ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ "ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ" ΣΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ
"Μια απ' τα ίδια" το περιεχόμενο σχεδίου απόφασης...

ΚΟΛΩΝΙΑ.-

Μία, ως επί το πλείστον, "επανάληψη" του κειμένου 12 σημείων που παρέδωσαν οι Μαάρτι Αχτισαάρι και Βίκτορ Τσερνομίρντιν (Φιλανδός Πρόεδρος και Ρώσος ειδικός μεσολαβητής για το Γιουγκοσλαβικό) την περασμένη Πέμπτη στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο (το οποίο και αποδέχτηκε) αποτελεί σε βασικά του σημεία το σχέδιο απόφασης που θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ομως, παρά την υπογραφή του σχεδίου απόφασης από τους υπουργούς Εξωτερικών της "ομάδας των Οκτώ" χτες στην Κολωνία, τίποτε καινούριο δε φαίνεται πως συνέβη.

Ουδέν καινό και ως προς τις αντιδράσεις διαφόρων άμεσων και έμμεσων πλευρών: Και χτες, η Μόσχα εξακολούθησε να αντιδρά με τρόπο που έφερε χαρακτηριστικά σχιζοφρένειας, καθώς απ' τη μια ο Ιβάνοφ υπέγραφε το σχέδιο και απ' την άλλη ο Πρόεδρος Γιέλτσιν ρητόρευε υπέρ της άμεσης... παύσης των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Επιπλέον, το Πεκίνο επαναλάμβανε επιμόνως στον Μαάρτι Αχτισαάρι το γνωστό αίτημα για άμεση παύση των βομβαρδισμών. Οσο για τις χώρες - μέλη της "Ομάδας των Οκτώ" που ανήκουν και στο ΝΑΤΟ όλες, μηδεμιάς εξαιρουμένης, σημείωναν σε κάθε τόνο και σε κάθε περίσταση πως το ΝΑΤΟ θα παίζει τον πρώτο ρόλο σε θέματα διοίκησης και συντονισμού...

Γνώριμο το περιεχόμενο του σχεδίου

Τα βασικά θέματα του σχεδίου απόφασης για το Γιουγκοσλαβικό δεν είναι άλλα απ' αυτά που συμφωνήθηκαν την περασμένη βδομάδα κατά την τελευταία "συνάντηση των τριών" (Στρόουμπ Τάλμποτ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ειδικός απεσταλμένος του Γιέλτσιν για το Γιουγκοσλαβικό και Μαάρτι Αχτισαάρι, Φιλανδός Πρόεδρος) στη Βόννη.

Σύμφωνα με αντίγραφο του σχεδίου απόφασης που επικαλείται σχετικό τηλεγράφημα του "Ασοσιέιτεντ Πρες", αυτό περιλαμβάνει ζητήματα όπως η αποστολή της ξένης στρατιωτικής δύναμης στη Γιουγκοσλαβία, η διαδικασία αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων, ο επαναπατρισμός των προσφύγων, η "αποστρατικοποίηση" των αυτονομιστών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", η συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών συμπεριλαμβανομένων και των ξένων στρατευμάτων με διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και την εγκατάσταση "διεθνούς" προσωρινής κυβέρνησης.

Οσον αφορά τη διεθνή δύναμη αναφέρεται πως εξουσιοδοτούνται τα κράτη - μέλη (της Ομάδας των Οκτώ) και οι σχετικοί διεθνείς οργανισμοί για την εγκατάσταση διεθνούς παρουσίας ασφαλείας, όπως αυτή προβλέπεται από το σχέδιο της "Ομάδας των Οκτώ". Το σχέδιο αναφέρει ρητώς τη "σημαντική συμμετοχή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων" στο σώμα των ξένων στρατευμάτων που θα σταλούν στο Κόσσοβο υπό "κοινή ηγεσία", την οποία οι ΝΑΤΟικές χώρες και οι ΗΠΑ καθορίζουν ως "ΝΑΤΟική". Αυτές οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις υποτίθεται πως θα εξασφαλίσουν την επιστροφή των προσφύγων και θα προστατέψουν το έργο ανθρωπιστικών οργανώσεων. Τα ξένα στρατεύματα που θα σταλούν στο Κοσσυφοπέδιο θα λειτουργούν με σκοπό "την αποτροπή επανέναρξης εχθροπραξιών και όπου κρίνεται αναγκαίο θα εμποδίζονται με χρήση βίας τέτοιες πράξεις, όπως οι προσπάθειες επιστροφής των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο...".

Σχετικά με την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων,οι χώρες - μέλη της "Ομάδας των Οκτώ" διεκδικούν την άμεση και πιστοποίηση παύση χρήσης βίας και καταστολής στο Κοσσυφοπέδιο και την έναρξη - ολοκλήρωση επαληθεύσιμων φάσεων "αποχώρησης όλων των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών αστυνομικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων" από την περιοχή.

Στο ίδιο κείμενο υπάρχει αναφορά σε διεθνές ποινικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, όπου τονίζεται η απαίτηση "πλήρους συνεργασίας" όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών (συμπεριλαμβανομένων και των ξένων στρατευμάτων) με το ποινικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία (που ιδρύθηκε προ μερικών χρόνων)...

Οσον αφορά το μέλλον της δύναμης των αυτονομιστικών δυνάμεων του "UCK",αναφέρεται η αόριστη "αποστρατικοποίηση" της οργάνωσης από τα ξένα στρατεύματα και ο επαναπατρισμός των περίπου 850.000 Κοσσοβάρων προσφύγων.

Οσο για τη συγκρότηση προσωρινής "διεθνούς διοίκησης" στο Κοσσυφοπέδιο,το κείμενο συμφωνίας των "Οκτώ" αναφέρει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα διορίσει αυτή την προσωρινή αρχή διοίκησης του Κοσσυφοπεδίου, που θα περιλαμβάνει και τη σύσταση διεθνούς αστυνομικής δύναμης, με την "οποία ο λαός του Κοσσόβου θα απολαμβάνει καθεστώς πλήρους αυτονομίας μέσα στο πλαίσιο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας".

Επιπλέον, ορισμένες πληροφορίες από τον τόπο συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ" στην Κολωνία ανέφεραν πως οι αξιωματούχοι συμφώνησαν πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία πριν την έγκριση του σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά με τη σημείωση πως θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η αποχώρηση των δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού από το Κοσσυφοπέδιο... Αυτό το αμφιλεγόμενο σημείο προφανώς σχετίζεται με τις αντιδράσεις της Μόσχας και επί της ουσίας μάλλον επιχειρείται εγγράφως μία λεκτική αναφορά προς εκτόνωση των ρωσικών αντιρρήσεων. Κάτι το οποίο εξακριβώνεται κατά κάποιο τρόπο και από τις δηλώσεις που έκανε ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στην Κολωνία ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, σύμφωνα με τις οποίες "αρκετά θέματα είναι ανοιχτά και θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας"...

Κακοτράχαλος ο δρόμος προς το ΣΑ του ΟΗΕ;

Εντούτοις, ο ΓΓ του ΟΗΕ επιβεβαίωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού θα συνεδρίαζε γύρω στις 19.00 χτες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει το σχέδιο απόφασης των υπουργών Εξωτερικών της "G8" για το Κόσσοβο. Μάλιστα, ο ΓΓ Κόφι Αναν, εξέφραζε σε δημοσιογράφους την ελπίδα πως "δε θα είναι ανυπέρβλητα τα όποια προβλήματα και εάν προκύψουν"... και πως θα ψηφιστεί τελικώς το σχέδιο απόφασης της "Ομάδας των Οκτώ". Κατέληξε δε, λέγοντας πως των "πολιτικών πλευρών" του σχεδίου θα επιληφθεί ο ΟΗΕ και πως της "επιχείρησης αυτής θα ηγηθεί ο ειδικός αντιπρόσωπός του".

Απ' την άλλη πλευρά, ξένες διπλωματικές πηγές στον ΟΗΕ εξέφραζαν την προσδοκία πως το σχέδιο απόφασης θα συζητηθεί, προσθέτοντας πως οποιοδήποτε αποτέλεσμα δεν πρόκειται να σημειωθεί "πριν το απόγευμα της Τετάρτης" (σήμερα).

Οκτώ από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είχαν καμία συμμετοχή στην επεξεργασία και κατάληξη του σχεδίου, όπως η Βραζιλία, η Γκαμπόν, η Γκάμπια, η Μαλαισία, η Ναμίμπια, η Σλοβενία, η Αργεντινή και το Μπαχρέιν. Οπως μάλιστα επισήμαιναν ξένοι διπλωμάτες "εκ των πραγμάτων καθυστέρηση" θα προκληθεί μόνον και μόνον από το γεγονός πως οι πρεσβευτές των παραπάνω χωρών θα πρέπει να στείλουν το έγγραφο σχέδιο απόφασης προς τις κυβερνήσεις τους για έγκριση.

Η μόνη από τις χώρες που δεν είχε άμεση συμμετοχή στην κατάληξη του σχεδίου απόφασης των "Οκτώ", αλλά γνώση του περιεχομένου του και με δικαίωμα άσκησης βέτο, είναι η Κίνα και ως εκ τούτου η αντίδρασή της προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ' όλα τα μέλη (προσωρινά και μόνιμα) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ "ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ"
Αντιδράσεις που απηχούν διαφωνίες

ΚΟΛΩΝΙΑ - ΒΟΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Οι υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ", σε σχέδιο απόφασης με κατεύθυνση το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να μπήκαν χτες σε κείμενο που καταλήχτηκε στη σχετική συνάντηση της Κολωνίας, αλλά οι δηλώσεις αξιωματούχων όλων των πλευρών απείχαν πολύ από την αντανάκλαση "ομόφωνης συμφωνίας" σε βασικά ζητήματα που τέθηκαν στα φόρα της "διπλωματίας του τρόμου"... Χαρακτηριστικότερες των αντιδράσεων δεν ήταν οι συνήθεις και γεμάτες έπαρση δηλώσεις αξιωματούχων ΝΑΤΟικών χωρών - μελών που απαρτίζουν την "Ομάδα των Οκτώ", αλλά τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονταν από τη Μόσχα.

Αντιφατικές αντιδράσεις από τη Μόσχα

"Η Ρωσία δε θα υποστηρίξει το σχέδιο απόφασης για το Κόσσοβο, εάν το ΝΑΤΟ δε σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία", σημείωσε σε δήλωσή του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, ώρες μετά την κατάληξη του σχετικού κειμένου από τη συνεδρίαση υπουργών της "Ομάδας των Οκτώ" στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε!

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, συμπλήρωνε το κλίμα αντιφατικών αντιδράσεων στη Μόσχα, καταδικάζοντας αφ' ενός τις συνεχιζόμενες ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία και αφ' ετέρου, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην υπογραφή του κειμένου απόφασης από την "Ομάδα των Οκτώ" στην Κολωνία... Κάτι που ίσως ενισχύει τις φήμες πως ο Πρόεδρος Γιέλτσιν αντέδρασε"κατόπιν εορτής", γιατί δεν αποκλείεται το κείμενο να υπεγράφη ενδεχομένως εν αγνοία του την ώρα που αυτός κοιμόταν! (Σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευε χτες η βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Μέιλ"!)

Ετσι, ο Γιέλτσιν καταδίκαζε τις συνεχιζόμενες επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία λέγοντας, πως αυτές "συνιστούν μια νέα απόπειρα επιβολής του δίκαιου του ισχυροτέρου". "Η επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, μιας χώρας ανεξάρτητης, έχει περιπλέξει τις διεθνείς σχέσεις. Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια νέα προσπάθεια επικράτησης του νόμου του πιο ισχυρού", δήλωσε χτες το μεσημέρι ο Γιέλτσιν.

Στη διάρκεια της πρότερης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπιλ Κλίντον δεν έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο το τι απάντησε ο Πρόεδρος Γιέλτσιν. Οι μόνες πληροφορίες προέρχονται από ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ο "Κλίντον ευχαρίστησε τον Ρώσο ηγέτη για τον εποικοδομητικό ρόλο της Μόσχας στην επίλυση της κρίσης"... ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόουμπ Τάλμποτ χαρακτήρισε αργότερα την επικοινωνία Γιέλτσιν - Κλίντον ως "πολύ θετική"!

Την ίδια ώρα, ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν δεχόταν τα πυρά κομμάτων της αντιπολίτευσης, με σημείο αιχμής πως ενέδωσε στις δυτικές και ΝΑΤΟικές πιέσεις για το γιουγκοσλαβικό. Μεταξύ των κομμάτων που εξαπέλυσαν τέτοιες κατηγορίες εναντίον του ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο και ζήτησε την αποπομπή του ως προεδρικού απεσταλμένου για τη Γιουγκοσλαβία, σημειώνοντας πως "πρόδωσε τα συμφέροντα της Ρωσίας"!

Σε διακήρυξη του ΚΚΡΟ, που υπογράφουν βουλευτές της παράταξης και θα υποβληθεί αύριο προς ψήφιση στη Δούμα, σημειώνεται πως "το τελεσίγραφο που επιβλήθηκε στη Γιουγκοσλαβία από τα μέλη του ΝΑΤΟ με τη συναίνεση του Τσερνομίρντιν οδηγεί στη συνθηκολόγηση της Γιουγκοσλαβίας και στην κατοχή του Κόσσοβου από τις χώρες του ΝΑΤΟ".

Σημειωτέον πως, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, ο Τσερνομίρντιν επέμενε σε δηλώσεις του χτες στη Μόσχα πως "οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα έχουν τη δική τους διοίκηση", ενώ ο υπουργός Αμυνας Σεργκέγιεφ ανακοίνωνε πως η ρωσική αποστολή στο Κόσσοβο θα ανέρχεται σε περίπου 10.000...

Πλήρως ικανοποιημένο δηλώνει το ΝΑΤΟ

Την ικανοποίησή του για το σχέδιο απόφασης που υπέγραψαν οι "Οκτώ" στην Κολωνία εξέφρασε χτες ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος, Τζέιμι Σι.

"Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει ένθερμα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ"", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως η όλη εξέλιξη "οδηγεί σε μια λύση στην κρίση στο Κόσσοβο και σε μια διαρκή ειρήνη". Παρατήρησε δε πως το "σχέδιο απόφασης ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους των συμμάχων" και έκανε έκκληση στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να επαναλάβει τις συνομιλίες με τους στρατιωτικούς διοικητές του ΝΑΤΟ σχετικά με την αποχώρηση των σερβικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ρητόρευε υπέρ της "απόλυτης αποφασιστικότητας" του ΝΑΤΟ, "να δει τις απαιτήσεις του για το Κοσσυφοπέδιο να ικανοποιούνται". Στη διάρκεια των ίδιων δηλώσεων που έκανε στο BBC ο Μπλερ, άφησε να εννοηθεί πως είναι πάντοτε πιθανή μια χερσαία επέμβαση δυνάμεων.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέν Ζοσπέν εξέφραζε την ελπίδα πως η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο θα οδηγήσει στο τέλος του καθεστώτος του Μιλόσεβιτς, μέσω προώθησης της διαδικασίας παραπομπής γιαεγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο, σε πιο έντονους τόνους κυμάνθηκαν οι σχετικές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και δη του αμερικανικού πενταγώνου.

Χτες, ο Πρόεδρος Κλίντον δήλωσε πως οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία θα συνεχιστούν έως ότου το Βελιγράδι αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κοσσυφοπέδιο. "Το κλειδί τώρα", είπε ο Κλίντον "είναι η έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης και η πιστοποίησή της. Αυτό θα μας επιτρέψει να σταματήσουμε τους βομβαρδισμούς και να συνεχίσουμε το ειρηνευτικό σχέδιο"... Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κοέν, δήλωσε πως"όσα έχουμε είναι μια συμφωνία στα χαρτιά και την προοπτική μιας μακράς παρατεταμένης συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι το οποίο θα αποτελέσει μειονέκτημα για τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές δυνάμεις"!

Ο Γερμανός καγκελάριοςΓκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η "ειρήνη στα Βαλκάνια είναι προ των πυλών", προσθέτοντας, ωστόσο, πως "πρέπει να είμαστε και συγκρατημένοι". Κατηγόρησε δε το Βελιγράδι ότι θα επιχειρήσει μέχρι την τελευταία στιγμή να προκαλέσει "ρωγμές" στο "ειρηνευτικό σχέδιο".

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Κινήσεις "αποστασιοποίησης"

ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

"Σκληραίνουν το παιχνίδι" για τη μελλοντική τους σχέση με την Ομοσπονδία ή κοινώς την "ανεξαρτησία" τους οι Μαυροβούνιοι πολιτικοί. Εξάλλου το θέμα της "ανεξαρτησίας" της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου έχει τεθεί πολλές φορές ως θέμα συζήτησης, αλλά και κατατεθεί υπό τη μορφή "Μανιφέστου" από τον κυβέρνηση προς τη γερμανική προεδρία της ΕΕ.

Ετσι ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς επανέφερε για άλλη μια φορά το θέμα, αφού δεν απέκλεισε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, την πιθανότητα ενός δημοψηφίσματος για να αποφασιστούν οι μελλοντικοί δεσμοί της χώρας του με τη Σερβία. Ωστόσο, έκρινε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πρόωρο την "παρούσα στιγμή", αφού το ΝΑΤΟ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του εναντίον της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, τμήμα της οποίας είναι το Μαυροβούνιο. "Οταν όμως επικρατήσει ειρήνη, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τις σερβικές αρχές να μας ακούσουν σχετικά με τις αρχές των δημοκρατικών σχέσεων των δύο Δημοκρατιών", είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: "Αν καταφέρουμε να μας ακούσουν, τότε θα θεωρήσουμε πως η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας είναι ένα αποδεκτό πλαίσιο για τους στόχους του Μαυροβουνίου. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε θα κάνουμε δημοψήφισμα".

Λίγο αργότερα προς τους δημοσιογράφους από την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου προχώρησε ακόμα ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δεν πρόκειται να επιστρέψει τη διέλευση του γιουγκοσλαβικού στρατού από το έδαφος του Μαυροβουνίου κατά την αποχώρησή του από Κοσσυφοπέδιο! Αιτία γι' αυτή την απόφαση κατά τον Τζουκάνοβιτς είναι να αποτραπεί η εγκατάστασή τους στο Μαυροβούνιο, αφού και το "ΝΑΤΟ έχει συνειδητοποιήσει τις προθέσεις του Βελιγραδίου να αποσταθεροποιήσει κατά αυτόν τον τρόπο το Μαυροβούνιο"!

Διαμορφώνεται η σύνθεση της "ειρηνευτικής δύναμης"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Τα πάντα ακόμα είναι πολύ ρευστά, θολά και σκοτεινά. Η κατάσταση αυτή ωστόσο δεν εμποδίζει κανέναν από τους "εμπνευστές" του "ειρηνευτικού σχεδίου" να ανακοινώνει τη μελλοντική σύνθεση της "ειρηνευτικής δύναμης". Φυσικά, πρώτος από όλους ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον,που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας το κείμενο της επιστολής που επέδωσε στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις προθέσεις του σχετικά με την ανάπτυξη μονάδας 7.000 Αμερικανών στρατιωτών στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), καθώς και για την αποστολή άλλων 1.500 ανδρών που θα εγγυηθούν την ασφάλεια της δύναμης αυτής. Στην επιστολή αυτή ο Κλίντον τονίζει επίσης πως ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που θα απασχοληθούν σε ανθρωπιστικές αποστολές στην Αλβανία θα κυμανθεί στους 5.000 άνδρες περίπου. Ο Κλίντον τόνισε προς την ηγεσία του Κογκρέσου ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει από τώρα τη διάρκεια της στρατιωτικής εμπλοκής των αμερικανικών δυνάμεων στα Βαλκάνια... η οποία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων και ιδιαίτερα από "τη συμπεριφορά του Βελιγραδίου". Εντούτοις επισήμανε ότι "σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία η KFOR θα μεταβιβάσει την ευθύνη της σε μία διεθνή μεταβατική διοίκηση και στους προσωρινούς τοπικούς θεσμούς, πριν την επίτευξη άλλων συμφωνιών για την ασφάλεια της περιοχής".

Οι υπόλοιπες δυνάμεις

Η συμμετοχή της Ρωσίας στην επικείμενη "ειρηνευτική δύναμη" θα αποτελείται από μία δύναμη περίπου 10.000 στρατιωτών. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγεφ,διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο του έχει εκπονήσει προτάσεις για την αποστολή ως 10.000 στρατιωτών σε μια ειρηνευτική δύναμη για το Κόσσοβο, οι οποίοι όμως δε θα είναι υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ΙΝΤΕΡΦΑΞ και ΙΤΑΡ - ΤΑΣ. Ο Σεργκέγεφ διευκρίνισε ακόμα ότι οι προτάσεις θα εξεταστούν από τον Πρόεδρο Γιέλτσιν. Το υπουργείο Αμυνας έχει εκπονήσει σχέδια με "διάφορες εναλλακτικές επιλογές και με την πρόβλεψη για αποστολή δύναμης μέχρι 10.000 ανδρών.

Με 7.000 στρατιώτες θα συμμετάσχει και η Γαλλία στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Κόσσοβο, ανακοίνωσε χτες ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν.Ο αριθμός αυτός, ο οποίος ανακοινώθηκε κατά την έναρξη συζήτησης για το Κόσσοβο στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, είναι υψηλότερος από αυτόν των 6.000 στρατιωτών που αναφερόταν μέχρι σήμερα. Η Γαλλία έχει ήδη 3.500 στρατιώτες στην ΠΓΔΜ, ενώ ενισχύσεις προγραμματίστηκε να φύγουν την Παρασκευή. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η γαλλική δύναμη στο Κόσσοβο θα περιλαμβάνει άρματα μάχης "Leclerc", δυο τάγματα Μηχανικού για εκκαθαρίσεις ναρκοπεδίων και για έργα ανοικοδόμησης και πιθανώς μερικές μονάδες της Λεγεώνας των Ξένων καιθα αναπτυχθεί στο βόρειο Κόσσοβο γύρω από την περιοχή Κοσόβσκα - Μιτροβίτσα.

ΝΕΟ ΚΟΜΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
"Αγώνας για την εκδίωξη του ΝΑΤΟ"

Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΝΚΚΓ για την υπογραφή "συμφωνίας" από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας αναφέρεται:

"Το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (ΝΚΚΓ) απορρίπτει τη "συμφωνία" την οποία υπέγραψε στο Βελιγράδι η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Μαάρτι Αχτισαάρι.

Η "συμφωνία" αποτελεί μία ασήμαντη τροποποίηση του τελεσιγράφου του ΝΑΤΟ προς τη Γιουγκοσλαβία. Αυτή απαιτεί τη νομιμοποίηση της κατοχής του Κοσσυφοπεδίου από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Εδώ ο ΟΗΕ αποτελεί απλώς εργαλείο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει καταδικάσει την επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στο κυρίαρχο κράτος της Γιουγκοσλαβίας και μάλιστα εντάχθηκε σ' αυτήν την εγκληματική συνωμοσία.

Ο εκπρόσωπος του Γιέλτσιν, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, συνειδητά και σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, τράβηξε τις συνομιλίες για δύο μήνες, ώστε το ΝΑΤΟ να καταστρέψει την υποδομή της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια της έθεσε ένα τελεσίγραφο, παίρνοντας υπόψη πως αυτή έχει μείνει χωρίς πυρομαχικά και σύγχρονα όπλα. Εξαιτίας του εμπάργκο η Γιουγκοσλαβία τα τελευταία 8 χρόνια δεν έκανε εισαγωγές όπλων. Ο Τσερνομίρντιν και οι προστάτες του πρόδωσαν όχι μόνο τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και τη Ρωσία. Ομως παρ' όλα αυτά, σε καθαρά στρατιωτικό πλάνο, το ΝΑΤΟ δε νίκησε τη Γιουγκοσλαβία κι η αεροπορία του έχει υποστεί τεράστιες απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Το ΝΚΚΓ θα αντιμετωπίσει τα κατοχικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ ως εχθρούς κι εγκληματίες. Τις αμέσως επόμενες μέρες το ΝΚΚΓ θα δημοσιεύσει Διακήρυξη για την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ, για τα σχέδια εξόντωσης της Γιουγκοσλαβίας από πλευράς των ΗΠΑ, για τον αγώνα για την εκδίωξη του ΝΑΤΟ από το έδαφος της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας και της ΣΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Το ΝΚΚΓ καλεί όλους τους κομμουνιστές, όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στη Γιουγκοσλαβία και σ' όλον τον κόσμο να ξεσηκωθούν ενάντια στην επιθετική κι εγκληματική πολιτικής της "νέας τάξης πραγμάτων" με επικεφαλής τις ΗΠΑ, να ξεσηκωθούν για την υπεράσπιση της Γιουγκοσλαβίας στα Βαλκάνια, να βοηθήσουν τη Γιουγκοσλαβία στην εκδίωξη των αιμοσταγών ορδών του ΝΑΤΟ από το Κοσσυφοπέδιο".

Συνεχίζονται οι συναντήσεις στρατιωτικών

Σε καφενείο(!) μεθοριακού σταθμού στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ συναντήθηκαν χτες στρατιωτικοί αξιωματούχοι Γιουγκοσλαβίας - ΝΑΤΟ, δίχως να ανακοινωθεί κάποιο αποτέλεσμα

ΠΡΕΣΟΒΟ - ΤΑΜΠΑΝΟΒΤΣΕ. -

Με το σταγονόμετρο βγαίνουν οι πληροφορίες που αφορούν τις συναντήσεις στρατιωτικών αξιωματούχων Γιουγκοσλαβίας - ΝΑΤΟ και ΟΗΕ σε μεθοριακές περιοχές της ΠΓΔΜ. Χτες νωρίς το μεσημέρι, για παράδειγμα, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες, πως η συνάντηση των στρατιωτικών αξιωματούχων αμφοτέρων πλευρών έγινε στο μεθοριακό σταθμό του Πρέσοβο - Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα, λοιπόν, μ' αυτές τις μαρτυρίες, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο... καφενείο(!) "Παρίσι - Ρώμη", όπου οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν από την αστυνομία σε απόσταση 300 μέτρων από το κτίριο. Οπερ και εξηγεί άλλες πιο σημαντικές λεπτομέρειες από τα αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης...Μάλιστα, σύντομο τηλεγράφημα του "ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ" αναφέρει πως στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των στρατιωτικών αξιωματούχων "εξετάστηκαν τεχνικά θέματα για την επίτευξη της ειρήνης" στο Κοσσυφοπέδιο.

Εντούτοις, επίσημοι κυβερνητικοί κύκλοι στο Βελιγράδι φαίνεται να τηρούν στάση επιφυλακτικότητας εν σχέσει με το τελικό αποτέλεσμα τέτοιων συναντήσεων, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεμπόιτσα Βούγιοβιτς τόνισε σε συνέντευξη Τύπου πως τέτοιες συναντήσεις θα συνεχιστούν και πως σ' αυτές το Βελιγράδι θα "συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο, για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ασφαλείας για όλους τους κατοίκους και τις εθνικές κοινότητες που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο".

Σύμφωνα με τον Γιουγκοσλάβο αξιωματούχο, ένα βασικό αίτημα της γιουγκοσλαβικής πλευράς είναι η παραμονή στο Κοσσυφοπέδιο των τελωνειακών αρχών και των μεθοριακών φρουρών, προκειμένου να ελέγχουν τους πρόσφυγες που επιστρέφουν στο Κοσσυφοπέδιο και να αποτρέψουν την είσοδο αυτονομιστών Αλβανών. Ο Βούγιοβιτς επανέλαβε επίσης ότι η Γιουγκοσλαβία επιθυμεί να αναπτυχθεί η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, με απόφαση και εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τη συμφωνία, επιδιώκοντας την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης χωρίς να υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν παρέλειψε να σχολιάσει ως "κάκιστη" τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου ότι μετά την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων και την ανάπτυξη της ειρηνευτικής δύναμης οι Σέρβοι δε θα αισθάνονται ασφαλείς...

Η Γιουγκοσλάβα αγρότισσα δουλεύει στο Πάντσεβο ενώ πίσω σηκώνεται ο κα

Η Γιουγκοσλάβα αγρότισσα δουλεύει στο Πάντσεβο, ενώ πίσω σηκώνεται ο καπνός από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς

Οι υπουργοί εξωτερικών της ομάδας των 8 στη συνέντευξη τύπου

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των "8" στη συνέντευξη Τύπου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ