Πέμπτη 19 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Η Ενέργεια «συσφίγγει» τις σχέσεις τους

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Τη σύσφιξη των σχέσεων των αστικών τάξεων Ρωσίας και Ουγγαρίας σηματοδότησε η επίσκεψη που πραγματοποίησε προχτές στη Βουδαπέστη ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχε συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, επικεφαλής της κυβερνητικής συντηρητικής συμμαχίας. Κύριο αντικείμενο ήταν η ενεργειακή συνεργασία στο φόντο της αναστολής του αγωγού φυσικού αερίου από την Ρωσία «Νότιο Ρεύμα», λόγω των αντιρρήσεων της ΕΕ και την προοπτική νέου αγωγού με την Τουρκία, αλλά και η κατάσταση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Ορμπαν που σημείωσε: «Οποιος νομίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα γίνει ανταγωνιστική χωρίς τη Ρωσία, ή θα έχει ενεργειακή ασφάλεια χωρίς τη συνεργασία μαζί της τρέφει αυταπάτες. Η συνεργασία και οι καλές σχέσεις είναι χρήσιμες όχι μόνο για την Ουγγαρία αλλά και για όλη την Ευρώπη. Η απομόνωση της Ρωσίας είναι μη πρακτική για όλους».

Οι δύο ηγέτες ανανέωσαν την ενεργειακή συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς και την κατασκευή 2 νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο Πακς. Παράλληλα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός εξέφρασε διάθεση μετά την αναστολή του «Νότιου Ρεύματος» να συμμετάσχει ο διαμετακομιστικός σταθμός στο «Τουρκικό Ρεύμα», δηλαδή τον νέο αγωγό φυσικού αερίου που σχεδιάζει η Ρωσία μέσω Τουρκίας.

Ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι την ευθύνη για την αναστολή του «Νότιου Ρεύματος» έχει η ΕΕ, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν και εναλλακτικά σχέδια και όποιος θέλει μπορεί να συνδεθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ