ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Η πλατεία "ντύθηκε" στα κόκκινα

Μέγα πλήθος και αγωνιστικός παλμός στην προεκλογική συγκέντρωση της Λάρισας, όπου μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα και χαιρέτισε ο Γ. Παττάκης

Κυριακή, κοντά στο σούρουπο. Η βροχή μόλις έχει κοπάσει στη Λάρισα. Και στους δρόμους της πόλης ξεχύνονται τ' ανθρώπινα "κόκκινα ποτάμια". Είναι οι κομμουνιστές της Λάρισας, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ. Ξεκινούν από τους χώρους των προσυγκεντρώσεων και προχωρούν προς την πλατεία Ταχυδρομείου. Εκεί, όπου θα πραγματοποιηθεί η προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος, θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα και θα χαιρετίσει ο Γ. Παττάκης,υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Ολοι φορούν "τα καλά" τους. Πάνε σε γιορτή. Γιορτή είναι για τους κομμουνιστές οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ. Γιορτή κι αγώνας. Προχωρούν και διαδηλώνουν. Στα χέρια τους, οι κόκκινες σημαίες του Κόμματος, οι σημαίες της πάλης, της πανανθρώπινης ελπίδας, του σοσιαλισμού. Οι δρόμοι της πόλης αντιλαλούν τα συνθήματά τους. Και η βουή, που έρχεται από διαφορετικές κατευθύνσεις, φτάνει στην πλατεία της συγκέντρωσης.

Η ώρα πλησιάζει τις 9 και η πλατεία είναι γεμάτη. Με δεκάδες πανό να προσκαλούν, να προτρέπουν, να υπόσχονται και να διαβεβαιώνουν. Με εκατοντάδες κόκκινες σημαίες ν' ανεμίζουν προς το βαρύ ουρανό του απόβροχου. Με χιλιάδες ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, να πλημμυρίζουν τον απέραντο χώρο.

Απόψε, η Λάρισα έχει "ντυθεί στα κόκκινα". Απόψε, η Λάρισα γιορτάζει κι αγωνίζεται, μαζί με το ΚΚΕ. Απόψε, η Λάρισα θυμάται το αγωνιστικό παρελθόν της, σφραγίζει τη συνέχεια στο παρόν της κι οραματίζεται το "κόκκινο" μέλλον της.

***

"Ε, και να ζούσε ο μπάρμπα - Κώστας ο Λουλές να μας δει απόψε",λέει ένας ασπρομάλλης δίπλα μου και βλέπω να μάτια του να υγραίνονται. Είναι ο παππούς, που κρατάει στο χέρι του τον εγγονό. Εκείνος κρατάει στο άλλο χέρι και ανεμίζει συνεχώς την κόκκινη σημαία, φωνάζοντας "τιμημένο ΚΚΕ". Ισως και να μη γνωρίζει τίποτα για τον μπάρμπα - Κώστα. Και για πολλούς άλλους, παλιούς και δοκιμασμένους κομμουνιστές της Λάρισας - όπως ο Χριστόφορος Δαμάνης, ο Ηλίας Παπαδημητρίου κι άλλοι πολλοί και σημαντικοί, που απόψε λείπουν από τις πρώτες τιμητικές σειρές της συγκέντρωσης, αλλά είμαστε βέβαιοι πως μας κοιτούν από κει ψηλά και χαίρονται μαζί μας, αγωνίζονται μαζί μας, αν και τόσο πολύ μας λείπουν. Ομως, με τη συμμετοχή του απόψε εδώ, ο "πιονέρος", χωρίς να το συνειδητοποιεί, καλωσορίζει στη γιορτή του Κόμματος τους μεγάλους απόντες, υλοποιώντας, ταυτόχρονα - έστω κι αν δεν μπορεί να το πει - εκείνο το σπαρτιατικό ρητό, στοίχημα και παρακαταθήκη για τις γενιές των κομμουνιστών, που ακολουθούν η μια την άλλη, το "άμμες δε γ' εσσόμεθα πολλώ κάρρονες".

***

Η αποψινή γιορτή αγώνα δεν είναι μόνο για τους κομμουνιστές. Είναι εδώ μαζί τους και πολλοί άλλοι, αγωνιστές της Αριστεράς και της προόδου, πατριώτες, που δεν ξεχνούν να ονειρεύονται, θέλουν και ξέρουν ν' αγωνίζονται. Ανθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και οργανώσεων, πολίτες διαφορετικών πολιτικών καταβολών και ιδεολογικών αντιλήψεων, ήρθαν για ν' ακούσουν τον λόγο του ΚΚΕ. Και συμμετέχουν κι αυτοί στη μέθεξη της αγωνιστικής γιορτής. Μπορεί να μην συμφωνούν για όλα με τους κομμουνιστές. Συμφωνούν, όμως, μαζί τους για την ανάγκη της λαϊκής αντίστασης στους ισχυρούς και άδικους, αναγνωρίζουν τη φερεγγυότητα και τη σταθερότητα στην ιδεολογία και την πολιτική τους, παραδειγματίζονται από την αξιοπρέπεια της ζωής τους, την τόλμη της πάλης τους, την επιμονή της πίστης στο όραμά τους.

"Ο,τι έλεγε το ΚΚΕ για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, βγήκαν αληθινά",μου λέει κάποιος, που δηλώνει πως για πρώτη φορά παίρνει μέρος σε κομμουνιστική συγκέντρωση. Είναι αγρότης και ξέρει καλά τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση για την αγροτιά, που ξεκληρίζεται. Πρώτη φορά συμμετέχει σε κομμουνιστική συγκέντρωση και θα είναι η πρώτη ψήφος του που θα πάει στο ΚΚΕ, όπως υπόσχεται.

***

Στο βήμα της συγκέντρωσης, αρχίζει το χαιρετισμό του ο Γ. Παττάκης.Θύελλα τα χειροκροτήματα. Εκείνος μεταφέρει το ελπιδοφόρο μήνυμα νίκης από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας και υπόσχεται πως, από τη Δευτέρα 14 Ιούνη, η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ θα ενωθεί με τη δύναμη του μαζικού κινήματος για να βάλουν φρένο στον αντιλαϊκό κατήφορο. Κι αναφέρεται, ιδιαίτερα, στην αγροτιά που αντιπαλεύει τους ευρωπαϊκούς μονόδρομους, στους δρόμους του αγώνα.

Κι ύστερα, στην εξέδρα, ανεβαίνει η Αλέκα Παπαρήγα.Οι κόκκινες σημαίες, που υψώνονται ψηλά, τα συνθήματα δονούν την ατμόσφαιρα, οι καρδιές πάλλονται.

"Λίγο πριν, έβρεχε καταρρακτωδώς στη Λάρισα. Στις 13 Ιουνίου θα υπάρξει καταιγίδα "κόκκινων ψήφων";", ρωτάει, αρχίζοντας να μιλάει, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ενα μυριόστομο "ναι", η απάντηση, πεποίθηση κι υπόσχεση μαζί. Ο λόγος της Αλέκας Παπαρήγα, μεστός περιεχομένου, καθαρός, πειστικός. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και την ανάγκη να ξεσηκωθούν οι λαοί για να τον σταματήσουν. Για τον πατριωτισμό των κομμουνιστών, που είναι, ταυτόχρονα, διεθνισμός. Για την Ευρώπη των πολυεθνικών, που δε διορθώνεται εκ των έσω, αλλά χρειάζεται οι λαοί της να χειραφετηθούν από τους μονόδρομους και έμπρακτα να χαλάσουν τους μηχανισμούς της, γιατί είναι ρεαλιστικό να κτιστούν νέες μορφές συνεργασίας στην Ευρώπη, με πρωταγωνιστές τους λαούς, τις λαϊκές κυβερνήσεις, που θα έχουν κότσια να αντιστέκονται. Για την αξία και τη χρησιμότητα της ψήφου στο ΚΚΕ,η δύναμη του οποίου είναι μέτρο της δύναμης και της χειραφέτησης του λαού, είναι δύναμη για την ανάπτυξη της λαϊκής πρωτοβουλίας και της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων.

***

Η συγκέντρωση τελειώνει. Κανείς, όμως, δε νιώθει πως τέλειωσε και η ώρα του καθήκοντος. Η μάχη συνεχίζεται. Με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος, σπίτι - σπίτι, γειτονιά σε γειτονιά, στο εργοστάσιο, στην πόλη, στο χωριό, παντού. Με επίγνωση των αντιξοοτήτων και των δυσκολιών, αφού οι κομμουνιστές δεν προτείνουν το εύκολο, αλλά και με αισιοδοξία για τη νίκη. Αλλωστε, η πλατεία Ταχυδρομείου "ντύθηκε" απόψε στα κόκκινα, για να στείλει και το μήνυμα της αισιοδοξίας για τη νίκη. Και το έστειλε...

Π. Ρ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψήφος - εντολή στο ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία στη Λάρισα

Με την καταγγελία ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει δύο τάγματα, το 501 και το 507 μηχανοκίνητα, στις δυνάμεις εισβολής και κατοχής στη Γιουγκοσλαβία, ξεκίνησε την ομιλία της στην προεκλογική συγκέντρωση της Λάρισας, προχτές βράδυ, η Αλέκα Παπαρήγα.Για να απευθυνθεί στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία και να τονίσει ότι θα πρέπει όλοι να ξεσηκωθούν για να σταματήσουν την έξοδο από την Ελλάδα των Ελλήνων στρατιωτών.

"Η νεολαία μας, υπογράμμισε, δεν πρέπει να ανεχθεί να παζαρεύουν την αξιοπρέπειά της με παροχές τύπου 600.000 δρχ., με τίμημα το στραγγαλισμό ενός λαού. Αύριο ο πόλεμος θα χτυπήσει και την ίδια την Ελλάδα. Αν δεν τον παρεμποδίσουμε (αυτό είναι το πρώτο καθήκον μας και δεν πρέπει να το εμπιστευτούμε σε καμία κυβέρνηση που συνεργεί ή υποτάσσεται στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων), τότε θα έχουμε και εμείς ανάγκη να σταθούν δίπλα μας γειτονικοί λαοί. Να παλέψουν ώστε οι χώρες τους να μη γίνουν βάσεις και διάδρομοι διέλευσης στρατευμάτων σε βάρος μας.

Στο πόδι όλοι! Γιατί τη μαχόμενη Γιουγκοσλαβία την ισοπεδώνουν όχι μόνο με βόμβες, αλλά και με τα ύπουλα ειρηνευτικά σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι για να ξεγελάσουν τους λαούς ενόψει και ευρωεκλογών. Εμείς δε θα προδώσουμε ποτέ την εμπιστοσύνη που μας έχει ο γιουγκοσλαβικός λαός. Το στόχο που φοράμε στα στήθη μας, πρέπει να τον τιμήσουμε".

Ο πονηρός ισχυρισμός

Αναφερόμενη στη συνέχεια στις ευρωεκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε πως "η κυβέρνηση Σημίτη πονηρά ισχυρίζεται ότι κριτήριο ψήφου δεν μπορεί να είναι η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά η ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Εμείς απαντάμε: Το ίδιο είναι. Οπως και να κρίνεις τα πράγματα και σ' αυτές τις εκλογές, όπως και στις εθνικές, κρίνεται η πορεία της καθημερινής ζωής του λαού μας, που εξαρτάται τόσο από την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων, όσο και από την πολιτική της ΕΕ και επίσης τη στάση των κομμάτων απέναντί της. Τα ζητήματα αυτά είναι αξεχώριστα μεταξύ τους.Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει αυτήν την εκλογική μάχη που διεξάγεται εν μέσω πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και ενώ βρίσκονται πια στην κόψη του ξυραφιού όλες οι κατακτήσεις που απέσπασαν οι λαοί της Ευρώπης με αίμα και θυσίες. Να αξιοποιήσει την ψήφο του, γιατί έρχεται η καταιγίδα, ο παγετώνας τής μετά ΟΝΕ εποχής και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ".

Η ψήφος στο ΚΚΕ

Αναφερόμενη στη σημασία της ψήφου στο ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: "Ζητάμε μαζική ψήφο στο ψηφοδέλτιο συσπείρωσης και μάχης που προβάλλει το ΚΚΕ.

Δε ζητάμε ψήφους για να τις βάλουμε στο θησαυροφυλάκιο των εκλογικών ποσοστών, για να μετρήσουμε κουκιά. Δε θέλουμε απλά να αφαιρέσουμε ψήφους από τα άλλα κόμματα. Θέλουμε να προσθέσουμε ψήφους στον αγώνα για το Μέτωπο, στην αντίσταση στην ΟΝΕ, στον αγώνα κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, στον αγώνα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Αυτές τις ψήφους, παλιές και νέες, θα τις θεωρήσουμε εντολή να αξιοποιηθούν για ένα και μοναδικό σκοπό: Να δυναμώσει η δύναμη, η ενότητα, η αισιοδοξία και η αποτελεσματικότητα του λαϊκού κινήματος. Να επιταχυνθεί η διαδικασία συγκρότησης του Μετώπου, ενός Μετώπου που θα κτίζεται μέσα στους αγώνες, θα δοκιμάζεται η αντοχή του στη δράση.

Θα τις θεωρήσουμε εντολή να δουλέψουμε για αυτό το Μέτωπο, ένα Μέτωπο που θα έχει συνεχώς την πόρτα του ανοιχτή σε εκείνους που δε θα αποφασίσουν να έρθουν από την πρώτη στιγμή. Θα είναι ανοιχτό γιατί είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνουν ανακατατάξεις και διαφοροποιήσεις, ότι θα σπάσουν τα στεγανά, ότι θα εμφανιστούν νέες πολιτικές κινήσεις και δυνάμεις, σχήματα και κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες που θα τολμήσουν να επιλέξουν τον άλλο δρόμο. Είμαστε βέβαιοι ότι σήμερα μπορούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ πολλοί και πολλές, που ως πριν λίγα χρόνια, ίσως και πριν λίγες μέρες, δεν είχαν σκεφθεί ότι θα μπορούσαν να κάνουν μια τέτοια επιλογή. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αγωνιστές και αγωνίστριες θα ξαναβρεθούν δίπλα μας, θα ξαναψηφίσουν ΚΚΕ.

Είμαστε βέβαιοι ότι σήμερα υπάρχουν πολλοί και πολλές, άνθρωποι του μόχθου, άνθρωποι που έχουν δει τα μάτια τους πολλά από υπεύθυνες θέσεις, που θα δώσουν ψήφο στο ΚΚΕ ως ψήφο συνείδησης, χωρίς να σημαίνει ότι εγκρίνουν και αποδέχονται όλα όσα εμείς προβάλλουμε και πρεσβεύουμε.

Ψήφο κατά του πολέμου, κατά της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο, κατά της υποταγής στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια κλόνισαν και ανέτρεψαν πολλές καθιερωμένες αντιλήψεις, αλλά και προκαταλήψεις, στερεότυπα που είχαν διαδοθεί σε βάρος του ΚΚΕ, σε βάρος του σοσιαλιστικού συστήματος.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αξίζει να υπερψηφιστεί το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, στο οποίο μετέχουν άνθρωποι που έχουν τις ιδιαίτερες απόψεις τους, που δε συμφωνούν μαζί μας σε όλα, όμως πιστεύουν στην κοινή δράση και συμπαράταξη με τους κομμουνιστές".

Γ. ΠΑΤΤΑΚΗΣ
Ενίσχυση του ΚΚΕ - κουράγιο στο λαό

Ν' αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις είκοσι μέρες που έμειναν μέχρι τις ευρωεκλογές, ώστε να εκφραστεί και έμπρακτα, από την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, η καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη κι όλων όσοι στηρίζουν τις βασικές επιλογές, αυτής της πολιτικής, κάλεσε τους κομμουνιστές, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος, χαιρετώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λάρισα, ο Γ. Παττάκης,υποψήφιος Ευρωβουλευτής.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πολιτικής αυτής που ορίζεται και κατευθύνεται από την ΕΕ, ο Γ. Παττάκης επισήμανε: "Σήμερα όλοι όσοι ανήκουμε στα λαϊκά στρώματα, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, έχουμε όλα τα στοιχεία, για να κρίνουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και εκείνα τα κόμματα που καλλιέργησαν στο λαό αυταπάτες και στήριξαν την επιλογή και το στόχο της πλουτοκρατίας.

Σήμερα, έχουμε επίσης όλα τα στοιχεία, για να κρίνουμε την πολιτική και τη στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, απέναντι στην ΕΕ και σε ό,τι συνεπάγεται για το λαό μας, η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτή".

Κάνοντας ειδική αναφορά στα προβλήματα της αγροτιάς, τόνισε:

"Η αγροτιά της Λάρισας και όλης της Θεσσαλίας γνώρισαν από πρώτο χέρι τους ευρωπαϊκούς μονόδρομους και τα διάφορα προγράμματά τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτικών νοικοκυριών της Θεσσαλίας δέχεται άμεσα την απειλή της μαζικής χρεοκοπίας και του ξεκληρίσματος. Τα πολυεθνικά μονοπώλια που βομβαρδίζουν τώρα, σκοτώνοντας αμάχους, ισοπεδώνοντας σχολεία και νοσοκομεία στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, είναι τα ίδια που "βομβαρδίζουν" και σε περίοδο "ειρήνης" τη μικρομεσαία αγροτιά, κάνοντάς μας κολίγους του 2000, τους εργαζόμενους στέλνοντας μαζικά στην ανεργία χιλιάδες νέους και νέες. Γι' αυτό έχουν κάθε λόγο οι αγρότες και ο λαός της Θεσσαλίας να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Σημίτη".

Και συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας: "Ταυτόχρονα, θα πρέπει ο θεσσαλικός λαός και ιδιαίτερα οι αγρότες να θυμηθούν και τη στάση των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα της ΝΔ. Θα πρέπει να θυμηθούν οι Θεσσαλοί αγρότες ότι η ΝΔ ήταν ενάντια στη μορφή των κινητοποιήσεων και ουσιαστικά στις ίδιες τις κινητοποιήσεις, αφού αυτές αμφισβητούσαν τα "ιερά και τα όσια" της ΕΕ. Να θυμηθούν οι Θεσσαλοί αγρότες ότι η ΝΔ υπονόμευσε τον αγώνα τους, όταν αρνούνταν την κοινή δράση με τα άλλα κόμματα για να πιεστεί η κυβέρνηση να δώσει λύσεις. Γι' αυτή τη στάση πρέπει να αποδοκιμαστεί όπως πρέπει να αποδοκιμαστούν και τα άλλα κόμματα και ιδιαίτερα ο ΣΥΝ, που, προσανατολισμένος στην ευρωλαγνεία του και την υποταγή στην ΕΕ, στην ουσία είναι ενάντια στον αγώνα των αγροτών και το έδειχνε καθημερινά με τη στάση του".

Αναφερόμενος, τέλος, στην ανάγκη εκλογικής ενίσχυσης του ΚΚΕ, ο Γ. Παττάκης, τόνισε: "Ο καθένας και η καθεμιά από σας έχετε πολλούς λόγους να ψηφίσετε τώρα ΚΚΕ, με κριτήρια τα συμφέροντα του λαού και του τόπου.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές αποκτά μεγάλη σημασία, είναι πολλαπλά χρήσιμη, δημιουργεί προοπτική, για να βγούμε από τα αδιέξοδα και τα δεινά που μας ετοιμάζουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Ενισχύστε το Κόμμα που αντιστέκεται, δε συμβιβάζεται, δεν υποτάσσεται.

Δώστε δύναμη κουράγιο και ελπίδα στο λαό".

Παρακολούθηση, χειραγώγηση, καταστολή

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδιαίτερα μετά το Μάαστριχτ, οδήγησε μεγάλα στρώματα εργαζομένων, αγροτών και άλλων μεσαίων στρωμάτων να προβάλουν αντίσταση, που βαθμιαία διευρύνεται και σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Ετσι προκύπτει για τους ιθύνοντες της ΕΕ η ανάγκη να καταγράφονται και να παρακολουθούνται οι δραστηριότητες του κινήματος, που αντιστέκεται. Για το σκοπό αυτό ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.

Ακριβώς γι' αυτό προωθείται η εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν και η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και του ρόλου της ευρωαστυνομίας (Europol), με μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής για τη διαφύλαξη της εξουσίας του κεφαλαίου, με αστυνομικούς - στρατιωτικούς θεσμούς για ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων και τη χειραγώγηση των εργαζομένων και των κινημάτων τους.

***

Στο Αμστερνταμ αποφασίστηκε η Συνθήκη Σένγκεν να ενταχθεί στο Κοινοτικό Δίκαιο, με τη μορφή πρωτοκόλλου, ως κεκτημένο, δηλαδή ως μίνιμουμ σύστημα ασφαλείας της ΕΕ, όπου θα προσχωρήσουν και οι χώρες που θα ενταχθούν μελλοντικά στην Ενωση. Από την υποχρέωση εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν εξαιρούνται μόνον η Βρετανία και η Ιρλανδία.

Η Συνθήκη Σένγκεν προβλέπει τη δημιουργία μιας τεράστιας τράπεζας πληροφοριών με μερικές χιλιάδες τερματικά, στην οποία θα συγκεντρώνονται δεδομένα για τα πάντα, πρόσωπα και πράγματα.

  • Ο πραγματικός στόχος είναι ο περιορισμός ή και η εξάλειψη των αντιδράσεων για την ασκούμενη πολιτική.
  • Στα πλαίσια αυτά, η Σένγκεν έρχεται επίσης να κάνει πιο αυστηρό και άμεσο έλεγχο προσώπων στην επικράτεια των χωρών της Σένγκεν, τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες, με σκοπό τον περιορισμό της μετανάστευσης και του πολιτικού ασύλου.

***

Ενα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Συνθήκης Σένγκεν είναι η ανατροπή μιας βασικής αρχής του νομικού συστήματος, όχι μόνο του ελληνικού, ότι, δηλαδή, ο κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

  • Τώρα λοιπόν, όλοι θεωρούνται ένοχοι, χωρίς να έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την αθωότητά τους. Στην αποκορύφωση αυτής της αποτρόπαιης θεωρίας, η Συνθήκη Σένγκεν ορίζει ότι προϋπόθεση για την παρακολούθηση είναι, μεταξύ άλλων, οι ενδείξεις "τέλεσης προπαρασκευαστικών ενεργειών για διάπραξη εγκλήματος" και η αυθαίρετη εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι ύποπτο να διαπράξει στο μέλλον (!) αξιόποινες πράξεις.
  • Με λίγα λόγια, αν οι "αρχές" κρίνουν ότι κάποιος σκέπτεται κάτι που θεωρείται "αξιόποινο", τότε αυτομάτως τίθεται υπό παρακολούθηση!

***

Πώς και από ποιον θα κρίνονται οι "αξιόποινες" πράξεις, τελικά ποιες θα είναι οι "αξιόποινες" πράξεις, τις οποίες θέλει, δήθεν, να αντιμετωπίσει η Συνθήκη; Είναι μόνο αυτές που εμπίπτουν στο κοινό Ποινικό Δίκαιο;

Αν ήταν έτσι, τότε μηχανισμός για την αντιμετώπιση αυτών των εγκλημάτων υπάρχει, είναι η Ιντερπόλ, η συνεργασία των αστυνομικών αρχών.

  • Αυτό που ενδιαφέρει τους αρχιτέκτονες της Συνθήκης Σένγκεν είναι να προλάβουν, να ελέγξουν και, τελικά, να καταστείλουν το κίνημα κατά της "κοινοτικής νομιμότητας".
  • Καθώς το κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει πλέον των εθνικών νομοθεσιών, καθώς οι πολιτικές επιλογές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών τείνουν να αποκτήσουν την ισχύ νόμου για τους λαούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαιτείται ένας τέτοιος μηχανισμός, που θα στρέφεται κατά των μη "πολιτικά ορθών".
  • Οποιος αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όποιος αντιδρά στις επιλογές της, όποιος αντιμάχεται τις συνέπειες από την πολιτική της, όποιος σκέπτεται απλώς να αντιδράσει, αυτός είναι ο "εχθρός".

Δ. Π.

Η διαφορά

Ηταν πολύ μεγάλη η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στη Λάρισα. Και ήταν μια συγκέντρωση μόνο Λαρισαίων. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, καθώς την ίδια μέρα και την ίδια ώρα, πραγματοποιούνταν προεκλογικές συγκεντρώσεις του Κόμματος και σε άλλους Νομούς της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο Βόλο και στην Καρδίτσα. Αν το επισημαίνουμε αυτό είναι και γιατί χτες βράδυ έγινε η προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στη Λάρισα. Ομως σ' αυτή δε συμμετείχαν μόνο Λαρισαίοι, αλλά μεταφερόμενοι οπαδοί και κλακαδόροι από όλη τη Θεσσαλία και από νομούς της Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναντι του ΠΑΣΟΚ, η συγκέντρωση του οποίου, στη Λάρισα, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και, φυσικά, αναμένεται να είναι ανάλογης υφής "φιέστα" μεταφερόμενων οπαδών.

Η προφανής διαφορά προεκλογικής πολιτικής πρακτικής ανάμεσα στο ΚΚΕ και στα κόμματα του δικομματισμού, δείχνει και διαφορετική πολιτική κουλτούρα, αλλά, ταυτόχρονα, αναδεικνύει την ένδεια αυτών των κομμάτων σε πολιτικά επιχειρήματα, η οποία γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί με το κέρδισμα των εντυπώσεων σε όγκο πλαστικών σημαιών και μεταφερόμενων οπαδών.

Ας εκτιμήσει, λοιπόν, ο ψηφοφόρος της Λάρισας κι όλης της Ελλάδας τη στάση των κομμάτων - ας βάλει στη ζυγαριά από τη μια τον πειστικό λόγο του ΚΚΕ και από την άλλη την "πλαστικότητα" του πολιτικαντισμού και την κενότητα λόγου του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - όταν θα φτάσει στην κάλπη των ευρωεκλογών κι ας πράξει αναλόγως.

Ελληνικά τάγματα έτοιμα για να πάνε στον πόλεμο

Δύο τάγματα του ελληνικού στρατού, το 501 και το 507, είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση να στείλει, ως δυνάμεις εισβολής και κατοχής στη Γιουγκοσλαβία! Το κατήγγειλε, από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στη Λάρισα, η Αλέκα Παπαρήγα, καλώντας, ταυτόχρονα, το λαό μας να ξεσηκωθεί στο πόδι για να σταματήσει την έξοδο των Ελλήνων στρατιωτών από τα σύνορα της χώρας μας.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας, να πολεμήσουν, στο πλευρό των δολοφόνων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εναντίον ενός γειτονικού και φιλικού λαού, ο Κ. Σημίτης, περιφερόμενος στα προεκλογικά μπαλκόνια, ψευδόμενος ασυστόλως, ζητάει να σταματήσει ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, μήπως και εκμεταλλευτεί τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας και "κλέψει" έτσι μερικούς ψήφους υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Αν αυτή η υποκρισία και η ύπουλη ψηφοθηρία, δεν αποτελεί έναν ακόμα από τους βασικούς λόγους για να "μαυριστεί" το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές, αυτό ας το σκεφτούν, πρώτα και κυρίως, οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ