ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο, πάντα παρόν, κόμμα

Ανθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση - συζήτηση που πρόσφατα διοργάνωσε το ΚΚΕ στο θέατρο "Βρετάνια" δήλωσαν στο "Ρ":

ΑΓΝΗ ΒΛΑΧΟΥ (ηθοποιός)

"Μέσα σ' αυτή τη φρίκη της Ευρώπης και του τόπου μας, με όλες αυτές τις δολοπλοκίες, τα παρασκήνια, την αγριότητα, πιστεύω ότι πρέπει η φωνή του ΚΚΕ να υπάρχει στην Ευρώπη. Να φωνάζει ενάντια σε κάθε κακό, όπως το έκανε πάντα. Αλλά τώρα πρέπει να είναι πιο προσεκτική η δουλιά. Γιατί το χάος είναι μπροστά μας".

ΤΖΕΝΗ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ (ηθοποιός)

"Εχουν στενέψει πάρα πολύ τα πράγματα με το δικομματισμό. Να προσγειωθούμε, να τα δούμε πιο ρεαλιστικά. Εμείς οι καλλιτέχνες ξέρετε τα λέμε πιο άνετα, ίσως, από τους άλλους ανθρώπους, γιατί δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, όσο κι αν μας στριμώχνουν και είναι δύσκολα τα πράγματα. Είμαι αισιόδοξη αυτή τη φορά και είμαι σίγουρη ότι δε θα διαψευστώ".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ (ηθοποιός)

"Πιστεύω ότι θα πάμε καλά. Είναι η δικιά μας ώρα τώρα. Ολα τα συνθήματα γίνονται επίκαιρα και τα λένε κι άλλοι. Με όσα συμβαίνουν στη Γιουγκοσλαβία και την Ευρώπη νομίζω ότι είναι η στιγμή να ψηφίσουμε όλοι ΚΚΕ".

ΘΑΝΟΣ ΚΑΝΟΥΣΗΣ (ηθοποιός)

"Πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να υπερψηφιστεί το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ενάντια στο δικομματισμό. Θα προσπαθήσω κι εγώ, με όσες δυνάμεις έχω, προς αυτή την κατεύθυνση".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ (ηθοποιός)

"Ψηφίζω και πάλι ΚΚΕ, γιατί περνάμε δύσκολες ώρες. Βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας. Γι' αυτό είναι ανάγκη για τον τόπο μας, αυτήν ακριβώς τη στιγμή, όλοι οι Ελληνες ψηφοφόροι να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι άνθρωποι ότι αυτός ο τόπος δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο με όλους αυτούς που μας έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα. Βλέπουμε τα αποτελέσματά τους ποια είναι... Γι' αυτό η ψήφος όλων πρέπει να πάει στο ΚΚΕ".

ΒΑΣΩ ΝΙΚΑ (μουσικός)

"Ο χώρος που με εκφράζει είναι το ΚΚΕ. Θεωρώ ότι αυτή την περίοδο που οι καταστάσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είναι πολύ κρίσιμες, υπάρχει σοβαρότερος λόγος να είμαστε πιο αληθινά πολιτικοποιημένοι".

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΠΙΤΣΟΥΛΗ (ηθοποιός)

"Ελληνίδα είμαι και υποστηρίζω τους Ελληνες, αλλά όχι από εκείνους τους Ελληνες που ενώ τους σερβίρουν το... "ίδιο φαγητό" ξαναπάνε στο ίδιο "ρεστοράν". Λες και μετά από τα δύο μεγάλα κόμματα, υπάρχει μόνο το χάος... Λες και δεν είδαμε τι κάνανε οι υπερδυνάμεις. Μας βουλιάζουν, μας αφανίζουν. Ψηφίζοντας το ΚΚΕ νιώθω καλύτερη Ελληνίδα, καλύτερη μάνα, πιο ελεύθερος πολίτης".

ΓΚΑΡΥ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ (ηθοποιός)

"Είμαι σε πολύ μεγάλο δίλημμα αν πρέπει να με αφορούν οι ευρωεκλογές. Ελπίζω μέχρι τη στιγμή της εκλογής να έχω διαφοροποιήσει άποψη. Θα ψηφίσω μόνο από μια αντίδραση για να καταλάβουν ότι πρέπει να σταματήσουν τα ψέματα περί ευδαιμονίας και άλλων τέτοιων. Είμαι συνταξιούχος και δουλεύω γιατί δε θα ζούσα με 140.000 δρχ. Και βγαίνουν με διαφημιστικά σποτ οι συνταξιούχοι υποτίθεται να λένε για τα αποτελέσματα της κυβέρνησης και δεν ντρέπονται".

ΜΑΙΡΗ ΡΑΖΗ (ηθοποιός)

"Εγώ πάντα ψηφίζω ΚΚΕ. Και φέτος αισθάνομαι δικαιωμένη. Χαίρομαι πολύ και δεν μπορώ να πιστέψω στα αυτιά μου διότι όλοι οι πολιτικοί χρησιμοποιούν συνθήματα του ΚΚΕ. Η ψήφος μου έχει κατακριθεί στο παρελθόν. Τώρα, όμως, αισθάνομαι δικαιωμένη".

ΝΤΕΝΙΖ ΜΠΑΛΤΣΑΒΙΑ (ηθοποιός)

"Ψηφίζω ΚΚΕ για χίλιους δυο λόγους. Δεν είναι η πρώτη φορά. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που προέβλεψε όλη αυτή την αγριάδα, την αδικία, την καταπάτηση ενός πολιτισμού, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι το μόνο κόμμα που παλεύει σώμα με σώμα ενάντια στους Αμερικάνους, τους Ευρωπαίους, τις κυβερνητικές υποκρισίες".

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ (ηθοποιός)

"Εμείς οι καλλιτέχνες που είμαστε κομμάτι του λαού δεν μπορούμε παρά να σκεφτόμαστε και να είμαστε πιστοί στο μονοπάτι που μπορεί να μας φέρει μπροστά στην πρόοδο, στο μονοπάτι που μας δίνει περισσότερες ελπίδες για τη δικαιοσύνη".

ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΧΑΣΑΠΟΓΛΟΥ (συγγραφέας)

"Η παρουσία μου εδώ είναι φυσική. Δε θα μπορούσα να βρίσκομαι πουθενά αλλού. Οσον αφορά στις ευρωεκλογές, το... παιχνίδι είναι γνωστό. Εμείς δεν παίζουμε κανένα παιχνίδι. Πάμε καθαρά να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας στην Ευρώπη".

ΕΦΗ ΡΟΔΙΤΗ (ηθοποιός)

"Ψηφίζω το ΚΚΕ γιατί πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε πολλούς ευρωβουλευτές σ' αυτή την Ευρώπη που υπάρχει σήμερα. Πρέπει να είμαστε πάρα πολλοί για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια Ευρώπη. Το έχουμε μεγάλη ανάγκη. Πιστεύω στο ΚΚΕ".

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΛΙΒΑ (ηθοποιός)

"Ψηφίζω ΚΚΕ και γιατί αυτή τη στιγμή οι θέσεις του - θέσεις που έχει εκφράσει πολύ καιρό πριν - επαληθεύονται. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που έδειξε πάλι την αγωνιστικότητά του, σ' όλα τα γεγονότα της τελευταίας περιόδου, από την υπόθεση Οτσαλάν μέχρι τώρα με τη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Γιατί είναι το μόνο, πάντα παρόν, κόμμα".

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ (ζωγράφος)

"Ψηφίζω ΚΚΕ για αυτονόητους λόγους. Γιατί έχουν πέσει όλα τα προσωπεία. Πιστεύω ότι μόνο το ΚΚΕ εκφράζει τη συνείδηση του λαού μας και άσχετα από τα αποτελέσματα θα εκφράζει τη συνείδηση του λαού. Γι' αυτό είμαι μ' αυτό το κόμμα".

ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (ηθοποιός)

"Συμμετέχουμε κι εμείς για να πάρει τα πάνω του το ΚΚΕ. Οι καλλιτέχνες μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά σ' αυτή την υπόθεση, γιατί τέχνη και πολιτική έχουν άμεση σχέση. Γι' αυτό και είμαι σίγουρος ότι δε θα περάσει η αντίληψη περί "απολιτικοποιημένης τέχνης"".

ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΖΑΝΗΣ (ηθοποιός)

"Ηρθαμε οι καλλιτέχνες εδώ και συγκεκριμένα εμείς οι ηθοποιοί, για την άλλη όψη, για το άλλο "πρόσωπο". Εμείς οι νεότεροι ηθοποιοί ψάχνουμε αυτό το νέο "πρόσωπο" μέσα από τις καθημερινές μας αναζητήσεις, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα. Δεν είναι βέβαιο ότι εύκολα θα μπορέσουμε να βρούμε άκρες και στηρίγματα. Εκείνο, όμως, που μας μένει είναι η θέληση και η δύναμη. Αυτό, λοιπόν, ερχόμαστε - φιλικά, συντροφικά με τους συναδέλφους - να δυναμώσουμε, να γνωριστούμε καλύτερα και ίσως να γνωρίσουμε και εμείς οι ίδιοι άλλες όψεις του εαυτού μας. Και για να μπορέσουμε να πολεμήσουμε, κατ' αρχήν για μας και μετά για όλους τους άλλους. Πάντοτε το ΚΚΕ, η αριστερή άποψη, ήταν μια δυναμική άποψη, μια καθαρή άποψη για βρουν έκφραση τα παραπάνω".

"Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται όσο ποτέ κοντά στην επίτευξη των στόχων της. Είμαστε στο "παρά πέντε" της ένταξης στην ΟΝΕ "με το σπαθί μας". Αν ακολουθήσουμε τον επόμενο χρόνο αταλάντευτα, χωρίς οπισθοδρομήσεις την πολιτική μας, η Ελλάδα, την 1/1/2001, θα είναι ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης... Ο λαός καλείται να κρίνει, να συγκρίνει και να αποφασίσει: Θα τινάξει τις δικές του κατακτήσεις στον αέρα για να γυρίσουμε πιο πίσω από το 1994; Θα δώσει δύναμη στην πολιτική που αποδίδει καρπούς και ολοκληρώνει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας;" (Κ. Σημίτης, "Ελευθεροτυπία" 6/6/99).

  • Κάλπικο το δίλημμα. Κατακτήσεις στην πορεία για την ΟΝΕ έχουν οι ισχυροί επιχειρηματίες, που αυξάνουν τα κέρδη τους. Λαϊκές "κατακτήσεις" είναι η άνοδος της ανεργίας, η αύξηση της φτώχειας, η κατάργηση του 8ωρου για ένταση της εκμετάλλευσης, η καταστροφή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το ξεπούλημα της υγείας, της παιδείας, το ξεχαρβάλωμα της πρόνοιας, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών παραγωγικών και άλλων επιχειρήσεων, το κλείσιμο επιχειρήσεων και η μεταφορά τους στο εξωτερικό για πιο φτηνά εργατικά χέρια, γεγονός που συμπιέζει και τους μισθούς στην Ελλάδα, η αύξηση εισαγωγών εμπορευμάτων, η ένταση της δράσης του πολυεθνικού κεφαλαίου και στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως του εμπορίου, με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα αυτών των λαϊκών στρωμάτων.
  • Αυτή η πολιτική επιβάλλει την ένταση της κρατικής βίας και καταστολής, του περιορισμού των δημοκρατικών κατακτήσεων και ελευθεριών, της λαϊκής κοινωνικής και συνδικαλιστικής δράσης, το ηλεκτρονικό φακέλωμα με τη Συμφωνία Σένγκεν, τη γιγάντωση των μηχανισμών αστυνόμευσης και την Ευρωπόλ.
  • Αυτή η πορεία απαιτεί την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού και την ασφάλεια των συνόρων της χώρας, τόσο λόγω της ΚΕΠΠΑ, όσο και γιατί το ΝΑΤΟ με το νέο δόγμα αποτελεί το στρατιωτικό βραχίονα της ΕΕ. Απαιτεί τη συμμετοχή στη νέα τάξη, όπως στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.
  • Αυτή η οδυνηρή πραγματικότητα δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα. Επιβάλει την παρεμπόδιση αυτής της πολιτικής και το σταμάτημα της εφαρμογής της όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Οσο συνεχίζεται, τόσο θα μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στον πλούτο και τη φτώχεια, τόσο η εξαθλίωση θα απλώνεται σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, τόσο η ανασφάλεια από τις πολεμικές επεμβάσεις θα μεγαλώνει. Αν ο λαός δεν αντισταθεί τώρα, σ' αυτή την πολιτική, θα γενικευτεί η εφαρμογή της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, θα καταστραφεί εντελώς η στοιχειώδης κοινωνική ασφάλιση, θα καταργηθεί πλήρως ό,τι απέμεινε από τη δημόσια υγεία και παιδεία, θα ξεκληριστεί η αγροτιά, θα αυξάνεται η ανεργία, θα υποταχτεί ο λαός στη στρατιωτική καταστολή του ΝΑΤΟ. Αυτά πρέπει και μπορεί να τινάξει στον αέρα.
  • Είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων να μένουν οι παραγωγικές μονάδες και να αναπτύσσονται στην Ελλάδα από το να φεύγουν στο εξωτερικό. Η δυνατότητα εφαρμογής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής προς όφελος του λαού και όχι των κερδών των επιχειρηματιών μπορεί να ασκείται μόνο αν το κράτος έχει δικές του στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει τις αντιλαϊκές επιδιώξεις των πολυεθνικών. Με τους μικρομεσαίους αγρότες στη γη τους και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς μπορεί να αναπτύσσεται η αγροτική οικονομία, προς όφελος του λαού.
  • Δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής, υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνεργασίας με άλλα κράτη και τα ευρωπαϊκά, αμοιβαίου οφέλους, μόνο χωρίς ΕΕ και ΝΑΤΟ μπορεί να υπάρξει. Η ενσωμάτωση σ' αυτούς τους συνασπισμούς σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης και καταστροφικούς πολέμους.
  • Μια τέτοια πορεία απαιτεί να πάρει ο λαός πολιτικά τις τύχες του στα χέρια του. Αμεσα μπορεί και πρέπει να αντισταθεί τώρα, πριν είναι αργά, με την πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης και των κομμάτων που επιμένουν στην ενσωμάτωση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το πραγματικό δίλημμα στις εκλογές είναι: θα αφήσει ο λαός ανενόχλητη αυτή την πολιτική ή θα εμποδίσει πολιτικά την κυβέρνηση και τα κόμματα των μονόδρομων;
  • Πολιτική θα είναι η απάντηση του λαού και αυτό μπορεί να γίνει με την καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής και κάθε διαχειριστικής πολιτικής και την υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Οι κυβερνήσεις χωρίς λαϊκή στήριξη και ανοχή δεν μπορούν να εφαρμόζουν αντιδραστικές πολιτικές. Η κοινωνικοπολιτική συσπείρωση και πολιτική δράση του λαού με το δικό του Μέτωπο πάλης θα αντιστρέψει και θα ανατρέψει αυτήν την πορεία.
Του Στρατή ΚΟΥΝΙΑ

Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών

Στις ευρωεκλογές της Κυριακής μάς δίνεται η δυνατότητα να στείλουμε ένα μήνυμα τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στις κυβερνήσεις των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ότι οι λαοί επαγρυπνούν, ότι έχουν φτάσει στα έσχατα όρια της ανοχής.

Η αυξανόμενη ανεργία στην ΕΕ, η εξάπλωση της φτώχειας σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, η βαρβαρότητα του πολέμου στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, η χρησιμοποίηση ακόμη και μολυσμένων τροφών για την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων, μας οδηγούν σε έναν νέο μεσαίωνα.

Αν και δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις δυνατότητες του Ευρωκοινοβουλίου, μας δίνεται η ευκαιρία να αντιδράσουμε, ψηφίζοντας ενάντια στις επιλογές της ΕΕ, ψηφίζοντας ΚΚΕ που αποδείχτηκε ότι είναι ο πιο συνεπής και φερέγγυος εκφραστής της ειρήνης και της προόδου.

Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, είναι στη φύση του καπιταλισμού, που, αναζητώντας νέες αγορές και μεγαλύτερα κέρδη, καταφεύγει στον πόλεμο και αυτό το φαινόμενο θα οξύνεται διαρκώς. Κανείς δεν πιστεύει πια ότι οι βομβαρδισμοί γίνονται για τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων, μας θυμίζει την παροιμία: "ήρθε ο λύκος να φυλάξει τα πρόβατα".

Δυο τρόποι υπάρχουν να αντιμετωπίσουμε την επερχόμενη βαρβαρότητα: ο πρώτος είναι να γίνουμε και εμείς μέλη της κόλασης και να μην τη βλέπουμε, ο δεύτερος είναι η συνεχής επαγρύπνηση και γνώση, η οργανωμένη δράση. Τελικά, οι λαοί αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουν και θα νικήσουν κάτω και από τον συνεχή αγώνα των πρωτοπόρων δυνάμεων της κοινωνίας.

Η βαρβαρότητα των βομβαρδισμών εξαφάνισε τις αυταπάτες, έδιωξε την ομίχλη και αποκαλύφθηκε το απαίσιο πρόσωπο των ιμπεριαλιστών. Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τον εαυτό μας, δεν έχουμε άλλη επιλογή, την Κυριακή ψηφίζουμε ΚΚΕ.

Του Τρύφωνα ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

επίκουρου καθηγητή Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών

"Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και της δουλικής στάσης που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της, απέναντι στο μεγάλο αφεντικό του ΝΑΤΟ και στα τσιράκια του, της ΕΕ, το μόνο κόμμα που πραγματικά αντιστέκεται με συνέπεια και αγωνιστική στάση διαδηλώνοντας την αλληλεγγύη του στο λαό της Γιουγκοσλαβίας είναι το ΚΚΕ.

Στις δύσκολες πάντα ώρες μόνο το ιστορικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα της ΟΝΕ και η θέση μας εξ αντικειμένου ταυτίζεται με την πολιτική του".

Του Πέτρου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Συνταξιούχου εκπαιδευτικού

Αυτοί που ενεπνεύσθηκαν και προχώρησαν στην οικονομική - πολιτική και στρατιωτική ενοποίηση χωρών της Ευρώπης, είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ότι στο μυαλό τους δεν είχαν τη "σοσιαλιστική", αλλά την "καπιταλιστική τους ολοκλήρωση", σημείο αναφοράς της οποίας είναι η ανεξέλεγκτη "οικονομία της αγοράς", όπου η φτώχεια και ο πλούτος ακολουθούν ανοδική παράλληλη πορεία...

Για την υλοποίηση του σκοπού τους αυτού φρόντισαν και φροντίζουν, με τη βοήθεια των ΜΜΕ και των κυβερνήσεων των κρατών που ελέγχουν, να κάμπτουν την οποιαδήποτε προβαλλόμενη αντίσταση, ανεξάρτητα από το πολιτικό ή ιδεολογικό της υπόβαθρο...

Οπου και όποτε, για την υλοποίηση των σχεδίων τους αυτών, συνάντησαν κάποιας μορφής αντίσταση, δεν άργησαν να δείξουν τα αιχμηρά τους δόντια...Η περίπτωση της εδώ και δυο μήνες προβαλλόμενης αντίστασης από μέρους των λαών της Νέας Γιουγκοσλαβίας, είναι χαρακτηριστική και ενδεικτική της αποφασιστικότητας των σύγχρονων Σταυροφόρων...

Ιμπεριαλισμός και καπιταλισμός έχουν το ίδιο χνότο..

Οσοι προς στιγμήν, συνειδητά ή από σκοπιμότητα, έκαναν λόγο για δήθεν "αριστερή παρέκκλιση" της Νέας Ευρωπαϊκής Τάξης Πραγμάτων, διαψεύστηκαν παταγωδώς...

Αντίθετα, αυτοί που από την πρώτη στιγμή, με λόγο και καθημερινή πράξη, τάχθηκαν εναντίον της, δικαιώθηκαν απόλυτα...

Γεγονός που, κατά κάποιο τρόπο, ηθικά μας υποχρεώνει να τους δικαιώσουμε και εμείς με την ψήφο μας, στις προσεχείς "ευρωεκλογές"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ