Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διοξίνες παντού!

Μετά τα κοτόπουλα και τα αυγά, η κυβέρνηση του Βελγίου αποσύρει από την κατανάλωση το χοιρινό και βόειο κρέας, καθώς και τα αλλαντικά, ενώ η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τι θα αποφασίσει η ΕΕ

Τεράστιες διαστάσεις αποκτά πλέον το πρόβλημα της μόλυνσης με διοξίνες, αφού εκτός από τα κοτόπουλα και αυγά παραγωγής Βελγίου, αποκαλύπτεται ότι έχουν μολυνθεί στη χώρα αυτή χοίροι και βοοειδή και ενδεχομένως αυτό να έχει συμβεί και σε άλλες βόρειες χώρες της ΕΕ.

Η κυβέρνηση του Βελγίου μετά τα κοτόπουλα και τα αυγά προχώρησε χτες στην απόσυρση χοιρινών και βοδινών κρεάτων, καθώς και αλλαντικών. Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης επιχείρησε χτες να "ψεκάσει" με εντυπώσεις το πρόβλημα που προέκυψε με τις διοξίνες. Εστίασε το όλο θέμα μόνο στις κατασχέσεις κοτόπουλων, αυγών και αυγοσκευασμάτων προέλευσης Βελγίου, σε μια προσπάθεια να "αποκοιμήσει" το καταναλωτικό κοινό, αντί να ανακοινώσει συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Επιχείρησε να δείξει ότι γίνονται επιτυχείς έλεγχοι, αναφέροντας πως μέχρι προχτές βράδυ κατασχέθηκαν 142 τόνοι κοτόπουλα από το Βέλγιο, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές ξεπερνούν τους 250 τόνους και μεγάλο μέρος τους φαίνεται ότι έχει ήδη καταναλωθεί.

Αναφορικά με το πρόβλημα που αποκαλύφτηκε στο χοιρινό και βόειο κρέας παραγωγής Βελγίου και την απόφαση απόσυρσής τους από την κυβέρνηση της χώρας αυτής, ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως η Ελλάδα περιμένει τις αποφάσεις της μόνιμης κτηνιατρικής επιτροπής της ΕΕ για να πάρει προληπτικά μέτρα. Επίσης δήλωσε άγνοια σε ερώτηση που του έγινε, για το αν άδειασαν τα ράφια του σούπερ μάρκετ βελγικών συμφερόντων "Α - Β Βασιλόπουλος" από κοτόπουλα, αυγά και άλλα παρασκευάσματα προέλευσης Βελγίου, ενώ το ίδιο δηλώνει και το υπουργείο Εμπορίου! Κατά τ' άλλα ο υπουργός Γεωργίας έκανε λόγο χτες για αποτελεσματικότητα των ελέγχων και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους καταναλωτές!

Από την άλλη, η κατάσταση αυτή με τις διοξίνες στο Βέλγιο δημιουργεί προβλήματα, χωρίς να φταίνε σε τίποτα, και στους Ελληνες πτηνοτρόφους και παραγωγούς χοιρινού και βόειου κρέατος, αφού οι καταναλωτές δεν ξέρουν πλέον ποιον να εμπιστευτούν. Το πρόβλημα αυτό εντοπίζει και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πτηνοτρόφων,που αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι τα ελληνικά κοτόπουλα δεν έχουν πρόβλημα. Επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών τονίζει σε ανακοίνωσή της την ανάγκη πραγματοποίησης ελέγχων στα προϊόντα που εισάγονται στην Ελλάδα από χώρες της ΕΕ, πράγμα το οποίο δε γίνεται εξαιτίας των κανονισμών που ισχύουν για τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τα πουλερικά η Ομοσπονδία Κρεοπωλών δηλώνει ότι από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία πωλούνται μόνο ελληνικά κοτόπουλα. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας διαβεβαιώνει ότι τα παραγόμενα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, όπως και τα παγωτά των ελληνικών ζαχαροπλαστείων, είναι προϊόντα ασφαλή, καθώς οι κύριες πρώτες ύλες όπως τα αυγά και το γάλα είναι φρέσκα και ελληνικής παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ