ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
Υπουλοι βομβαρδισμοί

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το ΝΑΤΟ συνέχισε για 77η ημέρα τους βομβαρδισμούς, πάντα "άσκηση πιέσεων" στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση τη στιγμή που οι συνομιλίες στην ΠΓΔΜ συνεχίζονταν. Το παράδοξο στην όλη υπόθεση: Κανείς ακριβώς δε γνωρίζει τι γίνεται και κυρίως αν οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Γιατί; Από τη μια ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ δηλώνει ότι "από σήμερα (χτες) στις 9 πμ υπάρχει ντε φάκτο διακοπή των βομβαρδισμών", ενώ λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Βρετανός, Τζέιμι Σι,θα δηλώσει: "Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται"... μέχρι νεοτέρας...

Για του λόγου το αληθές, το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδωσε ότι χτες στις 3.30 μμ πέντε πύραυλοι έπληξαν το χωριό Μπλιατς στο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Επί της ουσίας αυτό επιβεβαιώνει τη στρατηγική του ΝΑΤΟ όλο το τελευταίο διάστημα, όπου κύριος ή ίσως και αποκλειστικός στόχος των βομβαρδιστικών τουείναι το Κοσσυφοπέδιο. Αν και χτες έγιναν επίσης σποραδικές επιθέσειςκαι στην υπόλοιπη γιουγκοσλαβική επικράτεια, κυρίως στη Σερβία, όπου εστιάστηκαν σε στρατιωτικούς στόχους, όπως στρατιωτικές αποθήκες και αντιαεροπορικές θέσεις, όπως υποστηρίζει το ΝΑΤΟ. Εντούτοις όλες οι πληροφορίες για τις επιθέσεις των τελευταίων δύο ημερών είναι συγκεχυμένες.

Στη χτεσινή πρωινή ενημέρωση ο Τζέιμι Σι δε διευκρίνισε πόσες έξοδοι των βομβαρδιστικών έγιναν και και πόσες επιθέσεις. Αυτό προκάλεσε μία σχετική θολούρα, καθώς το ΝΑΤΟ από τη Δευτέρα είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε πιο εντατικούς βομβαρδισμούς, χωρίς ωστόσο κανείς να ξέρει τι ακριβώς έπραξαν χτες τα δολοφονικά "γεράκια" του ΝΑΤΟ και να παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι χθεσινοί βομβαρδισμοί είχαν την ίδια, μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση. Βέβαια, αργά το βράδυ ανέτρεψε και πάλι τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι τα βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν χτες 523 εξόδους και οι 130 από αυτές κατέληξαν σε επιθέσεις... Αριθμός ελάχιστα μειωμένος από τον αντίστοιχο της Τρίτης.

Παράλληλα, το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ", μετέδωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη εστιάστηκαν στην περιοχή του Κοσσόβου. Σύμφωνα με το "Τανγιούνγκ" επιθέσεις σημειώθηκαν στο Πετς, στο Δυτικό Κόσσοβο, στο Ουρόσεβατς και στο Στίμλιε, στα Νότια και Νοτιοδυτικά της Πρίστινας αντίστοιχα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας περισσότεροι από 100 πύραυλοι έπληξαν στόχους στο Κόσσοβο.

Συγκεχυμένες πληροφορίες

Αυτό είναι και το μόνο σίγουρο όσον αφορά τον τόπο και το χρόνο των ΝΑΤΟικών επιθέσεων, αφού πληροφορίες από "κύκλους της Συμμαχίας" με την κλασική μέθοδο της διαρροής ήθελαν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να έχουν πλήξει δριμύτατα και με επιτυχία γιουγκοσλαβικά τάγματα στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και πιο συγκεκριμένα στο όρος Πάστρικ κοντά στα γιουγκοσλαβο - αλβανικά σύνορα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον,έδωσε το βράδυ της Τρίτης στη δημοσιότητα ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου "Β-52" έπληξαν δύο γιουγκοσλαβικά τάγματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών, αλλά δε θέλησε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον θέσεων του γιουγκοσλαβικού στρατού στο όρος Πάστρικ, καθώς, όπως είπε, "είναι πολύ δύσκολο για εμάς να γνωρίζουμε τον αριθμό των ατόμων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν"...

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος εξάλλου, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF-1, είπε ότι η Συμμαχία δε διαθέτει πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Πάστρικ, επιβεβαιώνοντας όμως ότι "τα "Β-52" εξαπολύουν εδώ και μερικές ημέρες επιθέσεις εναντίον των σερβικών δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή του Κοσσόβου. "Δεν έχουμε χερσαίες δυνάμεις (...) και επομένως είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε τις απώλειες", δήλωσε ο Σι για να δώσει μία... λογική εξήγηση για το τι έχει κατορθώσει η Συμμαχία. Από την άλλη πλευρά, οι γιουγκοσλαβικές αρχές, βασιζόμενες σε πηγές του στρατού από την Πρίστινα, υποστήριξαν ότι από την επίθεση στο όρος Πάστρικ τραυματίστηκαν 12 άτομα.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Εν αναμονή εξελίξεων το Συμβούλιο Ασφαλείας...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Ακόμη και ο ΓΓ του ΟΗΕ κατανόησε χτες ως κρίσιμο ζήτημα το πότε το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει τον τερματισμό των επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία.Μιλώντας χτες το πρωί σε δημοσιογράφους στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Ανάν τόνισε πως "είναι απολύτως κρίσιμο να σταματήσει το ΝΑΤΟ τους βομβαρδισμούς... γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στις διαδικασίες για μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για λήξη της σύρραξης". Σ' αυτές τις δηλώσεις ο ΓΓ υπενθύμισε επιπλέον το κοινό αίτημα Κίνας - Ρωσίας για τερματισμό των επιδρομών.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ επιχείρησε να απαντήσει στην παραπάνω δήλωση Ανάν, λέγοντας πως "αυτό θα εξαρτηθεί από την υπογραφή μιας στρατιωτικής τεχνικής συμφωνίας" στις συνομιλίες Γιουγκοσλάβων και ΝΑΤΟικών αξιωματούχων σε μεθοριακό φυλάκιο της ΠΓΔΜ... Ο τελευταίος μάλιστα όταν ρωτήθηκε πόσο χρόνο θα χρειαστεί το ΣΑ για την ψήφιση απόφασης για το Γιουγκοσλαβικό, σε περίπτωση υπογραφής της στρατιωτικής συμφωνίας απάντησε: "Θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε την ίδια μέρα ή μέσα σε ένα χρονικό διάστημα από έξι έως εννιά ώρες".

Ωστόσο, η πρόβλεψη του Γκρίνστοκ θα πρέπει να είναι από τις πιο αισιόδοξες που κυκλοφορούν στα Ηνωμένα Εθνη σε σχέση με το πόσο γρήγορα θα εγκριθεί ένα σχέδιο απόφασης για το Γιουγκοσλαβικό από το Συμβούλιο Ασφαλείας... Αυτό εάν κανείς λάβει υπόψη του τις ενστάσεις της Κίνας επί της ουσίας ζητημάτων που θίγει το λεγόμενο σχέδιο ειρήνευσης της "Ομάδας των Οκτώ"!

Ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Σεν Γκουφάνγκ, υπογράμμισε χτες πως το Πεκίνο δεν μπορεί να αποδεχτεί σημεία που περιέχονται στο σχέδιο απόφασης όπως εκείνο της πλήρους συνεργασίας όλων των πλευρών με ποινικό δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και αυτό εξαιτίας της απόφασης του δικαστηρίου για παραπομπή του Γιουγκοσλάβου ηγέτη, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

"Πιστεύουμε πως η παραπομπή έχει πολιτικά κίνητρα" τόνισε ο Γκουφάνγκ, προσθέτοντας πως η χώρα του αντιτίθεται επιπλέον και σε εκείνο το σημείο του σχεδίου που θέτει τα ξένα στρατεύματα που θα σταλούν στο Κοσσυφοπέδιο να δρουν υπό το Κεφάλαιο Επτά της Χάρτας του ΟΗΕ (όπου τέτοια στρατεύματα δύνανται να χρησιμοποιούν κατά βούληση βία για την επιβολή της "ειρήνης"). Γι' αυτό και ο Κινέζος πρεσβευτής υπογράμμισε πως "δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς του στη Γιουγκοσλαβία".

Μετά από όλα αυτά, εξηγείται γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν είχε προγραμματίσει χτες συνεδρίαση για το σχέδιο απόφασης για το Γιουγκοσλαβικό. Πέραν της συνάντησης των πρεσβευτών της Ομάδας των Επτά πλουσιοτέρων χωρών με ορισμένους πρεσβευτές της λεγόμενης Ομάδας των Εξι για το Γιουγκοσλαβικό (που δεν ανήκαν στην πρώτη ομάδα...) δεν έγινε τίποτε άλλο...

Διπλωματικών διαβουλεύσεων συνέχεια σε Κολωνία και Μόσχα...

Μετά και τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας των Οκτώ" ο Γερμανός υπουργός Γιόσκα Φίσερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα "αισιόδοξος", λέγοντας πως ήρθη ένα από τα κομβικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας για την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο. Δε διευκρίνισε ποιο, όπερ και επανέλαβε με τη σειρά του ο Φιλανδός Πρόεδρος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς...

ΚΟΛΟΝΙΑ - ΜΟΣΧΑ - ΕΛΣΙΝΚΙ. -

"Πετύχαμε όλα όσα θέλαμε", δήλωσε χτες στη Γερμανία με περισσή έπαρση η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο Ρώσος ομόλογός της, Ιγκόρ Ιβάνοφ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για σημεία του σχεδίου απόφασης για το Γιουγκοσλαβικό, επιμένοντας πως αρκετά μέλλει ακόμη να οριστικοποιηθούν έως ότου αυτό το χαρτί πάρει το δρόμο και τη σφραγίδα του ΣΑ του ΟΗΕ. Ωρες μετά, ένας άλλος υπουργός Εξωτερικών, ο Γερμανός, Γιόσκαφ Φίσερ, δήλωνε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη χώρα του πως το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συμβιβαστεί με τη Γιουγκοσλαβία σε ένα "κομβικό" σημείο των προτάσεων για μια συμφωνία που αναφέρεται στην αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, δίχως να διευκρινίζει ποιο... Μετά από όλα αυτά ποιο συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς για το τελικό αποτέλεσμα της χτεσινής (δεύτερης κατά σειρά μέρας) συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας στην Κολωνία;

Οι κατ' ιδίαν συνομιλίες Ολμπράιτ - Ιβάνοφ

"Δεν μπορώ να κρύψω το γεγονός πως τα γεγονότα στα Βαλκάνια έχουν περιπλέξει τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ", σημείωσε ο Ιγκόρ Ιβανόφ, μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του χτες το πρωί στην Κολωνία, προσθέτοντας πως "παραμένει μια αρνητική ατμόσφαιρα" στα Βαλκάνια και υποστηρίζοντας πως το κλίμα στις αμερικανο - ρωσικές σχέσεις θα μπορούσε να αλλάξει με την παύση των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία... Ετσι, κατά τον Ρώσο υπουργό "πολλά πράγματα θα συζητηθούν και ιδιαίτερα όσα σχετίζονται με την αποστολή ξένων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο έως ότου το σχέδιο απόφασης εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας". Και κατέληξε, λέγοντας: "Αλλο τα χαρτιά... και άλλο η ζωή στην πράξη"...

Η Ολμπράιτ από την πλευρά της περιορίστηκε στην ακόλουθη δήλωση: "Εχουμε καταστήσει σαφέστατο ότι το ΝΑΤΟ θα είναι ο στρατιωτικός ηγέτης"!

Πληροφορίες που σχετίζονται με την πρωινή συνάντηση Ιβανόφ - Ολμπράιτ θέλουν τους δύο αξιωματούχους να συζήτησαν και άλλα θέματα πλην του Γιουγκοσλαβικού, όπως για παράδειγμα την πορεία των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση... του Μεσανατολικού.

Ο Φίσερ μιλά για επιτυχία

Ελάχιστο φως εν σχέσει με τα αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της "Ομάδας των Επτά" πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας έριξε με δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ.

Ο Φίσερ, που προήδευσε αυτής της συνεδρίασης, εξέφρασε την πεποίθηση πως"πραγματικά επιτεύχθηκε και βρέθηκε ένα αληθινό διέξοδο στο Κόσσοβο". Μάλιστα, σε δηλώσεις που έκανε εκτάκτως χτες το απόγευμα, ο Φίσερ ανακοίνωσε πως το "ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να συμβιβαστεί με τη Γιουγκοσλαβία", σε ένα από τα "κομβικά" σημεία των σχεδίων που αναφέρονται στη διαδικασία αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο, δίχως ωστόσο να λέει ποιο είναι αυτό...

"Θέλουμε να αποσύρουμε αυτή την πρόταση", τόνισε ο Φίσερ, προβλέποντας πως αυτή ακριβώς η εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο για μια σειρά ραγδαίων εξελίξεων που θα οδηγήσουν στην αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο. Διπλωματικές πηγές, προσκείμενες στην "Ομάδα των Οκτώ" είπαν πως τέτοιες εξελίξεις θα ήταν η εξέταση του σχεδίου "ειρήνευσης" από το Συμβούλιο Ασφαλείας και η έκδοση εξουσιοδότησης για την αποστολή ξένων στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, την πιστοποίηση από πλευράς ΝΑΤΟ της αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων από την περιοχή, τον τερματισμό των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και εν τέλει την έγκριση του σχεδίου απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας...

Κρίσιμες ρωσο-αμερικανικές συνομιλίες;

Στη Μόσχα αναμένεται σήμερα για μια ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στρόουμπ Τάλμποτ. Θα συναντηθεί με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, για να συζητήσει ως επί το πλείστον ένα μάλλον κρίσιμο ζήτημα: αυτό της ταυτότητας και σύνθεσης της ρωσικής στρατιωτικής συμμετοχής στα ξένα στρατεύματα που θα αποσταλούν στο Κόσσοβο. Επιπλέον, σήμερα μια αντιπροσωπεία ΝΑΤΟικών αξιωματούχων αναμένεται να φτάσει σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με Ρώσους στρατιωτικούς.

Πάντως, εν αναμονή των αποτελεσμάτων που θα έχουν αυτές οι ρωσο - αμερικανο - ΝΑΤΟικές συνομιλίες, η ρωσική κυβέρνηση επιμένει σε τουλάχιστον δύο πράγματα: Οι Ρώσοι στρατιώτες στο Κόσσοβο θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 10.000 και δε θα τεθούν υπό τις διαταγές ΝΑΤΟικού διοικητή.

Ο πρωθυπουργός Σεργκέι Στεπάσιν, ήταν άλλωστε αυτός που μιλώντας χτες στη Δούμα διαβεβαίωνε πως η ρωσική συμμετοχή θα είναι "5.000 έως 10.000 άνδρες, επιχείρηση που θα κοστίσει περί τα 150.000.000 δολάρια ετησίως"...

ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
"Απαιτούμε τη διάλυση του ΝΑΤΟ"

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στη μεγαλύτερη κινητοποίηση σε αμερικανικό επίπεδο έως σήμερα, άνω των 10.000 ανθρώπων διαδήλωσαν την 5η Ιούνη εναντίον του πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, πραγματοποιώντας πορεία από το μνημείο των θυμάτων του πολέμου του Βιετνάμ ως το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με το International Action Center (IAC), μια από τις οργανώσεις που πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση της κινητοποίησης, ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν στο Σαν Φρανσίσκο, στο Λονδίνο, στην Πράγα, στην αεροπορική βάση του Αβιάνο στην Ιταλία, στο Αμστερνταμ, στο Μεξικό, στις Βρυξέλλες και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Ο πρόεδρος του IAC, πρώην γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ, απαίτησε εκ μέρους των διαδηλωτών "ο βομβαρδισμός να σταματήσει αμέσως και το ΝΑΤΟ να διαλυθεί".

"Πρέπει να διαλύσουμε το ΝΑΤΟ. Είναι μια αδίστακτη δολοφονική μηχανή που δημιούργησαν οι άλλοτε αποικιοκρατικές δυνάμεις οι οποίες υποδούλωσαν την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική", είπε ο Κλαρκ. Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Κλίντον και άλλοι αξιωματούχοι είναι ένοχοι "εγκλημάτων κατά της ειρήνης και για το ρόλο τους στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας".

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν φοιτητές, συνδικαλιστές, μέλη αντιπολεμικών οργανώσεων και της Σερβικής Κοινότητας στις ΗΠΑ. Στα αξιοσημείωτα, η παρουσία βετεράνων του πολέμου του Βιετνάμ. Ο Τζον Τζόουνς, βετεράνος του πολέμου εκείνου και σήμερα μέλος αντιπολεμικής οργάνωσης, είπε πως οι στρατιώτες πρέπει να παρακούσουν τις διαταγές να καταλάβουν το Κοσσυφοπέδιο. "Ο πόλεμος που χρειάζεται να δοθεί είναι εδώ - κατά της φτώχειας και της εξαθλίωσης, κατά του ρατσισμού, κατά του Πενταγώνου".

Ο Τζον Κιμ από την Κοινότητα των Κορεατών στις ΗΠΑ σχολίασε: "Θυμάστε τον Παναμά, τη Σομαλία, το Ιράκ; Ο πόλεμος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας μού θυμίζει τα εγκλήματα κατά του λαού της Κορέας μισό αιώνα πριν".

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Σταματήστε τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας" και "150 σχολεία, 18 νοσοκομεία βομβαρδισμένα από το ΝΑΤΟ".

"Θέλουν να εγκαταστήσουν μια κυβέρνηση από μαριονέτες στο Βελιγράδι", είπε ο Καντουρί Αλ - Καϊσί, Αμερικανός ιρακινής καταγωγής. "1,5 εκατομμύριο ανθρώπων πέθαναν στη χώρα μου... κι ο Κλίντον μας λέει πως θέλει να σώσει τους μουσουλμάνους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου".

Αλλοι ομιλητές επισήμαναν τα κέρδη του Πενταγώνου απ' αυτόν τον πόλεμο: 112 δισ. δολάρια ζήτησε ο Κλίντον, ως πρόσθετα έξοδα, για λογαριασμό του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος, κι οι Ρεπουμπλικανοί πρόσθεσαν ένα "πουρμπουάρ" 37 δισ. δολαρίων...

Η διαδήλωση έγινε δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της "Συμφωνίας" του Βελιγραδίου. Παρά τη συμφωνία, οι βόμβες συνέχιζαν να πέφτουν. Ο Μπράιαν Μπέκερ, μέλος του IAC, έκανε ένα σχόλιο για το περιεχόμενό της. "Πώς πρέπει να την εκτιμήσουμε; Δεν είναι μια συμφωνία ανάμεσα σε δυο ισοδύναμα μέρη. Οχι, αυτή η υπόθεση αφορά τις 19 χώρες του ΝΑΤΟ με συνολικό πληθυσμό 600 εκατομμυρίων που έκαναν 33.000 βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία για πάνω από 70 μέρες. Η αποκαλούμενη ειρηνευτική συμφωνία δε γίνεται για την ειρήνη, αλλά για την ξεκάθαρη κατοχή των στρατευμάτων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπαγορεύσει στους Γιουγκοσλάβους πώς θα ζουν".

Πυρετώδης προετοιμασία της KFOR

ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

"Με τα μούτρα στη δουλιά" έχουν πέσει οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ιθύνοντες της Συμμαχίας, προκειμένου να είναι έτοιμη η "ειρηνευτική δύναμη" που θα εισβάλλει στο Κοσσυφοπέδιο. Ετσι, μετά τις πληροφορίες για τις προθέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, όσον αφορά στον αριθμό των στρατιωτών που θα συμμετάσχουν στην KFOR, σήμερα θα αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών στρατιωτικών για τη ρωσική συμμετοχή, δήλωσαν χτες πηγές του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, τις οποίες επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων "Ιντερφάξ". Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι στις διαπραγματεύσεις ενδέχεται να συμμετάσχουν ο Ρώσος απεσταλμένος Βίκτορ Τσερνομίρντιν και ο Αμερικανός υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ.

Επίσης χτες το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι 8 από τα 24 επιθετικά ελικόπτερα τύπου "Απάτσι" που σταθμεύουν στην Αλβανία - αφού μεταφερθούν στην ΠΓΔΜ (από εκεί θα περάσουν στο Κόσσοβο) - Θα αναλάβουν να προστατεύσουν τις πρώτες ΝΑΤΟικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στο Κόσσοβο, αμέσως μετά την έναρξη της αποχώρησης των σερβικών στρατευμάτων και τον τερματισμό των βομβαρδισμών της Συμμαχίας. Πιο αναλυτικά ο εκπρόσωπος του Πανταγώνου, Κένεθ Μπέικον,δήλωσε ότι στην εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ θα μετέχουν 12.000 άνδρες από διάφορες χώρες, οι οποίοι σταθμεύουν στην ΠΓΔΜ και 3.600 Αμερικανοί στρατιώτες. Από αυτούς οι 1.700 σταθμεύουν αυτήν την περίοδο στην Αλβανία, ενώ οι υπόλοιποι 1.900 είναι πεζοναύτες που βρίσκονται σε πολεμικά πλοία στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον Μπέικον, οι δυνάμεις αυτές μπορούν να μπουν στην περιοχή του Κοσσόβου μέσα σε 96 ώρες από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η εντολή.

"Οταν έρθει η ειρήνη, 5.000 Ιταλοί θα μπουν στο Κόσσοβο", δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα,σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στην καθημερινή εφημερίδα "Κοριέρε ντε λα Σέρα". Ο Ντ' Αλέμα δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί με την προοπτική να εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το ειρηνευτικό σχέδιο για το Κόσσοβο, έτσι ώστε η διευθέτηση της ειρήνης να τεθεί κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ, αφού "οι μονομερείς ενέργειες του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι ο κανόνας"...

ΤΖΕΣΕ ΤΖΑΚΣΟΝ
"... Θα εξελιχτεί σε Νότια Κορέα"

ΚΕΪΜΠΡΙΤΖ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ. -

Τα φαντάσματα του παρελθόντος κατατρύχουν τους Αμερικανούς... ενώ η προοπτική μιας επανάληψης ενός πολύ οδυνηρού εφιάλτη για τους άκαπνους γενικότερα πολίτες των ΗΠΑ, προκαλεί το λιγότερο, πανικό.

Χωρίς να επισύρει την περίπτωση του Βιετνάμ για να μην προκαλέσει θαλασσοταραχή στα νερά της λήθης, ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον,ο ίδιος που έπαιξε ρόλο στην απελευθέρωση των τριών Αμερικανών πεζοναυτών αιχμαλώτων που είχαν συλληφθεί από το γιουγκοσλαβικό στρατό, προειδοποίησε το βράδυ της Τρίτης ότι η εμπλοκή των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο μπορεί να εξελιχθεί σε μία νέα Νότια Κορέα προσθέτοντας μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, δεν έχει αποκαλύψει ακόμη το αληθινό κόστος του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους απόφοιτους της Σχολής Διοίκησης Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο Τζάκσον υποστήριξε πως ο UCK ενδεχομένως να αντικρίζει τις αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις ως εμπόδια "στον αγώνα του για ανεξαρτησία και οι Σέρβοι να τις θεωρούν ως κατοχικές δυνάμεις. Επομένως θα βρεθούν εις το μέσον διασταυρούμενων πυρών σε μία δαπανηρή και ασταθή κατάσταση" ενώ "θα παραμείνουν εκεί τόσο, όσο βρίσκονται και τα αμερικανικά στρατεύματα στη Νότια Κορέα", τόνισε ο Τζάκσον υπενθυμίζοντας ότι τα αμερικανικά στρατεύματα είχαν σταλεί στην Κορέα στις 27 Ιουνίου 1950, και έκτοτε παρέμειναν εκεί...

Επίσης ο Τζάκσον υπογράμμισε πως "κάθε βόμβα που ρίπτεται κοστίζει 1 εκατ. δολάρια και κάθε πύραυλος "Τόμαχοκ" 1,6 εκατ. δολάρια. Θα δαπανήσουμε περισσότερα από 25 δισ. δολάρια σ' αυτόν τον πόλεμο. Τα διπλά θα κοστίσει η ανοικοδόμηση. Αγνωστο πόσο, η παρουσία δυνάμεων και η κατάληψη μίας επικίνδυνης ζώνης στη χώρα αυτή. Ολα τούτα υπερβαίνουν κατά πολύ τα όσα έχει πληροφορηθεί μέχρι σήμερα ο αμερικανικός λαός" και αντιπαρέβαλε τις τακτικές που ακολούθησε ο Κλίντον στις δύο αυτές περιπτώσεις, ειδικά τα τεράστια ποσά που δαπανούν οι ΗΠΑ για τον πόλεμο, σε αντίθεση με τα μόλις 15 εκατ. ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει υποσχεθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Αποχώρηση αστυνομικών δυνάμεων

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ.-

Οι συνομιλίες συνεχίζονται, νέφος έχει σκεπάσει τα πάντα γύρω από το αν οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ή όχι, αν οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να αποσύρονται ή όχι, για την πρόοδο των συνομιλιών, που δυνητικά μπορεί να αποτελέσουν προσωρινά μία λήξη του πρώτου επεισοδίου του "ακήρυχτου πολέμου".

Ομως, η είδηση ήρθε από το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο Τανγιούγκ, το οποίο χτες μετέδωσε ότι οι πρώτες ομάδες Σέρβων αστυνομικών από μάχιμες μονάδες στο Κόσσοβο αποσύρθηκαν από την επαρχία κατόπιν εντολής του γιουγκοσλαβικού στρατού. "Η πρώτη ομάδα αστυνομικών που εμπλέκονταν στις μάχες στο Κόσσοβο επέστρεψαν στην Τζαγκοντίνα (κεντρική Σερβία), εκτελώντας τις διαταγές για αποχώρηση που τους δόθηκαν από την Ανώτατη Διοίκηση του Γιουγκοσλαβικού Στρατού", μετέδωσε το Τανγιούγκ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τον αριθμό των αστυνομικών που αποσύρονται από το Κόσσοβο και η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Πάντως, ομάδα Δυτικών δημοσιογράφων που ταξιδεύουν στο Κόσσοβο σε αυτοκινητοπομπή οργανωμένη από το γραφείο Τύπου του γιουγκοσλαβικού στρατού δήλωσαν χτες ότι διαπίστωσαν στην επαρχία κίνηση στρατιωτικών φορτηγών που κατευθύνονταν προς βορράν. Εντούτοις ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Τζέιμι Σι, μετά την ανακοίνωση για τη μερική αυτή αποχώρηση, δήλωσε ότι "πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί".

Σε εξέλιξη οι συνομιλίες των στρατιωτικών κλιμακίων

ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ.-

Μια κάποια πρόοδος φαίνεται πως έχει σημειωθεί (σύμφωνα με ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους) στις διαδοχικές συναντήσεις στρατιωτικών κλιμακίων ανάμεσα σε Γιουγκοσλάβους και ΝΑΤΟικούς. Ωστόσο, φαίνεται πως σε όσα σημεία υπήρξε συμφωνία αυτά θα πρέπει να περάσουν από την έγκριση ή απόρριψη των ανωτέρων αξιωματούχων αμφοτέρων πλευρών, ενώ παράλληλα άλλα μείζονος σημασίας προβλήματα παραμένουν ανεπίλυτα, με βασικότερο εκείνο του χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, το πότε το ΝΑΤΟ θα αποφασίσει παύση των βομβαρδισμών και η τροπή της υπόθεσης παραπομπής του σχεδίου απόφασης της "Ομάδας των Οκτώ" για το γιουγκοσλαβικό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ εξέφρασε τη "συγκρατημένη αισιοδοξία" του για το αποτέλεσμα των συνομιλιών ανάμεσα σε στρατιωτικούς αξιωματούχους Γιουγκοσλάβων και ΝΑΤΟικών σε μεθοριακή περιοχή Γιουγκοσλαβίας - ΠΓΔΜ, εκφράζοντας την πεποίθηση πως δεν αποκλείεται να σημειωθεί ένα σημαντικότερο αποτέλεσμα (ακόμα και η υπογραφή μιας συμφωνίας) κατά την προγραμματισμένη για αργά χτες βράδυ νέα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών...

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον εξέφραζε την εκτίμηση πως ο γιουγκοσλαβικός στρατός έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για την αποχώρηση των δυνάμεών του από το Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας πάντως πως προς το παρόν ούτε ένας στρατιώτης δεν έχει φύγει από την περιοχή.

Ως ενδείξεις που προκαλούν την παραπάνω εντύπωση, ο Μπέικον ανέφερε την κινητοποίηση στρατιωτικών μεταγωγικών οχημάτων στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και μια ανακοίνωση του γενικού επιτελείου στρατού της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με την οποία οι στρατιώτες θα επέστρεφαν σύντομα στις οικογένειές τους...

Η Μ. Ολμπράιτ με τον Ι. Ιβανόφ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ