Σάββατο 11 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Μαίνονται οι συγκρούσεις
  • Φυλετικό χαρακτήρα προσδίδουν στα σκληρά επεισόδια στο κέντρο του Λάγος οι αστυνομικές αρχές και το στρατιωτικό καθεστώς
  • Με αγωνία αναμένεται από τη νιγηριανή αντιπολίτευση το πόρισμα της ανεξάρτητης ομάδας ιατροδικαστών

ΑΜΠΟΥΖΑ.-

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν, χθες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στο Λάγος, ενώ καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων και των συλλήψεων. Το διάγγελμα του ηγέτη της χούντας στρατηγού Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ, ο οποίος δεσμεύτηκε για παρουσίαση σχεδίου εκδημοκρατισμού της χώρας, δεν κατεύνασε τα πνεύματα, καθώς η πλειοψηφία των Νιγηριανών αναμένει τα αποτελέσματα της νεκροψίας, που θα πραγματοποιούσε στον Αμπιόλα, ομάδα ξένων ιατροδικαστών.

Φωτιές έκαιγαν, χτες, σε πολλές συνοικίες του Λάγος ενώ συνεχίζονταν οι σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, και σε αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης του Λάγος οι συγκρούσεις αρχίζουν να λαμβάνουν αμιγώς φυλετικό χαρακτήρα καθώς οι διαδηλωτές ανήκουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους στη φυλή Γιορούμπα, όπου ανήκε και ο Αμπιόλα, ενώ σκληρές επιθέσεις δέχονται τα μέλη της φυλής Χάουσα, που στηρίζει το καθεστώς. Τους ισχυρισμούς των αστυνομικών αρχών επιβεβαίωσε ο στρατιωτικός διοικητής του Λάγος Χάμεντ Αλι, ο οποίος υποστήριξε ότι οι νεκροί, των τελευταίων 3 ημερών, έχουν φθάσει τους 24 και στην πλειοψηφία τους είναι Χάουσα, ενώ επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει και 400 συλλήψεις. Ο Αλι ανακοίνωσε ότι έκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε όλα τα τεμένη της Νιγηρίας καθώς έντονος είναι ο φόβος για επεισόδια κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής των Χάουσα.

Στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί η διενέργεια της νεκροψίας στο πτώμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μοσχούντ Αμπιόλα από την ομάδα των Αμερικανών, Βρετανών και Καναδών, που έφθασαν στη Νιγηρία την Πέμπτη. Ο δικτάτορας στρατηγός Αμπντουλσαλάμ Αμπουμπακάρ ανακοίνωσε, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Επιβλέποντος Διοικητικού Συμβουλίου, ότι σχηματίστηκε ειδική ομάδα επιστημόνων, που μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.Οι δηλώσεις του Αμπουμπακάρ δεν έπεισαν τη νιγηριανή αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί το στρατιωτικό καθεστώς για το θάνατο του Μοσχούντ Αμπιόλα. Φαίνεται, όμως, ότι ο Αμπουμπακάρ έχει, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, κερδίσει τη συμπάθεια της Ουάσιγκτον, η οποία και τον υποστήριξε τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος αμφισβήτησης των στοιχείων που δίνει το καθεστώς σχετικά με τις συνθήκες φυσικού θανάτου του Αμπιόλα. Η "συμπάθεια" αυτή εκφράζεται, προφανώς, και μέσα από τις εκτιμήσεις του Αμερικανικού Πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι η χούντα, αν και έχει πολλάκις κατηγορηθεί για διάφορα πράγματα, είναι η μοναδική δύναμη που κατάφερε να γεφυρώσει με την πυγμή τις φυλετικές διαφορές της Νιγηρίας και να οδηγήσει στην ηρεμία τη χώρα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ