ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αφιέρωμα στον Κωστή Μοσκώφ

Μιλά η συντρόφισσά του, υποψήφια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, Πόπη Μοσκώφ

Κοντεύει χρόνος από την ημέρα (27/6/1998) που η ιστορική επιστήμη, τα Γράμματα και οι Τέχνες, η ελληνική προοδευτική διανόηση και το ΚΚΕ έχασαν έναν κορυφαίο εκφραστή τους, έναν πολύτιμο άνθρωπό τους. Τον αλησμόνητο Κωστή Μοσκώφ.Ο θάνατός του, που λύπησε όλους τους Ελληνες που είχαν την τύχη να τον γνωρίζουν και είχαν διαβάσει όλα ή κάποια από τα βιβλία του, ήταν ιδιαίτερα οδυνηρός για τη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη και οι πνευματικοί της άνθρωποι δεν ξεχνούν τον αξιαγάπητο Κωστή.Απόδειξη ότι ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος,τιμητικά, αφιέρωσε στη μνήμη του το φετινό 18ο Φεστιβάλ Βιβλίου,που πραγματοποιείται στο Λευκό Πύργο (μέχρι τις 6 Ιουνίου).

Ο ΣΕΒΕ, για να προβάλει το αφιέρωμα, προτάσσει στον "οδηγό" του Φεστιβάλ που εξέδωσε, τη φωτογραφία και μια ρήση του Μοσκώφ και στη δεύτερη σελίδα σύντομο βιογραφικό του, σχολιασμένο με αγάπη και θαυμασμό για την προσφορά του. Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ο Κ. Μοσκώφ "διανοούμενος, αγωνιστής, άνθρωπος του πάθους, προσωπικότητα γοητευτική και πολύπλευρη, προσπάθησε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα: τη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και ένα μέτωπο ειρήνης και φιλίας των λαών της ανατολικής Μεσογείου.Τρυφερός, βαθιά ερωτικός, με πολύ ανεπτυγμένη την αίσθηση της δικαιοσύνης, ένας ονειροπόλος που αγάπησε τον Ερωτα, την Επανάσταση, την Ιστορία, το Λόγο, την Πράξη, τον Αλλο".

Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να γνωρίσει περισσότερα για την επιστημονική, αγωνιστική, ποιητική, πεζογραφική, μεταφραστική και πολιτιστική προσφορά του Μοσκώφ ως Μορφωτικού Συμβούλου της ελληνικής πρεσβείας στην Αίγυπτο και εκπροσώπου του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στη Μέση Ανατολή. Στο περίπτερο της Γραμματείας του Φεστιβάλ εκτίθενται φωτογραφίες του, δημοσιεύματά του, κείμενα για εκείνον και έκθεση επτά από τα δεκατέσσερα βιβλία του. Πρόκειται για τα βιβλία του: "Λαϊκισμός ή Πρωτοπορία;", "Ιστορία του κινήματος της εργατικής τάξης", "Για τον Ερωτα και την Επανάσταση", "Τα όρια του Ερωτα και της Ιστορίας" (το τελευταίο αυτοβιογραφικό βιβλίο του), "Η διοργάνωση του επαναστατικού μας ονείρου", "Η σάρκα σου όλη", "Εβραϊκή Ποίηση" (σε ανθολόγηση και μετάφραση δική του).

Αναζητώντας πληροφορίες γι' αυτό το αφιέρωμα, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την αγαπημένη, αφοσιωμένη συντρόφισσα της ζωής του Κωστή, την Πόπη Μοσκώφ,η οποία όπως είναι γνωστό είναι υποψήφια του ΚΚΕ στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Η Πόπη Μοσκώφ, η οποία πληροφορήθηκε το αφιέρωμα από δημοσίευμα, αλλά δε γνώριζε τι περιλαμβάνει αυτό, χαρακτήρισε "πολύ τιμητικό και συγκινητικό το γεγονός ότι αφιερώνεται το Φεστιβάλ Βιβλίου σε έναν πνευματικό άνθρωπο σαν τον Κωστή".

Με την ευκαιρία αυτή, κουβεντιάσαμε λίγο και για την υποψηφιότητά της. Η Πόπη Μοσκώφ μας είπε: "Θεωρώ ότι μου έκαναν μεγάλη τιμή που μου πρότειναν να είμαι υποψήφια. Πιστεύω ότι με την πρόταση να είμαι υποψήφια γίνεται, ίσως, όχι άμεσα, αλλά έμμεσα, τιμή και στη μνήμη του Κωστή.Δέχτηκα την πρόταση, γιατί το ΚΚΕ έχει πάντα συνέπεια λόγων και έργων,η οποία αποδείχτηκε και με τις κινητοποιήσεις του ενάντια στον πόλεμο και με τις θέσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, λ. χ. την ανεργία. Γι' αυτό πρέπει να βγει ενισχυμένο στις ευρωεκλογές. Το ΚΚΕ πρέπει και μπορεί να αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες συνεργασίας. Για παράδειγμα στον πολιτισμό, ο οποίος, προσωπικά, με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και ο οποίος ενώνει τους ανθρώπους. Βλέπουμε τι γίνεται στο Βελιγράδι. Οι άνθρωποι ενώνονται με τη μουσική, με την τέχνη".

"Ανθρωπιστική" κολυμπήθρα

Οταν η "πασαρέλα" διαφόρων "γκουρού" της "φιλάνθρωπης" ιμπεριαλιστικής "πολιτιστικής" βιομηχανίας κόπασε για λίγο στη γειτονιά μας, επιστρατεύτηκαν άλλα "δεκανίκια" στήριξης των αμερικανοΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Για να προσδώσουν "ανθρώπινο πρόσωπο" στην αιμοσταγή εισβολή εναντίον μιας ανεξάρτητης χώρας, που θρηνεί εκατοντάδες νεκρούς (ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά), τη φύση και τα ιστορικά μνημεία της.

* * *

Μετά τους "αστέρες" του θεάματος (Ρίτσαρντ Γκιρ, Ρότζερ Μουρ, Μπιάνκα Τζάγκερ), που απαθανατιζόμενοι από φλας και κάμερες "συμπαραστάθηκαν" στους Κοσσοβάρους πρόσφυγες σε Σκόπια και Αλβανία, τα "πολιτιστικά" επιτελεία επιστρατεύουν τώρα "αστέρες" της ροκ προς τόνωση του μονόπλευρου "ανθρωπισμού" του αμερικανικού και παγκόσμιου κοινού. "Ανθρωπισμού", που διαγράφει από το οπτικό του πεδίο τις φρικιαστικές εικόνες των διαμελισμένων σωμάτων Σέρβων και αλβανόφωνων, θυμάτων των καθημερινών "ευσπλαχνικών" βομβαρδισμών και κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στο δράμα των χιλιάδων παιδιών της Γιουγκοσλαβίας.

* * *

Σήμερα, οι πάλαι ποτέ πολέμιοι της στρατευμένης, προοδευτικής τέχνης, σπεύδουν ξανασαλπίζοντας προσκλητήριο "επιστράτευσης" καλλιτεχνών της ροκ σε σειρά "ανθρωπιστικών" εκδηλώσεων στις ΗΠΑ. Πολυεθνικές της δισκογραφίας επιδίδονται σε παραγωγές "ευαισθητοποίησης" του κοινού για το πρόβλημα των προσφύγων, επίσης πονεμένων ανθρώπων που μετατρέπονται σε αντικείμενα μιας σκοτεινής "φιλανθρωπίας", που μόνο για το δράμα τους δε νοιάζεται. Πολλώ μάλλον αδιαφορεί για το δράμα των βομβαρδισμένων της "εχθρικής πλευράς", αυτής που διαπράττει το "έγκλημα" της σθεναρής αντίστασης, με περηφάνια και τραγούδι.

* * *

Η "πολιτιστική" κολυμπήθρα του ΑμερικανοΝΑΤΟικού Σιλωάμ ξαναστήθηκε, αποσκοπώντας να "εξαγνίσει" το ωμό, στυγερό έγκλημα που διαπράττεται απροκάλυπτα στη γειτονική μας χώρα από "φιλάνθρωπους" προστάτες. Οι καλλιτέχνες, οι αληθινοί υπηρέτες του καλού και του ωραίου, δεν έχουν τίποτα κοινό με κοινούς εγκληματίες. Δεν μπορούν, επομένως, να στηρίζουν με τη στάση τους τη βάρβαρη εισβολή που καταρρακώνει κάθε έννοια ανθρωπισμού. Η όποια ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να πηγάζει από ιδιοτελή συμφέροντα, ούτε και να κρύβεται υπό το μανδύα της "άγνοιας". Γιατί τότε δεν είναι ανθρωπισμός, αλλά συνενοχή.

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

"Εφυγε" η Α. Ανθία

Ο κυπριακός ελληνισμός αποχαιρετά την Αναστασία Ανθία.Τη συναγωνίστρια και συντρόφισσα του κορυφαίου κομμουνιστή ποιητή και παιδαγωγού της Κύπρου, του αλησμόνητου Τεύκρου Ανθία.Η Αναστασία Ανθία, που συμπαραστάθηκε στους μακρόχρονους αγώνες στην Κύπρο και στην Ελλάδα και στις απηνείς διώξεις του ποιητή - συμβόλου του κυπριακού λαού, και η οποία για το ήθος, την ευαισθησία και τους αγώνες της έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην παρτίδα της, "έφυγε" από καρδιοπάθεια, αλλά και πλήρης ημερών στις 26 του Μάη στο Λονδίνο, όπου ζούσε με μία από τις κόρες της. Η κηδεία της θα γίνει στο Λονδίνο στις 2 Ιουνίου.

Αντιπολεμική "Νέμεσις"

Το τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Νέμεσις" με τίτλο "Κίνα και ερχόμαστε", που κυκλοφόρησε στις 27 του Μάη, "μιλάει" με εικόνες, αφού συνοδεύεται από ένα cd rom,στο οποίο περιέχονται οι εικόνες φρίκης του πολέμου έτσι όπως τις κατέγραψαν οι κάμερες της γιουγκοσλαβικής και ελληνικής τηλεόρασης.

"Το λόγο παίρνουν οι εικόνες" γράφεται στο σχετικό σημείωμα του περιοδικού. "Πάρτε αυτό το cd rom και στείλτε το σε όλους εκείνους που - αγνοώντας την αλήθεια - πιστεύουν ότι οι καλοί Αμερικάνοι και ΝΑΤΟικοί πετούν τριαντάφυλλα στους κακούς Σέρβους!".

Στο ίδιο τεύχος φιλοξενούνται ντοκουμέντα και θέματα όπως "Οι Σέρβοι στην Κέρκυρα 1916-1918", "Πόλεμος και Ευρωεκλογές" του Αντώνη Καρκαγιάννη, "Αντισερβική υστερία στη Γερμανία" και άρθρο για τις τουρκικές εκλογές. Επίσης ο αναγνώστης θα βρει τα αφιερώματα "Χειμάρρα: η ιστορία της Ηπείρου", "Η αλβανική πλατφόρμα της Τσαμουριάς", "Αρμενία: 1,5 εκατ. θύματα από το 1915 έως το 1922", ένα οδοιπορικό στη Ρόδο, αναφορά στο θέατρο της Δόρας Στράτου και συνέντευξη του Μπάρι Ανταμσον.

Συνέλευση των μουσικών

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη του το ΔΣ του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου,την Τρίτη (1/6), στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνελεύσεων του συλλόγου (Σαπφούς 10, 5ος όροφος). Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι: Η επίθεση στη Γιουγκοσλαβία και ο συντονισμός της δράσης των Ελλήνων μουσικών και η ενημέρωση για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.

"Αμυνα" και τιμή στην Κρήτη

Πενήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μάχη της Κρήτης και με αφορμή την επέτειο η Παγκρήτιος Ενωση διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την 1/6 (8μμ) στο Μέγαρο Μελά (πλ. Δημαρχείου) με εγκαίνια έκθεσης ιστορικών κειμηλίων της Μάχης της Κρήτης από την υπουργό Πολιτισμού. Θα κορυφωθούν με μεγάλη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στις 6/6 (9μμ), στην πλ. Εθνικής Αντίστασης, "συναυλία άμυνας ενάντια στη φρικτή κατάσταση των βομβαρδισμών, με πρόταση την τέχνη", όπως είπε ο συνθέτης.

Θα πάρουν μέρος λυράρηδες και τραγουδιστές, με τραγούδια και χορούς της Μεγαλονήσου. Ανάμεσά τους οι: Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Βασίλης Σκουλάς, Γιάννης Ξυλούρης (Ψαρογιάννης), Μιχάλης Αλεφαντινός,ο νεαρός Δημήτρης Βακάκης με τα συγκροτήματά τους και το συγκρότημα "Παλαιινά Σεφέρια".Ακόμη 50 χορευτές και χορεύτριες, οι "Κουρήτες" και οι "Σχολές Κρητικής Παράδοσης". Η Κάτια Δανδουλάκη θ' απαγγείλει ποιήματα Κρητών και θα διαβάσει περιστατικά από τη Μάχη της Κρήτης. Η Ορχήστρα "Παλίντονος Αρμονία" θα ερμηνεύσει τραγούδια του Γ. Μαρκόπουλου, με ερμηνευτές τους Μαρία Δημητριάδη, Βασιλική Λαβίνα, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Μανώλη Λιδάκη, Παντελή Θαλασσινό.

l

Ο Κωστής Μοσκώφ

Η Πόπη Μοσκώφ, υποψήφια του ΚΚΕ

Στην αίθουσα "Πολυθέαμα" (Χαλκοκονδύλη 28), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εργαζομένων ΔΕΗ "Ο Φυσιολάτρης" πραγματοποιεί έκθεση φωτογραφίας των μελών του. Διάρκεια μέχρι 4/6.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά διοργανώνει (2-10/6) έκθεση Γιουγκοσλάβων και Ελλήνων Καλλιτεχνών με τίτλο "Λόγω Τέχνης" στο Δημαρχείο Πειραιά (πλατεία Κοραή 1). Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 90 καλλιτέχνες των δύο χωρών και θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, κεραμικής. Τα έσοδα των πωλήσεων θα διατεθούν για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία.

Το πρώτο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιου εγκαινιάζεται αύριο (7μμ) από την υπουργό Πολιτισμού, Ε. Παπαζώη, στο Αμοιραδάκειο Μέγαρο που παραχώρησε, στην ΚΑ Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων ο Δήμος Ιητών. Το έναυσμα για την οργάνωση της έκθεσης έδωσε το υλικό της ανασκαφής του πρωτοκυκλαδικού οικισμού στη θέση Σκάρκος. Ετσι το εκθεσιακό πρόγραμμα οργανώθηκε σε τέσσερις ενότητες: φυσικό περιβάλλον και ιστορία της έρευνας, παρουσία του νησιού στην Πρωτοκυκλαδική Περίοδο, εξελίξεις κατά τη Μέση και Υστερη Εποχή του Χαλκού και πορεία του Ιου κατά τους Ιστορικούς Χρόνους.

Συζήτηση με θέμα "Προτάσεις για την ανάπλαση και αναβάθμιση των περιοχών Κεραμεικού - Γκάζι - Ρουφ και δυνατότητες υλοποίησής τους στο πλαίσιο της ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας" πραγματοποιεί ο Σύλλογος "Μέγας Αλέξανδρος",στις 2/6 (7μμ), στο χοροθέατρο "Ροές" (Ιάκχου 14, Γκάζι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ