ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας

Επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του ΠΑΜΕ Βόλου

"Ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας. Η νίκη σας θα είναι και δική μας νίκη". Το μήνυμα αυτό μετέφερε στο σερβικό λαό η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου Βόλου,που επισκέφθηκε στις 9 και 10 Μάη το Βελιγράδι.

Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε την κορύφωση των αγωνιστικών αντιπολεμικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η αναχώρηση της αντιπροσωπείας έγινε συμβολικά την 9η Μάη, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι Ελληνες συνδικαλιστές είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την τεράστια καταστροφή που έχει προκαλέσει σε όλη τη Γιουγκοσλαβία η βάρβαρη επίθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, αλλά και να νιώσουν το μεγαλείο ενός λαού, που δύο μήνες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών συνεχίζει να αντιστέκεται.

Η αντιπροσωπεία έφτασε στο Βελιγράδι το απόγευμα της Δευτέρας 10 Μάη, όπου τους υποδέχτηκαν συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Βελιγραδίου και την Ομοσπονδία Εργατών της χώρας. Επισκέφτηκε τις βομβαρδισμένες περιοχές και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου, που οι Γιουγκοσλάβοι θεωρούν ήρωα όλων των Βαλκάνιων λαών. Τότε ξετύλιξαν τις σημαίες τους, τις ελληνικές και τις κόκκινες και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Το σύνθημα πάντα το ίδιο: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "Κάτω τα χέρια απ' τη Γιουγκοσλαβία". Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πραγματικά συγκινητική με χειροκροτήματα και χαιρετισμούς. Η πορεία κατέληξε στην τελευταία γέφυρα του Δούναβη που παραμένει όρθια και εκεί ενώθηκαν με τους Γιουγκοσλάβους στις ανθρώπινες αλυσίδες.

Από τις συζητήσεις που έκαναν με τους κατοίκους ένα ήταν το μήνυμα που έβγαινε σαν γενικό συμπέρασμα: "Μία φλέβα γιουγκοσλάβικη να συνεχίσει να χτυπάει, θα αντιστεκόμαστε".

Την επόμενη μέρα οι Ελληνες συνδικαλιστές συναντήθηκαν με συνδικαλιστές από το Βελιγράδι και την Ομοσπονδία Εργαζομένων της χώρας, στους οποίους παρέδωσαν την πρώτη δόση της βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα που είχαν συγκεντρώσει, ενώ άλλες δύο νταλίκες θα έφταναν ύστερα από λίγο.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μπ. Μίτροβιτς μίλησε με αισθήματα θαυμασμού για τους Ελληνες "που καθημερινά βρίσκονται στη χώρα μας και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Η υποστήριξή σας, είπε, μας ενθαρρύνει να αντέξουμε αυτόν τον άνισο πόλεμο. Και πρέπει να αντέξουμε".

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Δ. Τσόγκας τόνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στον δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό. "Πρέπει να αντέξετε, γιατί εσείς είστε οι φρουροί των Βαλκανίων", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε τις ευθύνες που φέρει η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι με την υπογραφή της τόσο στην απόφαση για την έναρξη των βομβαρδισμών όσο και στη νέα δομή του ΝΑΤΟ "βούτηξε τα χέρια της στο αίμα".

Οι Ελληνες συνδικαλιστές παρακολούθησαν την αντιπολεμική συναυλία στο κέντρο του Βελιγραδίου και αναχώρησαν. Η υπόσχεση όμως που έδωσαν ήταν μία: Δεν ολοκληρώσαμε με αυτήν την επίσκεψη το χρέος μας.

Επεσαν οι μάσκες της "Γκρίνπις"

Επιστολή στο "Ρ" της Ιφιγένειας Δανοπούλου, επίκουρης καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, σχετικά με τη στάση της οργάνωσης απέναντι στη βάρβαρη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας

Την αγανάκτησή της "για τη στάση των οικολογικών οργανώσεων και ιδιαίτερα της "Γκρίνπις" (Greenpeace) σε ό,τι αφορά το θέμα της οικολογικής καταστροφής που συντελείται με τη βάρβαρη από κάθε άποψη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, και που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην υγεία και στη δική μας χώρα", επισημαίνει με επιστολή της προς το "Ρ" η επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Ιφιγένεια Δανοπούλου.

"Οπως φαίνεται, πάρα πολλές μάσκες έπεσαν και θα πέσουν ακόμη αυτόν τον καιρό" συνεχίζει η επιστολογράφος. "Οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου της οργάνωσης κ. Ψωμά, τόσο στους τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και στο ραδιόφωνο ότι έκανε γραπτές διαμαρτυρίες κανέναν βεβαίως δεν έπεισαν ότι η διεθνής αυτή οργάνωση έπραξε στο ελάχιστο αυτό που θα όφειλε σε μια τέτοια σοβαρή περίπτωση", αναφέρεται στην επιστολή. "Πού είναι, αλήθεια, οι ακτιβιστές της, που με τόση ενεργητικότητα και δράση έχουν κινητοποιηθεί για τις φάλαινες, τη θαλάσσια ρύπανση και που κυριολεκτικά κρεμάστηκαν στα πλοία αλλά και στα κτίρια για την περίπτωση των επικίνδυνων πλαστικών παιδικών παιχνιδιών; Πού εξαντλήθηκε και πώς χάθηκε όλο το πάθος τους; Ο κατά τα άλλα συμπαθής, άλλα εμφανώς αμήχανος κ. Ψωμάς είπε υπερασπιζόμενος την οργάνωσή τους ότι τους... παρεξηγήσαμε και ότι έκανε δηλώσεις στον Τύπο. Ακόμα τα μέλη της οργάνωσης πήραν, λέει, μέρος και σε διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης! Μα, προς Θεού, αυτός είναι ο ρόλος τους; Λίγες μέρες νωρίτερα μετά το βομβαρδισμό του εργοστασίου λιπασμάτων και τη χημική ρύπανση παραδέχτηκαν σε ερώτησή μου από το τηλέφωνο, ότι δεν είχαν καμιά επικοινωνία για αυτό το θέμα με τα υπόλοιπα γραφεία τους στην Ευρώπη.

Ούτε όμως και για τον τεράστιο κίνδυνο της ρύπανσης από τη ραδιενέργεια δεν έκαναν καμιά κίνηση. Σημειώνω ότι τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης βρίσκονται στο Αμστερνταμ, όπου και κατά σύμπτωση, βγήκε πριν λίγες μέρες το πόρισμα για τα θύματα από την πτώση του αεροπλάνου στην πόλη αυτή το 1992 που περιείχε το ίδιο υλικό (ουράνιο) το οποίο υπάρχει στους πυραύλους που βομβαρδίζουν τη γειτονική μας χώρα. Οπως αποδείχτηκε, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής έχουν προσβληθεί από λευχαιμίες...".

Συνεχίζοντας η επιστολογράφος αναφέρει: "Παρ' όλα αυτά οι κ.κ. εκπρόσωποι της οργάνωσης, όταν τους μίλησα για τη στάση τους, με ρώτησαν τι θα έκανα εγώ στη θέση τους, και πρόσθεσαν, "μήπως αν τους το ζητήσουμε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί θα μας ακούσουν; "Μα και βέβαια δεν τους ζητάμε αυτό! Εχουμε αρκετή κοινή λογική και δεν είμαστε τόσο αφελείς! Αλλα ρωτώ και εγώ, είναι στάση αυτή που σας θυμίζει σε τίποτα την "Greenpeace" σε άλλες περιπτώσεις, απείρως λιγότερης σημασίας; Το αυτονόητο θα ήταν, κινητοποιούμενοι σε διεθνές επίπεδο και διαμαρτυρόμενοι έντονα με όλους τους τρόπους, να επισημάνουν τον τεράστιο κίνδυνο στα Βαλκάνια. Να σημάνουν συναγερμό και να ζητήσουν να σταματήσουν άμεσα οι στόχοι τέτοιων εργοστασίων και η χρήση πολεμικού υλικού με ραδιενεργό ουράνιο, επισημαίνοντας και φωνάζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι γίνεται χημικός και πυρηνικός πόλεμος! Ακόμη, όταν τόσοι πολεμικοί ανταποκριτές, γιατροί και πολλοί άλλοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους πηγαίνοντας στις εμπόλεμες περιοχές, θα έπρεπε να είχαν ήδη σπεύσει εκεί να πάρουν επιτόπου στοιχεία και να κάνουν τις μετρήσεις. Και με τη σειρά τους να "βομβαρδίζουν" με φαξ, e-mail κ.ο.κ. τις οργανώσεις τους ανά τον κόσμο, άλλα και τα κανάλια, διεθνή πρακτορεία και οργανώσεις για το περιβάλλον και να αναρτήσουν τα γνωστά πανό τους, ακόμα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο!

Αντί γι' αυτό έχουν γίνει άφαντοι και μας λένε ότι πάνε σε διαδηλώσεις για την ειρήνη! Νομίζω ότι οι άνθρωποι "διυλίζουν τον κώνωπα" και καταπίνουν τα μεγάλα και ουσιαστικά, άλλα δεν πείθουν βέβαια κανέναν. Σε γράμμα τους της 27.4.99 μου γράφουν: "είμαστε το μόνο γραφείο της Greenpeace στην περιοχή των Βαλκανίων" και "η Greenpeace δεν έχει εμπειρία από δράση σε εμπόλεμες περιοχές" άλλα και προσθέτουν ότι όλη μέρα ασχολούνται με αυτό το θέμα! Μα καλά, τα υπόλοιπα γραφεία της οργάνωσής τους τι κάνουν; Τι εμπειρία τους χρειάζεται, τέλος πάντων, για να κάνουν κάποιες μετρήσεις και γιατί είχαν μπορέσει να δραστηριοποιηθούν τότε στον Περσικό Κόλπο; Μάλλον υποτιμούν τη νοημοσύνη μας!

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι το να έχει κανείς μια υπεύθυνη θέση σε συγκεκριμένο τομέα και να μην αντιστέκεται με τον τρόπο που αρμόζει σε μια εγκληματική πράξη είναι σαν να βοηθά την πράξη αυτή. Εδώ δεν πρόκειται για πολιτική, ούτε θα τους... κηρύξει κανείς τον πόλεμο! Δεν ξέρω τι άλλο τους φρενάρει και δεν μπορεί ούτε και επιτρέπεται να κάνει κανείς απλώς υποθέσεις χωρίς στοιχεία και πολύ περισσότερο να τις γράφει δημοσίως. Αλλα και αν ακόμη πρόκειται για απλή ανικανότητα, τόσο το χειρότερο! Μακάρι να ξυπνήσουν, έστω και τώρα, αν τα έχουν χαμένα, γιατί τους πρόλαβαν τα γεγονότα. Πολύ αμφιβάλω όμως.

Προσωπικά στήριζα μέχρι τώρα την "Greenpeace" αλλά σταμάτησα την υποστήριξή μου μετά από αυτήν τη στάση και καλώ και τους άλλους υποστηρικτές στην Ελλάδα να ξανασκεφτούν αν αυτοί τους οποίους στηρίζουν, τους αντιπροσωπεύουν".

"Αιχμάλωτη" ανθρωπιστική βοήθεια

Σε πλήρη αρμονία με τις ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, προσπαθώντας να δείξει "καλό" πρόσωπο στο ΝΑΤΟ στην προσπάθεια ένταξης της χώρας σ' αυτό, όχι μόνο προκάλεσε πολύωρη καθυστέρηση στην αποστολή αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου προς τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και δε δίστασε να συλλάβει και τον πρόεδρό του όταν διαμαρτυρήθηκε!

Συγκεκριμένα, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας του ΕΚ Λαυρίου, ενώ πήγαινε προς τη Γιουγκοσλαβία την περασμένη Κυριακή, κρατήθηκε ουσιαστικά αιχμάλωτη επί 20 ώρες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από την πλευρά της Βουλγαρίας, χωρίς κανένα νόμιμο επιχείρημα, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΕΚ Λαυρίου.

Οταν ο πρόεδρος του ΕΚ Παναγιώτης Μπαφίλιας και μέλη του προεδρείου "τόλμησαν" να ρωτήσουν για τους λόγους της καθυστέρησης, οι τελωνειακοί φώναξαν την αστυνομία και εκείνη με τη σειρά της τους στρατιώτες, οι οποίοι συνέλαβαν τον ίδιο και το μέλος της διοίκησης Θεοχάρη Μουρκάκο και τους οδήγησαν σε κρατητήριο όπου και κρατήθηκαν επί δύο ώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚ, ο πρόεδρος οδηγήθηκε στο κρατητήριο υπό την απειλή όπλου.

Στην ανακοίνωση το ΕΚ Λαυρίου χαρακτηρίζει την κράτηση παράνομη και τονίζει πως η διαμαρτυρία για την καθυστέρηση έγινε κόσμια. Προσθέτει ότι η αποστολή, με προορισμό το χαροκαμένο Αλέξινατς, είχε αίσιο τέλος και σημειώνει πως θα ακολουθήσει και δεύτερη σε είκοσι μέρες.

Να σημειωθεί πως το παραπάνω απαράδεκτο γεγονός αποτελεί κλιμάκωση των εμποδίων που θέτει η βουλγαρική κυβέρνηση στα καραβάνια ανθρωπιστικής βοήθειας και αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Αλλά φέρνει και προ των ευθυνών της την ελληνική κυβέρνηση, που θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη μετακίνηση αυτών των αποστολών στα σύνορα. Πολύ περισσότερο που είναι υπόλογη στη συνείδηση του λαού για τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει να περνάει ο στρατός του θανάτου προς τα Σκόπια.

ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Κατά του πολέμου 13 Δήμοι

Δυναμικό "παρών" έδωσαν οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής στην αντιπολεμική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού 13 δήμοι και κοινότητες, καθώς και οι μαζικοί φορείς της περιοχής, χτες, στις 7.30 π.μ., στα διόδια Αφιδνών. Καταγγέλθηκε η ΝΑΤΟική βαρβαρότητα σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού και εκφράστηκε η πλήρης και κατηγορηματική αντίθεση των κατοίκων της περιοχής στη συμμετοχή της Ελλάδας, με οποιαδήποτε μορφή, στον "άδικο και απάνθρωπο πόλεμο". Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν ανοιχτά και ξεκάθαρα τον τερματισμό των βομβαρδισμών από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους.

Η εκδήλωση άρχισε με τις ομιλίες του δημάρχου Αυλώνα Δημ. Κυριακού και του προέδρου της κοινότητας Βαρνάβα Ν. Βούλγαρη,ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Χρ. Παναγόπουλος,εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού. Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια για την ειρήνη και την απαγγελία ποιημάτων από τους καλλιτέχνες Μαρία Φωτιάδη και Δημ. Φωτιάδη.

Στο ψήφισμα - καταγγελία που εγκρίθηκε, επισημαίνεται ότι οι δήμοι και κοινότητες της Βορειοανατολικής Αττικής (Αυλώνας,Νέα Παλάτια Ωρωπού,Σκάλα Ωρωπού,Χαλκούτσι,Ωρωπός,Συκάμινο,Βαρνάβας,Μαρκόπουλο,Κιούρκα,Πολυδένδρι,Καπανδρίτι,Μαλακάσα,Κηφισιά) και οι μαζικοί τους φορείς:

  • Καταγγέλλουμε την ωμή, αδικαιολόγητη και εγκληματική επίθεση διά βομβαρδισμών, των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία.
  • Ζητάμε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την εδραίωση της ειρήνης στη Βαλκανική και όλο τον κόσμο.
  • Καλούμε τον αμερικανικό λαό και τους λαούς όλου του κόσμου, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας εναντίον των ηγετών εκείνων που θέλουν τον πόλεμο και συμμετέχουν στους εγκληματικούς και απάνθρωπους βομβαρδισμούς του γιουγκοσλαβικού λαού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ