Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας

Επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του ΠΑΜΕ Βόλου

"Ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας. Η νίκη σας θα είναι και δική μας νίκη". Το μήνυμα αυτό μετέφερε στο σερβικό λαό η αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου Βόλου,που επισκέφθηκε στις 9 και 10 Μάη το Βελιγράδι.

Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε την κορύφωση των αγωνιστικών αντιπολεμικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η αναχώρηση της αντιπροσωπείας έγινε συμβολικά την 9η Μάη, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι Ελληνες συνδικαλιστές είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την τεράστια καταστροφή που έχει προκαλέσει σε όλη τη Γιουγκοσλαβία η βάρβαρη επίθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, αλλά και να νιώσουν το μεγαλείο ενός λαού, που δύο μήνες μετά την έναρξη των βομβαρδισμών συνεχίζει να αντιστέκεται.

Η αντιπροσωπεία έφτασε στο Βελιγράδι το απόγευμα της Δευτέρας 10 Μάη, όπου τους υποδέχτηκαν συνδικαλιστές από το Εργατικό Κέντρο Βελιγραδίου και την Ομοσπονδία Εργατών της χώρας. Επισκέφτηκε τις βομβαρδισμένες περιοχές και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ρήγα Φεραίου, που οι Γιουγκοσλάβοι θεωρούν ήρωα όλων των Βαλκάνιων λαών. Τότε ξετύλιξαν τις σημαίες τους, τις ελληνικές και τις κόκκινες και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Το σύνθημα πάντα το ίδιο: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "Κάτω τα χέρια απ' τη Γιουγκοσλαβία". Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πραγματικά συγκινητική με χειροκροτήματα και χαιρετισμούς. Η πορεία κατέληξε στην τελευταία γέφυρα του Δούναβη που παραμένει όρθια και εκεί ενώθηκαν με τους Γιουγκοσλάβους στις ανθρώπινες αλυσίδες.

Από τις συζητήσεις που έκαναν με τους κατοίκους ένα ήταν το μήνυμα που έβγαινε σαν γενικό συμπέρασμα: "Μία φλέβα γιουγκοσλάβικη να συνεχίσει να χτυπάει, θα αντιστεκόμαστε".

Την επόμενη μέρα οι Ελληνες συνδικαλιστές συναντήθηκαν με συνδικαλιστές από το Βελιγράδι και την Ομοσπονδία Εργαζομένων της χώρας, στους οποίους παρέδωσαν την πρώτη δόση της βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα που είχαν συγκεντρώσει, ενώ άλλες δύο νταλίκες θα έφταναν ύστερα από λίγο.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μπ. Μίτροβιτς μίλησε με αισθήματα θαυμασμού για τους Ελληνες "που καθημερινά βρίσκονται στη χώρα μας και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους. Η υποστήριξή σας, είπε, μας ενθαρρύνει να αντέξουμε αυτόν τον άνισο πόλεμο. Και πρέπει να αντέξουμε".

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Δ. Τσόγκας τόνισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στον δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό. "Πρέπει να αντέξετε, γιατί εσείς είστε οι φρουροί των Βαλκανίων", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε τις ευθύνες που φέρει η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι με την υπογραφή της τόσο στην απόφαση για την έναρξη των βομβαρδισμών όσο και στη νέα δομή του ΝΑΤΟ "βούτηξε τα χέρια της στο αίμα".

Οι Ελληνες συνδικαλιστές παρακολούθησαν την αντιπολεμική συναυλία στο κέντρο του Βελιγραδίου και αναχώρησαν. Η υπόσχεση όμως που έδωσαν ήταν μία: Δεν ολοκληρώσαμε με αυτήν την επίσκεψη το χρέος μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ