Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πρόσωπο της εβδομάδας
Γουέσλεϊ Κλαρκ

Να ετοιμάζει, άραγε, την «ηρωική» απομάκρυνσή του από το αξίωμά του ο απερχόμενος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ; Ο ίδιος έχει αποδείξει έμπρακτα - και δη κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών - πως είναι αδίστακτος και «φιλόδοξος». Τώρα, το εάν ο «υπερβάλλων ζήλος» του στρατηγού φθάνει έως του σημείου μιας «μίνι» ή χειρότερης «επανάληψης» των εφιαλτικών βομβαρδισμών, που έγιναν τον περσινό Μάρτη στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, αυτό είναι κάτι, που, ίσως, να το διαπιστώσουμε «σύντομα».

Αν και το παραπάνω σενάριο, βεβαίως, δεν εξαρτάται μόνον από τον απερχόμενο διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, εντούτοις, η συμβολή του σ' αυτήν την υπόθεση δε θα πρέπει να υποτιμηθεί. Πριν από ένα χρόνο, ο στρατηγός Κλαρκ ήταν απ' αυτούς, που λυσσαλέα και ανεπιφύλακτα τάσσονταν κατά της «συντριβής» του καθεστώτος Μιλόσεβιτς και της «ισοπέδωσης» της Γιουγκοσλαβίας. Προ ολίγων ημερών, με αφορμή τις ταραχές στην Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, ο στρατηγός Κλαρκ πρωτοδιεκδίκησε αυτό που σήμερα αποτελεί «καραμέλα» στο στόμα διάφορων Ευρωπαίων ηγετών: Την ενίσχυση των πολυεθνικών στρατευμάτων της «ΚΦΟΡ» στο Κοσσυφοπέδιο. Πρέπει, είπε, να αποσταλούν στην περιοχή τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες για να «αποτραπεί» μια νέα «κρίση».

Ομως - για την ώρα τουλάχιστον... - το «αίτημα» του στρατηγού δεν εισακούσθη. Το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δεν υπερψήφισε την πρόταση για την αποστολή νέων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, με τον γγ του Συμφώνου, Τζορτζ Ρόμπερτσον, να διατείνεται πως «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο». Εντούτοις, οι τελευταίες εξελίξεις για «άλλα» μάς προϊδεάζουν. Εως τον ερχόμενο Μάη και με τον ανάλογο συσχετισμό δυνάμεων, ο στρατηγός ίσως υλοποιήσει τα φιλόδοξά «σχέδιά» του. Καλύτερα, ας επαγρυπνούμε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ