Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
Διαμορφώνεται η σύνθεση της "ειρηνευτικής δύναμης"

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Τα πάντα ακόμα είναι πολύ ρευστά, θολά και σκοτεινά. Η κατάσταση αυτή ωστόσο δεν εμποδίζει κανέναν από τους "εμπνευστές" του "ειρηνευτικού σχεδίου" να ανακοινώνει τη μελλοντική σύνθεση της "ειρηνευτικής δύναμης". Φυσικά, πρώτος από όλους ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον,που έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας το κείμενο της επιστολής που επέδωσε στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις προθέσεις του σχετικά με την ανάπτυξη μονάδας 7.000 Αμερικανών στρατιωτών στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), καθώς και για την αποστολή άλλων 1.500 ανδρών που θα εγγυηθούν την ασφάλεια της δύναμης αυτής. Στην επιστολή αυτή ο Κλίντον τονίζει επίσης πως ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που θα απασχοληθούν σε ανθρωπιστικές αποστολές στην Αλβανία θα κυμανθεί στους 5.000 άνδρες περίπου. Ο Κλίντον τόνισε προς την ηγεσία του Κογκρέσου ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει από τώρα τη διάρκεια της στρατιωτικής εμπλοκής των αμερικανικών δυνάμεων στα Βαλκάνια... η οποία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων και ιδιαίτερα από "τη συμπεριφορά του Βελιγραδίου". Εντούτοις επισήμανε ότι "σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία η KFOR θα μεταβιβάσει την ευθύνη της σε μία διεθνή μεταβατική διοίκηση και στους προσωρινούς τοπικούς θεσμούς, πριν την επίτευξη άλλων συμφωνιών για την ασφάλεια της περιοχής".

Οι υπόλοιπες δυνάμεις

Η συμμετοχή της Ρωσίας στην επικείμενη "ειρηνευτική δύναμη" θα αποτελείται από μία δύναμη περίπου 10.000 στρατιωτών. Τουλάχιστον αυτό δήλωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγεφ,διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο του έχει εκπονήσει προτάσεις για την αποστολή ως 10.000 στρατιωτών σε μια ειρηνευτική δύναμη για το Κόσσοβο, οι οποίοι όμως δε θα είναι υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία ΙΝΤΕΡΦΑΞ και ΙΤΑΡ - ΤΑΣ. Ο Σεργκέγεφ διευκρίνισε ακόμα ότι οι προτάσεις θα εξεταστούν από τον Πρόεδρο Γιέλτσιν. Το υπουργείο Αμυνας έχει εκπονήσει σχέδια με "διάφορες εναλλακτικές επιλογές και με την πρόβλεψη για αποστολή δύναμης μέχρι 10.000 ανδρών.

Με 7.000 στρατιώτες θα συμμετάσχει και η Γαλλία στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Κόσσοβο, ανακοίνωσε χτες ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν.Ο αριθμός αυτός, ο οποίος ανακοινώθηκε κατά την έναρξη συζήτησης για το Κόσσοβο στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, είναι υψηλότερος από αυτόν των 6.000 στρατιωτών που αναφερόταν μέχρι σήμερα. Η Γαλλία έχει ήδη 3.500 στρατιώτες στην ΠΓΔΜ, ενώ ενισχύσεις προγραμματίστηκε να φύγουν την Παρασκευή. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η γαλλική δύναμη στο Κόσσοβο θα περιλαμβάνει άρματα μάχης "Leclerc", δυο τάγματα Μηχανικού για εκκαθαρίσεις ναρκοπεδίων και για έργα ανοικοδόμησης και πιθανώς μερικές μονάδες της Λεγεώνας των Ξένων καιθα αναπτυχθεί στο βόρειο Κόσσοβο γύρω από την περιοχή Κοσόβσκα - Μιτροβίτσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ