Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Ψήφο στο ΚΚΕ για να ενισχυθεί η αντίσταση

"Η περικοπή των δαπανών για την πρόνοια, η κατάργηση των κατακτήσεων των εργαζομένων και ο πόλεμος στη γειτονική Γιουγκοσλαβία έχουν άμεση σχέση με το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ιμπεριαλιστών του πλανήτη". Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληγε χτες το βράδυ μια μεγάλης διάρκειας συζήτηση που έγινε στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας με θέμα: "Κοινωνική πολιτική - Ευρωπαϊκή Ενωση και πόλεμος". Συνομιλητές, από τη μια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και από την άλλη συμπολίτες μας που χαρακτηρίζονται Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.

Ενα ακροατήριο που ζει το δικό του πόλεμο τα τελευταία χρόνια με τις καθημερινές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του κράτους στις φιλανθρωπικές οργανώσεις. Απαντώντας στα σχετικά αγωνιώδη ερωτήματα, ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε πως αυτό είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Το 25% του πληθυσμού, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια Ελληνες, ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της "μείωσης του πληθωρισμού", που πέτυχε η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή μάλιστα που αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, ο κύριος όγκος όμως του εθικού πλούτου μοιράστηκε στους λίγους και ισχυρούς και ο πολύς λαός δε συμμετείχε σε αυτό το μοίρασμα. Η κυβέρνηση, είπε, θέτει σαν στόχο την ένταξη στην ΟΝΕ με οποιοδήποτε κόστος και η κατεύθυνση που δίνει η ΕΕ είναι οι περικοπές στην πρόνοια, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση του 8ωρου και μια σειρά μέτρων που ξεθεμελιώνουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

"Η απάντηση σε αυτή την πολιτική, επισήμανε ο Ορ. Κολοζώφ, δόθηκε με τη μέχρι τώρα αντίσταση των καθηγητών, των μαθητών, των εργατών. Πρέπει όμως να συνεχιστεί γιατί αν τώρα έχουμε λιτότητα για να μπούμε στην ΟΝΕ, θα έχουμε και για να παραμείνουμε. Το ΚΚΕ έχει πρόταση. Αυτό που λέμε μέτωπο, που διευρύνθηκε και εξέφρασε την αντίθεσή του στον πόλεμο και την υπόθεση Οτσαλάν. Αυτό το μέτωπο πρέπει να ενισχυθεί και να εκφράσει την αντίθεσή του, μέσα και από τις ευρωεκλογές, στην πολιτική που πηγάζει από την ΕΕ και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

Αναφερόμενος στα άμεσα ζητήματα της επικαιρότητας υπενθύμισε: "Το 98% του ελληνικού λαού εξέφρασε την αντίθεσή του στον πόλεμο και στο χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν". "Το μέτωπο αυτό, συνέχισε, πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί και το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να βγει ενισχυμένο μέσα από τις ευρωεκλογές". "Από την υπόθεση Οτσαλάν, σημείωσε, φάνηκε το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ. Ολες οι χώρες τού έκλειναν την πόρτα για να έρθει σε μας και να καταλήξει στην Τουρκία. Τότε γκρεμίστηκαν και οι τελευταίες αυταπάτες που μπορεί να είχαν κάποιοι πολίτες πως ο μηχανισμός της ΕΕ σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα, που δικαιολογούν την απρόκλητη επίθεσή τους στη Γιουγκοσλαβία, δεν ενδιαφέρθηκαν και δεν επενέβησαν στο κουρδικό ζήτημα ή στις άλλες χώρες που θίγονται".

"Από τότε που άλλαξαν οι συσχετισμοί των δυνάμεων - συνέχισε απαντώντας στο ερώτημα γιατί έγινε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία - άλλαξαν και τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Οι μεγάλες δυνάμεις μάχονται για το ποια θα αυξήσει τη δύναμή της. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν μικρά, αδύναμα κράτη στην περιοχή για να περάσουν τα σχέδιά τους, να δημιουργήσουν τη "νέα τάξη πραγμάτων". Η μόνη χώρα που δεν προσβλέπει στην ενσωμάτωσή της σ' αυτή τη "νέα τάξη πραγμάτων" είναι η Γιουγκοσλαβία. Θέλουν λοιπόν να την υποτάξουν για να την εντάξουν στα σχέδιά τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ