Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ - «ΜΠΟΚΟ ΧΑΡΑΜ»
Στρατιωτική «συνδρομή» των ΗΠΑ στην επέμβαση

ΑΜΠΟΥΤΖΑ - ΝΙΑΜΕΪ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στην πολυμελή δύναμη που συγκροτούν στρατοί της δυτικής και κεντρικής Αφρικής με πρόσχημα την αντιμετώπιση των Νιγηριανών τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ». Οχι μέσω της αποστολής στρατευμάτων από τη διοίκηση της AFRICOM αλλά παροχής τηλεπικοινωνιακού στρατιωτικού υλικού και συντονιστικής συνδρομής στην αποστολή των περίπου 8.700 στρατιωτών που θα πολεμήσουν τους μισθοφόρους της ισλαμιστικής νιγηριανής οργάνωσης.

Η στρατιωτική συνδρομή των Αμερικανών στην (υπό συγκρότηση) αφρικανική στρατιά κατά της «Μπόκο Χαράμ» ανακοινώθηκε, χτες, κατά την έναρξη των φετινών στρατιωτικών «αντιτρομοκρατικών» γυμνασίων με την ονομασία «Φλιντλόκ» («Καριοφίλι») που πραγματοποιεί η διοίκηση του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM). Τα θέατρα των γυμνασίων βρίσκονται κυρίως στο Τσαντ αλλά και σε περιοχές της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Καμερούν και της Τυνησίας. Στις ασκήσεις αυτές, που καθιερώθηκαν το 2006 υποτίθεται κατά της δράσης οργανώσεων της «Αλ Κάιντα» στο Σαχέλ της Αφρικής (αλλά με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ προς όφελος των αμερικανικών μονοπωλίων), δεν συμμετέχουν αποκλειστικά Αμερικανοί στρατιωτικοί αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθώς και περίπου 1.300 Αφρικανοί στρατιωτικοί από 28 αφρικανικές χώρες.

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Τζορτζ Φίμπις, που είναι ο επικεφαλής των φετινών γυμνασίων «Φλιντλόκ», δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν τεχνολογικό εξοπλισμό και υποστήριξη που θα επιτρέπει στους Αφρικανούς εταίρους να επικοινωνούν μεταξύ άλλων και μέσω του συστήματος RIOS. Το συγκεκριμένο σύστημα επιτρέπει στους στρατιώτες που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης να αποστέλλουν φωτογραφίες από απομακρυσμένες τοποθεσίες απευθείας στην κεντρική μονάδα δεδομένων στο στρατηγείο επιχειρήσεων, ενώ θα είναι δυνατός ο εντοπισμός της ακριβούς τοποθεσίας στρατιωτικού προσωπικού.

Οι ασκήσεις ολοκληρώνονται στις 9 Μάρτη.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Το ίδιο 24ωρο, ο νιγηριανός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 300 τζιχαντιστές, αιχμαλώτισε μερικές δεκάδες άλλους και κατάσχεσε σημαντικό αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων, εκατοντάδες μοτοσικλέτες, όπλα και πυρομαχικά σε επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Μογκούνο στη βορειοανατολική πολιτεία Μπόρνο. Οι ανακοινώσεις αυτές δεν έγινε δυνατό να διασταυρωθούν από άλλη πηγή.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της «Μπόκο Χαράμ», Αμπουμπακάρ Σεκάου, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ισχυρίστηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να εμποδίσει τις νιγηριανές προεδρικές εκλογές, που αναβλήθηκαν για τις 28 Μάρτη, και ότι θα «μετατρέψει σε βάλτους» χώρες της περιοχής, όπως το Τσαντ, το Καμερούν και ο Νίγηρας, που συμμετέχουν στην περιφερειακή δύναμη κατά των Νιγηριανών τζιχαντιστών.

Τέλος, χτες, στο μεθοριακό χωριό του γειτονικού Νίγηρα, Αμπαντάμ (κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία) αεροσκάφος άγνωστης ταυτότητας βομβάρδισε περιοχή κοντά σε τέμενος την ώρα κηδείας σκοτώνοντας πάνω από 30 ανθρώπους και τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 άλλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2016-08-26 00:00:00.0)
Εντείνουν την επίθεση κατά της «Μπόκο Χαράμ» (2015-03-10 00:00:00.0)
Επιταχύνεται η συγκρότηση στρατιάς κατά της «Μπόκο Χαράμ» (2015-02-11 00:00:00.0)
Γαλλία και ΗΠΑ αξιοποιούν το «άλλοθι» της Μπόκο Χαράμ (2015-02-06 00:00:00.0)
Προς διαπραγματεύσεις με την «Μπόκο Χαράμ» (2014-05-14 00:00:00.0)
Εφθασαν οι ξένοι «ειδικοί» (2014-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ