Τετάρτη 14 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Κίνας - Βιετνάμ

Παρέμβαση έκανε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΟΪ.--

Την ένταση των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού επιβεβαιώνει η συνέχεια που παίρνει το πρόσφατο ναυτικό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Νότια Κινεζική Θάλασσα μεταξύ Κίνας και Βιετνάμ.

Το Σαββατοκύριακο, όπως και χτες, στο Βιετνάμ έγιναν διαδηλώσεις ενάντια στη στάση της Κίνας. Θυμίζουμε ότι πλοία του βιετναμέζικου ναυτικού προσπάθησαν να εμποδίσουν κινεζικά σκάφη να εγκαταστήσουν εξέδρα γεωτρήσεων πετρελαίου σε περιοχή διαφιλονικούμενη της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και αντιμετώπισαν κινεζικές αντλίες νερού.

Χτες, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, και χαρακτήρισε τη στάση της Κίνας «προκλητική». Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε τις «δυο πλευρές να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις, να διασφαλίσουν την ασφαλή συμπεριφορά των πλοίων τους στη θάλασσα και να λύσουν τη διαφορά με ειρηνικά μέσα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Επιπλέον, σε συναντήσεις του με τον ΥΠΕΞ της Σιγκαπούρης, Κ. Σανμουγκάν, ο Κέρι είπε ότι «όλα τα έθνη που συμμετέχουν στη ναυσιπλοΐα και τη μετακίνηση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, ανησυχούν σοβαρά για αυτήν την επιθετική κίνηση».

Από τη μεριά του Πεκίνου, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, δήλωσε ότι «ελπίζουμε η αμερικανική πλευρά να μπορεί να αναλογιστεί - αν όντως θέλει η περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού να είναι ειρηνική - τι είδους ρόλο θέλει πραγματικά να παίξει». Είπε ότι ο Γι κάλεσε τον Κέρι να εξετάσει το θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας «αντικειμενικά και δίκαια», «να δρα και να μιλά προσεκτικά».

Την ίδια στιγμή, βιετναμέζικες πηγές ανέφεραν νέο επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών στην ίδια περιοχή, με εκατέρωθεν ανταλλαγή «πυρών» από αντλίες νερού, κάτι που η Τσουνουίνγκ δε διέψευσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Κίνα καλεί το Βιετνάμ να αποσύρει τα πλοία του τερματίζοντας τις «προκλητικές κινήσεις».

«Διχασμένα» τα μέλη της ASEAN

Το θέμα «έφερε» στην 24η Σύνοδο της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας - ASEAN (10-11 Μάη) και ο Βιετναμέζος πρωθυπουργός, Νγκουγιέν Ταν Ντουνγκ, ισχυριζόμενος ότι η χώρα του επέδειξε «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», ωστόσο - συνέχισε - η Κίνα «συκοφάντησε και κατηγόρησε το Βιετνάμ εντείνοντας τις παραβιάσεις, που γίνονται πιο σοβαρές και επικίνδυνες».

Πάντως, αν και ορισμένα μέλη της ASEAN ζήτησαν να ασκηθεί κριτική στην Κίνα, αυτό δεν έγινε, αντανακλώντας και «διαφωνίες». Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό ΥΠΕΞ «αντιτάχθηκε έντονα» σε μέλη της ASEAN που «προσπάθησαν να σπείρουν τη διχόνοια», επαναλαμβάνοντας τη διάθεση της Κίνας να συζητήσει με τα μέλη της Ενωσης τον «Κώδικα συμπεριφοράς» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (σχετικά με τον οποίο ωστόσο έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να θίγει εδαφικές διαφορές αλλά αυτές να «συζητιούνται» μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών).

Προχτές ανακοινώθηκε ότι οι φιλιππινέζικες αρχές απήγγειλαν κατηγορίες (για παραβίαση του φιλιππινέζικου «κώδικα αλιείας») σε εννιά Κινέζους ψαράδες που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, περιοχή που διεκδικούν Μανίλα αλλά και Πεκίνο. Οι ψαράδες αντιμετωπίζουν ποινές μέχρι 20 χρόνια και πρόστιμα 2.300 δολαρίων ο καθένας, ενώ, αν και μπορούν να καταβάλουν εγγυήσεις, δεν μπορούν να βγουν μόνοι τους από τη χώρα, αφού αντιμετωπίζονται ως μετανάστες που βρέθηκαν (σύμφωνα με τη Μανίλα) εντός της φιλιππινέζικης ΑΟΖ χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ