Παρασκευή 21 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιέζει και η Αθήνα το Βελιγράδι

Η ελληνική κυβέρνηση βοηθά με όλες της τις δυνάμεις να μεγιστοποιηθεί η πίεση προς το Βελιγράδι και να αποδεχτεί η Γιουγκοσλαβία το "σχέδιο ειρήνευσης", στο οποίο έχουν συμφωνήσει σε γενικές γραμμές, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η ΕΕ.

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Ρέππας, θέλησε να μεταφέρει "δημοσίως και επισήμως ένα μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας: Θα πρέπει, όπως είπε, να αξιοποιήσει την ευκαιρία, η οποία αυτή την ώρα προσφέρεται για την αναζήτηση πολιτικής και ειρηνικής λύσης στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Πιστεύουμε ότι η ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Η στιγμή είναι κατάλληλη, προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις για την οριστική διέξοδο από την κρίση της τελευταίας περιόδου".

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι αυτό το μήνυμα το μετέφερε τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του κ. Γιοβάνοβιτς και συμπλήρωσε "ότι ο διεθνής παράγων, που αυτή την ώρα συγκλίνει στη θέση πως πρέπει με πολιτικά μέσα να αντιμετωπιστεί η κρίση, πρέπει να βρει και από την άλλη πλευρά, την πλευρά της Γιουγκοσλαβίας, την ανάλογη ανταπόκριση, ώστε το συντομότερο δυνατόν, αμέσως, να αρχίσουν οι συζητήσεις".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνας υπουργός Γ. Παπανδρέου επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα, όπου ήδη βρίσκονται ο Πρόεδρος της Φινλανδίας κ. Αχτισαάρι και ο Αμερικανός υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών κ. Τάλμποτ.

Πάνω από 2.000 Ελληνες για το Κόσσοβο

Σε 2.000 στρατιώτες ανεβάζει την ελληνική δύναμη που θα σταλεί στο Κοσσυφοπέδιο, αν υπάρξει τελικά συμφωνία για την αποστολή πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης, ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης.Σε δηλώσεις χτες στον "Φλας", υποστήριξε ότι δεν μπορεί μεν να προσδιορίσει ακριβώς τον αριθμό της ελληνικής δύναμης, αλλά αν το σύνολο της πολυεθνικής δύναμης είναι 50.000, τότε είπε ο υφυπουργός "με ένα σοβαρό ποσοστό κινδύνου, να μην είμαι ακριβής, θα έβλεπα 2.000 συν - πλην".

Ωστόσο, επιφυλακτικτοί είναι οι στρατιωτικοί που κάνουν λόγο για αποδυνάμωση και διαρκή αιμορραγία των Ενόπλων Δυνάμεων με την αποστολή στο εξωτερικό ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη στην Αλβανία βρίσκεται δύναμη άνω των 500 ανδρών, στη Βοσνία 250 και στο Κιλκίς είναι έτοιμο το 501 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού που έχει προετοιμαστεί για το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης δύναμη περίπου 150 ανδρών του Μηχανικού, με τα ανάλογα μέσα περιμένει τη διαταγή για να αναχωρήσει για τα Σκόπια, προκειμένου να στήσει προσφυγικό καταυλισμό.

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνουν γίνεται πιο οξύ καθώς αυτά τα στρατιωτικά τμήματα συγκροτούνται από μόνιμα στελέχη που καλύπτουν πάγιες ανάγκες των στρατιωτικών μονάδων. Η άλλη πλευρά που επισημαίνεται είναι η οικονομική, αφού χρειάζεται κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο δραχμές για κάθε στρατιωτικό εκτός Ελλάδας, που μεταφράζεται σε 1 δισ. το μήνα για κάθε 1.000 άνδρες. Αν στο ποσόν αυτό προστεθούν και τα εφόδια και τα άλλα υλικά που χρειάζεται μια τέτοια δύναμη, τότε το κόστος για κάθε 1.000 άνδρες για διάστημα ενός χρόνου κυμαίνεται στα 15 - 20 δισ. δραχμές και τα χρήματα αυτό θα πρέπει να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρά τις αντιδράσεις, στήνουν τα «τελωνεία» με ...ελικόπτερα! (2001-04-21 00:00:00.0)
Περήφανη η κυβέρνηση για τις δυνάμεις κατοχής (2000-03-02 00:00:00.0)
Πρόθυμη στις ΝΑΤΟικές διαθέσεις (2000-03-01 00:00:00.0)
Γουέσλεϊ Κλαρκ (2000-02-27 00:00:00.0)
... και το "ελληνικό" ψήφισμα διά χειρός Ολμπράιτ (1999-06-05 00:00:00.0)
Υπό ασφυκτικές πιέσεις (1999-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ