Τετάρτη 9 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Πολύνεκρες συγκρούσεις

ΛΑΓΟΣ.-

Δεκάδες νεκρούς και την πόλη Ουάρι σχεδόν κατεστραμμένη, άφησαν πίσω τους οι σφοδρότατες συγκρούσεις που συγκλονίζουν την περιοχή Δέλτα της Νιγηρίας, τις τελευταίες μέρες. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ ο κυβερνήτης Τζέιμς Ιμπρόι, επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Χθες η μέρα κύλησε πιο ήρεμα, αλλά οι στρατιωτικές περιπολίες ήταν συχνότατες ενώ όλο και περισσότεροι κάτοικοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη Ουάρι που βρέθηκε στο επίκεντρο των συγκρούσεων.

Σε περισσότερους από 200 ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τις πρόσφατες συγκρούσεις στην περίμετρο του Ουάρι, στη νότια Νιγηρία, σύμφωνα με πηγές της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης. Στρατιώτες περιπολούν στους έρημους και γεμάτους συντρίμμια δρόμους μέρα και νύχτα ενώ μετά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι κυκλοφορούν μόνο ανάμεσα στις 6 και στις 10 το πρωί. Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και στην περίμετρο της περιοχής, προκειμένου να ανακόψουν κάθε βοήθεια προς τους εμπλεκόμενους στη σύγκρουση, μέσω των πολυάριθμων λιμνών που γειτονεύουν με την πόλη. Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ", επικαλούμενο πηγές της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, στην περιοχή έχει επιβληθεί καθεστώς έκτακτης ανάγκης ενώ, χθες, σημειώθηκαν, μόνο μικροεπεισόδια ανάμεσα σε ομάδες νεαρών και σε στρατιώτες, σε ορισμένες περιοχές του Ουάρι.

Αν και οι συγκρούσεις μαίνονται τις τελευταίες 5 μέρες, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί η ακριβής αιτία τους. Σύμφωνα, πάντως, με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται για άλλη μια εθνική διένεξη ανάμεσα στη φυλή Ιτσεκέρις και στην πολυάριθμη φυλή Ιτζάους. Οι δύο φυλές έχουν, επανειλημμένως, αποδυθεί σε σκληρές και πολύνεκρες μάχες, ιδιαίτερα από το 1997 και έπειτα, για να εξασφαλίσουν η κάθε μία για τον εαυτό της τον έλεγχο της περιοχής, το μεγαλύτερο μερίδιο των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου αλλά και την εύνοια της κυβέρνησης, κάτι που φέρεται να πέτυχε η φυλή Ιτσεκέρις, στην οποία η νιγηριανή κυβέρνηση παραχώρησε μεγάλες εκτάσεις γης.

Οι αιματηρές συγκρούσεις στο Ουάρι αποτελούν μείζονα δοκιμασία για τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Ολουσεγκούν Ομπασάνγιο, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του, μόλις, στις 25 Μάη μετά από 15 χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα. Στην πρωτεύουσα Αμπούζα, ο εκπρόσωπος της νιγηριανής προεδρίας Ντουιν Οκούπε, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπασάνγιο θα μεταβεί στην ταραγμένη περιοχή, μέχρι τα τέλη της βδομάδας, για να εξετάσει την κατάσταση καθώς είναι "ιδιαίτερα ανήσυχος" για την κλιμάκωση των εθνικών διενέξεων στη Νότια Νιγηρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στρατιωτική «συνδρομή» των ΗΠΑ στην επέμβαση (2015-02-19 00:00:00.0)
Φωτιά συγκρούσεων στο Δέλτα του Νίγηρα (2004-09-29 00:00:00.0)
Μεγαλύτερος ο απολογισμός των συγκρούσεων στο Ουάρι... (2003-08-23 00:00:00.0)
Νέες φωτιές στο Δέλτα του Νίγηρα (1999-12-05 00:00:00.0)
Μαίνονται οι συγκρούσεις (1998-07-11 00:00:00.0)
Μια βοήθεια που αποτελεί πρόβλημα (1995-04-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ