ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Ξεζουμίζουν το λαό και φουσκώνουν τα πορτοφόλια των λίγων

Στις εργατογειτονιές του Μενιδίου περιόδευσε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

"Είμαι καλλιεργητής, φυτεύω, ραντίζω, ποτίζω. Αν δεν πάει κάτι καλά, αλλάζω τον τρόπο. Ραντίζω νωρίτερα, ποτίζω περισσότερο. Αλλάζω. Αυτό μας έχει μάθει η ζωή. Μπροστά στην κάλπη γιατί να μη σκέφτομαι έτσι;".

Τα λόγια του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη απλά και κατανοητά για τους ανθρώπους του Μενιδίου. Τους ανθρώπους του μόχθου που άνοιξαν χτες το βράδυ τις φιλόξενες αυλές τους και "ρούφηξαν" τις κουβέντες του παλαίμαχου αγωνιστή, που περιόδευσε στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου προκειμένου να έρθει σε επαφή μαζί τους, να ενημερωθεί για τα προβλήματά τους και να τους ενημερώσει για τις θέσεις του Κόμματος.

Στις συζητήσεις που είχε μαζί τους, ο Β. Εφραιμίδης τόνισε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, αντί να επιλύονται, κάθε χρόνο και οξύνονται. Πως την ευθύνη γι' αυτό την έχουν οι κυβερνώντες, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ασκούν την ίδια πολιτική. Μια πολιτική που οδήγησε 500.000 Ελληνες στην ανεργία και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ το 25% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. "Ξεζουμίζουν το λαό και φουσκώνουν τα πορτοφόλια των λίγων και ισχυρών. Γιατί μπορούν και το κάνουν; Τους ψηφίζει ο λαός και αυτό πρέπει να αλλάξει", επισήμανε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, προκειμένου να ανατραπεί η κυρίαρχη πολιτική.

Αναφέρθηκε στα ρουσφέτια που "δένουν" τους ανθρώπους και υφαρπάζουν την ψήφο τους. Σημείωσε πως αντί για το κυνήγι του ρουσφετιού και τη συμπεριφορά του δούλου, ο εργαζόμενος οφείλει να αγωνιστεί για να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση και να αλλάξουν οι δυνάμεις που κυβερνούν τον τόπο.

"Για να γίνει όμως η αλλαγή, ανέφερε, χρειάζεται οργανωμένος αγώνας καθημερινά. Στην Ενωση, στο Συνδικάτο, στο Σύλλογο. Τα παιδιά των Ελληνίδων μανάδων τα "βούτηξαν" πρώτα στην ανεργία και τώρα προσπαθούν να τα κάνουν μισθοφόρους. Τα πληρώνουν για να πάνε να πολεμήσουν μαζί με τους ΝΑΤΟικούς στη Γιουγκοσλαβία. Οι στρατιώτες μας οφείλουν να υπερασπίζονται τα σύνορα της πατρίδας και τα συμφέροντα του λαού μας. Τι δουλιά έχουν στο Κόσσοβο; Οι μανάδες, οι γυναίκες τι κάνουν; Οργανώνονται; Αντιστέκονται;".

Παράλληλα με το γνώριμό του ύφος καυτηρίασε την Ευρώπη της ΟΝΕ και των "κεντροαριστερών": "Ο κόσμος θέλει να δουλέψει και δεν έχει δουλιά. Πριν ενταχθούμε στην ΕΟΚ οι άνεργοι στη χώρα μας έφταναν στο 4 - 5% του πληθυσμού. Σήμερα ξεπερνούν το 13%. Είχαμε βαρεθεί να δουλεύουμε και μπήκαμε στην ΕΟΚ για να ξεκουραστούμε;".

Αργότερα το βράδυ ο Β. Εφραιμίδης μίλησε και σε στέκι του Μενιδίου όπου και ανέλυσε στους παρευρισκόμενους τα αίτια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των πλουτοκρατών στη Γιουγκοσλαβία, τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για το έγκλημα σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού και τις δυσάρεστες συνέπειες που έχει για το εισόδημα των εργαζομένων η πορεία προς τη διαβόητη ΟΝΕ.

Κατέληξε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε από αυτές τις επιλογές και κάλεσε σε διαρκή αντεπίθεση, αρχής γενομένης από τις ευρωεκλογές, με τη μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ.

Περιοδείες - συσκέψεις - συγκεντρώσεις

Περιοδείες - συσκέψεις - συγκεντρώσεις πραγματοποιούν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και στελέχη του Κόμματος, στις παρακάτω περιοχές:

Σήμερα Σάββατο 29/5

- Στη Θεσσαλονίκη περιοδεύει η Λ. Κανέλλη,στις 10.00 πμ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο,στις 11.30 πμ θα έχει συνάντηση με την Αντιπολεμική Επιτροπή,στις 1.00 - 2.00 μμ στην αγορά Μοδιάνο.

- Στην Κάλυμνο στην ιχθυόσκαλα θα περιοδεύει το πρωί ο Κρ. Κυριαζής.

- Στα χωριά της Κέρκυρας στις 7.30 μμ στη Στρογγυλή,στις 8.30 μμ στον Αγιο Ματθαίο με τον Θ. Γουλή.

Κυριακή 30/5

- Την Κυριακή 30/5 η ΚΟ Πειραιά διοργανώνει σύσκεψη με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στα γραφεία της ΚΟΠ στις 10.00 πμ.

- Τον Κάτω Σταυρό Ν. Θεσσαλονίκης επισκέπτεται η Λ. Κανέλλη,και στις2.00 μμ θα έχει συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της περιοχής κατά της εγκατάστασης της TVX - GOLD.Θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Ολυμπιάδα και θα ακολουθήσει επίσκεψη στο χωριό Βαρβάρα.

- Στην Κω σε χώρους ξενοδοχείων περιοδεύει το πρωί ο Κρ. Κυριαζής.

- Στα χωριά της Κέρκυρας το πρωί στις Κοινοπιάστες - Καστελάνοι,στις 8.00 μμ στο Νιοχώρι και στις 9.00 μμ στη Λευκίμμη με τονΘ. Γουλή.

Δευτέρα 31/5

- Στους Παξούς περιοδεύει ο Θ. Γουλής.

Τρίτη 1/6

- Στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 9.00 μμ θα μιλήσει ο Λ. Γκούνης.

- Το Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας στις 9.00 πμ περιοδεία με τον Απ. Τασούλα.

- Στο Τμήμα Μηχανογράφησης του υπουργείου Γεωργίας,στις 10.00 πμ με τον Κ. Κυριαζή.

- Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ,στις 9.30 πμ με τους Μπ. Αγγουράκη και Λιάνα Κανέλλη.

- Στο εργοστάσιο ιματισμού ΜΠΕΣΤ ΦΟΡΜ,στις 12 το μεσημέρι με την Χρ. Τσεντούρου.

- Στο Ιδρυμα Βρεφών "ΜΗΤΕΡΑ",στις 10.00 πμ με την Τ. Τσατσούλη.

- Στο Τμήμα Μηχανογράφησης της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ,στις 10.00 πμ με τον Γ. Σταυρόπουλο.

- Στο Φυτώριο στο Γουδί,στις 6.30 πμ και στην Εφορία και το ΙΚΑ Ζωγράφου,στις 10.30 πμ με τον Χ. Κατσιώτη.

- Στα μαγαζιά Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών,στις 6.00 μμ με τον Φ. Λάφη.

- Στα μαγαζιά της οδού Ψαρών στην πλατεία Βάθης,στις 6.00 μμ με τον Τ. Φέτση.

- Στα μαγαζιά των Ιλισίων,στις 6.30 μμ κλιμάκιο του Κόμματος.

- Στο ΜΙΝΙΟΝ στις 2.30 μμ με τον Γ. Σταυρόπουλο.

- Στον Πειραιά στα Τελωνεία το πρωί με τον Γ. Θεωνά.

- Στο Νοσοκομείο Νίκαιας το πρωί με την Β. Νικολαϊδη και τον Α. Τομαρά.

- Στο Μοσχάτο πραγματοποιείται σύσκεψη Ναξιωτών στις 7.30 μμ, με τον Γ. Θεωνά.

- Στους Αγ. Αναργύρους πραγματοποιείται σύσκεψη γυναικών στις 7 μμ, με την Χριστίνα Τσεντούρου.

Τετάρτη 2/6

- Στη φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΡΑΝ στις 11.45 πμ με τονΜπ. Αγγουράκη.

- Στα εργαστήρια και στο Γκαράζ Καλλιθέας του ΟΤΕ στις 7.00 πμ με τον Ορ. Κολοζώφ.

- Στο Μηχανογραφικό Κέντρο του ΟΤΕ στις 8.00 πμ με τον Γ. Θεωνά.

- Στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" στις 9.30 πμ με τους Σπ. Χαλβατζή και Α. Τομαρά.

- Στα εργοτάξια του Αεροδρομίου Σπάτων,στις 7.00 πμ με τονΚ. Παρασκευά.

- Στους εργάτες του Δήμου Νέας Ιωνίας στις 6.00 πμ και στο Κλωστοϋφαντουργείο "ΣΑΡΡΗΣ" στη Μεταμόρφωση στις 1.30 μμ με την Χρ. Τσεντούρου.

- Στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας στις 10.30 πμ με τονΚ. Μαραγκουδάκη.

- Στα Πρακτορεία Διακίνησης στις 5.00 πμ και στο εργοστάσιο ΓΙΟΥΛΑ στις 1.15 μμ με τον Γ. Σταυρόπουλο.

- Στους εργάτες Δήμου Βύρωνα στις 6.00 πμ με τον Γ. Στρατηγό.

- Στον ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟ ΑΕ στην αποθήκη του Βοτανικού στις 2.30 μμ με τον Γ. Σκιαδιώτη.

- Στα αμαξοστάσια του Δήμου Αθηναίων στις 8.00 μμ με τονΧ. Κατσιώτη.

- Στο Περιστέρι στις 7.00 μμ σύσκεψη οικοδόμων με τον Τ. Στουραϊτη.

- Στην Αργυρούπολη στις 7.30 μμ με τον Γ. Σταυρόπουλο.

- Σύσκεψη Κλωστοϋφαντουργών στην ΚΟΑ στις 6.00 μμ με την Χρ. Τσεντούρου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΤΑΚΗΣ
Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι αγρότες

Σε χωριά του νομού Θεσσαλονίκης περιόδευσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Σε μεγάλες συγκεντρώσεις στις δύο κατ' εξοχήν αγροτικές περιοχές στη Χαλάστρα και στην Επανωμή του νομού Θεσσαλονίκης ανέλυσε τις θέσεις του Κόμματος για τα αγροτικά, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Παττάκης."Αν χρειαστεί θα προχωρήσουν και πάλι στο κλείσιμο των δρόμων οι αγρότες, γιατί δεν περνάνε μόνο δυσκολίες, αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης", τόνισε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε 193.000 οικογένειες εγκατέλειψαν τη γεωργία μετά την ένταξη, ενώ, σημείωσε ότι οι επιδοτήσεις δίνονται, για να θησαυρίζουν σε τελική ανάλυση οι εργοδότες. Μέχρι το 1997 οι επιδοτήσεις ήταν 7,5 τρισ., όμως, με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την ΕΕ η ζημιά στην αγροτική οικονομία έφτασε τα 11,3 τρισ. "Είμαστε ενάντια σ' αυτή την Ευρωπαϊκή Ενωση που οδηγεί πλατιές μάζες στην εξαθλίωση. Το αγροτικό εισόδημα όλο και μειώνεται, γιατί δεν το στηρίζουν", υπογράμμισε ο Γ. Παττάκης.

Να σημειώσουμε ότι στην πλατεία της Χαλάστρας παρακολούθησαν την ομιλία του Γιάννη Παττάκη ο δήμαρχος Νίκος Κράβας και ο αντιδήμαρχος Χρισ. Τσιφλιτζής.

Στα πλαίσια της διήμερης περιοδείας του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισκέφτηκε χτες το συνεταιριστικό καπνεργοστάσιο ΣΕΚΕ και τη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, όπου είχε την ευκαιρία να έρθει σε επικοινωνία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους και να τους ενημερώσει για τις θέσεις του Κόμματος, πάνω σε βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι αγρότες της χώρας μας. Ιδιαίτερα στη ΣΕΚΕ έντονη ανησυχία επικρατεί για το μέλλον των συνεταιριστικών οργανώσεων σε μια σειρά κλάδους, όπως είναι ο καπνός. Οι λόγοι είναι ο έντονος ανταγωνισμός που υπάρχει λόγω των συγχωνεύσεων και την απορρόφηση εκατοντάδων εταιριών από λίγες αμερικανικές πολυεθνικές, ενώ επισημάνθηκε ότι μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών χάθηκαν οι αγορές που απορροφούσαν τα ελληνικά προϊόντα του κλάδου. Επίσης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΜΕΒΓΑΛ ο Γιάννης Παττάκης είχε την ευκαιρία να επισημάνει τον αγώνα που κάνει το ΚΚΕ για την υπεράσπιση της εθνικής παραγωγής τη στιγμή που η ΕΕ ευνοεί τα συμφέροντα των μεγάλων χωρών και στην περίπτωση των γαλακτοκομικών προϊόντων τις θέσεις των βόρειων χωρών.

Δε βάζουμε σταυρό στις ευρωεκλογές

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών υπενθυμίζεται ότι δε χρειάζεται σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές του Ιούνη, καθώς οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Η Αλέκα Παπαρήγα

Περιοδεία στα μαγαζιά του πεζόδρομου της Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (πίσω από το Δημαρχείο) πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο στις 12 το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

  • Στο εργοστάσιο "Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ΑΕ",Κηφισού 107, θα περιοδεύσει την Τρίτη 1/6 στις 12 το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στο New Channel

Τη Δευτέρα 31/5 στις 9.30 μ.μ. θα μεταδοθεί συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,στην εκπομπή "Η Δευτέρα των πολιτών" στη δημοσιογράφο Κατερίνα Κωλέτση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ