Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εβρος
Αγωνιστική απάντηση στη δίωξη των κομμουνιστών

Συλλαλητήριο διοργανώνεται την ερχόμενη Τρίτη, 29 Φλεβάρη, στις 7.00 το απόγευμα, έξω από το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης

Αγωνιστικά απαντά ο λαός του Εβρου στη νέα δίωξη που προστέθηκε στη «Μαύρη Βίβλο» της κυβέρνησης των εκσυγχρονιστών. Αυτή των 10 αγωνιστών - κομμουνιστών, που σύρονται στα δικαστήρια στις 28 Μάρτη, επειδή τόλμησαν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο βρώμικο ΝΑΤΟικό πόλεμο εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού, την ημέρα της 25ης Μάρτη του 1999. Οι φορείς του Εβρου οργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Τρίτη 29 Φλεβάρη στις 7 το απόγευμα έξω από το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης και καλούν τον αγωνιζόμενο λαό της περιοχής να συμμετάσχει μαζικά και να απαιτήσει να σταματήσει ο αντιδημοκρατικός, αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Να απαιτήσει απεμπλοκή της χώρας από τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια για παραπέρα διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Τη συμπαράστασή τους με δηλώσεις, ανακοινώσεις και ψηφίσματα εξέφρασαν, από την πρώτη στιγμή, ο Νομάρχης Εβρου Γ. Ντόλιος, η Επιτροπή Ειρήνης Εβρου, η Α` και Β` ΕΛΜΕ Εβρου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «η Ενότητα», οι αντιστασιακές οργανώσεις και η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων . Οι διωκόμενοι, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό της περιοχής και ολόκληρης της χώρας, πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις αντίστασης και καταδίκης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών που σταδιακά ξεδιπλώθηκαν απ' άκρη σε άκρη στην Ελλάδα. Στις κινητοποιήσεις, που κατήγγειλαν τη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε μόνιμο ορμητήριο θανάτου για τους λαούς των Βαλκανίων.

Οι 10 Εβρίτες δικάζονται γιατί στις 25 Μάρτη του 1999, λίγες μόλις ώρες μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά του γιουγκοσλάβικου λαού, πορεύτηκαν περήφανα στο χώρο της παρέλασης και απαίτησαν να μπει τέλος στην υποτελή και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης. Συνελήφθησαν, προπηλακίστηκαν από τους αστυνομικούς, προσήχθησαν στο Τμήμα και ένα χρόνο μετά, τέλος του Μάρτη, δικάζονται με την κατηγορία της «απείθειας» οι: Χρήστος Τρέλλης, νομαρχιακός σύμβουλος, Δαμιανός Κουκουράβας εκπαιδευτικός, Αναστασία Βλησίδου εκπαιδευτικός και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, Γιώργος Φακριάδης μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εβρου, Απόστολος Κρεωνάς φοιτητής, Ανέστης Βλησίδης αντιπρόεδρος της Α` ΕΛΜΕ Εβρου, Μαριάννα Παπαντή μαθήτρια, Ευαγγελία Παπαπαναγιώτου φοιτήτρια, Νίκη Δραμανίδου μέλος του ΔΣ της Α` ΕΛΜΕ Εβρου και Γιώργος Βλησίδης σπουδαστής.

Η περίοδος κατα την οποία εξελίσσεται η δικαστική δίωξη δεν είναι τυχαία. Γίνεται ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το νέο σχέδιο του ΝΑΤΟ για παραπέρα διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για πιο ενεργό εμπλοκή στα φονικά σχέδια. Πρέπει όμως να έχουν μάθει πως ο αγωνιζόμενος λαός δεν κάμπτεται από τον αυταρχισμό και τις ποινικές διώξεις. Εξίσου αγωνιστικά, όπως μήνες τώρα κάνει, θα απαντήσει σε κάθε νέα πρόκληση.

Ενδεικτική της αγανάκτησης που προκαλεί η δίωξη είναι και η δήλωση του Πολύμερου Μολούδη, μέλους του προεδρείου της Επιτροπής Ειρήνης Εβρου : «Ως πολίτης με δημοκρατικές ευαισθησίες καταδικάζω τις διώξεις ενάντια σε 10 πολίτες της Αλεξανδρούπολης που διαδήλωσαν κατά του βρώμικου αμερικανοΝΑΤΟικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, που, μετά τις διώξεις αγροτών, μαθητών, καθηγητών, εργατών, διώκει πολίτες που διαδήλωναν για τα ιδανικά της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας και της αλληλεγγύης των λαών. Γι' αυτό λοιπόν καλώ κάθε δημοκράτη να συστρατευθεί στον αγώνα για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού Μετώπου που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ