ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 1999
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πρωτιά στην ανεργία

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την έκρηξη της ανεργίας, σε δυο περιοχές όπου ρέει άφθονο χρήμα προς τους εργοδότες, για τη δημιουργία... νέων θέσεων εργασίας

Εκρηξη της ανεργίας σημειώθηκε στη Θράκη και στη Μακεδονία, καθώς τα ποσοστά της καταγεγραμμένης ανεργίας για το '98 ανέρχονται σε 16,5% και 12,1% αντίστοιχα για τις δυο περιοχές, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας για την "περιφερειακή οικονομική συγκυρία Μακεδονίας - Θράκης", η οποία στηρίζεται σε στοιχεία του ΟΑΕΔ.

Τα στοιχεία αυτά που έρχονται στην επιφάνεια ένα 24ωρο μετά τα νέα στοιχεία - σοκ του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα οποία η εγγεγραμμένη ανεργία πανελλαδικά το πρώτο τετράμηνο του 1999 φτάνει στο 11,5%, αναφέρουν ότι ειδικότερα στη Θράκη, την περίοδο '94 - '98 η καταγεγραμμένη ανεργία - σύμφωνα με τα στοιχεία - υπερδιπλασιάστηκε και από 8,1%, έφτασε στο 16,5%. Την ίδια περίοδο οι καταγεγραμμένοι άνεργοι από 5.515 άτομα έφτασαν τα 9.004 άτομα.

Παράλληλα μεγαλώνουν και οι ρυθμοί αύξησης της ανεργίας. Ετσι, το '94 το ποσοστό της καταγεγραμμένης ανεργίας σε σχέση με το '93, αυξήθηκε κατά 9,5%. Το '98 το ποσοστό της καταγεγραμμένης ανεργίας σε σχέση με το '97, αυξήθηκε κατά 14,2%.

Αντίστοιχα στη Μακεδονία, την περίοδο '94 - '98 η καταγεγραμμένη ανεργία από 8,8% ανήλθε σε 12,1% και οι καταγεγραμμένοι άνεργοι από 56.565 άτομα σε 71.884 άτομα. Επίσης το ποσοστό της καταγεγραμμένης ανεργίας μεταξύ '93 και '94 αυξήθηκε κατά 13,5%, ενώ το ποσοστό της καταγεγραμμένης ανεργίας μεταξύ '97 και '98 αυξήθηκε κατά 38%.

Πρόκειται για δυο περιοχές που έχουν εφαρμοστεί από την κυβέρνηση άπειρα "ενεργητικά μέτρα" για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με την επιδότηση εργοδοτών με πολλά δισ. δραχμές για... νέες θέσεις εργασίας. Αποκαλύπτεται και με αυτό τον τρόπο η... αποτελεσματικότητα των "ενεργητικών μέτρων" που το μόνο τους ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση με "ζεστό" χρήμα των εργοδοτών.

ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Υπογράφτηκε η "ελαστική" σύμβαση

Με "συμβολικές" αυξήσεις και ένα δήθεν 35ωρο, η νέα, διετής, κλαδική σύμβαση που ανοίγει τους "ασκούς του Αιόλου"

Με την υπογραφή της νέας - διετούς - κλαδικής σύμβασης εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, χθες μεταξύ ΟΤΟΕ και Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών,επισημοποιήθηκε η συμφωνία για την εφαρμογή ενός "ελαστικού" ψευτοτριανταπεντάωρου, που βασικό του στόχο έχει να νομιμοποιήσει τη διεύρυνση λειτουργίας των τραπεζών και να εισαγάγει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης στο κλάδο.Αλλά και στο οικονομικό μέρος, η σύμβαση αποτυπώνει για άλλη μια φορά, τη μείωση του μισθολογικού κόστους, ενώ τα κέρδη των τραπεζών είναι παραπάνω από εντυπωσιακά.

Οι αυξήσεις που προβλέπονται είναι 3,4% για το 1999 και 2,4% για το 2000, κάτι που οδήγησε τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελά να πει ότι "προστατεύεται και βελτιώνεται (!) το εισόδημα των εργαζομένων, ενώ είναι γνωστό ότι οι πραγματικές απώλειες εισοδήματος των τελευταίων χρόνων για τους τραπεζοϋπαλλήλους, ξεπερνούν το 40%!Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος, για τον οποίο ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των εργοδοτών, υποδιοικητής της Εθνικής Θ. Πανταλάκης,δήλωσε ότι οι αυξήσεις είναι "πάρα πολύ ικανοποιητικές"...

Σε ό,τι αφορά το ωράριο, η σύμβαση προβλέπει: Οι τραπεζοϋπάλληλοι θα εργάζονται 35 ώρες τη βδομάδα, συνεχόμενα, ενώ το ωράριό τους θα κινείται μεταξύ 7.45 το πρωί και 5 το απόγευμα.Με αυτό το τρόπο αυξάνεται κατά δύο ώρες το ωράριο συναλλαγών των τραπεζών, το οποίο θα ξεκινά στις 8 το πρωί και θα λήγει στις 4 το απόγευμα.Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νέου ωραρίου συναλλαγών, ορισμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξεκινούν πιο αργά την εργασία τους.

Είναι δεδομένο ότι ορισμένα τμήματα τραπεζών δε θα μπορούν να λειτουργήσουν με προσωπικό που έχει βάρδιες, ενώ εργαζόμενοι από το βαθμό του προϊστάμενου και πάνω θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να εξαντλήσουν το επίσημο ωράριο λειτουργίας των τραπεζών, δηλαδή 10 περίπου ώρες! Το νέο ωράριο θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν και εργαζόμενους με μερική απασχόληση ή να αλλάξουν την εργασιακή σχέση κάποιων που ήδη εργάζονται.Γι' αυτό και ο ισχυρισμός του Δ. Κουσελά,ότι με το "35ωρο" θα υπάρξει αύξηση της πλήρους απασχόλησης κατά 10% στις τράπεζες, είναι παραπλανητικός.

Το νέο ωράριο εργασίας και λειτουργίας, θα εφαρμοστεί για ένα 8μηνο σε τρία καταστήματα κάθε τράπεζας που διαθέτει τουλάχιστον 10 καταστήματα και σε δυο γι' αυτές που έχουν από 4 - 9 καταστήματα. Θα αρχίσει από 1 Αυγούστου και 25 μέρες μετά τη λήξη του θα ακολουθήσει νέα συνάντηση για να κριθούν τα αποτελέσματα του "πειράματος".

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών έχει καταγγείλει αυτή τη συμφωνία, επιμένοντας σε 35ωρο - 7ωρο - 5νθήμερο, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα.

"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Συμφωνία ντροπής στη ΔΕΗ!

Μικρές αυξήσεις και μια αόριστη δέσμευση για πιλοτική εφαρμογή ενός 35ωρου,χωρίς προσδιορισμό του τρόπου εφαρμογής του, περιλαμβάνει η διετής συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, την οποία και αποδέχτηκε προχτές η πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ), στη συνεδρίασή του.

Η σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 1,8% για κάθε εξάμηνο του 1999 και 2,5% για το 2000. Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ τη χαρακτηρίζει... "ιστορικής σημασίας για ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα"!

Η "Αγωνιστική Συνεργασία" σημειώνει ότι "αφού κατήγγειλε την πλειοψηφία του ΔΣ για τη σύμβαση ντροπής που αποφάσισαν να υπογράψουν, αποχώρησε από την ψηφοφορία. Με την ενέργειά μας αυτή εκφράζουμε τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων για αλλαγή πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος και καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής".

Επισημαίνει ακόμη ότι "η πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) στη συνεδρίαση της 27/5/99 συμφώνησε και συντάχθηκε με την πρόταση ντροπής της κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΗ. Αποδέχτηκε 2ετή σύμβαση με αυξήσεις ψίχουλα (1.280 δρχ. στο Μ. Κ. 12 από 1/1/99, 1.280 από 1/7/99 και 1.285δρχ. από 1/1/2000) ".

Τονίζει ότι "αλυσοδένουν και φιμώνουν τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ, ανοίγοντας το δρόμο για ξεπούλημα του ασφαλιστικού μας και διάλυση της ΔΕΗ. Ακολουθούν σενάρια για απολύσεις προσωπικού και περικοπές κατακτήσεων. Ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις με τη μερική απασχόληση, αποδεχόμενοι το 35ωρο που προτείνει η ΓΣΕΕ, χωρίς όρους με τη δέσμευση για 4.000 νέες θέσεις εργασίας!

Η Α. Σ. καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές, τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις επιλογές, να ενισχύσουν το ταξικό ρεύμα στο σ. κ. και να συσπειρωθούν για την αλλαγή της πορείας του.

Πανελλαδική σύσκεψη

Σήμερα, Σάββατο, αρχίζει στο Ηράκλειο Κρήτης η δεύτερη πανελλαδική συνάντηση των Σωματείων Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων.Ο πανελλαδικός συντονισμός της δράσης των σωματείων υπήρξε ζητούμενο για αρκετά χρόνια και η επίτευξή του τελικά, είχε αποτέλεσμα την κατάκτηση ενός βασικού αιτήματος, την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του σωματείου Αθήνας - Πειραιά "η υπογραφή των πρώτων κλαδικών συμβάσεων θεσμοθέτησε στοιχειώδεις όρους εργασίας στον κλάδο, που μέχρι τότε κυριαρχούσε η ασυδοσία του εργοδότη σε αγαστή σύμπνοια με τους κυβερνητικούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας. Επί χρόνια η αμοιβή μας ήταν στα όρια του κατώτατου μισθού και πολλές φορές κάτω κι απ' αυτόν".

Να σημειωθεί ότι η πανελλαδική σύσκεψη πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης για το 1999, η οποία χαρακτηρίζεται ως "η θετικότερη σύμβαση ανάμεσα στους ιδιωτικούς υπαλλήλους για τη χρονιά αυτή".

ΚΟΜΕΤΕΧ ΑΕ
Σθεναρή αντίσταση στις απολύσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(του ανταποκριτή μας).-

Η στάση της "ΚΟΜΟΤΕΧ ΑΕ" (Ξάνθη) και η προσπάθειά της να επιβάλει μαζικές απολύσεις, συσπειρώνει τους εργάτες στο σωματείο τους.

Ενώ πριν να ξεκινήσει ο αγώνας, που προκάλεσε η ανακοίνωση της εταιρίας για απόλυση 151 εργατοϋπαλλήλων, στο σωματείο ήταν γραμμένοι μόνο 100 από τους 452 εργαζόμενους της εταιρίας, σήμερα στο σωματείο είναι 370 μέλη.

Σε Γενική Συνέλευση, πριν λίγες μέρες, όπου πήραν μέρος πάνω από 200 εργαζόμενοι, αποφασίστηκε ομόφωνα να μη γίνει αποδεκτή καμία απόλυση και να συνεχιστεί ο αγώνας. Από τη Συνέλευση εκλέχτηκε επιτροπή αγώνα για να διαπραγματευτεί με την εργοδοσία το θέμα.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της επιτροπής με τη διεύθυνση της ΚΟΜΟΤΕΧ, όπου τονίστηκε ότι το σωματείο δεν πρόκειται να υπογράψει ή να συναινέσει στο σχέδιο απολύσεων και τις λεγόμενες"αναδιαρθρώσεις", που σχεδιάζει η επιχείρηση. Τονίστηκε ακόμα ότι αν η διεύθυνση επιμείνει στις απολύσεις, θα υπάρξει κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα και των άλλων κινητοποιήσεων.

Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση που ανήκει στη γερμανική πολυεθνική ESGE, διατηρεί εργοστάσια και στην Αλβανία και Τουρκία και προσπαθεί να μεταφέρει μέρος των εργασιών της (γαζωτήριο) από την Ξάνθη στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ακόμα ότι το εργοστάσιο της Ξάνθης αποτελεί πραγματικό γκέτο, όπου οι μέθοδοι εντατικοποίησης της εργασίας, η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί, συνθέτουν μια τριτοκοσμική κατάσταση.

Το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια βάζουν "λουκέτο", εκτοξεύοντας την ανεργία στα ύψη

Απεργία στην ΑΓΕΤ

Με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας και απαιτώντας να μη μειωθούν οι θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ Αλιβερίου και Βόλου και του κέντρου διανομής Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία.Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσει η διοίκηση της επιχείρησης στα αιτήματά τους, η απεργία μπορεί να παραταθεί για 24 ώρες ακόμα, μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ