Τετάρτη 14 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
«Ισότιμη» μεταχείριση των εταιρειών ζητούν οι ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που εμποδίζουν τις ξένες επενδύσεις ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λου, σε συνάντηση που είχε χτες στο Πεκίνο με τον αντιπρόεδρο Γουάνγκ Γιουνγκ.

Η Κίνα πρέπει «να προσανατολιστεί σε μια νομισματική ισοτιμία καθορισμένη με βάση την αγορά», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός, καθώς η Ουάσιγκτον εμφανίζεται (όπως και πολλοί ακόμα) ανήσυχη από το υποτιμημένο γουάν που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών προϊόντων έναντι των ανταγωνιστών τους. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί μια «περισσότερο ανοιχτή και ισορροπημένη» επενδυτική και εμπορική σχέση, σημείωσε ο Λου, εξηγώντας ότι αυτό απαιτεί να ανοίξει η κινεζική αγορά πλατιά σε ξένες επενδύσεις και να εγγυηθεί το Πεκίνο ίση μεταχείριση για όλες τις εταιρείες. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ», το 41% των μελών του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα δηλώνουν ότι οι ξένες εταιρείες «είναι λιγότερο καλοδεχούμενες σε σχέση με πριν».

Ολα τα παραπάνω βεβαιώνουν ότι η μεγάλη κινεζική αγορά, που ταυτόχρονα γειτνιάζει με μερικές από τις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μονοπωλίων από κάθε μεριά του πλανήτη, με τον ανταγωνισμό ανάμεσά τους να κλιμακώνεται για το ποιος θα κυριαρχήσει αλλά και το ποιος θα εκτοπίσει τους ανταγωνιστές του πρώτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ