Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕΘ
Μόνος δρόμος ο αντιπολεμικός αγώνας

- Την Κυριακή κορυφώνονται στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του 21ου Δεκαημέρου Ειρήνης. Ποιο πρέπει να είναι το μήνυμα της μεγάλης αντιπολεμικής πορείας;

- H ομόθυμη και πλατιά συμμετοχή του λαού και της νεολαίας, για να αντισταθούμε και να αντεπιτεθούμε στη δολοφονική "νέα τάξη πραγμάτων" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που θέλει λαούς υποτελείς ανελεύθερους εξαρτημένους. Κάτι που δεν μπορεί και δεν πρέπει να δεχτεί η ανθρωπότητα, οι εργαζόμενοι και οι Ελληνες φιλειρηνικοί πολίτες, δημοκράτες και πατριώτες.

- Ποια πρέπει να είναι η ανταπόκριση του λαού της Θεσσαλονίκης και σ' αυτό το κάλεσμα αντίστασης;

- Νομίζω πως ο λαός της Θεσσαλονίκης θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ και των αντιπολεμικών πρωτοβουλιών που τους τελευταίους 2 - 3 μήνες, είναι καθημερινό φαινόμενο στη ζωή της πόλης. Οι πολίτες είδαν με τα ίδια τους τα μάτια: τα δολοφονικά σύνεργα του ΝΑΤΟ να κατακλύζουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" και να διασχίζουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις κεντρικές οδούς προς την ΠΓΔΜ. Επομένως, είναι μάρτυρας. Δεν υποψιάζεται απλώς, αλλά ζει την κατοχή, τις πολεμικές προετοιμασίες, την εξωφρενική, παράνομη και απάνθρωπη πραγματικότητα και βεβαίως φοβάται ότι οι συνέπειες που αντικρίζει καθημερινά από τα τηλεοπτικά μέσα, αποτελούν απειλή και για την ίδια την ειρηνική ζωή του.

Ετσι, όχι μόνο από αλληλεγγύη προς τα αθώα θύματα των "Ράμπο" πειρατών, αλλά και από ζωτική ανάγκη, για να μη δοκιμάσει τις ίδιες τραγικές εμπειρίες, θα δυναμώσει με την παρουσία το πολεμικό φιλειρηνικό κίνημα.

- Ολο και περισσότερος κόσμος συσπειρώνεται γύρω από την Πανθεσσαλονίκεια Επιτροπή ενάντια στον πόλεμο. Εκτιμάτε ότι αυτό μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις;

- Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συσπείρωση και την ενεργοποίηση όλων των αντιιμπεριαλιστικών, αντιπολεμικών αντιΝΑΤΟικών δυνάμεων. Αυτό είναι το "κλειδί" ουσιαστικά, για να κλείσει η πόρτα και στα σχέδια, αλλά και στις επιχειρήσεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών. Επομένως, το μέτωπο και ο αγώνας του στην Ελλάδα και στις άλλες βαλκανικές χώρες, στην Ευρώπη και παγκόσμια, είναι η απάντηση στην τραγική και βάρβαρη σημερινή πραγματικότητα που δημιουργεί η πολιτική των αφεντάδων και των στρατοκρατικοπολιτικών μηχανισμών τους.

- Ποια θα είναι η συνέχεια των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη; Αναμένεται το ίδιο αποφασιστική ενάντια στα γεράκια του ΝΑΤΟ, όσο και το προηγούμενο διάστημα;

- Η πεποίθησή μου είναι ότι θα είναι - και πρέπει να είναι - σκληρότερη. Γιατί δεν είναι δυνατόν να εθελοτυφλεί και να στέκεται παθητικά ένας λαός και όλοι οι λαοί στις απαιτήσεις υποταγής, υποτέλειας και εξαθλίωσης της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Η πεποίθησή μου είναι ότι μέχρι την οριστική συντριβή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, οι λαοί δε θα σταματήσουν αλλά θα υποχρεωθούν από την αντίληψη, τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά της που είναι δολοφονική, να την αντιμετωπίσουν με σθένος, ανυπότακτο αγώνα και επιθετικό αγωνιστικό φρόνημα, γιατί θέλουν να ζήσουν σε έναν κόσμο ειρηνικό αμοιβαιότητας και φιλίας. Αυτό είναι το συμφέρον τους.

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ