Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χάος στις Πολεοδομίες

Η νομοθετημένη αοριστία της πολεοδομικής νομοθεσίας και η χαώδης κατάσταση που επικρατεί στα Πολεοδομικά Γραφεία της χώρας, έχει σαν αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται καθημερινά χιλιάδες μηχανικοί, αλλά και πολίτες που θέλουν να χτίσουν ένα σπίτι. Και όλα αυτά με κύρια ευθύνη της πολιτείας, δηλαδή των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα χτεσινής ημερίδας που διοργάνωσαν το ΤΕΕ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ.

Ολοι οι ομιλητές χαρακτήρισαν ως απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στα Πολεοδομικά Γραφεία της χώρας, ιδιαίτερα μετά την εκχώρηση αρμοδιότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού έγινε χωρίς να τηρηθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις και να μεταφερθούν οι κατάλληλες υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση των αρχιτεκτόνων Τ. Μεταξά και Ε. Ξυνομιλάκη, ότι επί 156 Πολεοδομικών Γραφείων για τα οποία έγινε πλήρης καταγραφή του προσωπικού τους, διαπιστώθηκε ότι 107 (68,59%) δεν έχουν μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, 19 (12,20%) δεν έχουν καν μηχανικούς, 18 (11,50%) δεν έχουν διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ 35 (22,45%) λειτουργούν με 1 έως 5 υπαλλήλους (για παράδειγμα το Πολεοδομικό Γραφείο Ιθάκης λειτουργεί με έναν υπάλληλο κι αυτός διοικητικός).

Πρόκειται για μια κατάσταση που διατηρείται με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας, ο οποίος σημείωσε πως η αποκέντρωση για την οποία το ΤΕΕ αγωνίστηκε επί δεκαετίες κατέληξε με τον τρόπο που έγινε, σε ό,τι αφορά τα Πολεοδομικά Γραφεία, σε "καρικατούρα".

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επισήμανε ακόμη ότι γενικότερα ως προς την πολεοδομική νομοθεσία υπάρχει μια "νομοθετημένη αοριστία", που δημιουργεί πολλά προβλήματα. Αρκετοί βέβαια ομιλητές, όπως και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αντί να καταφερθούν κατά των κυβερνήσεων που έχουν μεταβάλει την πολεοδομική νομοθεσία σε ιμάντα εξυπηρέτησης διαφόρων συμφερόντων, τα έβαλαν ευθέως με το Συμβούλιο της Επικρατείας και τις ερμηνείες που δίνει στην πολεοδομική νομοθεσία με γνώμονα βέβαια τη συνταγματική επιταγή για την προστασία του περιβάλλοντος...

Διάσταση απόψεων σημειώθηκε στο θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης των μελετών ιδιωτικών έργων. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε ότι το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και να προστατεύσει την ποιότητα των μελετών. Ζωηρές επιφυλάξεις όμως ως προς αυτό έθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Α. Γαβαλάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ