Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαφωνίες στο νομοσχέδιο για την «ασφάλεια»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ασφάλεια» στην τουρκική Βουλή δίνει νέα «τροφή» στην ενδοαστική αντιπαράθεση που συνεχίζεται στη χώρα. Μάλιστα, χτες, τα «αίματα άναψαν» καθώς βουλευτές «πιάστηκαν στα χέρια» και ΜΜΕ μετέδωσαν ότι συνολικά πέντε βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης τραυματίστηκαν.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο προσφέρει νέα εργαλεία στην άρχουσα τάξη για να καταστέλλει λαϊκούς - εργατικούς αγώνες, καθώς στο όνομα της διαφύλαξης της «ασφάλειας» της χώρας ενισχύει τα περιθώρια παρεμβάσεων της αστυνομίας (π.χ., να κάνει ελέγχους ή και συλλήψεις), ουσιαστικά προσπερνώντας τις δικαστικές αρχές. Μεταξύ άλλων, ενισχύει (και τυπικά) τα περιθώρια δράσης των δυνάμεων καταστολής απέναντι σε απεργούς και διαδηλωτές, σε περίπτωση που δεχτούν «επιθέσεις» «δημόσια κτίρια». Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο είναι ευθυγραμμισμένο με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για την «ασφάλεια». Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, τόνισε ότι «στοχεύει στην προστασία της κοινωνικής τάξης και της κοινωνικής ειρήνης».

Ωστόσο, είναι σαφές ότι όταν εκπρόσωποι του κεφαλαίου (σε Αγκυρα, Βρυξέλλες και αλλού) αναφέρονται στην «ασφάλεια», εννοούν τη διαφύλαξη των συνθηκών που ευνοούν την ανεμπόδιστη κερδοφορία του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν από μερικές μέρες, στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», η τουρκική κυβέρνηση ουσιαστικά απαγόρευσε την απεργία που είχαν προκηρύξει μεταλλεργάτες διεκδικώντας αξιοπρεπή μεροκάματα και αντιπαλεύοντας το σχέδιο της εργοδοσίας να επιβάλει διαφοροποιημένα μεροκάματα, ώστε (μεταξύ άλλων) να κρατά τους εργάτες διχασμένους και υποταγμένους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ