ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Ιούνη 1999
Σελ. /12
ΔΙΕΘΝΗ
Με ένταση και χωρίς διακοπή οι βομβαρδισμοί

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΛΩΝΙΑ.-

Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ασκεί "πιέσεις" προς το Βελιγράδι ούτως ώστε το "ειρηνευτικό σχέδιο" να τεθεί τάχιστα σε εφαρμογή. Πώς; Συνεχίζοντας τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς σε "στρατηγικούς στόχους", την ώρα που οι στρατιωτικοί ιθύνοντες του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να αρχίσουν τις συνομιλίες με το γιουγκοσλαβικό στρατό για την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κόσσοβο... αφού όπως δηλώνουν θέλουν ατράνταχτα στοιχεία ότι η γιουγκοσλαβική ηγεσία ακολουθεί τους πέντε όρους που τέθηκαν για να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς!

"Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται", δήλωσε χτες και εκπρόσωπος της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, που πρακτικά σήμαινε ότι όλη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδιζαν στόχους στη Σερβία. Τρεις πύραυλοι έπληξαν το χωριό Γκραμπόβνιτσα, στη νότια Σερβία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός "Beograd Radio 202", ενώ το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ" μετέδωσε ότι επλήγη και το προάστιο Μαρκόβιτσι της κωμόπολης Κουρσούμλιγια, όπου έγιναν "πέντε κύματα" επιθέσεων από ΝΑΤΟικά αεροσκάφη που προκάλεσαν "σημαντικές" υλικές ζημιές. Επίσης νωρίτερα και πάλι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ είχαν πλήξει με πυραύλους αναμεταδότη της τηλεόρασης κοντά στην Τραγκόβιτσε, στα σύνορα Σερβίας - ΠΓΔΜ. Στόχος και πάλι τα περίχωρα και η πόλη Πίζρεν, όπου οι ΝΑΤΟικοί υποστήριξαν στη χτεσινή πρωινή ενημέρωσή τους ότι από τις συνολικά 610 πτήσεις του τελευταίου 24ωρου, μεγάλο μέρος αυτών είχαν στόχους στρατιωτικά τεθωρακισμένα, οχήματα, αποθήκες, στρατώνες, αλλά και "σημεία μαχών" στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Τέλος αν και στο Βελιγράδι η αντιαεροπορική άμυνα έβαλλε εναντίον μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ - όπως μετέδωσε το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων "Beta" - δεν υπάρχουν πληροφορίες για βομβαρδισμούς στην περιοχή της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας. Στο μεταξύ οι επιθέσεις συνεχίζονταν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ νωρίς το απόγευμα και πάλι ήχησαν οι σειρήνες στο Βελιγράδι, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Το γεγονός αυτό, δηλαδή οι συνεχιζόμενοι εντατικοί βομβαρδισμοί και κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιβεβαιώνει τη θέληση της Συμμαχίας να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί όσον περισσότερο δυνατόν γίνεται.

Δε βλέπουν τη "λήξη"

Τη θέληση να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στρατιωτικών στόχων της Γιουγκοσλαβίας.... μέχρι να υπάρξουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι το Βελιγράδι αποδέχεται τους όρους του ΝΑΤΟ και αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κόσσοβο θέλουν πρωτίστως οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κεν Μπέικον,αφού δήλωσε ότι οι πληροφορίες για αποδοχή των ειρηνευτικών όρων από τη σερβική Βουλή ήταν "ενθαρρυντικές", τόνισε ότι η λήξη των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων σε αυτή τη φάση θα ήταν πρόωρη. "Ασχετα από το πού βρισκόμαστε σήμερα, είμαστε εκεί λόγω της σταθερής, επαγγελματικής και δυνατής εφαρμογής αεροπορικής ισχύος τις περασμένες 10 εβδομάδες... και η αεροπορική ισχύς θα συνεχίσει μέχρι να έχουμε συμφωνία που ικανοποιεί και τους πέντε όρους του ΝΑΤΟ", είπε ο Μπέικον.

Στο μεταξύ, παρά τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις, το ΝΑΤΟ είχε προγραμματίσει για χτες 800 εξόδους αεροσκαφών, είτε για ρίψη βομβών ή για υποστήριξη αυτών των αποστολών, ανακοίνωσε Αμερικανός στρατηγός, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι κατά την 71η ημέρα των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε 50 στόχους, που 33 από αυτούς ήταν μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού στο νοτιοδυτικό Κόσσοβο, όπου μάχονται κατά Αλβανών δολοφόνων του UCK.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Συγκέντρωση στρατού στα σύνορα

ΤΙΡΑΝΑ - ΜΟΡΙΝΑ.-

"Οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία στο Κόσσοβο, εκτός του ελέγχου και της διοίκησης του ΝΑΤΟ, θα αποτελέσει προϋπόθεση για μόνιμες διενέξεις στην περιοχή και για διχοτόμηση του Κόσσοβου", τόνισε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός Παντελί Μάικο και εξέφρασε τη "συγκρατημένη ικανοποίηση" και τις επιφυλάξεις της χώρας του για το "ειρηνευτικό" σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο. Ο λόγος γι' αυτές τις επιφυλάξεις; Η Ρωσία. "Η Αλβανία είναι αποφασισμένη να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική παρουσία υπό ανεξάρτητη διοίκηση στο Κόσσοβο", τόνισε ο Μάικο, εμμένοντας χαρακτηριστικά ότι... όλη η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κόσσοβο πρέπει να είναι υπό ενιαία ΝΑΤΟική διοίκηση. Και μόνο.

Παράλληλα, ο αλβανικός στρατός, παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, ενισχύει τις δυνάμεις του στο σημείο Μορίνα στα σύνορα Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας. Ετσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε ολόκληρη τη διαδρομή από την κεντρική Αλβανία έως και την πόλη Κούκες τμήματα του μηχανικού του αλβανικού στρατού μετέφεραν την Πέμπτη τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού, καθώς και άρματα μάχης τύπου T-54, T-55 στην ευρύτερη περιοχή των συνόρων, όπου ήδη βρίσκονται 32 άρματα μάχης συν μια δύναμη πεζικού, η οποία έχει λάβει θέσεις πλησίον των συνόρων, τις οποίες όμως συχνά εγκαταλείπει όταν δέχονται επιθέσεις από το γιουγκοσλαβικό στρατό όπως υποστηρίζουν ή όταν το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει την περιοχή.

Σιγή ιχθύος από τον UCK

Το τελευταίο κομμάτι αυτού του παζλ, που ακόμα "αναζητείται", είναι ο ίδιος ο UCK. Προς το παρόν δεν έχει κάνει καμία δήλωση, ούτε καν έχει εκφράσει κάποια "αντίθεση" για τον όρο του "ειρηνευτικού σχεδίου" που προβλέπει τον αφοπλισμό και τη διάλυσή του. Μάλλον δεν πρέπει να είναι στις προθέσεις του, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άνδρες του UCK συγκεντρώνουν τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα στη διάρκεια της νύχτας και με το πρώτο φως χρησιμοποιούν τις περιοχές που έχουν βομβαρδιστεί από το ΝΑΤΟ για να περάσουν στο Κόσσοβο. Διαβολική σύμπτωση πάντως καθώς και οι κινήσεις του αλβανικού στρατού παρουσιάζουν μια σύμπτωση όσον αφορά τον τόπο και το χρόνο...

Πάντως η συγκέντρωση αυτή των δυνάμεων του UCK επικεντρώνεται στο να δημιουργήσουν έναν δίαυλο για τον ανεφοδιασμό των ανδρών του UCK που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα υψώματα εντός του Κόσσοβου. Ωστόσο αναλυτές τονίζουν πως παρά το ότι οι δυνάμεις του αντιπάλου έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από το ΝΑΤΟ, ο UCK δεν έχει επιτύχει μέχρι στιγμής το σκοπό του και πριν από δύο 24ωρα στελέχη του επισκέφθηκαν καταυλισμούς προσφύγων και ζήτησαν από όσους είχαν κάποια ειδικότητα γιατρού να τους ακολουθήσουν στο μέτωπο.

Στο μεταξύ και ο "ανεφοδιασμός" του UCK σε ανθρώπινο δυναμικό και όπλα έχει και αυτός καθημερινή περιοδικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινά 15 λεωφορεία μεταφέρουν εθελοντές από τα Τίρανα στο Κούκες και από εκεί προωθούνται στις γραμμές των ομάδων κρούσεως. Οσο για τον οπλισμό τους αποτελείται κυρίως από καλάσνικοφ και έναν άλλο τύπο ελαφρού όπλου μαύρου χρώματος αντίστοιχο με τα όπλα FN, το οποίο όμως κανένας από τους ξένους ανταποκριτές που βρίσκονται στην περιοχή δεν έχει ξαναδεί και δε γνωρίζει τον τύπο.

Δεν κρύβονται οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις εν σχέσει με το λεγόμενο "σχέδιο ειρήνευσης" στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Το λεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο είναι προϊόν της διπλωματίας του τρόμου, που ασκούν οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ και οι 15 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ταυτόχρονα και παράλληλα με τους βομβαρδισμούς κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Πρόκειται για "ειρήνη" που επιβάλλεται με το πιστόλι στον κρόταφο του γιουγκοσλαβικού λαού.

Η ανακωχή, αν τελικά υπάρξει, θα είναι εντελώς προσωρινή αν όχι προεκλογική. Θα είναι ένα διάλειμμα πριν από το νέο, ακόμη χειρότερο, γύρο πολέμου που ήδη προετοιμάζεται.

Πραγματική ειρήνη μπορεί να υπάρξει μόνο με το διώξιμο του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Είναι η μόνη λύση που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και του ελληνικού λαού και των άλλων λαών των Βαλκανίων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί τη νοημοσύνη του λαού όταν ισχυρίζεται ότι συμβάλλει με την πολιτική της στην εδραίωση της ειρήνης.Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της. Συμμετέχει και στηρίζει αυτόν τον πόλεμο και η μόνη συμβολή της βρίσκεται στην επιβολή της "ειρήνης" που δημιουργεί προτεκτοράτα. Είναι συνένοχος στο έγκλημα. Και πρέπει να πληρωθεί ανάλογα στις ευρωεκλογές.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να συνεχίσει και να δυναμώσει την αλληλεγγύη και υποστήριξή του στο γιουγκοσλαβικό λαό, που ο ηρωικός αγώνας του αποτελεί μεγάλη συμβολή στην πάλη όλων των λαών".

Πύραυλος που δεν έχει εκραγεί κοντά σε χημικό εργοστάσιο στο Μπάρικ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ