτηρίων "σύγκλισης", ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας διατύπωσε την άποψη ότι "τα τραπεζικά κέρδη δε συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού", προσθέτοντας ακόμη ότι "δικαιολογούνται τέτοιοι ρυθμοί αύξησης χωρίς να θεωρούνται υπερκέρδη"!

Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων, ο Θ. Καρατζάς ανέφερε ότι η Εθνική "θα σεβαστεί απόλυτα" τα πρόσφατα μέτρα της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία χαρακτήρισε "προσωρινού χαρακτήρα", με ορίζοντα που δε νομίζει "να υπερβαίνει το 1999", χωρίς να αποκλείεται και μικρότερη διάρκεια. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει νέος κύκλος μείωσης: "Περιμένω την κεντρική τράπεζα να δώσει σήμα".

Σχετικά με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) ο υποδιοικητής της Εθνικής, Ν. Καραμούζης, ανέφερε ότι αυτό το διάστημα οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης (μεταξύ των οποίων και η Εθνική) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το αεροδρόμιο των Σπάτων. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν το ύψος του ενοικίου που θα πληρώνει στο αεροδρόμιο ο μελλοντικός ιδιοκτήτης των ΚΑΕ, για το οποίο η γερμανική "Χόχτιφ", σύμφωνα με πληροφορίες, διεκδικεί το... 50% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων των ΚΑΕ.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ "ΕΛΠΕ"
Παρέμβαση κατασυκοφάντησης των εργαζομένων

Να μαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχειρεί τώρα η διοίκηση των "Ελληνικών Πετρελαίων" (ΕΛΠΕ) σε μια αγωνιώδη της προσπάθεια να δικαιολογήσει την αναστολή της λειτουργίας των 4 χημικών μονάδων της Θεσσαλονίκης επειδή δεν της απέφερε τα κέρδη που επιδίωκε. Ετσι, με χτεσινό δελτίο Τύπου, επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού απαριθμώντας μια σειρά από επενδύσεις που έχουν γίνει με τα λεφτά του ελληνικού λαού στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και να αποδώσει τον αγώνα 250 εργαζομένων σε "τεχνητή προσπάθεια ορισμένων κύκλων για τη δημιουργία εντυπώσεων"!

Μάλιστα, η διοίκηση των ΕΛΠΕ δε χάνει την ευκαιρία να αποδείξει τη φιλεργατική της πολιτική, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτικές πρωτοβουλίες ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, που έχουν γίνει στη Βόρεια Ελλάδα, συνοδεύονται από... 15 προσλήψεις, ενώ στο μέλλον θα γίνουν και άλλες 75! Ωστόσο για την απώλεια των 250 θέσεων εργασίας, κουβέντα δε λέει η διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Οσο δε για την αναφορά που κάνει περί "της τεχνητής προσπάθειας ορισμένων κύκλων" να δημιουργήσουν άσχημη εντύπωση για τα ΕΛΠΕ, θα πρέπει να μας εξηγήσει η διοίκηση των ΕΛΠΕ ποιοι είναι αυτοί οι κύκλοι, διότι οποιαδήποτε ερμηνεία μπορούμε να κάνουμε. Εκτός αν χαρακτηρίζει "ορισμένους κύκλους" την αγωνία των εργαζομένων για τη διασφάλιση της δουλιάς τους.

Επίσης, η διοίκηση των ΕΛΠΕ θα πρέπει να μας απαντήσει γιατί δεν καταθέτει το κείμενο της νέας μελέτης για την κερδοφορία των μονάδων στο ΔΣ και γιατί δεν προβαίνει στην επένδυση του 1 δισεκατομμυρίου, που θα εξασφάλιζε αυξημένη κερδοφορία, όπως έχουν υποδείξει όλες οι μελέτες για τις μονάδες αυτές.

ΕΟΤ
Τρέχουν να μαζέψουν τις επιπτώσεις...

Μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση του τουρισμού στις περιοχές που πλήττονται με ιδιαίτερη όξυνση εξαιτίας των συνεχιζόμενων αμερικανοΝΑΤΟικών βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κατά την προχτεσινή του συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

  • Πρόγραμμα διαφημιστικό και δημοσίων σχέσεων για τις αγορές της δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, συνολικού ύψους περίπου ενός δισ. δρχ. Σύμφωνα με τον ΕΟΤ έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός ανά αγορά και η υλοποίηση των σχετικών δράσεων θα ξεκινήσει άμεσα.
  • Πρόγραμμα επικοινωνίας με στόχο την ενίσχυση περιοχών που πλήττονται περισσότερο, όπως Κέρκυρα, Θεσπρωτία, Χαλκιδική, Καβάλα, Θάσος, Πιερία κλπ. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω των νομαρχιακών επιτροπών τουρισμού της κάθε περιοχής με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας μέσω του εσωτερικού τουρισμού. Ο ΕΟΤ θα καλύψει μέχρι το 50% της αντίστοιχης δαπάνης για κάθε περιοχή, με ανώτατο προϋπολογισμό τα 300 εκατ. δρχ.
  • Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού με προορισμό τις περιοχές αυτές, προϋπολογισμού 400 εκατ. δρχ. το οποίο θα οργανώσει και θα υλοποιήσει ο ΕΟΤ.
Χαώδης κατάσταση στις εφορίες λόγω TAXIS

Χαώδης κατάσταση επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη ΦΑΕΕ Αθηνών και στις ΔΟΥ Πειραιώς, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ).

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση, προχτές οι ουρές στη ΦΑΕΕ Αθηνών έφταναν ως το δρόμο, ενώ χτες στις 10 π.μ. είχαν κλείσει οι πόρτες χωρίς κανείς να δίνει την παραμικρή εξήγηση, πέρα από κάποιους που ακούστηκαν να μιλούν για μπλοκάρισμα των μηχανημάτων.

Η ΠΟΛ στην ανακοίνωσή της εκφράζει "κατανόηση" για "τις δυσκολίες εφαρμογής του TAXIS", ωστόσο καταγγέλλει πως "έτσι όπως έχει στηθεί, δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες και προβλήματα στις συναλλαγές με τους φορολογούμενους". Διατυπώνει επίσης την άποψη ότι "η ευθύνη υπάρχει στην όλη οργάνωση και το στήσιμο των προγραμμάτων" και όχι στην ίδια την τεχνολογία.

Με τα παραπάνω δεδομένα, η ΠΟΛ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να πάρει άμεσα δραστικά μέτρα καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα το πρόβλημα θα γίνει πολύ μεγαλύτερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ