Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
"Πρέπει όλοι ν' αντιδράσουμε"

"Πρέπει να είμαστε στο πλευρό των θυμάτων ενός πρωτάκουστου πολέμου, που εγκαινιάζει μια νέα εποχή", είπε ο Μίκης Θεοδωράκης,κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου με αφορμή την εκδήλωση συμπαράστασης στο γιουγκοσλαβικό λαό, που διοργανώνει την Τετάρτη (9/6), στις 8.30 μ.μ., στο ανοιχτό θέατρο "Μ. Θεοδωράκης" ο Δήμος Ρέντη. Στην εκδήλωση, τα έσοδα από την οποία θα δοθούν στη λαβωμένη από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς πόλη Νις, θα τραγουδήσουν οι: Μαρία Δημητριάδη, Κώστας Θωμαϊδης, Βασίλης Λέκκας, Σωτηρία Λεονάρδου, Μαίρη Λίντα, Αφροδίτη Μάνου, Βίκυ Μοσχολιού, Γιώργος Νταλάρας, "Συνήθεις Υποπτοι", Μάριος Φραγκούλης.Το πρόγραμμα θα παρουσιάσει ο Λάκης Λαζόπουλος, ενώ από το χώρο της εκδήλωσης το δικό τους μήνυμα θα δώσουν οι Αντώνης Σαμαράκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Τριάντης, Μίμης Ανδρουλάκης και Αλέξανδρος Λυκουρέζος,ο οποίος, βάσει της έκθεσής του, θα παρουσιάσει την προσφυγή Ελλήνων πολιτών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραπομπή των ηγετών ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Αναφέροντας ότι "οι Αμερικανοί θέλουν να επιβάλουν το νόμο της ζούγκλας και να εξαφανίσουν τη Γιουγκοσλαβία", ο Μ. Θεοδωράκης είπε μεταξύ άλλων, ότι "εάν συνεχίσουν τα σχέδιά τους και γίνουν χερσαίες επιχειρήσεις, θα οδηγηθούμε σε μια νέα εθνική κρίση". Επικροτώντας "τη στάση του ΚΚΕ και τον αγώνα που κάνει εμποδίζοντας τη διέλευση των ΝΑΤΟικών από τη Θεσσαλονίκη", ο συνθέτης είπε ότι αν προχωρήσουν στη χερσαία επέμβαση "πρέπει ν' αντιδράσει όλος ο ελληνικός λαός. Αν κάνουν τη Θεσσαλονίκη ορμητήριό τους θα πρέπει όλοι οι Ελληνες να τους εμποδίσουν. Πρώτος εγώ θα πάω και θα στήσω τσαντίρι στα σύνορα. Κάποιοι έχουν δείξει πιο υπεύθυνο ήθος σε αυτή την κρίση".Αναφερόμενος στην παραπομπή των ηγετών ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ο Μ. Θεοδωράκης είπε χαρακτηριστικά: "Η ιστορία δείχνει ότι τελικά το κρίμα πληρώνεται".

Υπάρχουν ποινικές ευθύνες στους ηγέτες του ΝΑΤΟ

Υπάρχουν ποινικές ευθύνες των ηγετών του ΝΑΤΟ για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Στη θέση αυτή κατέληξαν οι δικηγόροι και νομικοί που πήραν μέρος στο διεθνές συνέδριο στο Βελιγράδι με θέμα: "Επίθεση στη Γιουγκοσλαβία: ποινικές ευθύνες και αστικές συνέπειες".

Στο ίδιο διεθνές συνέδριο οι νομικοί επιστήμονες εξέφρασαν την άποψη ότι μπορεί να ζητηθεί η παραπομπή των υπεύθυνων για τους βομβαρδισμούς σε ανεξάρτητο ειδικό δικαστήριο που θα συστήσει ο ΟΗΕ.

Προχτές επέστρεψε και η ελληνική αντιπροσωπεία που έλαβε μέρος στο συνέδριο. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι δικηγόροι Δ. Παξινός, Δ. Μανώλης, Β. Καρβουνιάρης, Σ. Λιουμάρης, Ζ. Μεθενίτου, Μ. Γιατρά, Ν. Λιαπάκης, Η. Ντάσιος και Ν. Σούλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ