Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Υπουλοι βομβαρδισμοί

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το ΝΑΤΟ συνέχισε για 77η ημέρα τους βομβαρδισμούς, πάντα "άσκηση πιέσεων" στη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση τη στιγμή που οι συνομιλίες στην ΠΓΔΜ συνεχίζονταν. Το παράδοξο στην όλη υπόθεση: Κανείς ακριβώς δε γνωρίζει τι γίνεται και κυρίως αν οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Γιατί; Από τη μια ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Ρούντολφ Σάρπινγκ δηλώνει ότι "από σήμερα (χτες) στις 9 πμ υπάρχει ντε φάκτο διακοπή των βομβαρδισμών", ενώ λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Βρετανός, Τζέιμι Σι,θα δηλώσει: "Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται"... μέχρι νεοτέρας...

Για του λόγου το αληθές, το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδωσε ότι χτες στις 3.30 μμ πέντε πύραυλοι έπληξαν το χωριό Μπλιατς στο Κοσσυφοπέδιο, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Επί της ουσίας αυτό επιβεβαιώνει τη στρατηγική του ΝΑΤΟ όλο το τελευταίο διάστημα, όπου κύριος ή ίσως και αποκλειστικός στόχος των βομβαρδιστικών τουείναι το Κοσσυφοπέδιο. Αν και χτες έγιναν επίσης σποραδικές επιθέσειςκαι στην υπόλοιπη γιουγκοσλαβική επικράτεια, κυρίως στη Σερβία, όπου εστιάστηκαν σε στρατιωτικούς στόχους, όπως στρατιωτικές αποθήκες και αντιαεροπορικές θέσεις, όπως υποστηρίζει το ΝΑΤΟ. Εντούτοις όλες οι πληροφορίες για τις επιθέσεις των τελευταίων δύο ημερών είναι συγκεχυμένες.

Στη χτεσινή πρωινή ενημέρωση ο Τζέιμι Σι δε διευκρίνισε πόσες έξοδοι των βομβαρδιστικών έγιναν και και πόσες επιθέσεις. Αυτό προκάλεσε μία σχετική θολούρα, καθώς το ΝΑΤΟ από τη Δευτέρα είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε πιο εντατικούς βομβαρδισμούς, χωρίς ωστόσο κανείς να ξέρει τι ακριβώς έπραξαν χτες τα δολοφονικά "γεράκια" του ΝΑΤΟ και να παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι χθεσινοί βομβαρδισμοί είχαν την ίδια, μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση. Βέβαια, αργά το βράδυ ανέτρεψε και πάλι τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι τα βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν χτες 523 εξόδους και οι 130 από αυτές κατέληξαν σε επιθέσεις... Αριθμός ελάχιστα μειωμένος από τον αντίστοιχο της Τρίτης.

Παράλληλα, το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο "Τανγιούνγκ", μετέδωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη εστιάστηκαν στην περιοχή του Κοσσόβου. Σύμφωνα με το "Τανγιούνγκ" επιθέσεις σημειώθηκαν στο Πετς, στο Δυτικό Κόσσοβο, στο Ουρόσεβατς και στο Στίμλιε, στα Νότια και Νοτιοδυτικά της Πρίστινας αντίστοιχα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας περισσότεροι από 100 πύραυλοι έπληξαν στόχους στο Κόσσοβο.

Συγκεχυμένες πληροφορίες

Αυτό είναι και το μόνο σίγουρο όσον αφορά τον τόπο και το χρόνο των ΝΑΤΟικών επιθέσεων, αφού πληροφορίες από "κύκλους της Συμμαχίας" με την κλασική μέθοδο της διαρροής ήθελαν τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να έχουν πλήξει δριμύτατα και με επιτυχία γιουγκοσλαβικά τάγματα στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και πιο συγκεκριμένα στο όρος Πάστρικ κοντά στα γιουγκοσλαβο - αλβανικά σύνορα.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον,έδωσε το βράδυ της Τρίτης στη δημοσιότητα ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου "Β-52" έπληξαν δύο γιουγκοσλαβικά τάγματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών, αλλά δε θέλησε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον θέσεων του γιουγκοσλαβικού στρατού στο όρος Πάστρικ, καθώς, όπως είπε, "είναι πολύ δύσκολο για εμάς να γνωρίζουμε τον αριθμό των ατόμων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν"...

Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος εξάλλου, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF-1, είπε ότι η Συμμαχία δε διαθέτει πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του Πάστρικ, επιβεβαιώνοντας όμως ότι "τα "Β-52" εξαπολύουν εδώ και μερικές ημέρες επιθέσεις εναντίον των σερβικών δυνάμεων σε αυτήν την περιοχή του Κοσσόβου. "Δεν έχουμε χερσαίες δυνάμεις (...) και επομένως είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε τις απώλειες", δήλωσε ο Σι για να δώσει μία... λογική εξήγηση για το τι έχει κατορθώσει η Συμμαχία. Από την άλλη πλευρά, οι γιουγκοσλαβικές αρχές, βασιζόμενες σε πηγές του στρατού από την Πρίστινα, υποστήριξαν ότι από την επίθεση στο όρος Πάστρικ τραυματίστηκαν 12 άτομα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η συσκότιση της ενημέρωσης (2000-01-29 00:00:00.0)
Αντιδράσεις που απηχούν διαφωνίες (1999-06-09 00:00:00.0)
"Αποτελεσματικότερες" οι επιδρομές, διαπιστώνει το ΝΑΤΟ (1999-04-22 00:00:00.0)
Ασυγκράτητες ΝΑΤΟικές επιδρομές επεκτείνουν την ανάφλεξη (1999-04-14 00:00:00.0)
Δολοφόνοι και ψεύτες (1999-04-09 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει τη βία, υποστηρίζοντας πως είναι "ενωμένο"! (1999-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ