Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο

"Καταστρέφουν τους ελεύθερους χώρους - Αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε", η απόφαση - μήνυμα όσων συμμετείχαν στη σχετική ημερίδα που έγινε προχτές

"Καταστρέφουν τους ελεύθερους χώρους - Αντιστεκόμαστε, αγωνιζόμαστε",ήταν η απάντηση που έδωσαν τα μέλη της "Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων για την προστασία των ελεύθερων χώρων" και κάτοικοι της Αθήνας στο ξεπούλημα, από την κυβέρνηση, των τελευταίων ελεύθερων χώρων της Αθήνας. Σε προχτεσινή ημερίδα, στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή, καταγγέλθηκε έντονα η τακτική της κυβέρνησης - που εντείνεται ενόψει ευρωεκλογών - να παραδίδει, άνευ όρων, στους βαρόνους του κέρδους, τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, για να εξασφαλίσει την οικονομική στήριξή τους.

Κοινό συμπέρασμα της ημερίδας, ένα: "Η Αθήνα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Η ελληνική κυβέρνηση βγάζει, απροκάλυπτα πλέον, στο σφυρί τις τελευταίες ανάσες για τους κατοίκους".Χαρακτηριστικό παράδειγμα "παράδοσης άνευ όρων" στα μεγαλοσυμφέροντα, είναι το "πράσινο φως" που "άναψε" ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,πριν λίγες μέρες, παραχωρώντας στον Γ. Βαρδινογιάννη του Παναθηναϊκού, τμήμα του Πάρκου του Γουδιού για την ανέγερση γηπέδου. Οπως επίσης και η παραχώρηση ενός μέρους του Ελαιώνα, που ανήκει στο Δήμο Ρέντη, στον πρόεδρο του Ολυμπιακού για νέο γήπεδο - μεγαθήριο.

Ο Θ. Αδαμόπουλος,δασολόγος, αναφερόμενος στη σημασία και τη διαχείριση του αστικού πρασίνου επισήμανε: "Από τη συνεχιζόμενη άναρχη επέκταση του οικιστικού ιστού, από τα Μέγαρα μέχρι το Λαύριο, που επιδεινώνεται από τα Ολυμπιακά έργα, τα έργα υποδομής και την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, προκύπτει η ανάγκη και Συνταγματικής προστασίας των χαρακτηρισμένων "κοινόχρηστων χώρων πρασίνου" και η διαχείριση των πάρκων από Ενιαίο Φορέα, με συμμετοχή των κατοίκων".

"Η ανασφάλεια που δημιουργεί ο πόλεμος και οι απειλές κατά της ακεραιότητας της χώρας μας, θεωρείται από τους κυβερνώντες ότι είναι καλό έδαφος για να περάσουν μια σειρά αποφάσεων και σχεδιασμών, που συναντούν την ομόθυμη καταδίκη από περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες", υπογράμμισε ο Γεράσιμος Σκλαβούνος,μέλος της Επιτροπής. Για να διευκρινίσει πως πολλοί χώροι οικοπεδοποιούνται, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σημαντική αναφορά έγινε, στην ημερίδα, για τα στρατόπεδα στα αστικά κέντρα. Επανέλαβαν την ανάγκη να απομακρυνθούν, κάτι για το οποίο είχαν δεσμευτεί προεκλογικά, τον Οκτώβρη του '98, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και ΠΕΧΩΔΕ. Εμειναν όμως μόνο στις υποσχέσεις. Στο σημείο αυτό ο Κ. Φωτεινάκης,μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Χαϊδαρίου, τόνισε ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να απομακρύνει τα στρατόπεδα, προβάλλοντας ως δικαιολογία το υψηλό κόστος μετεγκατάστασής τους.

Εκπρόσωποι του Οργανισμού Αθήνας και της Ερευνητικής Ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τόνισαν πως πρέπει να αναπτυχθεί το πράσινο και να διατηρηθούν οι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας. Για να "έρθει" η αγανάκτηση όσων παρακολούθησαν την ημερίδα: "Η τακτική του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αποδεικνύει το αντίθετο. Δηλαδή ο Οργανισμός Αθήνας και το ΕΜΠ καταργείται;"! Η απάντηση ήρθε αφοπλιστική: "Μάλλον ναι"...

Ο Θεοχάρης Παπαμάργαρης,νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", που χαιρέτισε στην ημερίδα, τόνισε πως το ζητούμενο σήμερα είναι ένα: "Γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, στο χείλος της καταστροφής;". Εξηγώντας, υπογράμμισε πως η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα διαπλεκόμενων συμφερόντων μεταξύ των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου."Υπάρχουν δεκάδες "φιλέτα" και τα αρπακτικά ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Μόνο με αγώνα μπορεί να σωθούν αυτοί οι χώροι", σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε στους συγκεντρωμένους πως η ΝΑΣ θα είναι δίπλα στον αγώνα τους.

Για τα "μεγάλα έργα υποδομής που βυθίζουν την ποιότητα ζωής των Αθηναίων", μίλησε ο Γ. Σχίζας,εκ μέρους της "Συμπαράταξης". "Αντίθετα, υπογράμμισε, τα οικολογικά έργα υποβαθμίζονται. Πρέπει να αγωνιστούμε κόντρα σε αυτή την τακτική".

Τέλος, διαβάστηκε το ψήφισμα της Επιτροπής και οι συγκεντρωμένοι έστειλαν ένα μήνυμα: "Ο αγώνας συνεχίζεται. Δεν κάνουμε βήμα πίσω".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ