Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πρότυπο τις ΗΠΑ η πολιτική

για την "απασχόληση"

Τι περιγράφει το "Σύμφωνο για την Απασχόληση" που εγκρίθηκε στην Κολωνία

Το γεγονός ότι οι "δεκαπέντε" θεωρούν την ανεργία σαν αναγκαίο κακό επιβεβαιώνεται με το "Σύμφωνο για την Απασχόληση", που ενέκριναν χτες στην Κολωνία. Ο χαρακτήρας αυτού του "Συμφώνου" μπορεί να αποδοθεί από το γεγονός ότι η ΕΕ δε θα διαθέσει ούτε ένα ΕΥΡΩ για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων.

Στο "Σύμφωνο για την Απασχόληση" διαμορφώνεται, απλώς ένα πλαίσιο πολιτικών, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα κράτη - μέλη στην κατάστρωση των προγραμμάτων για την απασχόληση. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά των πολιτικών "απασχόλησης" και αφορά στα προγράμματα κατάρτισης, εκπαίδευσης, ειδίκευσης.

Στο δεύτερο μέρος προσδιορίζει τις κατευθύνσεις για τις "διαρθρωτικές αλλαγές" στην αγορά εργασίας. Εδώ περιλαμβάνονται τα μέτρα για την προώθηση της "απασχολησιμότητας" και της "επιχειρηματικότητας", αλλά και η αλλαγή των προσανατολισμών απ' τις "παθητικές" στις "ενεργητικές" πολιτικές απασχόλησης, όπως η μείωση των επιδομάτων ανεργίας και η αύξηση των επιδοτήσεων στους επιχειρηματίες, με στόχο, δήθεν, τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το μόνο νέο που προσθέτει το "Σύμφωνο" στα ήδη γνωστά είναι η καθιέρωση ενός μηχανισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν το Συμβούλιο Υπουργών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι "κοινωνικοί εταίροι". Αυτός ο μηχανισμός θα είναι υπεύθυνος για το συντονισμό μεταξύ των κρατών - μελών. Πάντως, για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για το χαρακτήρα αυτής της πολιτικής ας λάβουμε υπόψη ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, χαρακτήρισε σαν πρότυπο το "αμερικανικό μοντέλο" για την απασχόληση...!

Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ