Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σπουδαστές ΤΕΙ
Χρειάζεται αγώνας για ριζικές λύσεις

Το οικοδόμημα των ΤΕΙ βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και οι δεκάδες χιλιάδες σπουδαστές τους σε ομηρία, ιδιαίτερα μετά τη διαρροή απόφασης από το ΣτΕ που αναφέρει ότι είναι αντισυνταγματική η παράταση του χρόνου σπουδών στα ΤΕΙ πέρα των 6 εξαμήνων. Η διαρροή της συγκεκριμένης απόφασης που απειλεί να «πετάξει» την πρακτική των σπουδαστών έξω από το πτυχίο, αποτέλεσε την κορυφή του παγόβουνου σε μια συνεχή πολιτική υποβάθμισης των ΤΕΙ, ενώ ανέδειξε και το σαθρό του οικοδομήματος των ιδρυμάτων, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Στους σπουδαστές κερδίζει έδαφος ο δρόμος του συντονισμένου και ουσιαστικού αγώνα. Μετά την πρώτη κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή, εκπρόσωποι σπουδαστικών συλλόγων απ' όλη την Ελλάδα, συγκεντρώνονται σήμερα στο ΤΕΙ Αθήνας και συνεδριάζουν για να συντονίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους για κατάργηση του διαχωρισμού ΑΕΙ - ΤΕΙ με τη δημιουργία Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημόσιας και Δωρεάν.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, έχουν πάρει αποφάσεις και σπουδαστικοί σύλλογοι της Αθήνας που αύριο, Δευτέρα, θα αποκλείσουν τη Λεωφόρο Καβάλας στο ύψος του ΤΕΙ Αθήνας και την Τρίτη 29/2, πραγματοποιούν συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή.

Αυτοί οι σπουδαστικοί σύλλογοι και μαζί τα ψηφίσματα αυτής της κατεύθυνσης, που στηρίζονται από την ΠΚΣ και πετυχαίνουν συσπείρωση σε γενικές συνελεύσεις, προτάσσουν την ανάγκη εφαρμογής της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης που είναι η μόνη λύση για το αδιέξοδο που δημιούργησε η συνειδητή και συνεχιζόμενη τα τελευταία χρόνια κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης των ΤΕΙ. Παράλληλα, ανοίγουν ένα μέτωπο απέναντι στις λογικές του μπαλώματος και του συντεχνιασμού, που αποπροσανατολίζουν τους σπουδαστές και δημιουργούν ψεύτικες ελπίδες ότι δήθεν μια αλλαγή στο όνομα των ιδρυμάτων (π.χ., με μια νομοθετική ρύθμιση που θα λέει ότι είναι ανώτατα) μπορεί να δώσει λύση.

Σ' αυτές τις λογικές «έπαιξαν» τις τελευταίες ημέρες τόσο οι πρόεδροι των ΤΕΙ όσο και οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στο ΚΣ της ΕΣΕΕ, «ξεχνώντας» ότι η αναβάθμιση των ιδρυμάτων προϋποθέτει συνολική αλλαγή του προγράμματος σπουδών και της κατεύθυνσής τους, ενώ όσο τα ΤΕΙ θα είναι ιδρύματα που θα προσφέρουν γνώσεις τεχνολογικού - επαγγελματικού χαρακτήρα δεν μπορεί, με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος, να κατατάσσονται στην ανώτατη εκπαίδευση. Γνωρίζοντας αυτό, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ μιλούν για «ενιαία τριτοβάθμια» εκπαίδευση, πράγμα όμως που... ισχύει και σήμερα χωρίς να βελτιώνει τίποτα από το αδιέξοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ