Παρασκευή 4 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με τον αγώνα και την ψήφο ν' ανοίξουμε άλλον δρόμο για την Ελλάδα
  • Το δίκιο δεν καθορίζεται από το αν μια χώρα είναι μικρή ή μεγάλη, αλλά από το τι συμφέρει το λαό
  • Πολύ φοβόμαστε ότι τα θέματα του Αιγαίου και γενικότερα τα θέματα των Βαλκανίων είναι στενά συνδεδεμένα με την υπόθεση Οτσαλάν. Γι' αυτό και εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρόκειται για κορυφή του παγόβουνου
  • Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται ποτέ να χειραφετηθεί. Θα είναι "αδελφάκια" με τις ΗΠΑ, που θα ανταγωνίζονται για τη διανομή της λείας

Ο λαός πρέπει να παρέμβει με τον αγώνα και με την ψήφο του να ανοίξει άλλους δρόμους στην Ελλάδα,τόνισε χτες το μεσημέρι από τα Γιάννενα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα τοπικά ΜΜΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Σημείωσε επίσης πως οι εργαζόμενοι πρέπει να τιμωρήσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη Ν. Δημοκρατία, ψηφίζοντας μαζικά το ΚΚΕ έτσι ώστε, ενισχυμένο αποφασιστικά, να παρεμποδίζει την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και ταυτόχρονα να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ένα πιο ισχυρό λαϊκό ενωτικό ρεύμα αντίστασης και διαμαρτυρίας. Αλλά και ένα λαϊκό ρεύμα που έχει αποτελέσματα στη δράση του, στην παρέμβασή του.

Στη συνέντευξη που δόθηκε στο κέντρο "Λιθαρίτσα" παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και ο ηθοποιός Κ. Καζάκος.

Στην εισαγωγική της παρέμβαση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε:

"Στις 14 Ιουνίου το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι τέτοιο, που η κυβέρνηση να βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση - να έχει υποχωρήσει σημαντικά το ποσοστό της - ούτως ώστε να μην ανοίξει το συρτάρι της για να βγάλει τα καινούρια αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που έχει έτοιμα, είτε για να ολοκληρώσει την πορεία προς την ΟΝΕ είτε για να διασφαλίσει τη μετά ΟΝΕ εποχή. Πρέπει να την παρεμποδίσουμε να ολοκληρώσει τη συμφωνία για το Αιγαίο που είναι σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, να συνεχίσει τη συμμετοχή της στον πόλεμο είτε να πάρει μέρος στη συνέχιση του πολέμου με άλλη μορφή, με τη συμμετοχή στα στρατεύματα κατοχής.

Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει με την ψήφο του ο ελληνικός λαός να κόψει και τη φόρα και τις ελπίδες της Ν. Δημοκρατίας, ότι θα καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια και θα κάνει έναν άνετο περίπατο για την επιστροφή στην κυβέρνηση. Πρέπει, λοιπόν, με την ψήφο του ο ελληνικός λαός να μαυρίσει και τους δύο, να τους αφαιρέσει όσο γίνεται περισσότερους πόντους. Είναι θέμα επιλογής και ευθύνης του ελληνικού λαού.

Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι αν ο λαός θέλει, από την επομένη των εκλογών, να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ένα πιο ισχυρό λαϊκό ενωτικό ρεύμα αντίστασης, διαμαρτυρίας, αλλά και ένα λαϊκό ρεύμα που να έχει αποτελέσματα στη δράση του, στην παρέμβασή του, πρέπει μαζικά και χωρίς καμιά αναστολή, να βγάλει αποφασιστικά πιο ισχυρό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την κάλπη. Κι αυτό γιατί το ΚΚΕ πολιτεύτηκε με καθαρές θέσεις τα τελευταία χρόνια. Και προειδοποίησε τον ελληνικό λαό για τις συμφορές. Δεν έρχεται τώρα, προεκλογικά, να διαμορφώσει την τακτική και τις θέσεις του και να εμφανίσει, αν θέλετε, μια συγκυριακή αντίσταση και διαμαρτυρία".

Η άλλη Ευρώπη

"Τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο, όλα τα κόμματα, από τη ΝΔ μέχρι και το ΔΗΚΚΙ, καθώς και η κυβέρνηση προβάλλουν το σύνθημα "δε θέλουμε αυτή την Ευρώπη, αλλά θέλουμε μια άλλη Ευρώπη". Αυτή η Ευρώπη που υπάρχει σήμερα έχει κτιστεί εδώ και πολλά χρόνια. Και για να μην απεραντολογώ, αυτή η μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε ΕΕ έγινε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αυτήν την Ευρώπη επέλεξαν και όχι κάποια άλλη.

Το σύνθημα λοιπόν για μια άλλη Ευρώπη είναι ένα ψεύτικο και παραπλανητικό σύνθημα. Πριν απ' όλα στα χείλη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αλλά και ένα ουτοπικό και πλανερό σύνθημα στα χείλη άλλων κομμάτων. Διότι δεν μπορούμε να πούμε ότι ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας μας βοήθησε να ανακαλύψουμε την Ευρώπη. Αυτή υπήρχε. Αυτό φαίνεται ότι μπορεί να το πει ο λαός. Ενα μεγάλο μέρος του λαού μας, που είχε αυταπάτες με την ΕΕ, θα έλεγα, δικαιούται να το πει. Κόμματα και ηγεσίες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να το λένε. Και, εν πάση περιπτώσει, αυτή την άλλη Ευρώπη εμείς τη λέγαμε τα προηγούμενα χρόνια- και σαν σύνθημα και σαν περιεχόμενο - και χαμογελούσαν. Τώρα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δεχτεί να του κλέψουν αυτό το όραμα. Γιατί πιστεύουμε πως ο ελληνικός λαός Θέλει το όραμα μιας άλλης Ευρώπης.

Αυτή η άλλη Ευρώπη όμως, για να χτιστεί, πρέπει να παλέψουμε... Κατ' αρχήν, εδώ στην Ελλάδα για μιαν άλλη Ελλάδα, οι Γερμανοί για μιαν άλλη Γερμανία, οι Βρετανοί για μιαν άλλη Βρετανία, οι Ισπανοί για μιαν άλλη Ισπανία. Η άλλη Ευρώπη δεν περνάει μέσα από τα γραφεία της ΕΕ ή από τους άλλους θεσμούς της. Αυτή η άλλη Ευρώπη μπορεί να οικοδομηθεί σε ριζική εναντίωση με την ΕΕ και εφόσον οι λαοί της Ευρώπης καταφέρουν να αδυνατίσουν αυτή την ΕΕ, να επιβάλλουν ρωγμές και - στην πορεία - να τη διαλύσουν. Οσο αδυνατίζει η ΕΕ τόσο θα δυναμώνει η πορεία για μιαν άλλη Ευρώπη.Κι εμείς όταν λέμε για μια άλλη Ευρώπη δεν εννοούμε την Ευρώπη των μονοπωλιακών συμφερόντων, αλλά μια Ευρώπη που θα χτίζεται πάνω στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων".

Η φιλοσοφία της "μικρής χώρας"

"Θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του οφείλει να αποδοκιμάσει, απερίφραστα θα έλεγα, αυτή τη φιλοσοφία και νοοτροπία που κατ' εξοχήν καλλιεργεί η κυβέρνηση, αλλά και που με άλλα λόγια υποστηρίζουν και η ΝΔ και άλλα κόμματα ότι είμαστε μια μικρή χώρα. Αφού λοιπόν είμαστε μια μικρή χώρα- λένε - οφείλουμε να μη λέμε "όχι" και να ακολουθούμε επιλογές που έρχονται και σε βάρος των δικών μας συμφερόντων. Το δίκιο δεν καθορίζεται από το αν μια χώρα είναι μικρή ή μεγάλη. Αλλά καθορίζεται από το τι συμφέρει το λαό. Επίσης από το τι κατοχυρώνει τα σύνορα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.Αλλωστε και ο Γερμανός εργάτης πάει από το κακό στο χειρότερο, αν και ζει σε μια μεγάλη χώρα, όπως και Βρετανός εργάτης. Και η φτώχεια, η τριτοκοσμική που λένε ορισμένοι, απλώνεται και σε ισχυρές χώρες της Ευρώπης. Οι ζώνες φτώχειας είναι εκτεταμένες στις ΗΠΑ, που είναι μια χώρα ισχυρή και ηγεμονική. Αυτή η φιλοσοφία λοιπόν περί της μικρής χώρας λέγεται για να επιβληθεί στο λαό ένα αίσθημα μοιρολατρίας, ραγιαδισμού για να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του και να μην πολεμάει τους ισχυρούς".

"Αδελφάκια" ΕΕ και ΗΠΑ

"Εμείς θεωρούμε πως όταν ένας λαός θέλει, μπορεί. Βεβαίως, σε συνθήκες διεθνοποίησης, αυτό που έχει σημασία είναι και ο συντονισμός δράσης ανάμεσα στα λαϊκά κινήματα, ούτως ώστε να καταφέρουμε, όσο γίνεται, ομαδικά και συντονισμένα χτυπήματα σ' αυτά τα κέντρα τα ιμπεριαλιστικά".

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως "η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται ποτέ να χειραφετηθεί. Μπορεί στην πορεία να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη έναντι των ΗΠΑ, αλλά η πολιτική της δε θα διαφέρει από την πολιτική των ΗΠΑ. Και θα είναι "αδελφάκια" με τις ΗΠΑ, που θα ανταγωνίζονται για τη διανομή της λείας.Λέγεται επίσημα ότι σήμερα ή αύριο θα εκλεγεί ο "κύριος ΚΕΠΠΑ", ο υπουργός Εξωτερικών, δηλαδή, που θα ασκεί την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και που θα κανονίζει πότε θα γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις, είτε από κοινού με τις ΗΠΑ είτε χωριστά της ΕΕ. Στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν τον ίδιο χαρακτήρα με τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Και πρόκειται λέει να επιλεγεί ο κύριος Σολάνα! Δεν είναι τυχαίο. Είναι ο απαραίτητος συμβολισμός που λέει το εξής: Και για την ΕΕ και για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, εχθροί είναι οι λαοί και τα λαϊκά κινήματα. Ας κρίνουν όσοι πιστεύουν στην πολιτική τους. Γι' αυτό πλέον, ο πολύ έμπειρος κ. Σολάνα φαίνεται ότι θα εκλεγεί ως πρόεδρος της ΚΕΠΠΑ. Λοιπόν οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να εισπράξουν αυτή την υπόθεση - συμβολισμό σωστά και να κάνουν αυτό που πρέπει.

Και τέλος πρέπει με την ψήφο να τιμωρηθούν αυτοί που παρέδωσαν τον Οτσαλάν στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης.Και όλοι αυτοί οι Ευρωπαίοι, είτε νεοφιλελεύθεροι είτε σοσιαλδημοκράτες, είτε αριστερο-ανανεωτές κλπ, όλοι αυτοί που ανέχθηκαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ να μη δώσουν πολιτικό άσυλο, να στείλουν τον Οτσαλάν στην Τουρκία -και σήμερα η ηγεσία της Τουρκίας να χρησιμοποιεί, υπαρκτά ή ανύπαρκτα πράγματα, κυρίως ανύπαρκτα- για να προωθήσουν τα σχέδια της νέας τάξης στην περιοχή. Με την ευκαιρία, πολύ φοβόμαστε ότι τα θέματα του Αιγαίου και γενικότερα τα θέματα των Βαλκανίων είναι στενά συνδεδεμένα με την υπόθεση Οτσαλάν. Γι' αυτό και εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρόκειται για κορυφή του παγόβουνου.Ολοι αυτοί, λοιπόν, πρέπει να τιμωρηθούν. Αυτοί που ενήργησαν όπως η κυβέρνηση. Αυτοί που συνήργησαν, όπως οι νεοφιλελεύθεροι. Και αυτοί οι οποίοι φρόντιζαν να λένε στο λαό ότι με την αντιπολίτευση της πολυθρόνας, με τη βελούδινη και ευγενική αντιπολίτευση και με το "ρεαλισμό", μπορεί να πετύχεις πολύ περισσότερα από ό,τι με τη ριζική εναντίωση και την αγωνιστική αντιπολίτευση και στο Κοινοβούλιο και στα όργανα, αλλά κυρίως στο γραφείο, στο εργοστάσιο, στο χωράφι, στους δρόμους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ