ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Μάη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
29Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Εμπόδισαν την ψήφιση προγράμματος δράσης

Μαύρες εποχές έφερε στο νου των συνέδρων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) ο βίαιος πραξικοπηματικός τρόπος που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚ και "Αγωνιστικές Κινήσεις - Συσπειρώσεις"), οι οποίες διέκοψαν τις εργασίες του 29ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, στα Γιάννενα, τη στιγμή της ψήφισης του προγράμματος δράσης.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΣΑΚ - ΟΤΑ, "με συνοπτικές διαδικασίες παρέπεμψαν τις αποφάσεις στο νέο Γενικό Συμβούλιο, ακυρώνοντας τον κυρίαρχο ρόλο του συνεδρίου, αφαιρώντας το δικαίωμα από τους συνέδρους να βάλουν τις προτάσεις τους και να αποφασίσει το Σώμα".

"Η επιχείρηση διάλυσης εκφράστηκε όταν τέθηκε στην κρίση των συνέδρων αντιπολεμική πρόταση κινητοποίησης του κλάδου, που περιείχε 24ωρη πανελλαδική απεργία και αποκλεισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να σταματήσει ο βάρβαρος ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία", υπογραμμίζεται στην καταγγελία της ΕΣΑΚ - ΟΤΑ.

Παρά τις προσπάθειες όμως των συμβιβασμένων συνδικαλιστών, η αγωνιστική δράση των μελών της παράταξης της ΕΣΑΚ επιβραβεύτηκε από την ψήφο των συναδέλφων τους, στις χτεσινές εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργάνων της Ομοσπονδίας τους.

Η ΕΣΑΚ - ΟΤΑ, που προώθησε τα ζητήματα της αποτροπής των ιδιωτικοποιήσεων στους δήμους, της κατάργησης του θεσμού των εκτάκτων, της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, της θέσπισης του 35ωρου, αύξησε τις δυνάμεις της, τόσο στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, όσο και στους αντιπροσώπους, που εκλέχτηκαν για να συμμετάσχουν στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Ενίσχυσαν με τον τρόπο αυτό το μέτωπο των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική επίθεση, που δέχονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές για το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η παράταξη της ΕΣΑΚ (ΚΚΕ) έλαβε 149 (το 1997 είχε λάβει 143) ψήφους και 7 έδρες, η παράταξη της ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) έλαβε 216 (231) και 10 έδρες, η παράταξη του ΣΥΝ έλαβε 57 (47) και 3 έδρες, η παράταξη της ΔΑΚΕ (ΝΔ) έλαβε 78 (80) και 4 έδρες, η παράταξη της ΔΑΚ (διασπάστηκε από τη ΔΑΚΕ) 15 (11) και καμία έδρα και οι "Αγωνιστικές Κινήσεις - Συσπειρώσεις" (Αριστεριστές και ΔΗΚΚΙ) 32 ψήφους και μία έδρα.

Οσον αφορά την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ οι παρατάξεις έλαβαν: ΕΣΑΚ 145 ψήφους και εξέλεξε 20 αντιπροσώπους, ΠΑΣΚ 221 και 30 αντιπροσώπους, ΔΑΚΕ (ΔΑΚΕ και ΔΑΚ) 93 και 12 αντιπροσώπους, "Αγωνιστικές Κινήσεις - Συσπειρώσεις" 28 και 4 αντιπροσώπους, ΣΥΝ 57 και 8 αντιπροσώπους.

ΤΕΕ
Η Ναύπακτος θύμα της πρόχειρης αποκέντρωσης

Τη βεβιασμένη αποκέντρωση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων βλέπει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας ως την κύρια αιτία των πολεοδομικών παραβάσεων που καταστρέφουν την παραδοσιακή πόλη της Ναυπάκτου.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις τελευταίες καταγγελίες, αλλά και το βάναυσο ξυλοδαρμό του φιλολόγου καθηγητή Δ. Γρηγορόπουλου από "αγνώστους", ο Κ. Λιάσκας δήλωσε ότι "η λειτουργία των Πολεοδομικών Γραφείων, που έτσι κι αλλιώς έπασχε όταν βρισκόταν υπό την άμεση εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει καταστεί από τα πλέον προβληματικά και επικίνδυνα τμήματα της δημόσιας διοίκησης - όπως αποδεικνύεται στην περίπτωση της Ναυπάκτου, αλλά όχι μόνο σ' αυτήν - που περιήλθε, κατά τρόπο πρόχειρο και χωρίς τις αναγκαίες προϋποθέσεις, στην ευθύνη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

"Το ΤΕΕ - επισημαίνει σε άλλο σημείο ο πρόεδρός του - που εδώ και δεκαετίες έδωσε μάχες για να περάσουν πολλές αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητά ακόμη μια φορά από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να προχωρήσουν αμέσως στη στελέχωση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών από κατάλληλο σε γνώσεις και εμπειρία δυναμικό μηχανικών, αλλά και στη σαφή και ξεκάθαρη περιγραφή αρμοδιοτήτων που μπορούν να ασκούνται σε τοπικό επίπεδο". Ταυτόχρονα τονίζει πως "η επίκληση ότι μετά την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων είναι αδύνατη η παρέμβαση σε θέματα αυθαιρεσίας, όπως αυτά της Ναυπάκτου από μέρους της κεντρικής εξουσίας, δε μας βρίσκει σύμφωνους. Αρκεί, άλλωστε, να θυμίσουμε την πρόσφατη απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με την οποία παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη όλες οι υποθέσεις πολεοδομικών αυθαιρεσιών στην Ανατολική Αττική".

Τέλος, ανακοινώνει το ΤΕΕ την οργάνωση, την προσεχή Πέμπτη, ειδικής ημερίδας, με θέμα την εξυγίανση του ευαίσθητου τομέα των Πολεοδομικών Γραφείων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΝΑΙ στην καταστροφή του Μαλιακού

Το "πράσινο φως" έδωσε χτες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ολοκλήρωση δύο μεγάλων έργων, που θα έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον. Την κατασκευή της σήραγγας του Μαλιακού Κόλπου και την ολοκλήρωση της περιφερειακής λεωφόρου Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ομόφωνα σε διάσκεψη, χτες, δέχτηκε την εισήγηση του Δ. Πετρούλια καιγια το ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη σήραγγα στο Μαλιακό, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, είναι "περιορισμένες" και "αναστρέψιμες".

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Φθιώτιδας, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Καστοριάς, οι Δήμοι Λαμιέων, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Στυλίδας, Αμφίκλειας, Δομοκού, Αγίου Κωνσταντίνου, Υπάτης, Καρπενησίου, Νέου Μοναστηρίου, Μεξιατών και Μαλεσίνας, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, εργατικά κέντρα κλπ.

Χτες, επίσης, δημοσιεύτηκε και η απόφαση του ΣτΕ για τον Υμηττό, που ουσιαστικά σημαίνει ότι μπαίνει τέλος σ' αυτό το δάσος, όπως το ξέραμε μέχρι τώρα. Ενα μεγάλο μέρος του - σε πρώτη φάση - παραδίνεται στις μπουλντόζες, ενώ - στη δεύτερη φάση - σε ό,τι απομείνει από το δάσος θα "μπουκάρουν" οι οικοπεδοφάγοι.

Οι πιέσεις, τα μεγάλα συμφέροντα και τα τετελεσμένα γεγονότα πέρασαν! Ενας βασικός πνεύμονας για το λεκανοπέδιο της Αττικής θυσιάζεται για την περιφερειακή λεωφόρο Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων. Μέσα σε δασική έκταση θα κατασκευαστούν 12,6 χιλιόμετρα δρόμου.

Παράλληλα, το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση απαλλοτρίωσης του ιδιωτικού δάσους του Αμερικανικού Κολεγίου με το σκεπτικό ότι ήταν ανεπαρκώς αιτιολογημένη. Επομένως, οι αρμόδιοι υπουργοί σχετικά με την απαλλοτρίωση της επίμαχης έκτασης του Αμερικανικού Κολεγίου θα πρέπει να προβούν σε μία από τις δύο ενέργειες: Είτε να προχωρήσουν σε νέα απαλλοτρίωση στη συγκεκριμένη δασική έκταση είτε να κάνουν νέα μελέτη, όπου να παρακάμπτεται το επίμαχο τμήμα.

ΚΚΕ
Συμπαράσταση στους φοιτητές Γιουγκοσλαβίας

Την αγανάκτησή τους και τον εμπαιγμό που υφίστανται οι φοιτητές από τα πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας, εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, που ενώ τους υπόσχεται λύση στο πρόβλημα κωλυσιεργεί, μετέφερε αντιπροσωπεία τους στον Παναγιώτη Γεωργιάδη,μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια χτεσινής συνάντησής τους.

Κύριο αίτημα των φοιτητών είναι η με νομοθετική ρύθμιση μεταγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως άλλωστε είχε γίνει και στο παρελθόν, με αυτούς που φοιτούσαν σε πανεπιστήμια της Βοσνίας.

Ο Π. Γεωργιάδης, αφού τους εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ, επισήμανε ότι "είναι θέμα πολιτικό" και κάλεσε τους φοιτητές να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν, απαιτώντας από το υπουργείο Παιδείας να καταθέσει στη Βουλή ειδική τροπολογία που να επιτρέπει τη φοίτηση και εγγραφή τους στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Θάνατος αγωνιστή

Πέθανε την Πέμπτη και κηδεύεται σήμερα Σάββατο στα Σελλιά Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνου Κρήτης ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΥΠΑΡΑΚΗΣ.

Ο Γιώργης Γυπαράκης ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και για πολλά χρόνια συνδικαλιστής κλωστοϋφαντουργός, δραστήριο μέλος του Σωματείου Συνταξιούχων και μέλος του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Οι σύντροφοι από την "Τυποεκδοτική" Αντωνία Φασουλά, Γιάννης Μπρακουμάτσος και Κώστας Παλαιολόγος προσφέρουν, αντί για στεφάνι, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγ. Αναργύρων.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ετών 80

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 15/5/99 και ώρα 11.30 π.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Νέας Φιλαδέλφειας (Κόκκινος Μύλος).

Η σύζυγος Ειρήνη. Τα παιδιά: Νίκος και Μαρία, Κωνσταντίνος και Βάγια. Ο εγγονός Ιωάννης. Η αδελφή Ουρανία Ζαλμά. Οι ανιψιοί, οι λοιποί συγγενείς.

***

Tov πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗ

Μαθηματικό

ετών 69

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 15/5/99 και ώρα 11.30 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Λαζάρου του Α Κοιμητηρίου Αθηνών.

Η σύζυγος Αγγελική

Τα παιδιά: Σάσα και Γιώργος Κουνάδης, Δημήτρης, Χριστίνα Γιοβάνη

Τα εγγόνια: Γεράσιμος, Χριστόφορος

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος διοργανώνουν εκδήλωση αύριο Κυριακή 16 - 5 - 99 στις 11 πμ,για να τιμήσουν τα 55 χρόνια από το μπλόκο της Ελευσίνας. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο που βρίσκεται το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, οι Δήμοι Λιβαδειάς, Διστόμου και οι συγγενείς των 124 πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 24 - 4 - 1944 από τους ναζί Γερμανούς στη θέση "ΚΑΡΑΚΟΛΙΘΟΣ" Βοιωτίας, πραγματοποιούν το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο αύριο Κυριακή 16 - 5 - 99 στις 11 πμ. Καλούνται κόμματα, μαζικοί φορείς και αντιστασιακές οργανώσεις να τιμήσουν τη μνήμη τους.
  • Το Παράρτημα ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ και ο δήμος διοργανώνουν εκδήλωση αύριο Κυριακή 16 - 5 - 99 στις 11 πμ για τα 57 χρόνια από το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα από τον Αρη Βελουχιώτη και τους συντρόφους του, από την Καλύβα Στεφανή στη Σπερχειάδα. Πούλμαν ξεκινά στις 6.30 π.μ. από Κάνιγγος. Τηλ.: 82.34.296, 82.22.952.
  • Το Παράρτημα ΠΑΤΡΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση αύριο Κυριακή 16 - 5 - 99 στις 11 πμ στα Ψηλά Αλώνια, για να γιορταστεί η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης.
Ομιλία
  • Το ΔΣ του Παραρτήματος ΑΧΑΡΝΩΝ - ΒΑΘΗΣ της ΠΕΑΕΑ, οργανώνει συγκέντρωση των μελών του την Τετάρτη 19 - 5 - 99 στις 7 μμ, στη μεγάλη αίθουσα των γραφείων του παραρτήματος (Αχαρνών 152 Α). Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο ερευνητής - συγγραφέας, μέλος του παρ/τος Γ. Νικολόπουλος με θέμα: "Η "φιλοσοφία" και ο "πολιτισμός" των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ