Σάββατο 5 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Με ένταση και χωρίς διακοπή οι βομβαρδισμοί

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΛΩΝΙΑ.-

Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ασκεί "πιέσεις" προς το Βελιγράδι ούτως ώστε το "ειρηνευτικό σχέδιο" να τεθεί τάχιστα σε εφαρμογή. Πώς; Συνεχίζοντας τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς σε "στρατηγικούς στόχους", την ώρα που οι στρατιωτικοί ιθύνοντες του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να αρχίσουν τις συνομιλίες με το γιουγκοσλαβικό στρατό για την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κόσσοβο... αφού όπως δηλώνουν θέλουν ατράνταχτα στοιχεία ότι η γιουγκοσλαβική ηγεσία ακολουθεί τους πέντε όρους που τέθηκαν για να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς!

"Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται", δήλωσε χτες και εκπρόσωπος της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, που πρακτικά σήμαινε ότι όλη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βομβάρδιζαν στόχους στη Σερβία. Τρεις πύραυλοι έπληξαν το χωριό Γκραμπόβνιτσα, στη νότια Σερβία, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός "Beograd Radio 202", ενώ το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ" μετέδωσε ότι επλήγη και το προάστιο Μαρκόβιτσι της κωμόπολης Κουρσούμλιγια, όπου έγιναν "πέντε κύματα" επιθέσεων από ΝΑΤΟικά αεροσκάφη που προκάλεσαν "σημαντικές" υλικές ζημιές. Επίσης νωρίτερα και πάλι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ είχαν πλήξει με πυραύλους αναμεταδότη της τηλεόρασης κοντά στην Τραγκόβιτσε, στα σύνορα Σερβίας - ΠΓΔΜ. Στόχος και πάλι τα περίχωρα και η πόλη Πίζρεν, όπου οι ΝΑΤΟικοί υποστήριξαν στη χτεσινή πρωινή ενημέρωσή τους ότι από τις συνολικά 610 πτήσεις του τελευταίου 24ωρου, μεγάλο μέρος αυτών είχαν στόχους στρατιωτικά τεθωρακισμένα, οχήματα, αποθήκες, στρατώνες, αλλά και "σημεία μαχών" στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Τέλος αν και στο Βελιγράδι η αντιαεροπορική άμυνα έβαλλε εναντίον μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ - όπως μετέδωσε το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων "Beta" - δεν υπάρχουν πληροφορίες για βομβαρδισμούς στην περιοχή της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας. Στο μεταξύ οι επιθέσεις συνεχίζονταν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ νωρίς το απόγευμα και πάλι ήχησαν οι σειρήνες στο Βελιγράδι, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Το γεγονός αυτό, δηλαδή οι συνεχιζόμενοι εντατικοί βομβαρδισμοί και κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιβεβαιώνει τη θέληση της Συμμαχίας να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί όσον περισσότερο δυνατόν γίνεται.

Δε βλέπουν τη "λήξη"

Τη θέληση να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στρατιωτικών στόχων της Γιουγκοσλαβίας.... μέχρι να υπάρξουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι το Βελιγράδι αποδέχεται τους όρους του ΝΑΤΟ και αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κόσσοβο θέλουν πρωτίστως οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κεν Μπέικον,αφού δήλωσε ότι οι πληροφορίες για αποδοχή των ειρηνευτικών όρων από τη σερβική Βουλή ήταν "ενθαρρυντικές", τόνισε ότι η λήξη των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων σε αυτή τη φάση θα ήταν πρόωρη. "Ασχετα από το πού βρισκόμαστε σήμερα, είμαστε εκεί λόγω της σταθερής, επαγγελματικής και δυνατής εφαρμογής αεροπορικής ισχύος τις περασμένες 10 εβδομάδες... και η αεροπορική ισχύς θα συνεχίσει μέχρι να έχουμε συμφωνία που ικανοποιεί και τους πέντε όρους του ΝΑΤΟ", είπε ο Μπέικον.

Στο μεταξύ, παρά τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις, το ΝΑΤΟ είχε προγραμματίσει για χτες 800 εξόδους αεροσκαφών, είτε για ρίψη βομβών ή για υποστήριξη αυτών των αποστολών, ανακοίνωσε Αμερικανός στρατηγός, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι κατά την 71η ημέρα των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε 50 στόχους, που 33 από αυτούς ήταν μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού στο νοτιοδυτικό Κόσσοβο, όπου μάχονται κατά Αλβανών δολοφόνων του UCK.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ