Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Πόλεμος και 0,2% πάνε μαζί

Πολιτισμός μιας χώρας είναι οι άνθρωποι που τον δημιουργούν, είναι η ιστορία, είναι οι μνήμες και τα μνημεία αυτών. Είναι ό,τι δημιούργησαν οι γενιές που πέρασαν και ό,τι θα δημιουργήσουν οι γενιές που θα 'ρθουν. Κι ο πόλεμος καταστρέφει τα έμψυχα και άψυχα τεκμήρια του Πολιτισμού. Αυτός ο πόλεμος φρόντισε να καταστρέψει τις μνήμες, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι οι μνήμες συνδέουν, συντηρούν και δυναμώνουν ένα λαό. "Σε αυτές τις συνθήκες, με τον πόλεμο, να διαλύει τη Γιουγκοσλαβία και τον κίνδυνο ενός γενικευμένου βαλκανικού πολέμου, θα διεξαχθούν οι επικείμενες Ευρωεκλογές" τόνισε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Θεωνάς,μιλώντας χτες το πρωί σε εργαζόμενους στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Αλλωστε ο Πολιτισμός και η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι στο στόχαστρο όχι μόνο των ΝΑΤΟικών βομβών. Βρίσκονται ήδη σε απόσταση βολής από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Οι ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες μίλησε ο Γιάννης Θεωνάς πλήττουν και πολιτιστικές υποδομές. Οι εργολάβοι αναλαμβάνουν πλέον και μνημεία. Καθώς ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφερόταν στην "ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που δημιουργεί απλώς "απασχολήσιμους" και εργαζόμενους "διά βίου καταρτιζόμενους" και όχι πραγματικά ειδικευμένους",όλοι γνώριζαν ότι σε συνθήκες παράδοσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε ιδιώτες - εργολάβους οι "απασχολήσιμοι" και οι "καταρτιζόμενοι" κοστίζουν λιγότερο, τουλάχιστον πολύ λιγότερο από τους πραγματικά εξειδικευμένους.

Η απάλειψη της ιστορίας, της μνήμης, των γραπτών, προφορικών, καλλιτεχνικών και αρχιτεκτονικών παραδόσεων δυστυχώς δεν είναι "λάθος στόχος" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι συντάκτες των Κοινοτικών Οδηγιών και οι εμπνευστές των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, γνωρίζουν ακριβώς όλες τις... συντεταγμένες, αφού διαθέτουν ασφαλείς πληροφορίες από μία πλήρως υποταγμένη κυβέρνηση. "Η σκληρή οικονομική λιτότητα και η υποταγή στην ΟΝΕ",που αναλύθηκαν εκτενώς χτες από τον Γιάννη Θεωνά πλήττουν και το υπουργείο του 0,2% στον Κρατικό Προϋπολογισμό, των ιδιωτικοποιήσεων κρατικών πολιτιστικών υποδομών, του ελάχιστου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.Η ιστορία αυτού του τόπου πρώτα θα εκχωρηθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ