ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ
Αποκλείει την αυτοδικία ο Χάρτης του ΟΗΕ

Αντισυνταγματικές και παράνομες όλες τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας

Αποκαλυπτική ήταν η εισήγηση του Ιορδάνη Προυσανίδη,δικηγόρου, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου και της έννοιας του Κράτους. Σημείωσε πως "όλο το πλέγμα των διεθνών κανόνων επιβεβαιώνει την ύπαρξη, ως οντότητας, του κράτους και μαζί την αναγνώριση του κυρίαρχου ρόλου του, αφού χωρίς να επικυρωθούν δεν ισχύουν στην ημεδαπή". Και πως ο κανόνας δικαίου προϋποθέτει την ύπαρξη κράτους. Μ' αυτό το δεδομένο, ο εισηγητής, παραθέτοντας αναλυτικά τι προβλέπουν ο Χάρτης του ΟΗΕ, οι διεθνείς συμβάσεις και η ιδρυτική συμφωνία του ΝΑΤΟ, έκανε καθαρό πως:

Δεν αναγνωρίζεται από το Χάρτη του ΟΗΕ, ούτε στον ίδιο τον Οργανισμό, το δικαίωμα να παρεμβαίνει αυτόκλητα σε υποθέσεις που αφορούν τις σχέσεις δύο ή περισσότερων κρατών, και πολύ περισσότερο σε υποθέσεις που είναι εσωτερικό ζήτημα του κράτους (όπως στην περίπτωση της Νέας Γιουγκοσλαβίας). Δεν αναγνωρίζεται, έτσι, από το Διεθνές Δίκαιο, σε κανένα ΝΑΤΟ το δικαίωμα να επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα άλλου κράτους, το οποίο δεν προσέβαλε κανένα από τα κράτη - μέλη του. "Ουδεμία ενέργεια εξαναγκαστική θα λαμβάνεται δυνάμει τοπικών συμφωνιών ή υπό τοπικών οργανώσεων (όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ) άνευ της εξουσιοδοτήσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας", ορίζεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 53 του Χάρτη του ΟΗΕ.

Το ίδιο το ΝΑΤΟ, στο Καταστατικό του, στην πρώτη παράγραφο, διαδηλώνει την πίστη των ιδρυτών του στους σκοπούς του Χάρτη του ΟΗΕ, αν και, παρακάτω, υποκρύπτει τη δυνατότητα - στο όνομα της διαφύλαξης της ελευθερίας, των κοινών παραδόσεων και των πολιτισμών των κρατών - μελών (και μόνο) - παρέμβασης στα εσωτερικά ενός κράτους - μέλους...

Οσον αφορά το νέο ΝΑΤΟ επισημάνθηκε ότι "οι νέοι σκοποί του ΝΑΤΟ αντιστρατεύονται το χάρτη του ΟΗΕ, αλλά (παρ' όλα αυτά...) ψηφίστηκαν, από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών - μελών". Παραβιάζεται έτσι όχι μόνον ο Χάρτης του ΟΗΕ αλλά και το σπουδαιότερο, η Σύμβαση για το Δίκαιο των Συνθηκών, που υπογράφτηκε στη Βιέννη στις 23 Μάη 1969, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η συνθήκη αυτή κυρώθηκε από τη χώρα μας και αποτελεί εσωτερικό δίκαιο αυξημένης, μάλιστα, τυπικής ισχύος. Χαρακτηριστικά στο άρθρο 53 της συνθήκης αυτής, που έχει ξεχωριστή σημασία, αναφέρεται:

"Ακυρος είναι η συνθήκη, εφ' όσον αυτή κατά το χρόνον της συνομολογήσεώς της συγκρούεται προς αναγκαστικόν κανόνα του γενικού Διεθνούς Δικαίου. Διά τους σκοπούς της παρούσης συμβάσεως, αναγκαστικός κανών του γενικού Διεθνούς Δικαίου είναι κανών δεκτός και αναγνωρισμένος υπό της διεθνούς κοινότητος των κρατών εν τω συνόλω της ως κανών, εκ του οποίου ουδεμία παρέκκλισις επιτρέπεται και ο οποίος δε δύναται να τροποποιηθεί ειμή διά νέου, του αυτού χαρακτήρος κανόνος του γενικού Διεθνούς Δικαίου".

Με αυτά δεδομένα, αναγνωρίζεται ότι:

Ο Χάρτης του ΟΗΕ αποκλείει την αυτοδικία και την επίθεση σ' ένα κράτος από άλλο κράτος. Πολύ περισσότερο αποκλείει την επίθεση σ' ένα κράτος από κράτη, που ενεργούν ως Σύμφωνο (όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ).

Επίσης, κάθε συνθήκη που συγκρούεται προς τον αναγκαστικό κανόνα του Διεθνούς Δικαίου είναι άκυρη, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης της 23 Μάη 1969.

Οσον αφορά το ελληνικό Σύνταγμα οι διατάξεις του (άρθρο 2 παρ. 2, 27 παρ. 2 και 28 παρ. 1) σε συνδυασμό με τη διεθνή σύμβαση της Βιέννης καθιστούν ανεφάρμοστο το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, και, σε περίπτωση που κυρωθεί, αντισυνταγματικό το σχετικό νόμο.

Οι παραπάνω διατάξεις (ΟΗΕ και του Δίκαιου των Συμβάσεων) καθιστούν αντισυνταγματικές, παράνομες όλες τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας. Καθιστούν ακόμα, τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο σχεδιασμό των φάσεων επίθεσης στη χώρα αυτή και την ίδια την απόφαση παράνομη...

Ετσι, μετά απ' όλα τα παραπάνω, με την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία τίθεται ζήτημα διάπραξης εγκλημάτων κατά της ειρήνης και εγκλημάτων πολέμου. Και σύμφωνα με το Χάρτη και την απόφαση του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, το διεθνές Ποινικό Δίκαιο προβλέπει και τιμωρεί τρεις κατηγορίες εγκλημάτων που διαπράττει το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις των 19 χωρών - μελών του (ΗΠΑ και ΕΕ). Τα εγκλήματα κατά της ειρήνης και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα, γιατί ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, ενεργούν κόντρα στο Χάρτη του ΟΗΕ, ο εισηγητής, τόνισε: Δεν πρόκειται για παραξενιά είτε για προσωπικές επιλογές των ηγετών τους. Αλλά αυτή η επιθετικότητα κατά της Γιουγκοσλαβίας και των άλλων λαών πηγάζει από τον ίδιο το χαρακτήρα του πολυεθνικού κεφαλαίου που εκπροσωπούν, γιατί θεωρούν ότι το εθνικό κράτος είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη και δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου. Ετσι, επιχειρούν να επανακαθορίσουν μια σειρά διεθνείς συμβάσεις, ακόμα και του ΟΗΕ. Γι' αυτό "η αναξιοπιστία του ΟΗΕ είναι σκόπιμη προσπάθεια για ν' αναιρεθεί, μια και οι κανόνες του, ο τρόπος λειτουργίας, ιδιαίτερα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι εμπόδια στην πολιτική κυριαρχία, που επιβάλλεται από την οικονομική κυριαρχία του κεφαλαίου".

Συρρικνώνονται τα δημοκρατικά δικαιώματα

Η ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία, εντατικοποιεί την παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών κέντρων στην εθνική πραγματικότητα, μέσα από την ιδεολογικοπολιτική, οργανωτική, υλικοτεχνική και οικονομική διείσδυση

Την τάση συρρίκνωσης των όποιων δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών και των εργαζομένων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια συνειδητή επιλογή των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της ολιγαρχίας κάθε χώρας -μέλους, επισήμανε στην εισήγησή του με θέμα "Ευρωπαϊκή Ενωση και τα δημοκρατικά δικαιώματα", ο Δημήτρης Καλτσώνης,δρ Νομικής.

Ο εισηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα από την εμπειρία των κρατών - μελών και ιδιαίτερα της Ελλάδας σχετικά με την παρεμπόδιση και απαγόρευση άσκησης κατακτημένων δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως: Τη βιομηχανία διώξεων κατά των αγροτών, τις αυστηρές ποινές και ποινικές διώξεις και καταδίκες πολιτών, μαθητών, μελών της ΚΝΕ και άλλων για δίκαιες κινητοποιήσεις τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Επίσης, επισήμανε τις εντεινόμενες προσπάθειες για περιορισμό των λαϊκών συγκεντρώσεων με διάφορα προσχήματα, όπως και την παρέμβαση δικαστικών αρχών, που εφαρμόζουν την "ανενεργό", σε πολλές περιπτώσεις, αναχρονιστική και αντιδραστική νομοθεσία. Ενώ υπογράμμισε και την προσπάθεια που γίνεται για την προετοιμασία του λαού για πιο συντηρητικές εξελίξεις σχετικά. Από την πρακτική των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις του Βελγίου και της Γαλλίας, όπου απαγορεύονται άμεσα είτε έμμεσα με διάφορα εμπόδια οι νόμιμες συναθροίσεις των εργαζομένων, οι κινητοποιήσεις τους ενάντια στις πολιτικές που ακολουθούνται (π.χ. απαγόρευση αγροτικών κινητοποιήσεων στις Βρυξέλλες είτε των Σέρβων μεταναστών στο Παρίσι και αλλού).

Ο εισηγητής σημείωσε τέσσερις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τους μηχανισμούς των κυβερνήσεων για τη συρρίκνωση των δημοκρατικών κατακτήσεων:Πρώτο,μέσω της συντηρητικοποίησης του σχετικού νομικού πλαισίου, κάτι που γίνεται με την υλοποίηση της Συνθήκης Σένγκεν και τη δημιουργία της Ευρωπόλ, αλλά και με την ψήφιση νόμου για το ηλεκτρονικό φακέλωμα κλπ.

Δεύτερο,ενεργοποιούνται αντιδραστικοί νόμοι, οι οποίοι κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος παρέμεναν μέχρι σήμερα ανενεργοί.

Τρίτο,όλο και συχνότερα τελευταία, χρησιμοποιούνται παράνομες πρακτικές από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς αλλά και πρακτικές που κινούνται ή ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας.

Τέταρτο,γίνεται όλο και περισσότερο μια συντηρητική στροφή στην ερμηνεία, επί το αντιδραστικότερον, διαφόρων νόμων από τα δικαστήρια.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη Συνθήκη Σένγκεν και τη λειτουργία της Ευρωπόλ, ο εισηγητής επισήμανε:

Η ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία εντατικοποιεί την παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών κέντρων στην εθνική πραγματικότητα, μέσα από την ιδεολογικοπολιτική, οργανωτική, υλικοτεχνική και οικονομική διείσδυση. Δημιουργεί έναν μηχανισμό καταστολής που βρίσκεται έξω από κάθε έλεγχο, ακόμη και τον τυπικό έλεγχο της Βουλής, των δικαστικών αρχών και του Ευρωκοινοβουλίου. Βασικός στόχος της Ευρωπόλ, όπως δείχνουν τα στοιχεία, τόνισε ο ομιλητής, είναι ο "εχθρός λαός"...

Σ' αυτήν την προοπτική, της αντιμετώπισης του "εχθρού λαού", καταργείται κάθε "προσωπική ελευθερία και προσωπική ασφάλεια", μέσω του ηλεκτρονικού φακελώματος και των προσωπικών δεδομένων που καταχωρούνται, για κάθε χρήση, στο αυτοματοποιημένο αρχείο της Ευρωπόλ. Με την περιβόητη Συνθήκη Σένγκεν περιορίζεται δραστικά το δικαίωμα των αλλοδαπών στη διακίνηση και στο να ζητήσουν και να λάβουν άσυλο. Πέραν αυτού, παρέχεται το δικαίωμα στις αστυνομικές αρχές άλλης χώρας για παρακολούθηση, καταδίωξη και σύλληψη σε βάρος ύποπτων για τέλεση εγκλήματος, π.χ., στη χώρα μας, με βάση, μάλιστα, τους διωκτικούς νόμους που ισχύουν στη χώρα καταγωγής των υπόπτων! Ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση συστήματος πληροφοριών, που σε συνεργασία με την Ευρωπόλ καταγράφει, επεξεργάζεται και ανταλλάσσει στοιχεία που αφορούν τις πολιτικές, φιλοσοφικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, τη συνδικαλιστική και εν γένει κοινωνική δραστηριότητα. Ως πρόσχημα για όλα αυτά προβάλλεται η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αλλά στην πραγματικότητα το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο έχει στο στόχαστρό του τα δημοκρατικά δικαιώματα και τους αντιστεκόμενους λαούς, επισημάνθηκε.

Με όλα αυτά και πολλά άλλα αντιδραστικά νομοθετήματα που προωθούνται, τονίστηκε, δημιουργείται μια νέα ποιοτικά κατάσταση: Η ΕΕ και οι εγχώριοι υποστηρικτές της οδηγούν στη ραγδαία συρρίκνωση των δημοκρατικών κατακτήσεων, προκειμένου να υλοποιήσουν χωρίς αντιστάσεις τα σχέδιά τους για τη βάρβαρη καταλήστευση των εργαζομένων, για την αφαίρεση και των στοιχειωδέστερων κατακτήσεών τους στις εργασιακές σχέσεις, στην παιδεία, στην υγεία και σε άλλα δικαιώματα. Οι πολυεθνικές και το ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκουν να κάμψουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης προκειμένου να υλοποιηθούν τα εγκληματικά σχέδια της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων".

Καθώς, λοιπόν, γίνεται περισσότερο φανερός ο ταξικός χαρακτήρας της νομιμότητας και της δημοκρατίας, γίνεται φανερή και η ανάγκη να έρθει ο λαός στο προσκήνιο. Να βάλει φραγμό, να υπερασπίσει και διευρύνει τα δικαιώματά του με τους αγώνες του. Και στο προσκλητήριο δημοκρατικής εγρήγορσης και πάλης που έχει ανάγκη ο τόπος, ο νομικός κόσμος, κάθε δημοκράτης, κάθε προοδευτικός άνθρωπος οφείλει να ξεπεράσει δισταγμούς και αναστολές και να συμμετέχει στους αγώνες, υπογράμμισε ο ομιλητής.

Σημαντικές παρεμβάσεις

Η πρώτη παρέμβαση στη χτεσινή ημερίδα έγινε "από τον συνταξιούχο δικηγόρο, αλλά και συνταξιούχο πλέον ευρωβουλευτή" - όπως ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε - Βασίλη Εφραιμίδη.Με το γνωστό σε όλους χιούμορ του, με τη ζωντάνια και την ευρηματικότητα που τον διακρίνει, ο Βασίλης Εφραιμίδης επικέντρωσε την ομιλία του πάνω σε τρία βασικά ερωτήματα: Γιατί όλη αυτή η απεριόριστη χρήση βίας στον πόλεμο που διεξάγεται στη Γιουγκοσλαβία; Γιατί μέσω αυτού του πολέμου θυσιάζεται η τελευταία εφεδρεία του καπιταλισμού, η σοσιαλδημοκρατία, μιας και ήδη 13 σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις σέρνονται αυτόν τον καιρό στο βούρκο του πολέμου; Και, τέλος, γιατί η συνείδηση των λαών ενάντια στον πόλεμο δεν μπορεί να προκαλέσει ακόμα μια παγκόσμια εξέγερση, μια λαϊκή θύελλα;

Στο πρώτο ερώτημα ο παλαίμαχος ευρωβουλευτής απάντησε λέγοντας πως η απεριόριστη βία θέλει απλώς να εξυπηρετήσει τα κέρδη και τα συμφέροντα των ισχυρών αυτού του πλανήτη. Στο δεύτερο ερώτημα "τόλμησε" να προβλέψει πως η τελευταία εφεδρεία του καπιταλισμού χρησιμοποιείται κατά αυτόν τον τρόπο, διότι "απ' τη μια μεριά υπάρχει η κτηνώδης βία, που υπερβαίνει ακόμα και το όριο του ναζισμού, και από την άλλη υπάρχει ένας ζωώδης φόβος των καπιταλιστών για τις αντιστάσεις που προκαλεί αυτός ο πόλεμος στους λαούς". Και αν αυτή η οργή των λαών δεν μπορεί ακόμα να εκφραστεί σε μια παγκόσμια εξέγερση - είπε ο Β. Εφραιμίδης - είναι γιατί λείπει ο παράγοντας της συσπείρωσης μετά την κατάρρευση των οργανωμένων σοσιαλιστικών συστημάτων. "Χρειάζεται να δημιουργηθούν πρωτοπόρα κόμματα, όπως είναι στην Ελλάδα το ΚΚΕ, που θα παρακινήσουν τους λαούς, που θα τους πείσουν πως έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση", κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης.

Επιβάλλουν αδυσώπητη οικονομική δικτατορία

Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Θεωνάς,στην παρέμβασή του, σημείωσε πως στόχος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία είναι να καμφθεί η μόνη βαλκανική χώρα που αντιτάσσεται στη "νέα τάξη πραγμάτων". Συνέχισε πως το διαβόητο G7 (η ομάδα των 7 ισχυρότερων οικονομικά χωρών) επιβάλλει μια αδυσώπητη οικονομική δικτατορία στον πλανήτη, σε βάρος όλων των λαών. Και χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ ως στρατιωτικό μηχανισμό, για να στηρίξει την κυριαρχία του που αργά ή γρήγορα θα αντιδράσει στην καταπίεση.

Προειδοποίησε πως ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, να επιτίθεται παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευρύτερες συγκρούσεις από αυτή της Γιουγκοσλαβίας.

Τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ενωση να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμπλήρωσε πως απ' τα πιο σημαντικά είναι το δικαίωμα στην εργασία και στην κοινωνική ασφάλιση που, όπως είπε, βάλλονται από την Ευρώπη της ΟΝΕ, της ολιγαρχίας και της κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Ο Βαγγέλης Μαχαίρας πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στηλίτευσε τη στάση που τηρούν οι περισσότεροι Δυτικοί διανοούμενοι υπέρ της ΝΑΤΟικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία. Τόνισε την ανάγκη να αναπτυχθεί το λαϊκό φιλειρηνικό κίνημα. Επίσης, αναφέρθηκε σε δείγματα επανένταξης διανοούμενων στον αγώνα υπέρ της Ειρήνης.

Πόλεμος βαθιά ταξικός

Ο Λέων Αυδής,δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, επισήμανε πως ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας είναι βαθιά ταξικός, είναι πόλεμος κατά του κόσμου της εργασίας και σκοπό έχει να αναπληρώσει τα κέρδη που παρουσιάζουν κάμψη στους κύκλους της πλουτοκρατίας. Εκανε σαφές ότι το κόστος του πολέμου αφορά στις νέες αγορές οπλικών συστημάτων και στην άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας των οπλικών βιομηχανιών.

Υπενθύμισε τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών τις προηγούμενες δεκαετίες όπως ο βρώμικος πόλεμος των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Τέλος, χαρακτήρισε αναγκαία την αντίσταση σ' αυτόν το πόλεμο και συμπλήρωσε πως πρέπει να αντιταχθούμε στον ίδιο τον καπιταλισμό, στις βιομηχανίες που αποσκοπούν σε κέρδη και να μην περιοριζόμαστε στους υπαλλήλους τους, όπως ο Μπλερ και ο Κλίντον.

Στη συνέχεια ο δικηγόρος Νίκος Νικητόπουλος,ανέφερε πως το οικοδόμημα της ΕΕ στηρίζεται στην κυριαρχία των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου και ανέφερε ως παράδειγμα στήριξης αυτής της κυριαρχίας τη Συνθήκη Σένγκεν. Ιδιαίτερα επισήμανε τις ρυθμίσεις της συγκεκριμένης συνθήκης για το άσυλο, για τις προϋποθέσεις εισόδου του αλλοδαπού στο έδαφος των συμβαλλομένων χωρών, αλλά και στη δυνατότητα παρακολούθησης, καταδίωξης και διενέργειας σύλληψης από αστυνομικές δυνάμεις άλλων χωρών, σε βάρος υπόπτων για τέλεση εγκλημάτων. "Και στο επίπεδο των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, πέρα από το οικονομικοστρατιωτικό και πολιτικό, επιχειρείται από την ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις η δημιουργία μιας "νέας τάξης πραγμάτων". Μιας τάξης πραγμάτων που στοχεύει να συρρικνώσει, να αφυδατώσει και τελικά να εξαφανίσει μια σειρά από δικαιώματα και κατακτήσεις του διεθνούς νομικού πολιτισμού", είπε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει την παρέμβασή του τονίζοντας πως ο πραγματικός στόχος της γιγάντωσης των κατασταλτικών, μηχανισμών της ΕΕ είναι η παρεμπόδιση και το τσάκισμα των αντιστάσεων των μαζικών κινημάτων, κυρίως του εργατικού, και τον τελευταίο καιρό του αντιπολεμικού. "Ο μόνος δρόμος για να μην περάσει αυτή η βαρβαρότητα είναι το δυνάμωμα της οργανωμένης αντίστασης των λαών και το πέρασμα στην αντεπίθεση για την κατοχύρωση και διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αντώνης Αντανασιώτης,δικηγόρος αναφέρθηκε στην αποστολή ελληνικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία και στην άρνηση Ελλήνων στρατιωτών να εκτελέσουν διαταγές του ΝΑΤΟ. Σημείωσε πως οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χρειάζονται άβουλους στρατούς, για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και υπενθύμισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει όσους αρνήθηκαν την υποταγή στους ΝΑΤΟικούς αναφερόμενος στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί λιποτακτών. "Ομως, η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα στρατό που θα υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα και την εθνική κυριαρχία της", τόνισε.

Επισήμανε πως η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία είναι παράνομη χωρίς νομικό έρεισμα στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. "Επομένως είναι υποχρέωση των Ελλήνων στρατιωτικών να αρνούνται τις αντισυνταγματικές και παράνομες διαταγές, όπως αυτές που αφορούν τον συγκεκριμένο πόλεμο", κατέληξε.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ - ΚΟ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΚΕ

Η βάρβαρη επίθεση ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αποτελεί μείζον έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, παραβιάζει όλες τις αρχές του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο, είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος για τα συμφέροντα του μεγάλου καπιταλιστικού, πολυεθνικού κεφαλαίου. Και είναι αρμοδιότητα, πλέον, του διεθνούς ποινικού δικαίου, σύμφωνα με το χάρτη και την απόφαση του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και της ειρήνης. Στο συμπέρασμα αυτό κατέτειναν όλες οι εισηγήσεις και παρεμβάσεις που έγιναν στην ημερίδα που οργάνωσαν η ΚΟ Δικηγόρων του ΚΚΕ και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, χτες, στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ" με θέμα: "Επιθετικός πόλεμος, Εθνική Κυριαρχία, Διεθνές Δίκαιο, Ευρωπαϊκή Ενωση, Δικαιώματα του Ανθρώπου". Στην ίδια ημερίδα, όπου αναλυτικά και εμπεριστατωμένα παρουσιάστηκαν οι σχετικές διατάξεις του ΟΗΕ, άλλων διεθνών αποφάσεων και συμφωνιών, όπως, π.χ., της Συνθήκης της Βιέννης του 1969, όχι μόνον διαπιστώθηκε η παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, αλλά ότι παραβιάζεται ακόμα και αυτή η αρχική συνθήκη του ΝΑΤΟ, ενώ η νέα δομή του ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε στην Ουάσιγκτον παραβιάζει εξ υπαρχής το διεθνές δίκαιο και καθίσταται επικίνδυνη για όλους τους λαούς του πλανήτη.

Οσον αφορά την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, επισημάνθηκε, με βάση τις συγκεκριμένες συνταγματικές διατάξεις αλλά και το διεθνές δίκαιο που ισχύει, το γεγονός πως με τη συμμετοχή της στην εγκληματική ΝΑΤΟική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και τις διευκολύνσεις που παρέχει στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα (στάθμευση, διέλευση κλπ.), ότι παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας και εγκληματεί κατά της ανθρωπότητας με βάση το διεθνές δίκαιο. Αυτή η εξελισσόμενη βαρβαρότητα, όπως υπογραμμίστηκε, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί με την πάλη των λαών, την ανάπτυξη και το γιγάντωμα του αντιΝΑΤΟικού, αντιπολεμικού, φιλειρηνικού κινήματος.

Στη χτεσινή ημερίδα παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: Αντώνης Ρουπακιώτης,πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Φίλης και Μανώλης Κοκκινάκης,μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου,πρόεδρος της ΟΓΕ, Κατερίνα Καραμάνου,γραμματέας της ΟΓΕ, Ελένη Ζαφειρίου,γενική γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, Ιρις Καλκάνη - Αυδή,πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Νομικών, Δημήτρης Μπελαντής,από την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, οι δικηγόροι Αλέκα Ζορμπαλά,Βασίλης Κουνέλης,Μήτσος Ευαγγέλου,και ο Γεράσιμος Καλός,ερευνητής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Να παλέψουμε ενάντια στη βαρβαρότητα

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Β. Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΟ δικηγόρων του ΚΚΕ, επισήμανε, ανάμεσα στα άλλα, για τους στόχους της ημερίδας:

Η πρωτοφανής στα μεταπολεμικά χρονικά, βάρβαρη και εγκληματική επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενός κυρίαρχου κράτους που δεν επιτέθηκε σε κανένα άλλο κράτος, αποτελεί βάναυση και κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου. Καταρρακώνει κυριολεκτικά κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας. Το ΝΑΤΟ και όλοι όσοι συμπράττουν διαπράττουν τρία διεθνή εγκλήματα: Το έγκλημα του επιθετικού πολέμου, το έγκλημα της γενοκτονίας και το έγκλημα της οικολογικής καταστροφής.

Αναφερόμενος στην προοπτική, θα πει: Η περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά κρίσιμη, αφού το γκρίζο τοπίο γίνεται πιο σκοτεινό στο φόντο της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ, νέοι κίνδυνοι εμφανίζονται αφού το νέο δόγμα ανατρέπει τους μέχρι τώρα κανόνες του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, σημείωσε τις αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά τα προβλήματα των εργαζομένων που συσσωρεύονται και, ενόψει των ευρωεκλογών, κάλεσε τους αριστερούς προοδευτικούς ανθρώπους, τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να παλέψουν ενάντια στη βαρβαρότητα για να μη γίνει αποδεκτός ο νόμος της ζούγκλας. Μόνο η αντίσταση, η πάλη και κοινή δράση, ένα ρωμαλέο αντιπολεμικό μέτωπο μπορεί να ορθώσει εμπόδια ενάντια σ' αυτή την κατάσταση και την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Κι αυτό είναι επείγον καθήκον και μας αφορά όλους, υπογράμμισε ο Β. Δημόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ