ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Ελσίνκι η αναβάθμιση

της Τουρκίας

ΚΟΛΩΝΙΑ (Του απεσταλμένου μας ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ). -

Για τη φινλανδική προεδρία, στο επόμενο εξάμηνο, παραπέμπεται το θέμα της αναβάθμισης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της χτεσινής πρωινής συνεδρίασης των "δεκαπέντε" για το θέμα, ουσιαστικά, προανήγγειλε την άρση των επιφυλάξεων της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της Τουρκίας, όπως ζήτησε χτες ο Γερμανός καγκελάριος και προεδρεύων της Συνόδου Κορυφής.

Ο Γκ. Σρέντερ πρότεινε την κατάταξη της Τουρκίας στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, επικαλούμενος την επιστολή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπ. Ετσεβίτ. Την πρόταση Σρέντερ υποστήριξαν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζ. Σιράκ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μπλερ.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επιστολή Ετσεβίτ, αλλά συμπλήρωσε ότι δε συντρέχουν ακόμη οι προϋποθέσεις, για να χαρακτηριστεί η Τουρκία υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αποφασίστηκε το θέμα να παραπεμφθεί στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών. Πάντως, με βάση και τις χτεσινές εξελίξεις αποδεικνύεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ελάχιστα περιθώρια, για να συνεχίσει την προβολή αντιρρήσεων. Με την εκπεφρασμένη θέληση των "ισχυρών" και δεδομένης της πολιτικής πλήρους συμμόρφωσης που ακολουθεί η κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο ότι κατά τη φινλανδική προεδρία θα συμφωνήσει.

Υπεράνω όλων το ΝΑΤΟ

Τον οριστικό ενταφιασμό των σχεδίων για μια ξεχωριστή "κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας" αποφάσισαν οι "δεκαπέντε" στη χτεσινή πρωινή συνεδρίαση. Παρά τα πολυδιαφημισμένα σχέδια για μια πολιτική άμυνας με "ευρωπαϊκή ταυτότητα", οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν στην απόφαση ότι το θέμα θα συζητηθεί στο... Ελσίνκι.

Η χτεσινή συζήτηση και η απόφαση επιβεβαίωσαν ότι οι "δεκαπέντε" αποδέχονται τον κυριαρχικό ρόλο του ΝΑΤΟ και κατ' επέκταση των ΗΠΑ στα θέματα άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη. Ουσιαστικά επιβεβαίωσαν την απόφαση που πήραν στην Ουάσιγκτον για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Με πρότυπο τις ΗΠΑ η πολιτική

για την "απασχόληση"

Τι περιγράφει το "Σύμφωνο για την Απασχόληση" που εγκρίθηκε στην Κολωνία

Το γεγονός ότι οι "δεκαπέντε" θεωρούν την ανεργία σαν αναγκαίο κακό επιβεβαιώνεται με το "Σύμφωνο για την Απασχόληση", που ενέκριναν χτες στην Κολωνία. Ο χαρακτήρας αυτού του "Συμφώνου" μπορεί να αποδοθεί από το γεγονός ότι η ΕΕ δε θα διαθέσει ούτε ένα ΕΥΡΩ για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων.

Στο "Σύμφωνο για την Απασχόληση" διαμορφώνεται, απλώς ένα πλαίσιο πολιτικών, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα κράτη - μέλη στην κατάστρωση των προγραμμάτων για την απασχόληση. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά των πολιτικών "απασχόλησης" και αφορά στα προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης, ειδίκευσης.

Στο δεύτερο μέρος προσδιορίζει τις κατευθύνσεις για τις "διαρθρωτικές αλλαγές" στην αγορά εργασίας. Εδώ περιλαμβάνονται τα μέτρα για την προώθηση της "απασχολησιμότητας" και της "επιχειρηματικότητας", αλλά και η αλλαγή των προσανατολισμών απ' τις "παθητικές" στις "ενεργητικές" πολιτικές απασχόλησης, όπως η μείωση των επιδομάτων ανεργίας και η αύξηση των επιδοτήσεων στους επιχειρηματίες, με στόχο, δήθεν, τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το μόνο νέο που προσθέτει το "Σύμφωνο" στα ήδη γνωστά είναι η καθιέρωση ενός μηχανισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν το Συμβούλιο Υπουργών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι "κοινωνικοί εταίροι". Αυτός ο μηχανισμός θα είναι υπεύθυνος για το συντονισμό μεταξύ των κρατών - μελών. Πάντως, για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για το χαρακτήρα αυτής της πολιτικής ας λάβουμε υπόψη ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, χαρακτήρισε σαν πρότυπο το "αμερικανικό μοντέλο" για την απασχόληση...!

Δ. Π.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υπέρμαχος της ΚΕΠΠΑ

Ενθερμος υποστηρικτής της ΚΕΠΠΑ και της πρότασης της γερμανικής προεδρίας, εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής κατά τη σύνοδο κορυφής των συντηρητικών κομμάτων, ενώ για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει η... επόμενη ημέρα της "ανασυγκρότησης" - και της λεηλασίας - των βαλκανικών χωρών.

Μετά τη σύσκεψη του προεδρείου του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι "ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την πρόταση την οποία φαίνεται να κάνει η Γερμανική Προεδρία για να γίνουν περισσότερα βήματα στην κατεύθυνση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Είναι κάτι για το οποίο επιμένουμε πολλά χρόνια τώρα. Το θεωρούμε βασικό, κομβικό σημείο για το μέλλον της Ευρώπης. Και ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι και η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την πρόταση αυτή" (!).

Εκτίμησε επίσης ως πολύ σημαντικό γεγονός για το μέλλον της ΕΕ, την ένταξη της ΔΕΕ στην ΕΕ και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι αυτό"διασφαλίζει ζωτικά εθνικά συμφέροντα από πλευράς Ελλάδας" (!).

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Κ. Καραμανλής παρουσίασε τη γνωστή πρότασή του για τη"σταθερότητα και οικονομική ανόρθωση" των Βαλκανίων, η οποία όπως είπε "έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη χαρά".

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για ειρηνική επίλυση του Γιουγκοσλαβικού, περιορίστηκε να απαντήσει ότι πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποκατασταθεί η ειρήνη γιατί είναι μεγάλος ο κίνδυνος της αποσταθεροποίησης, αλλά πρόσθεσε ότι "εμάς μας απασχολεί η επόμενη ημέρα".

Τις χθεσινές εξελίξεις στο Βελιγράδι ανέλαβε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του κόμματος, ο οποίος τις χαρακτήρισε θετικές, ενώ επισήμανε την ανάγκη "να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί" αλλά και να διευθετηθούν "τα ειδικά θέματα που απομένουν για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας".

Του έπεσε λίγος ο ελληνικός λαός!

Η μεγάλη και "σοβαρή" γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο της για τη "χώρα με τα 10 εκατομμύρια ψυχές και τα 9 εκατομμύρια πρόβατα, χαμένη στη δεξιότερη άκρη της Ευρώπης", δηλαδή την Ελλάδα, με χαρακτηρισμούς διόλου κολακευτικούς.

Τόσο πολύ ενόχλησε τους μεγάλους και "πολιτισμένους" Ευρωπαίους η μαχητική και ...απροσάρμοστη στάση του ελληνικού λαού ενάντια στο βρώμικο πόλεμο των Αμερικανών - Ευρωπαίων γερακιών στα Βαλκάνια, που βάλθηκαν να μας τα πουν έξω απ' τα δόντια.

Μας υπενθυμίζουν λοιπόν ότι πίσω από τις παραστάσεις του Αισχύλου στην Επίδαυρο κρύβεται επιμελώς το θανάσιμο μίσος μας ενάντια στους Τούρκους, Γερμανούς, Βρετανούς και όλους τους Ευρωπαίους! Ευτυχώς δηλαδή που βρέθηκε ένας ευφυής και πολιτισμένος Γάλλος συντάκτης για να μας πληροφορήσει ότι ο Αισχύλος δημιούργησε τις ανεπανάληπτες τραγωδίες του για να κατακεραυνώσει την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, τη γερμανική κατοχή, την επέμβαση των Βρετανών το Δεκέμβρη του '44 και τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας!!

***

Πάλι καλά που δε μας είπε ότι ο Ευριπίδης και ο Αριστοφάνης έγραψαν τα αντιπολεμικά τους αριστουργήματα επειδή δε συμπαθούσαν τον Μπιλ Κλίντον... Ο ευφάνταστος Γάλλος συντάκτης οικτίρει τον "Πειραιώτη καθηγητή", τον κ. Σημίτη δηλαδή, ότι με το λαό που του έτυχε είναι καταδικασμένος να χάσει το πολιτικό παιχνίδι. Του έπεσε δηλαδή λίγος ο ελληνικός λαός του Φράγκου καλαμαρά!

Αν όμως ο λαός μας είχε προσαρμοστεί με τη "νέα τάξη" και συμμορφωθεί με τις επιταγές της, αν είχε βγει στο δρόμο να διαδηλώνει υπέρ του ΝΑΤΟ και των βομβαρδισμών, τότε είναι βέβαιο ότι οι παραστάσεις του Αισχύλου θα χαρακτήριζονταν ως η έκφραση του μεγαλείου του ελληνικού πολιτισμού, που αποτελεί τη βάση της ευρωπαϊκής πολιτισμικής πορείας.

***

Δυστυχώς για τον ανεκδιήγητο και ανιστόρητο κονδυλοφόρο της "Le Figaro", τα έργα του Αισχύλου εκφράζουν τον υπέρτατο αγώνα των Ελλήνων κατά των Περσών για ελευθερία και ανεξαρτησία, την προσπάθεια για πρόοδο της ανθρώπινης σκέψης.

Το ίδιο όπως και σήμερα ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στους ΝΑΤΟικούς εγκληματίες πολέμου αποβλέπει στην εμπέδωση της ειρήνης, στη συνεργασία των λαών, στην υπεράσπιση των αρχών της ανεξαρτησίας, εθνικής κυριαρχίας, του ανθρωπισμού, του πολιτισμού.

Γι' αυτές τις αρχές ο απροσάρμοστος και ασυμβίβαστος λαός αυτής της χώρας αγωνίζεται για αιώνες και θα εξακολουθήσει να τις υπερασπίζεται, χωρίς να ζητά την άδεια των Γάλλων και λοιπών Ευρωπαίων συμβιβασμένων συντακτών.

Σ. Μ.

ΕΣΗΕΑ
Επαναληπτική ψηφοφορία

Επαναλαμβάνεται την Τετάρτη 9 Ιούνη η ψηφοφορία για τη θέση του ταμία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, καθώς κατά την προχτεσινή ψηφοφορία κανένας από τους υποψηφίους δε συγκέντρωσε το 50%+1 των ψηφισάντων. Συγκεκριμένα, κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης ψήφισαν 1.016 μέλη ενώ βρέθηκαν 64 άκυρα ή λευκά. Από τους τρεις υποψηφίους, ο Δ. Πολίτης πήρε 406 ψήφους, ο Κ. Λειβαδίτης 351, ενώ ο Κίμων Στεργιώτης 195.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ