Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
"Πατέντες" συρρίκνωσης της πτηνοτροφίας

Νέες "πατέντες" για τη συρρίκνωση της πτηνοτροφίας απεργάζονται τα επιτελεία των Βρυξελλών, επικαλούμενα με υποκριτικό τρόπο τα... φιλοζωικά αισθήματα της ΕΕ.

Η Κομισιόν έχει καταρτίσει πρόταση κανονισμού, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 14 - 15 του μήνα και προβλέπει ανάμεσα σε άλλα, την αύξηση του χώρου των κλωβών, ανά κότα, από 450 σε 800 τετραγωνικά εκατοστά για τα πτηνοτροφεία, που εκτρέφουν κότες αυγοπαραγωγής. Μπορεί το μέτρο να φαίνεται ότι αποσκοπεί σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις κότες, αλλά πίσω από όλα αυτά κρύβεται η κοινοτική πολιτική συρρίκνωσης του κλάδου και η εξυπηρέτηση διάφορων οικονομικών συμφερόντων εντός και εκτός της ΕΕ.

Το μέτρο αυτό, αν γίνει πράξη, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την πτηνοτροφία, αφού θα πρέπει να γίνουν νέοι κλωβοί και κτιριακές εγκαταστάσεις ή να μειωθεί ο αριθμός των κοτόπουλων στους υπάρχοντες κλωβούς. Αυτό σημαίνει πρόσθετα έξοδα και αύξηση του κόστους παραγωγής, που θα επιβαρύνει τα μικρά και μεσαία πτηνοτροφεία. Με τον κανονισμό αυτό τα επιτελεία των Βρυξελλών θα επιβάλουν τη μείωση της αυγοπαραγωγής στη χώρα μας, που καλύπτει περίπου το 90% των εγχώριων αναγκών και το αποτέλεσμα θα είναι να πλημμυρίσει η ελληνική αγορά με αυγά εισαγωγής και αυγοσκευάσματα από τις βόρειες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πίσω από τη συγκεκριμένη πρόταση κανονισμού της Κομισιόν κρύβονται οι πιέσεις των σκανδιναβικών χωρών, που έχουν βιομηχανίες παραγωγής κλωβών, ενώ "σπρώχνει" και η Γερμανία που έχει φτιάξει μεγάλες μονάδες αυγοπαραγωγής στη Ν. Κορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ