Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΚΑΘΑΡΗ" ΛΥΣΗ Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Nα το πούμε εξαρχής και καθαρά: Η μόνη λύση στο Γιουγκοσλαβικό είναι η ήττα του ΝΑΤΟ. Ολες οι άλλες "λύσεις" είναι από προβληματικές και αδιέξοδες, μέχρι και πάρα πολύ επικίνδυνες. Βεβαίως, δεν είμαστε αφελείς και "αιθεροβάμονες" και γνωρίζουμε πως είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να ηττηθεί το ΝΑΤΟ στρατιωτικά στη Γιουγκοσλαβία. Οι στρατιωτικοί συσχετισμοί δύναμης είναι συντριπτικά και καταλυτικά υπέρ της "Συμμαχίας" - πρώτη φορά στην ιστορία ένα κράτος βρίσκεται μόνο του αντιμέτωπο σ' έναν πόλεμο με τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις του κόσμου - αν και δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς την κατάληξη του πολέμου στο Βιετνάμ, παίρνοντας, φυσικά, υπόψη ότι οι καταστάσεις τότε ήταν διαφορετικές, λόγω και της ύπαρξης της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού στρατοπέδου.

Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται αποφασισμένο να μεταφέρει τον πόλεμο στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας - ήδη, το σχέδιο χερσαίας επέμβασης είναι έτοιμο και αναμένεται να μπει σε εφαρμογή στις αρχές Αυγούστου - και τότε θα μπει "επί τάπητος" η στρατιωτική λύση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις εισβολής της "Συμμαχίας" δεν πρόκειται να παρελάσουν χωρίς αντίσταση στο γιουγκοσλαβικό έδαφος και, οπωσδήποτε, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν μια κατοχή, χωρίς "ενοχλήσεις". Ο στρατός και ο λαός της Γιουγκοσλαβίας έχουν την αποφασιστικότητα, τη δύναμη και την πείρα, για να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς και τους κατακτητές. Επομένως, ακόμα και μια επιτυχημένη εισβολή του ΝΑΤΟ δε θα σημάνει τελική νίκη, καθώς ο πόλεμος θα συνεχιστεί στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας με κάθε μέσο.

****

Αυτά τα δεδομένα έχουν υπόψη τους οι πολιτικοί και στρατιωτικοί επιτελείς της "Συμμαχίας" και προβληματίζονται ως προς τη χρησιμοποίηση χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων, η οποία, ούτως ή άλλως, θα έχει και πολλά θύματα στις τάξεις του ΝΑΤΟικού στρατού - άλλο να πολεμάς με τα κομπιούτερ των αεροσκαφών, από ψηλά κι από μακριά κι άλλο σώμα με σώμα στο έδαφος - ενώ θα δημιουργήσει και προβλήματα στην επιχείρηση επηρεασμού της διεθνούς κοινής γνώμης.

Γι' αυτό και επιχειρούν να κερδίσουν τον πόλεμο "ειρηνικά". Εκεί στοχεύουν οι πρωτοβουλίες για τη λεγόμενη "πολιτική λύση", που λαμβάνουν διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της "Συμμαχίας" - όλες, βεβαίως, εν γνώσει και με την προτροπή των Αμερικανών, όπως κι αυτή του Γ. Παπανδρέου για "48ωρη παύση των βομβαρδισμών" - προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να εκμεταλλευτούν και να χρησιμοποιήσουν την ηγεσία της Ρωσίας, σε ρόλο μεταφορέα των "ειρηνικών τελεσιγράφων" του ΝΑΤΟ προς την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας. "Πολιτική λύση", που προβλέπει την "ειρηνική ήττα" της Γιουγκοσλαβίας, την οποία θα αναγκαστεί να αποδεχτεί η γιουγκοσλαβική ηγεσία, εκ των προτέρων, χωρίς καν να πολεμήσει και ν' αντισταθεί στο έδαφός της.

Βεβαίως, ουδείς νουνεχής άνθρωπος δε θα είχε αντίρρηση να βρεθεί λύση στο "Γιουγκοσλαβικό" μέσα από τη διπλωματία, ώστε ν' αποφευχτεί μια στρατιωτική σύγκρουση, που θα οδηγούσε σε αιματοχυσία και μακροπρόθεσμα δεινά στα Βαλκάνια. Αρκεί η διπλωματία να οδηγούσε σε μια λύση δίκαιη και βιώσιμη, η οποία θα εξασφάλιζε, τουλάχιστον:

  • Πρώτον, το σταμάτημα του πολέμου και τη διαρκή ειρήνη στα Βαλκάνια.
  • Δεύτερον, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας, την επιστροφή των προσφύγων σ' ένα αυτόνομο Κοσσυφοπέδιο, στα πλαίσια της κυριαρχίας της Νέας Γιουγκοσλαβίας.
  • Τρίτον, την παραμονή ίδιων των σημερινών συνόρων στα Βαλκάνια, με την αξιοποίηση των μειονοτήτων ως γεφυρών φιλίας ανάμεσα στους λαούς.
  • Τέταρτον, την ομαλοποίηση των σχέσεων και την ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της περιοχής.

Ομως, η "πολιτική λύση" που προτείνεται και προωθείται κάθε άλλο παρά εκεί στοχεύει και οδηγεί. Τουναντίον, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, δημιουργώντας νέα και πολύ επικίνδυνα δεδομένα στα Βαλκάνια, με την κατασκευή μικρών κρατών, "προτεκτοράτων" του ΝΑΤΟ, που θα λειτουργούν ως εστίες συνεχούς έντασης και αντιπαράθεσης ανάμεσα στις χώρες της Βαλκανικής και, ταυτόχρονα, ως πολεμικά "προγεφυρώματα" για επιθέσεις της "Συμμαχίας" εναντίον της Ρωσίας και άλλων χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, ώστε να εμπεδωθεί η "νέα τάξη πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας.****

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η μόνη "καθαρή" λύση στο Γιουγκοσλαβικό είναι, όπως προαναφέραμε, η ήττα του ΝΑΤΟ. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να αυξηθούν οι πιέσεις προς τη "Συμμαχία", ώστε να μην "περάσει τον Ρουβίκωνα". Πιέσεις, που, πρώτα και κυρίως, μπορούν να προέλθουν από τους λαούς των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Με τον ξεσηκωμό τους για το σταμάτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, οι λαοί μπορούν να πετύχουν αυτό που σήμερα φαίνεται ακατόρθωτο: Να εξαναγκάσουν τις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ να το ξανασκεφτούν, υπολογίζοντας ότι είναι προτιμότερη και, εν πολλοίς, πιο συμφέρουσα μια υποχώρηση από μια ενδεχόμενη ήττα στη Γιουγκοσλαβία. Είναι τέτοια η δυναμική και η δύναμη του λαϊκού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που μπορεί να φέρει "τα πάνω - κάτω", αλλάζοντας άρδην τα δεδομένα αυτού του πολέμου. Αυτό το λαϊκό κίνημα, αν αναπτυχθεί τόσο όσο οι καιροί απαιτούν και σε συνάρτηση με την αξιοποίηση των αντιπαραθέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και στις ΗΠΑ - όχι τόσο για τους στόχους και τις επιδιώξεις της ΝΑΤΟικής επέμβασης στα Βαλκάνια, όσο κυρίως για το μοίρασμα της λείας και την απόκτηση και την κατανομή των σφαιρών επιρροής στην περιοχή - οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και σε "ρήγματα" στις τάξεις τους, είναι σε θέση να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, μη επιτρέποντας το μακροχρόνιο πισωγύρισμα της ανθρωπότητας στο Μεσαίωνα της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού.

Απ' αυτήν την άποψη, ο ελληνικός λαός - διαφοροποιούμενος και αντιδρώντας στην επιλογή συμμετοχής και συνενοχής της ελληνικής κυβέρνησης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο - κάνει μεν το καθήκον του, τασσόμενος αγωνιστικά κατά της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία και γενικότερα κατά του ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται να εντείνει τον αγώνα του, μέχρι να μπουν στη μάχη και οι άλλοι λαοί των Βαλκανίων, της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Η "πολιτική λύση" που προτείνεται και προωθείται κάθε άλλο παρά εκεί στοχεύει και οδηγεί. Τουναντίον, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, δημιουργώντας νέα και πολύ επικίνδυνα δεδομένα στα Βαλκάνια, με την κατασκευή μικρών κρατών, "προτεκτοράτων" του ΝΑΤΟ, που θα λειτουργούν ως εστίες συνεχούς έντασης και αντιπαράθεσης ανάμεσα στις χώρες της Βαλκανικής και, ταυτόχρονα, ως πολεμικά "προγεφυρώματα" για επιθέσεις της "Συμμαχίας" εναντίον της Ρωσίας και άλλων χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, ώστε να εμπεδωθεί η "νέα τάξη πραγμάτων" του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ