Τετάρτη 14 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΝΕΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΗΝ ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ
Υποκρισία Ρέντσι για τους μετανάστες

ΡΩΜΗ.--

«Κατάπληξη» και ενόχληση για την ανυπαρξία φιλο-μεταναστευτικής πολιτικής από την ΕΕ που θα άρει το δυσανάλογο βάρος που καλούνται να σηκώσουν η Ιταλία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου εξέφρασε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αλλά και άλλοι Ιταλοί αξιωματούχοι, ξεχνώντας υποκριτικά πως οι πολιτικές του ιμπεριαλιστικού ευρωενωσιακού οργανισμού, είναι υπεύθυνες για τον ξεριζωμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από εμπόλεμες ζώνες της Συρίας ή από χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής που ταλανίζονται από την τεράστια φτώχεια και την απελπισία που προκαλούν οι πολιτικές των Βρυξελλών υπέρ των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου.

«Δεν μπορεί η ΕΕ να σώζει τράπεζες και κυβερνήσεις και να μη σώζει μητέρες με παιδιά από εμπόλεμες ζώνες», είπε χτες ο Ρέντσι σε τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο καλούσε την ΕΕ να «φιλοξενήσει τους διασωθέντες» και να σταματήσει «να αφήνει μόνη την Ιταλία». Παράλληλα, ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα μετά τη νέα τραγωδία, κάλεσε την κυβέρνηση Ρέντσι «να τα βρει με την Ευρώπη» και να καταλήξει σε λύσεις που να μη σχετίζονται μόνο με την επιτήρηση της θάλασσας, διαφορετικά οι σφαγές στη θάλασσα δεν θα τελειώσουν ποτέ». Συνάμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο διαπίστωσε, όσον αφορά στο μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των δουλεμπόρων, «έλλειμμα συνεργασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Μοναδική παραφωνία ο ηγέτης του ακροδεξιού, ρατσιστικού κόμματος «Λέγκα του Βορρά» Ματέο Σαλβίνι, που απαίτησε άμεση διακοπή της ανθρωπιστικής επιχείρησης διάσωσης προσφύγων «Μάρε Νόστρουμ», για να ανακοπεί το ρεύμα ροής μεταναστών στη νότια Ιταλία.

Οσο η κυβέρνηση Ρέντσι ψάχνει «λύσεις» στην ΕΕ, που είναι μία από τις γενεσιουργικές αιτίες της διεθνούς προσφυγιάς και της μετανάστευσης, δυνάμεις του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας συνέχιζαν έως τη δύση του ηλίου χτες τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων μεταξύ των περίπου 200 γυναικόπαιδων και ανδρών που αγνοούνται έπειτα από τη βύθιση του δουλεμπορικού πλοιαρίου που τους μετέφερε από τη Λιβύη. Οι 206 πρόσφυγες (κυρίως από τη Συρία, τη Σομαλία, την Ερυθραία) που διασώθηκαν οδηγήθηκαν σε υπό διαμόρφωση πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Κατάνη της Σικελίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ