Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Επιμένει στα "παρα-πανεπιστήμια" η κυβέρνηση

Το υπουργείο Παιδείας έσπευσε χτες να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα του σχετικού νόμου

Θορυβημένο εμφανίζεται το υπουργείο Παιδείας, μετά την προχτεσινή εισήγηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία πρέπει να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τα "Προγράμματα Σπουδών Επιλογής" (ΠΣΕ). Με χτεσινή ανακοίνωσή του έσπευσε να διαψεύσει ότι καταρρέει το "οικοδόμημα" των ΠΣΕ.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι "ο θεσμός των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής αποτελεί μείζονα πολιτική επιλογή της κυβέρνησης στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, καθώς υπηρετεί το στόχο του ανοίγματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της καθιέρωσης της διά βίου εκπαίδευσης και στην Ελλάδα". Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από την επιμονή του υπουργείου να τα εφαρμόσει, παρά τις αντιδράσεις φοιτητών και σπουδαστών και τις αμφιβολίες που έχουν εκφράσει μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, για την ποιότητα των σπουδών που παρέχονται απ' αυτά. Ομως, η ηγεσία του υπουργείου σπεύδει να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. "Αυτονόητη είναι συνεπώς η αμετακίνητη βούληση της πολιτείας, όχι απλώς να στηρίξει, αλλά και να αναπτύξει περαιτέρω το θεσμό των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής στα οποία ήδη σήμερα σπουδάζουν περίπου 6.000 φοιτητές", σημειώνει στην ανακοίνωσή του και συμπληρώνει ότι "το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως είναι γνωστό, εξετάζει τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Νικολάου,που είπε στη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι η αντισυνταγματικότητα των ΠΣΕ δεν είναι απόφαση του ΣτΕ, αλλά γνώμη του εισηγητή. "Αυτό που έχει σημασία ως πολιτική απάντηση είναι ότι ο θεσμός των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής, είναι επιλογή της κυβέρνησης", είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Ρόζος κατά την προχτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ δεκάδων προσφυγών καθηγητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, εισηγήθηκε να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τα ΠΣΕ. Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί περίπου σ' ένα μήνα.

Σύμφωνα με τον εισηγητή:

  • Παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, επειδή συμμετέχουν στα ΠΣΕ άτομα που δεν έχουν εισαχθεί με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων.
  • Ο νόμος είναι διάτρητος από αντισυνταγματικές και παράνομες διατάξεις.
  • Δημιουργούνται προβλήματα συνταγματικότητας, επειδή ο νόμος δεν καθορίζει οργανωτικές εγγυήσεις, όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 του Συντάγματος, που να διασφαλίζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ακαδημαϊκή ελευθερία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ