Τετάρτη 14 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Προς διαπραγματεύσεις με την «Μπόκο Χαράμ»

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Υπαναχώρησε χτες η νιγηριανή κυβέρνηση στην αρχική άρνησή της για διαπραγματεύσεις με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαραμ, ανακοινώνοντας πλέον και επίσημα ότι είναι ανοιχτό «το παράθυρο των διαπραγματεύσεων», ώστε να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των περίπου 300 μαθητριών που απήχθησαν πριν από σχεδόν ένα μήνα από το σχολείο τους.

Μάλιστα, Νιγηριανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι φάνηκαν πως έχουν ήδη συγκροτήσει επιτροπή διαπραγμάτευσης με τους ισλαμιστές, που προσπαθούν εδώ και μία δεκαετία με τη βία (κυρίως με σφαγές, λεηλασίες και εμπρησμούς) να μετατρέψουν τη Νιγηρία σε ισλαμικό χαλιφάτο απαγορεύοντας την κοσμική εκπαίδευση.

Στην Αμπούτζα πάντως, μεταξύ πλήθους ξένων ειδικών και μη αξιωματούχων, βρίσκεται από χτες και ο στρατηγός Ντέιβιντ Ροντρίγκες, επικεφαλής της διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (Africom), για να «βοηθήσει» υποτίθεται στον εντοπισμό των μαθητριών, εντείνοντας την «αντιτρομοκρατική» διμερή συνεργασία και εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη δράση όχι μόνο κλιμακίου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη Νιγηρία αλλά και πτήσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη χώρα.

Καταδικάζει η Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ

Τη μαζική απαγωγή μαθητριών στη Νιγηρία από την ισλαμιστική οργάνωση «Μπόκο Χάραμ», καταδικάζει η Κλαδική Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (FISE) και καλεί τους εκπαιδευτικούς και τις οργανώσεις που ανήκουν στη δύναμή της να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωσή τους. Ταυτόχρονα, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση της Νιγηρίας είναι υπεύθυνη για το θρησκευτικό φανατισμό που οξύνεται στη χώρα. Εξίσου υπεύθυνες είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τρέφονται από το αίμα και τον ιδρώτα των φτωχών και με τη στρατηγική τους εξουσιάζουν τους λαούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ