Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΛΙΒΥΗ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διεργασίες για «αντιμετώπιση τζιχαντιστών»

Για την ώρα, προκρίνεται «πολιτική λύση»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΚΑΪΡΟ - ΡΙΑΝΤ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι ζυμώσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, εντός και εκτός Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με επίκεντρο τη διεύρυνση του πεδίου δράσης τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και των υποστηρικτών τους στη Λιβύη, που δημιουργήθηκαν από τις ίδιες πριν από μερικά χρόνια ως εργαλείο ανατροπής του τότε Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Τα σενάρια επέμβασης στη Λιβύη εστιάζονταν χτες προς το παρόν σε ένα είδος πολιτικής και όχι στρατιωτικής λύσης την οποία είχε προτείνει τη Δευτέρα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Αν και φαίνεται να προκρίνεται η λεγόμενη «πολιτική λύση» όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίαζε αργά χτες το βράδυ και σε έκτακτη διήμερη σύνοδο του αμερικάνικου «συνασπισμού» κατά των τζιχαντιστών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι στον ΟΗΕ πρόβαλε την «πολιτική λύση», αλλά και τη χαλάρωση του στρατιωτικού εμπάργκο έναντι της Λιβύης (εννοώντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη κοσμική κυβέρνηση που εδρεύει στο Τομπρούκ) «ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα τους τζιχαντιστές». Ο Σούκρι φερόταν πως είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση και άλλων Αράβων διπλωματών στον ΟΗΕ στο αίτημα για χαλάρωση του εμπάργκο όπλων.

Παράλληλα, στη διήμερη συνάντηση του Ριάντ που ξεκίνησε χτες υπό την προεδρία του Αμερικανού στρατηγού της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, Λόιντ Οστιν, συμμετείχαν αξιωματούχοι από 26 δυτικές και αραβικές χώρες με αποκλειστικό ζήτημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών σε Λιβύη, Συρία, Ιράκ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν αξιωματούχοι και από την Ιταλία που επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη, όπως ρόλο «επιτήρησης εκεχειρίας» ή συμμετοχής σε «δυνάμεις διατήρησης ειρήνης» όπως είπε χτες στην ιταλική Βουλή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι.

Επίσης, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κυκλοφόρησε κοινή ανακοίνωση που υπογράφεται από τις κυβερνήσεις των «ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας», επισημαίνοντας την ανάγκη εξεύρεσης «πολιτικής λύσης» στη Λιβύη.

Το ίδιο 24ωρο, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν Ντε Μιστούρα παρουσίασε στο ΣΑ του οργανισμού το σχέδιο για την επίτευξη τοπικών εκεχειριών με πρώτο το Χαλέπι, σημειώνοντας τη βούληση και την ετοιμότητα της συριακής κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς στην περιοχή. Δεν έχει, εντούτοις, εξασφαλίσει τη συναίνεση των τζιχαντιστών.

Παράλληλα, ο συριακός στρατός συνεχίζει τις νικηφόρες μάχες βορείως του Χαλεπίου, σπάζοντας για πρώτη φορά από το 2012 την πολιορκία των χωριών Αλ Ζαχράα και Νούμπλ, ενώ Τούρκοι και Αμερικανοί συμφώνησαν σε τριετές πλάνο εκπαίδευσης 15.000 Σύρων «μετριοπαθών αντικαθεστωτικών» από τον ερχόμενο Μάρτη σε Σ. Αραβία, Τουρκία, Ιορδανία μολονότι δε συμφώνησαν εάν αυτοί θα έχουν ως προτεραιότητα τους τζιχαντιστές ή την ανατροπή του Σύρου ηγέτη Μπασάρ Ασαντ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «κόκκινο» οι συγκρούσεις στο Αν. Χαλέπι και οι κόντρες ιμπεριαλιστών (2016-11-30 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί με φόντο μάχες και εύθραυστες «εκεχειρίες» (2016-05-08 00:00:00.0)
Παζάρια και προετοιμασία κλιμάκωσης του πολέμου ενόψει συνομιλιών (2016-01-24 00:00:00.0)
Ζυμώσεις με την «αντιπολίτευση» και κλιμάκωση συγκρούσεων (2015-12-09 00:00:00.0)
Εκκληση Αιγύπτου, Αλγερίας, Ιταλίας για «ειρηνική λύση» (2015-06-09 00:00:00.0)
Χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις σε πρώτο πλάνο (2015-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ