Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η πολιτική λιτότητας φέρνει μεγαλύτερα κέρδη

Ολο και πιο γόνιμο πεδίο για την πραγματοποίηση προκλητικών υπερκερδών στον τραπεζικό τομέα αποτελεί η πολιτική σκληρής λιτότητας που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, "χάριν" της προοπτικής ένταξης της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Δείγμα αυτής της κατάστασης αποτελούν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 1999 της Εθνικής Τράπεζας, που ανακοινώθηκαν επίσημα χτες και δείχνουν υπερδιπλασιασμό των κερδών σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διοικητής της Εθνικής, Θ. Καρατζάς, το πρώτο τρίμηνο του 1999:

  • Τα καθαρά κέρδη προ φόρων της Εθνικής ανήλθαν σε 61,1 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 65,7% συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
  • Τα αντίστοιχα προ φόρων κέρδη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας ανήλθαν σε 81,9 δισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 92,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του '98. Σημειώνεται ότι τα κέρδη του ομίλου μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 74,6 δισ. δρχ. σημειώνοντας αύξηση κατά 111,4%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο!

Και ενώ τα παραπάνω αποτελέσματα συνιστούν ωμή πρόκληση για τους εργαζόμενους, των οποίων το εισόδημα μετά βίας θα αυξηθεί κατά... 2% σε σχέση με πέρσι, στο όνομα της συγκράτησης του πληθωρισμού και της επίτευξης των κριτηρίων "σύγκλισης", ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας διατύπωσε την άποψη ότι "τα τραπεζικά κέρδη δε συμβάλλουν στην αύξηση του πληθωρισμού", προσθέτοντας ακόμη ότι "δικαιολογούνται τέτοιοι ρυθμοί αύξησης χωρίς να θεωρούνται υπερκέρδη"!

Σε ό,τι αφορά την πορεία των επιτοκίων, ο Θ. Καρατζάς ανέφερε ότι η Εθνική "θα σεβαστεί απόλυτα" τα πρόσφατα μέτρα της Τράπεζας της Ελλάδας, τα οποία χαρακτήρισε "προσωρινού χαρακτήρα", με ορίζοντα που δε νομίζει "να υπερβαίνει το 1999", χωρίς να αποκλείεται και μικρότερη διάρκεια. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει νέος κύκλος μείωσης: "Περιμένω την κεντρική τράπεζα να δώσει σήμα".

Σχετικά με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) ο υποδιοικητής της Εθνικής, Ν. Καραμούζης, ανέφερε ότι αυτό το διάστημα οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης (μεταξύ των οποίων και η Εθνική) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το αεροδρόμιο των Σπάτων. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν το ύψος του ενοικίου που θα πληρώνει στο αεροδρόμιο ο μελλοντικός ιδιοκτήτης των ΚΑΕ, για το οποίο η γερμανική "Χόχτιφ", σύμφωνα με πληροφορίες, διεκδικεί το... 50% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων των ΚΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ