ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θησαυροί της ρημαγμένης Γιουγκοσλαβίας

Εκθεση αριστουργηματικών τοιχογραφιών από 4 περίφημα μοναστήρια του Κοσσυφοπεδίου - Μετοχίων, στο Ζάππειο

"Οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ έχουν καταστρέψει τα πάντα στη χώρα μου.Γέφυρες, πόλεις ολόκληρες, αεροδρόμια, κτίρια πολιτισμού. Τώρα πια φοβόμαστε πολύ, μόνο για τα μνημεία μας. Γι' αυτό το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου απομάκρυνε όλες τις συλλογές του για να μην καταστραφούν κι αυτές.Με την έκθεση αυτή, που τη θεωρούμε σαν νίκη του πνεύματος εν μέσω του πολέμου για το αύριο της ανθρωπότητας, θέλουμε να δείξουμε με τοιχογραφίες από τέσσερα σπουδαία βυζαντινά μοναστήρια, το μέγεθος, το εύρος, την τεράστια αξία της σερβικής τέχνης. Η έκθεση θέλει να δείξει την ανάγκη διαφύλαξης από τον πόλεμο των εθνικών πολιτιστικών θησαυρών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τη νέα χιλιετία που έρχεται".

Με τα παραπάνω περιεκτικά, γεμάτα αξιοπρέπεια λόγια, ειπωμένα προχθές το βράδυ στο Ζάππειο, κατά τα εγκαίνια της έκθεσης "Τοιχογραφίες των μοναστηριών του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων",περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Βελιγραδίου,Μπόγιανα Μπόρις - Μπρέσκοβιτς.Η Μπ. Μπόρις - Μπρέσκοβιτς ήταν η τελευταία ομιλήτρια στα εγκαίνια αυτής της θαυμάσιας, από κάθε άποψη, έκθεσης, που οργανώθηκε από τις "Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού" και ενώ επρόκειτο να εγκαινιαστεί τον Απρίλιο, ο πόλεμος την καθυστέρησε αλλά δεν τη ματαίωσε χάρη στις προσπάθειες Γιουγκοσλάβων και Ελλήνων παραγόντων.Ανάλογη ήταν και η ομιλία του Γιουγκοσλάβου πρέσβη στην Αθήνα Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς,ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "Πολλά μνημεία μας έχουν καταστραφεί οριστικά.Πολλά έχουν πληγεί πολύ, αλλά λόγω των γενικότερων καταστροφών δεν έχουμε δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης των μνημείων μας. Οι χώρες που συμμετέχουν στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς γνωρίζουν πολύ καλά τη μεγάλη αξία των σερβικών μνημείων, αλλά συνειδητά τα καταστρέφουν.Γι' αυτό όλος ο κόσμος και όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι της Γης πρέπει να υψώσουν φωνή ενάντια στην καταστροφή αυτής της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς".

Ο διευθυντής του γιουγκοσλαβικού Κέντρου Διεθνούς Επιστημονικής, Μορφωτικής, Πολιτιστικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας,Μπόρις Ιλιένκο,μετά από συνοπτική αναφορά στην πολυμορφία του μακραίωνου σερβικού πολιτισμού (αρχαιοελληνική, ρωμαϊκή, βυζαντινή, αραβική περίοδος), τόνισε ότι "το Κόσσοβο και τα Μετόχια αποτελούν την "καρδιά" της εθνικής συνείδησης και του πολιτισμού του σερβικού λαού" και ότι "το σερβικό κράτος, σ' όλη την ιστορία του, ποτέ δεν απείλησε τα μνημεία πολιτισμού των άλλων εθνοτήτων". Στα εγκαίνια της έκθεσης, που περιλαμβάνει αξιοθαύμαστα αντίγραφα (πρόκειται για έργα Γιουγκοσλάβων ζωγράφων) 45 αριστουργηματικών, μεγάλων διαστάσεων, τοιχογραφιών από τέσσερα περίφημα μοναστήρια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων και την οποία αξίζει να δουν όλοι οι Ελληνες, μήνυμα έστειλαν η υπουργός Πολιτισμού, Ε. Παπαζώη και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.Ο Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι "οι υπεύθυνοι για τους βομβαρδισμούς έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους, ότι τις πρώτες τρεις μέρες οι Σέρβοι θα είχαν υποταγεί στις θελήσεις των ισχυρών της Γης και θα είχαν παραδώσει τη γη τους, προδίδοντας την ιστορία τους".

Α. Ε.

Η σιωπή είναι συνέργεια

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας καλεί Ευρωπαίους και Αμερικανούς διανοούμενους να απαιτήσουν το σταμάτημα των βομβαρδισμών

Εκκληση στους Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολίτες, διανοούμενους και καλλιτέχνες, να αντιδράσουν και να συστρατευτούν για το σταμάτημα των βομβαρδισμών, απευθύνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

"Εξήντα μέρες τώρα", αναφέρει το ΕΕΤΕ, "η ανθρωπότητα άφωνη παρακολουθεί τη ΝΑΤΟική βομβιστική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, με το πρόσχημα της υπεράσπισης της αλβανικής μειονότητας από τη διεθνή κοινότητα, των "ανθρωπιστικών σκοπών" και της επιβολής του "δικαίου". Ενός "δικαίου" που έχει δημιουργήσει 2.000 αμάχους νεκρούς, έχει μετατρέψει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε πρόσφυγες, έχει καταστρέψει χωριά, καταυλισμούς, τη βιομηχανία της χώρας, έχει διαλύσει 200 σχολεία, πολλά νοσοκομεία, γέφυρες, μνημεία, μοναστήρια.Που έχει δημιουργήσει τεράστια ανθρώπινη, πολιτιστική και οικολογική καταστροφή που δεν αφορά μόνο τη Γιουγκοσλαβία, αλλά τα Βαλκάνια και τη γη ολόκληρη".

"Η βομβιστική επίθεση του ΝΑΤΟ κατά μιας μικρής ανεξάρτητης χώρας καταργεί τις Διεθνείς Σχέσεις, όπως ορίστηκαν, μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον ΟΗΕ, καταργεί απροσχημάτιστα το Διεθνές Δίκαιο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν αποφασίσει να θέσουν σε ομηρία τούς κατοίκους μιας ευρωπαϊκής χώρας, για να επιβάλουν πραξικοπηματικά τα συμφέροντά τους στην περιοχή, πράγμα που ομολογούν απροκάλυπτα. Μπροστά σ' αυτό δε διστάζουν να χτυπούν νοσοκομεία, φυλακές, βρεφοκομεία, πρόσφυγες και την ελεύθερη πληροφόρηση. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι χτυπήθηκε το κτίριο της τηλεόρασης στο Βελιγράδι, με το χαρακτηρισμό του "εθνικού στόχου"; Ποιος αγνοεί ότι χτυπιέται απ' το ΝΑΤΟ κάθε καραβάνι προσφύγων που γυρίζει στις εστίες του; Ποιος ξεχνάει τη φωνή των Κλίντον, Ολμπράιτ, Κλαρκ, που δηλώνουν ότι θα ισοπεδώσουν τη χώρα στο όνομα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μιας μειονότητας - και κυρίως ενός μισθοφορικού στρατού - η οποία μειονότητα έχει πληρώσει με μεγάλο αριθμό νεκρών, φτώχεια και προσφυγιά τους "υπερασπιστές" της... Καμιά φωνή υπεράσπισης της όποιας μειονότητας, των όποιων εθνικών δικαιωμάτων στο Κόσσοβο δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα που γίνονται απ' το ΝΑΤΟ, με αυτό τον άνανδρο και μονομερή πόλεμο ".

"Δεν μπορεί κανείς να μένει σιωπηλός απέναντι στη "Νέα Τάξη Πραγμάτων" και το "Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ", σιωπηλός μπροστά στην καταστροφή των πολιτιστικών μνημείων της Γιουγκοσλαβίας.Ανήκουν σ' όλη την ανθρωπότητα και μαρτυρούν την ιστορία των Βαλκανικών λαών, της Ευρώπης, του κόσμου. Δεν μπορεί κανείς να μένει σιωπηλός απέναντι στην οικολογική καταστροφή που συντελείται στη Γιουγκοσλαβία και που αφορά όλα τα Βαλκάνια και κατ' επέκταση τον πλανήτη".

"Τι κάνει η πολιτισμένη ανθρωπότητα μπροστά σ' αυτή τη νέα βαρβαρότητα; Σιωπά; Η σιωπή είναι συνέργεια".

"Ελληνικός Βιβλιοχώρος"

Ο ελληνικός βιβλιοχώρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου στο Ιντερνετ παρουσιάστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανανεωμένος και εμπλουτισμένος. "Σήμερα το Ιντερνετ είναι η αποθήκη και η βιτρίνα του εκδότη και του βιβλιοπώλη, ο κατάλογός τους, η φωτεινή επιγραφή, η πρόσκληση και η επικοινωνία τους με τους αναγνώστες", επισήμανε η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Μυρσίνη Ζορμπά.Και συνέχισε "στα δύο χρόνια λειτουργίας του ο ελληνικός βιβλιοχώρος δέχεται 62.000 αιτήσεις σελίδων κατά μέσο όρο το μήνα και κλήσεις από 2.200 διαφορετικά σημεία του πλανήτη το μήνα".

Τρία νέα αρχεία συμπεριλήφθηκαν στον κόμβο: Ελληνικών Βιβλιοθηκών,Φωτογραφικής Απεικόνισης του Βιβλίου και της Ανάγνωσης και Ελληνικών Βιβλίων μεταφρασμένων σε άλλες γλώσσες. Ακόμα φιλοξενούνται: νέες θεματικές βιβλιογραφίες, πληροφορίες και στοιχεία ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πρωτοβουλίες για το χώρο του βιβλίου, στοιχεία επαγγελματικών συλλόγων, κόμβοι βιβλιοπωλείων και εκδοτών. Μια νέα κατηγορία με τίτλο "Φραγκφούρτη 2001, Ελλάδα τιμώμενη χώρα" φιλοξενεί την ετήσια ελληνική συμμετοχή και ενημερώνει για την προετοιμασία της χώρας για τη Διεθνή Εκθεση.

Βραδιά αφιερωμένη στο ποιητικό έργο του επίτιμου προέδρου της ΕΕΛ Νίκανδρου Κεπέση,με την ευκαιρία της έκδοσης του τελευταίου ποιητικού βιβλίου του "Μηνύματα από το χθες",οργανώνει το λογοτεχνικό περιοδικό "Αριάδνη".Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα (7.30μμ) στο βιβλιοπωλείο "Σοφίας Μέλαθρον" (Σταδίου 44). Θα μιλήσουν η φιλόλογος και εκδότρια του περιοδικού Καίτη Λειβαδά και η συγγραφέας Νίκη Τσακνή.Θα απαγγείλουν οι Βασίλης Λιόγκαρης, Τιτίκα Σαριγκούλη, Μαίρη Σολωμού, Νίνα Τσακνή.

"Αγγελος - Ουράνια Λειτουργία 1321". Τοιχογραφία από την πόλη της Γκρατσάνιτσα

SOS των θερινών κινηματογράφων

Αμεσο κίνδυνο κατεδάφισης αντιμετωπίζουν οι εναπομείναντες θερινοί κινηματογράφοι της Αθήνας. Οπως αναφέρει υπόμνημα της Πανελλήνιας Ενωσης Επαγγελματιών Θερινών Κινηματογράφων στην υπουργό Ανάπτυξης "τα τελευταία "κάστρα" που στολίζουν την Αθήνα, κινδυνεύουν άμεσα, αν δεν έρθει γρήγορα στη Βουλή και να ψηφιστεί η τροπολογία που υπέγραψαν το αρμόδιο υπουργείο και όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί για τη διατήρηση και διάσωση των θερινών κινηματογράφων".

Δεκάδες αγωγές έξωσης έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια και οι ιδιοκτήτες έχουν έτοιμες τις μπουλντόζες να σαρώσουν τους θερινούς κινηματογράφους. Μετά από κινητοποιήσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης ετοίμασε τροπολογία που δίνει δίχρονη παράταση του νόμου "Περί Εμπορικών Μισθώσεων". Η τροπολογία έχει υπογραφεί από όλα τα αρμόδια υπουργεία, όμως ακόμα δεν έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, με αποτέλεσμα οι θερινοί κινηματογράφοι να κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν.

"Τα θερινά σινεμά", τονίζει η Πανελλήνια Ενωση Θερινών Κινηματογράφων, "είναι τόπος συγκέντρωσης της νεολαίας και δεν πουλάμε ούτε ποτά, ούτε ναρκωτικά. Πουλάμε επιμόρφωση και ψυχαγωγία στη νεολαία. Σώστε τους θερινούς κινηματογράφους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ