ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διοξίνες παντού!

Μετά τα κοτόπουλα και τα αυγά, η κυβέρνηση του Βελγίου αποσύρει από την κατανάλωση το χοιρινό και βόειο κρέας, καθώς και τα αλλαντικά, ενώ η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τι θα αποφασίσει η ΕΕ

Τεράστιες διαστάσεις αποκτά πλέον το πρόβλημα της μόλυνσης με διοξίνες, αφού εκτός από τα κοτόπουλα και αυγά παραγωγής Βελγίου, αποκαλύπτεται ότι έχουν μολυνθεί στη χώρα αυτή χοίροι και βοοειδή και ενδεχομένως αυτό να έχει συμβεί και σε άλλες βόρειες χώρες της ΕΕ.

Η κυβέρνηση του Βελγίου μετά τα κοτόπουλα και τα αυγά προχώρησε χτες στην απόσυρση χοιρινών και βοδινών κρεάτων, καθώς και αλλαντικών. Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης επιχείρησε χτες να "ψεκάσει" με εντυπώσεις το πρόβλημα που προέκυψε με τις διοξίνες. Εστίασε το όλο θέμα μόνο στις κατασχέσεις κοτόπουλων, αυγών και αυγοσκευασμάτων προέλευσης Βελγίου, σε μια προσπάθεια να "αποκοιμήσει" το καταναλωτικό κοινό, αντί να ανακοινώσει συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Επιχείρησε να δείξει ότι γίνονται επιτυχείς έλεγχοι, αναφέροντας πως μέχρι προχτές βράδυ κατασχέθηκαν 142 τόνοι κοτόπουλα από το Βέλγιο, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές ξεπερνούν τους 250 τόνους και μεγάλο μέρος τους φαίνεται ότι έχει ήδη καταναλωθεί.

Αναφορικά με το πρόβλημα που αποκαλύφτηκε στο χοιρινό και βόειο κρέας παραγωγής Βελγίου και την απόφαση απόσυρσής τους από την κυβέρνηση της χώρας αυτής, ο υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως η Ελλάδα περιμένει τις αποφάσεις της μόνιμης κτηνιατρικής επιτροπής της ΕΕ για να πάρει προληπτικά μέτρα. Επίσης δήλωσε άγνοια σε ερώτηση που του έγινε, για το αν άδειασαν τα ράφια του σούπερ μάρκετ βελγικών συμφερόντων "Α - Β Βασιλόπουλος" από κοτόπουλα, αυγά και άλλα παρασκευάσματα προέλευσης Βελγίου, ενώ το ίδιο δηλώνει και το υπουργείο Εμπορίου! Κατά τ' άλλα ο υπουργός Γεωργίας έκανε λόγο χτες για αποτελεσματικότητα των ελέγχων και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους καταναλωτές!

Από την άλλη, η κατάσταση αυτή με τις διοξίνες στο Βέλγιο δημιουργεί προβλήματα, χωρίς να φταίνε σε τίποτα, και στους Ελληνες πτηνοτρόφους και παραγωγούς χοιρινού και βόειου κρέατος, αφού οι καταναλωτές δεν ξέρουν πλέον ποιον να εμπιστευτούν. Το πρόβλημα αυτό εντοπίζει και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πτηνοτρόφων,που αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι τα ελληνικά κοτόπουλα δεν έχουν πρόβλημα. Επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών τονίζει σε ανακοίνωσή της την ανάγκη πραγματοποίησης ελέγχων στα προϊόντα που εισάγονται στην Ελλάδα από χώρες της ΕΕ, πράγμα το οποίο δε γίνεται εξαιτίας των κανονισμών που ισχύουν για τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τα πουλερικά η Ομοσπονδία Κρεοπωλών δηλώνει ότι από τα παραδοσιακά κρεοπωλεία πωλούνται μόνο ελληνικά κοτόπουλα. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας διαβεβαιώνει ότι τα παραγόμενα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, όπως και τα παγωτά των ελληνικών ζαχαροπλαστείων, είναι προϊόντα ασφαλή, καθώς οι κύριες πρώτες ύλες όπως τα αυγά και το γάλα είναι φρέσκα και ελληνικής παραγωγής.

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Επιχείρηση τρομοκρατίας των κατοίκων!

Αστυνομοκρατούμενη η περιοχή για χάρη των συμφερόντων της καναδικής TVX

Σε τρομοκράτες των κατοίκων της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής έχουν μετατραπεί τα ΜΑΤ που έχουν εγκατασταθεί από το περασμένο Σάββατο στην περιοχή.

Χτες, στις 6.30 το πρωί, τέσσερις διμοιρίες, φορώντας πλήρη εξάρτηση, παρατάχθηκαν έξω από το φυλάκιο που έχουν στήσει οι κάτοικοι για να εμποδίσουν τη διέλευση των μηχανημάτων της εταιρίας. Εκεί, παρέμειναν για περίπου μισή ώρα. Αμέσως μετά, μπήκαν στις κλούβες και αποχώρησαν. Εκείνη την ώρα, μέσα στο φυλάκιο, υπήρχαν δύο κάτοικοι, που εκτελούσαν τη βάρδιά τους.

Ολα αυτά γίνονται προκειμένου να μπορέσουν τα συνεργεία της βιομηχανίας χρυσού TVX να προχωρήσουν σε παράνομες εργασίες γεώτρησης. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτης διαβεβαίωσε τον Καναδό πρέσβη στην Ελλάδα Ντ. Χάτον,με τον οποίο συναντήθηκε χτες, ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει κάθε βοήθεια για την εντατικοποίηση της καναδικής οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή!

Τις τελευταίες μέρες η περιοχή είναι αστυνομοκρατούμενη. Αυτοκίνητα της Ασφάλειας και κλούβες των ΜΑΤ "παρελαύνουν" μέσα και έξω από την Ολυμπιάδα αλλά και στις γύρω περιοχές. Από το περασμένο Σάββατο έχουν φτάσει περίπου 400 ΜΑΤατζήδες και 50 κλούβες. Το γεγονός αυτό είναι ανεξήγητο για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι υποθέτουν πως οι αστυνομικές δυνάμεις μπορεί και να μην αφορούν στις εργασίες των μεταλλείων... Πάντως, 220 ΜΑΤατζήδες έχουν καταλύσει στα ξενοδοχεία "Αθως" και "Ακραθος".

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη του "Ρ" στην περιοχή και από τη στιγμή που το αυτοκίνητο της εφημερίδας έφυγε από το φυλάκιο μέχρι που έφτασε στην Ολυμπιάδα, "συνοδευόταν" από ένα ασφαλίτικο αυτοκίνητο.

Χτες, ο δήμαρχος Σταγείρων Ακάνθου Π. Φλωρίνης και ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας Ν. Μήτσιου συναντήθηκαν με τον νομάρχη Χαλκιδικής για να του μεταβιβάσουν την ομόφωνη απόφαση που έλαβε προχτές το Δημοτικό Συμβούλιο. Με την απόφαση καταδικάζεται η παρουσία και οι κινήσεις των ΜΑΤ στην περιοχή και το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να φύγουν άμεσα από εκεί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες δήμαρχοι της περιοχής δέχονται εντονότατες πιέσεις από την πολιτική ηγεσία και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να βοηθήσουν το καταστροφικό, για ολόκληρη την περιοχή, έργο της κυβέρνησης και της εταιρίας.

Οπως είναι γνωστό, από την περασμένη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες γεώτρησης στα μεταλλεία της εταιρίας, αφού ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψε την απαιτούμενη προέγκριση χωροθέτησης. Ωστόσο, η υπουργική απόφαση μέχρι και χτες δεν είχε κοινοποιηθεί ούτε στο Δήμο Σταγείρων, ούτε στην Κοινότητα Ολυμπιάδας, ούτε στη Νομαρχία Χαλκιδικής.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
"Πατέντες" συρρίκνωσης της πτηνοτροφίας

Νέες "πατέντες" για τη συρρίκνωση της πτηνοτροφίας απεργάζονται τα επιτελεία των Βρυξελλών, επικαλούμενα με υποκριτικό τρόπο τα... φιλοζωικά αισθήματα της ΕΕ.

Η Κομισιόν έχει καταρτίσει πρόταση κανονισμού, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 14 - 15 του μήνα και προβλέπει ανάμεσα σε άλλα, την αύξηση του χώρου των κλωβών, ανά κότα, από 450 σε 800 τετραγωνικά εκατοστά για τα πτηνοτροφεία, που εκτρέφουν κότες αυγοπαραγωγής. Μπορεί το μέτρο να φαίνεται ότι αποσκοπεί σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις κότες, αλλά πίσω από όλα αυτά κρύβεται η κοινοτική πολιτική συρρίκνωσης του κλάδου και η εξυπηρέτηση διάφορων οικονομικών συμφερόντων εντός και εκτός της ΕΕ.

Το μέτρο αυτό, αν γίνει πράξη, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την πτηνοτροφία, αφού θα πρέπει να γίνουν νέοι κλωβοί και κτιριακές εγκαταστάσεις ή να μειωθεί ο αριθμός των κοτόπουλων στους υπάρχοντες κλωβούς. Αυτό σημαίνει πρόσθετα έξοδα και αύξηση του κόστους παραγωγής, που θα επιβαρύνει τα μικρά και μεσαία πτηνοτροφεία. Με τον κανονισμό αυτό τα επιτελεία των Βρυξελλών θα επιβάλουν τη μείωση της αυγοπαραγωγής στη χώρα μας, που καλύπτει περίπου το 90% των εγχώριων αναγκών και το αποτέλεσμα θα είναι να πλημμυρίσει η ελληνική αγορά με αυγά εισαγωγής και αυγοσκευάσματα από τις βόρειες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πίσω από τη συγκεκριμένη πρόταση κανονισμού της Κομισιόν κρύβονται οι πιέσεις των σκανδιναβικών χωρών, που έχουν βιομηχανίες παραγωγής κλωβών, ενώ "σπρώχνει" και η Γερμανία που έχει φτιάξει μεγάλες μονάδες αυγοπαραγωγής στη Ν. Κορέα.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 6.6.99 και ώρα 11.20 π.μ. ετήσιο και εξάμηνο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος του Κοιμητηρίου Κηφισιάς για την ανάπαυση της ψυχής των πολυαγαπημένων μας

ΠΕΤΡΟΥ και ΑΝΝΑΣ ΜΗΚΟΥ

Τα τέκνα: Νίκος, Σπύρος, Κλαίρη.

Οι εγγονές: Μαριάννα, Λυδία.

Τα αδέλφια: Μιχάλης Αλεξίου, Ζήκος Αλεξίου, Γεώργιος και Ελένη Μήκου, Βασίλειος και Αννα Μήκου, Κωνσταντίνος και Ελένη Μήκου, Μηνάς και Σταυρούλα Τσουκαλά.

Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Την Κυριακή 6.6.99 και ώρα 10 πμ στον Αγ. Ελευθέριο Καμινίων Πειραιά, τελούμε το 40ήμερο μνημόσυνο του συντρόφου

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΖΑΡΚΕΤΑΝ.

Η σύζυγος, τα παιδιά του, οι συγγενείς και φίλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ