ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Επιμένει στα "παρα-πανεπιστήμια" η κυβέρνηση

Το υπουργείο Παιδείας έσπευσε χτες να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του σχετικού νόμου

Θορυβημένο εμφανίζεται το υπουργείο Παιδείας, μετά την προχτεσινή εισήγηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία πρέπει να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τα "Προγράμματα Σπουδών Επιλογής" (ΠΣΕ). Με χτεσινή ανακοίνωσή του έσπευσε να διαψεύσει ότι καταρρέει το "οικοδόμημα" των ΠΣΕ.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι "ο θεσμός των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής αποτελεί μείζονα πολιτική επιλογή της κυβέρνησης στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, καθώς υπηρετεί το στόχο του ανοίγματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της καθιέρωσης της διά βίου εκπαίδευσης και στην Ελλάδα". Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από την επιμονή του υπουργείου να τα εφαρμόσει, παρά τις αντιδράσεις φοιτητών και σπουδαστών και τις αμφιβολίες που έχουν εκφράσει μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, για την ποιότητα των σπουδών που παρέχονται απ' αυτά. Ομως, η ηγεσία του υπουργείου σπεύδει να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. "Αυτονόητη είναι συνεπώς η αμετακίνητη βούληση της πολιτείας, όχι απλώς να στηρίξει, αλλά και να αναπτύξει περαιτέρω το θεσμό των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής στα οποία ήδη σήμερα σπουδάζουν περίπου 6.000 φοιτητές", σημειώνει στην ανακοίνωσή του και συμπληρώνει ότι "το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως είναι γνωστό, εξετάζει τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Νικολάου,που είπε στη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η αντισυνταγματικότητα των ΠΣΕ δεν είναι απόφαση του ΣτΕ, αλλά γνώμη του εισηγητή. "Αυτό που έχει σημασία ως πολιτική απάντηση είναι ότι ο θεσμός των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής, είναι επιλογή της κυβέρνησης", είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Ρόζος κατά την προχτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ δεκάδων προσφυγών καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, εισηγήθηκε να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τα ΠΣΕ. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί περίπου σ' ένα μήνα.

Σύμφωνα με τον εισηγητή:

  • Παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, επειδή συμμετέχουν στα ΠΣΕ άτομα που δεν έχουν εισαχθεί με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων.
  • Ο νόμος είναι διάτρητος από αντισυνταγματικές και παράνομες διατάξεις.
  • Δημιουργούνται προβλήματα συνταγματικότητας, επειδή ο νόμος δεν καθορίζει οργανωτικές εγγυήσεις, όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 του Συντάγματος, που να διασφαλίζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία.
ΔΑΣΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
"Δε γινόμαστε άλλοθι της κυβέρνησης"

Αποχή από κάθε όργανο σχετικό με την καταστολή των δασικών πυρκαγιών ξεκίνησαν από 1η Ιούνη, διαμαρτυρόμενοι για την εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία στον τομέα της δασοπροστασίας

Αρνούμενοι - όπως δηλώνουν - να γίνουν συνυπεύθυνοι στην επερχόμενη καταστροφή δασών, όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, αλλά και "άλλοθι της κυβέρνησης", οι δασολόγοι - δημόσιοι υπάλληλοι άρχισαν από την 1η Ιούνη αποχή από κάθε όργανο που είναι επιφορτισμένο με την καταστολή των πυρκαγιών. Διαμαρτύρονται μ' αυτόν τον τρόπο στην εγκληματική αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προστασία των Δασών και του Φυσικού Περιβάλλοντος.

"Απεργούμε στα όργανα καταστολής των δασικών πυρκαγιών, διότι κάθε είδους συμμετοχή μας σε αυτά είναι παράνομη σύμφωνα με το νόμο 2612/98", επισημαίνει με έμφαση η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) με χτεσινή της ανακοίνωση και εξηγεί ότι ο νόμος αυτός "σαφώς αναθέτει στη Δασική Υπηρεσία μόνο τα προληπτικά μέτρα και την αποκλείει από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών".

Η ΠΕΔΔΥ σημειώνει ότι επί έναν ολόκληρο χρόνο προσπάθησε χωρίς επιτυχία να πείσει την κυβέρνηση για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προστασίας των δασών. Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση, μετά τον τραγικό απολογισμό της εφαρμογής πέρυσι του νόμου για τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, προσπάθησε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι κατανόησε το λάθος της και έτσι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών είχε δεσμευτεί ότι το θέμα της δασοπυρόσβεσης θα συζητηθεί από μηδενική βάση, κάτι όμως που δεν έγινε.

Τέλος τονίζει, ότι είναι αδύνατη η άσκηση κάθε είδους προστασίας και διαχείρισης των δασών και των δασικών εκτάσεων, "από μια διαλυμένη υπηρεσία όπως είναι η Δασική Υπηρεσία με το 60% των οργανικών θέσεων κενές, και πλήρη έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής".

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση γιατί παρόλο που δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει το θέμα της Δασοπυρόσβεσης από μηδενική βάση, δεν έκανε τίποτα και τονίζουν πως δε θα γίνουν συνυπεύθυνοι στην καταστροφή που έρχεται, δηλώνοντας κατηγορηματικά: "Αρνούμαστε να γίνουμε συνυπεύθυνοι στην καταστροφή που έρχεται και ν' αποτελέσουμε το άλλοθι της κυβέρνησης στην εν γένει καταστροφική Δασική Πολιτική. Είναι υποκρισία της πολιτείας να προσπαθεί με εκβιασμούς και "δωροδοκίες" να μεταβιβάσει τις ολοκληρωτικά δικές της ευθύνες στους εργαζόμενους".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολιτική δίωξη καθηγήτριας

Καταγγελία των ΔΣ των πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ) παραπέμπεται η καθηγήτρια και μέλος του ΔΣ της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης Ειρήνη Τερζηβασιλειάδου, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς δίωξης από τη στιγμή που πήρε το μέρος των μαθητών κατά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις τους. "Πρόκειται για πολιτική δίωξη" καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα ΔΣ των πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης.

Η Ειρήνη Τερζηβασιλειάδου, παραπέμπεται στο ΠΥΣΔΕ με τις κατηγορίες ότι α) "άσκησε δημόσια κριτική στον προϊστάμενό της - διευθυντή του 1ου Ενιαίου Λυκείου Νεάπολης", β) "Εκδηλωνόταν υπέρ του ΚΚΕ", γ) "Χρησιμοποίησε τη δημοσιοϋπαλληλική της ιδιότητα προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα της ΚΝΕ - ΚΚΕ".

Τα ΔΣ των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν την παραπομπή της καθηγήτριας και υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη "που παραβιάζει τα συνταγματικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, μετατρέπει σε πειθαρχικό παράπτωμα μια πολιτική διαμάχη και "ποινικοποιεί" το αναφαίρετο δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στο χώρο του σχολείου". Καταγγέλλουν επίσης τη στάση του προϊστάμενου του 1ου Γραφείου της Β Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευστ. Κουλουμπή,ο οποίος, όπως τονίζουν, "υλοποιώντας κατά γράμμα τις διατάξεις του νέου "εκσυγχρονισμένου" Υπαλληλικού Κώδικα, όχι μόνο αρνήθηκε να ανταποκριθεί στην ομόθυμη έκκληση των συνδικαλιστικών οργάνων των καθηγητών (ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης) να σταματήσει κάθε ανακριτική διαδικασία σε βάρος της συναδέλφου, αλλά και προχώρησε στην πειθαρχική δίωξή της, ώστε να τιμωρηθεί για την πολιτική της, πλέον, δράση".

Τα ΔΣ των πέντε ΕΛΜΕ θεωρούν ότι "αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα και καθήκον κάθε δημόσιου υπαλλήλου να κρίνει πράξεις της προϊσταμένης του αρχής, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο όπως η διωκόμενη συνάδελφος". Καλούν, τέλος, το Β ΠΥΣΔΕ να μη συνεργήσει στην παραπομπή της και "να αντιμετωπίσει την υπόθεση στις πολιτικο - συνδικαλιστικές της διαστάσεις, σύμφωνα με τις αρχές του κλάδου".

ΟΣΕ
Αναστολή απεργιών αποφάσισαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στον ΟΣΕ, αποφάσισε η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΣ τα στελέχη των δύο αυτών παρατάξεων συμφώνησαν να αναστείλουν τις εξαγγελθείσες στάσεις εργασίας για σήμερα, την ερχόμενη Τρίτη και την Πέμπτη 10 Ιούνη, εφόσον κηρύχτηκαν "παράνομες ως καταχρηστικές" από το δικαστήριο. Παράλληλα, αποφάσισαν να καταθέσουν "αντιπρόταση" στην πρόταση της διοίκησης του ΟΣΕ για την υπογραφή ΣΣΕ 1999 και με βάση αυτή να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Με την απόφαση αυτή, όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, προστατεύουν τους σιδηροδρομικούς! Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ στα λόγια... καταγγέλλουν κυβέρνηση και διοίκηση για "αντιδημοκρατικές, αυταρχικές κινήσεις και ποινικοποίηση του απεργιακού δικαιώματος", στην ουσία, με την απόφαση αναστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων επειδή κηρύχτηκαν "παράνομες", για άλλη μια φορά δίνουν "χείρα βοηθείας" στην κυβέρνηση, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι ουδέποτε κρίθηκε νόμιμος ο αγώνας των σιδηροδρομικών στα δικαστήρια.

Οι εκπρόσωποι της ΔΕΣΚ (ΕΣΑΚ) εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην απόφαση αναστολής και πρότειναν τη συνέχιση του αγώνα των σιδηροδρομικών παρά τις δυσκολίες και παρά και ενάντια στην απόφαση του δικαστηρίου.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣ Σωτ. Ραυτόπουλος επισημαίνει ότι επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά ότι οι εν λόγω συνδικαλιστικές ηγεσίες όχι μόνο δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των σιδηροδρομικών, όπως θα όφειλαν, αλλά αντίθετα είναι ο βασικός πυλώνας στήριξης της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τονίζει ότι με την απόφαση αναστολής, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επωμίζονται τεράστιες ευθύνες και καλεί τους σιδηροδρομικούς σε αγωνιστική ετοιμότητα, γιατί μόνο με τον αγώνα μπορεί να αποκρουστεί η κυβερνητική πολιτική.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Εληξαν την απεργία

Εληξαν την απεργία τους από τις εκλογικές διεργασίες οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι ζητούσαν να μη μειωθεί κατά 120.000 δραχμές για τον καθένα η εκλογική αποζημίωση.

Χτες αντιπροσωπεία των υπαλλήλων συναντήθηκε με την υπουργό Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου,η οποία τους είπε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να τους δοθεί ολόκληρο το ποσό των 400.000 δραχμών που ζητούν. Οι υπάλληλοι έκαναν δεκτή την απάντηση της υπουργού, επειδή, λέει, αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και ως αντιστάθμισμα πήραν την υπόσχεση για νέα συνάντηση, μετά τις εκλογές, στην οποία θα τεθούν τα γενικότερα ζητήματα των αποδοχών των υπαλλήλων.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Συνεχίζονται οι επιτυχίες της ΔΕΕ

Συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα οι εκλογές στους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην 68η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ που θα γίνει στην Αθήνα στις 22 - 25 του Ιούνη, κατά τις οποίες η ΔΕΕ σημειώνει σημαντικές επιτυχίες.

  • Στο Σύλλογο Ηλιούπολης ψήφισαν 287 (από 273 το '97), υπήρξαν 17 άκυρα και λευκά (από 12), και πήραν: ΔΕΕ 104 και 1 αντιπρόσωπο (από 54 και 1), ΠΑΣΚ 102 και 1 (99 και 1), ΔΑΚΕ 53 και 1 (από 57 και 1) και ανεξάρτητος 11.
  • Στο Σύλλογο Σερρών,ψήφισαν 963 (από 1.054), άκυρα - λευκά 29 (από 21) και έλαβαν: ΔΕΕ 103 και 1 (από 47 και 1), ΠΑΣΚ 443 και 5 (από 585 και 6), ΔΑΚΕ 388 και 4 (401 και 4).
  • Στο Σύλλογο Τρικάλων 686 (671), άκυρα - λευκά 13 (2), ΔΕΕ 90 και 1 (55 ψήφους), ΠΑΣΚ 292 και 3 (319 και 4) και ΔΑΚΕ 291 και 3 (295 και 3). @ΣτοΣύλλογο Σταγείρων (Βόρεια Χαλκιδική) ψήφισαν 129 εκπαιδευτικοί και η "Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών", το ψηφοδέλτιο που στήριξε η ΔΕΕ, πήρε 73 ψήφους και εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο (είχε το '97, 61 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο) και η ΠΑΣΚ πήρε 51 ψήφους (είχε 56) χωρίς να εκλέξει αντιπρόσωπο.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θεατρολόγων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με μουσική και τραγούδια διοργάνωσαν χτες το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας ο Επιστημονικός Σύλλογος Πτυχιούχων Θεατρικών Σπουδών και Σύλλογοι Φοιτητών Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών και Θεάτρου, ζητώντας να λάβουν μία δέσμευση ότι το υπουργείο θα υλοποιήσει τις αποφάσεις του και το μάθημα "Στοιχεία Θεατρολογίας" θα διδάσκεται από αυτούς. Οπως έλεγαν χτες χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του Επιστημονικού Συλλόγου Πτυχιούχων Θεατρικών Σπουδών, το βιβλίο της Θεατρολογίας είναι κακογραμμένο και αυτό είναι ένας λόγος παραπάνω που το μάθημα πρέπει να το κάνουν ειδικοί και όχι εκπαιδευτικοί άλλων ειδικοτήτων. Οι πτυχιούχοι θεατρολογίας ζητούν την ένταξή τους στο εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη διδασκαλία του μαθήματος "Στοιχεία Θεατρολογίας" από τους ίδιους και όχι από εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων και την ουσιαστική αξιοποίηση του θεάτρου στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της προσωπικότητας και της κριτικής σκέψης των μαθητών της χώρας.

Φοιτητές

Φοιτητές και σπουδαστές υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στην ψευτοκατάρτιση των ΠΣΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ