Σάββατο 29 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Υπογράφτηκε η "ελαστική" σύμβαση

Με "συμβολικές" αυξήσεις και ένα δήθεν 35ωρο, η νέα, διετής, κλαδική σύμβαση που ανοίγει τους "ασκούς του Αιόλου"

Με την υπογραφή της νέας - διετούς - κλαδικής σύμβασης εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, χθες μεταξύ ΟΤΟΕ και Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών,επισημοποιήθηκε η συμφωνία για την εφαρμογή ενός "ελαστικού" ψευτοτριανταπεντάωρου, που βασικό του στόχο έχει να νομιμοποιήσει τη διεύρυνση λειτουργίας των τραπεζών και να εισαγάγει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης στο κλάδο.Αλλά και στο οικονομικό μέρος, η σύμβαση αποτυπώνει για άλλη μια φορά, τη μείωση του μισθολογικού κόστους, ενώ τα κέρδη των τραπεζών είναι παραπάνω από εντυπωσιακά.

Οι αυξήσεις που προβλέπονται είναι 3,4% για το 1999 και 2,4% για το 2000, κάτι που οδήγησε τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελά να πει ότι "προστατεύεται και βελτιώνεται (!) το εισόδημα των εργαζομένων, ενώ είναι γνωστό ότι οι πραγματικές απώλειες εισοδήματος των τελευταίων χρόνων για τους τραπεζοϋπαλλήλους, ξεπερνούν το 40%!Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος, για τον οποίο ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των εργοδοτών, υποδιοικητής της Εθνικής Θ. Πανταλάκης,δήλωσε ότι οι αυξήσεις είναι "πάρα πολύ ικανοποιητικές"...

Σε ό,τι αφορά το ωράριο, η σύμβαση προβλέπει: Οι τραπεζοϋπάλληλοι θα εργάζονται 35 ώρες τη βδομάδα, συνεχόμενα, ενώ το ωράριό τους θα κινείται μεταξύ 7.45 το πρωί και 5 το απόγευμα.Με αυτό το τρόπο αυξάνεται κατά δύο ώρες το ωράριο συναλλαγών των τραπεζών, το οποίο θα ξεκινά στις 8 το πρωί και θα λήγει στις 4 το απόγευμα.Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νέου ωραρίου συναλλαγών, ορισμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξεκινούν πιο αργά την εργασία τους.

Είναι δεδομένο ότι ορισμένα τμήματα τραπεζών δε θα μπορούν να λειτουργήσουν με προσωπικό που έχει βάρδιες, ενώ εργαζόμενοι από το βαθμό του προϊστάμενου και πάνω θα είναι επίσης υποχρεωμένοι να εξαντλήσουν το επίσημο ωράριο λειτουργίας των τραπεζών, δηλαδή 10 περίπου ώρες! Το νέο ωράριο θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν και εργαζόμενους με μερική απασχόληση ή να αλλάξουν την εργασιακή σχέση κάποιων που ήδη εργάζονται.Γι' αυτό και ο ισχυρισμός του Δ. Κουσελά,ότι με το "35ωρο" θα υπάρξει αύξηση της πλήρους απασχόλησης κατά 10% στις τράπεζες, είναι παραπλανητικός.

Το νέο ωράριο εργασίας και λειτουργίας, θα εφαρμοστεί για ένα 8μηνο σε τρία καταστήματα κάθε τράπεζας που διαθέτει τουλάχιστον 10 καταστήματα και σε δυο γι' αυτές που έχουν από 4 - 9 καταστήματα. Θα αρχίσει από 1 Αυγούστου και 25 μέρες μετά τη λήξη του θα ακολουθήσει νέα συνάντηση για να κριθούν τα αποτελέσματα του "πειράματος".

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών έχει καταγγείλει αυτή τη συμφωνία, επιμένοντας σε 35ωρο - 7ωρο - 5νθήμερο, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ