ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπερασπίστηκαν τον τόπο τους...

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα για τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενάντια στην εγκατάσταση της "TVX Gold"

Το θέμα των ποινικών διώξεων των κινητοποιήσεων των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εγκατάσταση της μονάδας της TVX GOLD στην περιοχή έθεσε χτες με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο.Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε: "Τα υπέρτατα καθήκοντα των κατοίκων μπροστά στη ζημιά που πήγαινε να γίνει, ήταν να υπερασπιστούν το χώρο, το περιβάλλον, τον τόπο τους. Την αναπνοή τους, κύριε υπουργέ. Να υπερασπιστούν την ιδία τη ζωή τους, τη γη των πατέρων τους, να υπερασπιστούν μια γη που είναι πλούσια από αρχαιολογικής πλευράς, καθώς και ιδιαίτερου φυσικού κάλους, που προστατεύεται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Πρόσθεσε μάλιστα στη συνέχεια: "Τι είναι αυτοί οι δικαστές; Ποιοι είναι αυτοί οι εισαγγελείς που βάζουν πάνω και από το Σύνταγμα τη δική τους εμπάθεια και την κυβερνητική σκοπιμότητα; Γιατί το Σύνταγμα πριν από όλα κύριε υπουργέ υπερασπίζεται αυτά τα υπέρτατα αγαθά. Την πατρίδα. Την πατρίδα υπερασπίζονταν αυτοί οι άνθρωποι".

Ανταπαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος σημείωσε ότι "δεν είναι ώριμη η συζήτηση, δεν είναι ώριμες και οι συνθήκες ακόμη, για να σκεφτεί κανείς τι μπορεί να κάνει, τουλάχιστον από πλευράς μου, γιατί υπάρχουν και απόψεις ιδιαιτέρως σκληρές, όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των πραγμάτων".

Πιέζει και η Αθήνα το Βελιγράδι

Η ελληνική κυβέρνηση βοηθά με όλες της τις δυνάμεις να μεγιστοποιηθεί η πίεση προς το Βελιγράδι και να αποδεχτεί η Γιουγκοσλαβία το "σχέδιο ειρήνευσης", στο οποίο έχουν συμφωνήσει σε γενικές γραμμές, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η ΕΕ.

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Ρέππας, θέλησε να μεταφέρει "δημοσίως και επισήμως ένα μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας: Θα πρέπει, όπως είπε, να αξιοποιήσει την ευκαιρία, η οποία αυτή την ώρα προσφέρεται για την αναζήτηση πολιτικής και ειρηνικής λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Πιστεύουμε ότι η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Η στιγμή είναι κατάλληλη, προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις για την οριστική διέξοδο από την κρίση της τελευταίας περιόδου".

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι αυτό το μήνυμα το μετέφερε τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του κ. Γιοβάνοβιτς και συμπλήρωσε "ότι ο διεθνής παράγων, που αυτή την ώρα συγκλίνει στη θέση πως πρέπει με πολιτικά μέσα να αντιμετωπιστεί η κρίση, πρέπει να βρει και από την άλλη πλευρά, την πλευρά της Γιουγκοσλαβίας, την ανάλογη ανταπόκριση, ώστε το συντομότερο δυνατόν, αμέσως, να αρχίσουν οι συζητήσεις".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνας υπουργός Γ. Παπανδρέου επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα, όπου ήδη βρίσκονται ο Πρόεδρος της Φινλανδίας κ. Αχτισαάρι και ο Αμερικανός υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών κ. Τάλμποτ.

Πάνω από 2.000 Ελληνες για το Κόσσοβο

Σε 2.000 στρατιώτες ανεβάζει την ελληνική δύναμη που θα σταλεί στο Κοσσυφοπέδιο, αν υπάρξει τελικά συμφωνία για την αποστολή πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης, ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης.Σε δηλώσεις χτες στον "Φλας", υποστήριξε ότι δεν μπορεί μεν να προσδιορίσει ακριβώς τον αριθμό της ελληνικής δύναμης, αλλά αν το σύνολο της πολυεθνικής δύναμης είναι 50.000, τότε είπε ο υφυπουργός "με ένα σοβαρό ποσοστό κινδύνου, να μην είμαι ακριβής, θα έβλεπα 2.000 συν - πλην".

Ωστόσο, επιφυλακτικτοί είναι οι στρατιωτικοί που κάνουν λόγο για αποδυνάμωση και διαρκή αιμορραγία των Ενόπλων Δυνάμεων με την αποστολή στο εξωτερικό ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην Αλβανία βρίσκεται δύναμη άνω των 500 ανδρών, στη Βοσνία 250 και στο Κιλκίς είναι έτοιμο το 501 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού που έχει προετοιμαστεί για το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης δύναμη περίπου 150 ανδρών του Μηχανικού, με τα ανάλογα μέσα περιμένει τη διαταγή για να αναχωρήσει για τα Σκόπια, προκειμένου να στήσει προσφυγικό καταυλισμό.

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν γίνεται πιο οξύ καθώς αυτά τα στρατιωτικά τμήματα συγκροτούνται από μόνιμα στελέχη που καλύπτουν πάγιες ανάγκες των στρατιωτικών μονάδων. Η άλλη πλευρά που επισημαίνεται είναι η οικονομική, αφού χρειάζεται κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο δραχμές για κάθε στρατιωτικό εκτός Ελλάδας, που μεταφράζεται σε 1 δισ. το μήνα για κάθε 1.000 άνδρες. Αν στο ποσόν αυτό προστεθούν και τα εφόδια και τα άλλα υλικά που χρειάζεται μια τέτοια δύναμη, τότε το κόστος για κάθε 1.000 άνδρες για διάστημα ενός χρόνου κυμαίνεται στα 15 - 20 δισ. δραχμές και τα χρήματα αυτό θα πρέπει να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ
Ενα ακόμα βήμα εμπλοκής της χώρας μας

Ενα βήμα ακόμα στη στρατιωτική παρουσία και εμπλοκή της χώρας μας στα Βαλκάνια και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τη βάρβαρη επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, γίνεται με την κύρωση χθες από τη Βουλή του πρωτοκόλλου της "στρατιωτικής βοήθειας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία".

Τη σύμβαση καταψήφισε το ΚΚΕ και ο βουλευτής του, Αχ. Κανταρτζής, τόνισε ότι η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία και στη Βοσνία εντάσσεται στην επιδίωξη να επιβληθούν με πρόσχημα την ειρηνευτική δήθεν αποστολή, τα ΝΑΤΟικά σχέδια για τη "νέα τάξη πραγμάτων". Για την πλήρη υποταγή των χωρών και των λαών της Βαλκανικής στα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ισχυρών χωρών της ΕΕ και σε τελευταία ανάλυση, των πολυεθνικών.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι "η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία έχει σαν στόχο να εξασφαλίσει ανταλλάγματα για την ντόπια πλουτοκρατία από το μοίρασμα της λείας που προωθείται με την αναδιανομή των αγορών. Η παρουσία αυτή εγκυμονεί μεταξύ των άλλων και τεράστιους κινδύνους να εμπλακεί παραπέρα η χώρα μας σε περιπέτειες και τυχοδιωκτισμούς και με αυτήν την έννοια ούτε τα δικαιώματα της μειονότητας εξυπηρετεί. Η Αλβανία ουσιαστικά σήμερα τελεί υπό ΝΑΤΟική κατοχή και είναι χαρακτηριστικό ότι το αεροδρόμιο των Τιράνων, όπως ακούγεται, έκλεισε και χρησιμοποιείται και διοικείται αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ και με τη συμφωνία, σ' αυτόν λοιπόν τον ΝΑΤΟικό στρατό, συμμετέχει και η χώρα μας".

ΚΥΠΡΟΣ

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε χτες υπό την προεδρία του Προέδρου Γλ. Κληρίδη, προκειμένου να συζητήσει τη στρατηγική στο Κυπριακό και γενικά τις εξελίξεις γύρω από το εθνικό μας θέμα. Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης πληροφόρησε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ότι δεν υπήρξαν ουσιώδεις εξελίξεις στο Κυπριακό κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη σύγκληση του Σώματος. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κώστας Σερέζης, κατά τη χτεσινή δίωρη συνεδρία αποφασίστηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν στην προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι τα κόμματα θα υποβάλουν γραπτώς τις εισηγήσεις τους προς τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις πτυχές του Κυπριακού πάνω στις οποίες επιθυμούν να τοποθετηθούν υπό το φως των νέων εξελίξεων. Συμφωνήθηκε ακόμα ότι στις 25 του Ιούνη θα συνέλθει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει τις απόψεις που θα έχουν ήδη υποβληθεί.

Οπως έγινε γνωστό, τα κόμματα ανέλαβαν την υποχρέωση να υποβάλουν τις απόψεις τους προς τον Πρόεδρο Κληρίδη το αργότερο μέχρι τις 15 Ιούνη. Ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο σχετικά με την επίσκεψή του, στην Τεχεράνη, επικεφαλής δικομματικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, σε συνάρτηση με το γνωστό επεισόδιο έξω από την εκεί πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση αν κατά τη χτεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ηγέρθηκαν από πλευράς των κομμάτων οποιαδήποτε θέματα που αφορούν το Γιουγκοσλαβικό σε σχέση με το Κυπριακό και ειδικότερα την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για υιοθέτηση της αξίωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επιβολή του πετρελαϊκού εμπάργκο και άλλων κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, είπε:

"Εγιναν διάφορες τοποθετήσεις πλην όμως δεν έγινε συζήτηση σε βάθος. Αυτά αφέθηκαν να συζητηθούν σε έκταση κατά την προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όταν υποβληθούν εγγράφως οι προτάσεις από τα διάφορα κόμματα".

Οι σκιτσογράφοι... βομβαρδίζουν τον πόλεμο!

"Οι σκιτσογράφοι του Αθηναϊκού Τύπου βομβαρδίζουν τον πόλεμο". Μ' αυτόν τον τίτλο η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών εγκαινιάζει την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαϊου, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα Συνεδρίων της Ενωσης, έκθεση αντιπολεμικής γελοιογραφίας με έργα σκιτσογράφων που δημοσιεύτηκαν στον ημερήσιο Τύπο σχετικά με τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Οπως σημειώνεται σε δελτίο της ΕΣΗΕΑ, η εκδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης αντιπολεμικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το σταμάτημα των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ στο κέντρο της Αθήνας, στις 3 Μάη.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή όσο διαρκεί αυτός ο ακήρυχτος εγκληματικός πόλεμος, σαν μια παρατεταμένη κραυγή διαμαρτυρίας για τη φωτιά που οι ΝΑΤΟικοί και η Νέα Τάξη Πραγμάτων άναψαν στη γειτονιά μας, αναφέρεται.

Απόρριψη τουρκικού αιτήματος

Η Αθήνα απέρριψε χτες τουρκικό αίτημα για διέλευση τουρκικών μεταγωγικών αεροσκαφών από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Το τουρκικό αίτημα υποβλήθηκε χτες το απόγευμα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αγκυρα ζήτησε άδεια υπέρπτησης του ελληνικού εναέριου χώρου για τρία μεταγωγικά αεροσκάφη, τα οποία θα μετέφεραν στρατιωτικό προσωπικό και υλικό στην Ιταλία, που προορίζεται για την υποστήριξη των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, που επιχειρούν στην Γιουγκοσλαβία.

Μετά από συνεργασία των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας το τουρκικό αίτημα απορρίφθηκε με την... επιχειρηματολογία ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς!

Επίσκεψη Βορθολομαίου στην Ελλάδα

Από την Αθήνα ξεκίνησε χτες την πολυήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος.Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, καθώς το κλίμα που επικρατούσε στις σχέσεις των δύο εκκλησιών δεν ευνοούσε μια τέτοια επίσκεψη. Χτες, κατά την άφιξη του πατριάρχη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού έγινε υποδοχή με τιμές αρχηγού κράτους, όπου παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, μέλη της κυβέρνησης και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό από τον εξώστη του ξενοδοχείου "Μ. Βρετανία", έχοντας στο πλευρό του τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο.Ομως, παρουσία ελάχιστων πιστών προκάλεσε ερωτήματα για το κατά πόσο η επίσημη Εκκλησία ενδιαφέρεται για την επιτυχία της επίσκεψης. Ακολούθως κατευθύνθηκε στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών, όπου τελέστηκε λειτουργία. Η επίσκεψη θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιούνη και στη διάρκειά της θα περιοδεύσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ