ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μετατρέπεται σε "απέραντο στρατόπεδο"

ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των Γιουγκοσλαβίας - ΝΑΤΟ, η στρατιωτική συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων υπογράφτηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και με το πρώτο της σκέλος (αυτό της αποχώρησης των πρώτων γιουγκοσλαβικών δυνάμεων) να τίθεται σε πρακτική εφαρμογή από χτες το μεσημέρι (ανάμεσα στις 13.00 με 15.00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, μέχρι εκείνη την ώρα, οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και του αμερικανικού Πενταγώνου κρατούσαν στάση επιφυλακτικότητας και απειλών περί συνέχισης των επιδρομών, ενώ παράλληλα κυβερνητικοί αξιωματούχοι άλλων μελών - χωρών της Συμμαχίας πίεζαν τον ΓΓ Χαβιέ Σολάνα να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα επίσημης παύσης των βομβαρδισμών.

Ομως, μακρύς, κακοτράχαλος, αμφίβολος αν όχι ήδη "ναρκοθετημένος" διακρίνεται ο δρόμος μιας "ειρήνης" που δρομολογήθηκε και καθορίστηκε, εν μέσω των φονικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και στα "σαλόνια της διπλωματίας" όχι των Ηνωμένων Εθνών (αυτός, ούτως ή άλλως, φαίνεται πως είναι επί της ουσίας ο τελευταίος τροχός της αμάξης), αλλά της ομάδας των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου και της Ρωσίας. Ετσι, η ανακούφιση πολλών πλευρών (και πρώτα απ' όλα των Γιουγκοσλάβων) φαίνεται ως επί το πλείστον να προκαλείται από την παύση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και όχι απ' όσα επιφυλάσσει η εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας όχι μόνον για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και γενικότερα της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων...

Τι συμφωνήθηκε στο Κουμάνοβο

Μέσα σε έντεκα μέρες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση όλων των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων (στρατιωτικών, αστυνομικών, παραστρατιωτικών) από το Κοσσυφοπέδιο, της οποίας η πρώτη φάση σημειώθηκε χτες το μεσημέρι. Επιπλέον, σταματούν όλες οι εχθροπραξίες μεταξύ δυνάμεων γιουγκοσλαβικού στρατού και αυτονομιστών ανταρτών, του "UCK" και ορίζονται δύο ουδέτερες ζώνες ασφαλείας: Μία αεροπορική από τη μεθόριο του Κοσσυφοπεδίου και εντός του εδάφους της Γιουγκοσλαβίας σε απόσταση 25 χιλιομέτρων και μία εδάφους, που θα εκτείνεται πέντε χιλιόμετρα εντός της Γιουγκοσλαβίας.

Στη συμφωνία προβλέπεται η πρώτη φάση αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων να αρχίσει πρώτα από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου κυρίως για να μην υπάρξει κενό εξουσίας μέχρι την είσοδο των ξένων στρατευμάτων στο νότιο τμήμα της επαρχίας, γεγονός που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι αντάρτες του "UCK".

Η δεύτερη φάση προβλέπει την αποχώρηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από το νότιο τμήμα του Κόσσοβου, σε περίοδο που θα συμπέσει με την είσοδο των ξένων στρατευμάτων. Στην τρίτη και τελευταία φάση θα αποχωρήσουν οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις από τον κεντρικό τομέα του Κοσσυφοπεδίου.

Ακολούθως, θα αρχίσει άμεσα (ενδεχομένως ακόμη και σήμερα) η άφιξη των πρώτων στρατιωτών του πρώτου αποσπάσματος της "Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο" στην Πρίστινα, με επικεφαλής τον (Βρετανό) στρατηγό Μάικ Τζάκσον.

Αξιοσημείωτο, μεταξύ άλλων, είναι το γεγονός πως το κείμενο της στρατιωτικής συμφωνίας Γιουγκοσλάβων - ΝΑΤΟ δεν αναφέρεται εκτενώς και άμεσα στον UCK, αν και αναφέρεται πως "οποιοσδήποτε επιχειρήσει να παρεμποδίσει την ομαλή απόσυρση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Διεθνή Δύναμη". Επιπλέον, αξιωματούχοι της συμφωνίας σημείωναν πως "με την εγκατάσταση της Διεθνούς Δύναμης δεν υφίσταται λόγος να παραμείνει κανείς άλλος οπλισμένος στην περιοχή"...

Και τι θα συμβεί εάν κάτι πάει στραβά, όπως εάν, π. χ., δεν ολοκληρωθεί μέσα σε 11 μέρες η αποχώρηση όλων των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ή εάν οι αντάρτες των Κοσσοβάρων Αλβανών εκμεταλλευτούν με τη δύναμη των όπλων την "κατάσταση" προς όφελός τους; Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Κοέν, έδωσε μία πρώτη απάντηση μόνον στο... πρώτο ερώτημα, επαναφέροντας την απειλή της άμεσης επανέναρξης των βομβαρδισμών: "Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή παραβίαση των όρων εκ μέρους των Σέρβων θα σημάνει την άμεση επανέναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων"!

Σε γενικές γραμμές στο εφτασέλιδο σχέδιο της συγκεκριμένης στρατιωτικής συμφωνίας το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης προβλέπει τα ακόλουθα βασικά σημεία:

- Μέσα σε 24 ώρες από την υπογραφή της συμφωνίας οι σερβικές δυνάμεις πρέπει να αρχίσουν σημαντική αποχώρηση από το βορρά (Ζώνη 3).

- Πέντε ημέρες αργότερα όλες οι μονάδες πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το νότιο Κόσσοβο (Ζώνη 1) - κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ - και οι στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις να κινηθούν προς το βορρά.

- Τρεις ημέρες μετά από αυτό, όλες οι δυνάμεις πρέπει να έχουν φύγει από το κεντρικό Κόσσοβο (Ζώνη 2).

- Δύο ημέρες αργότερα (δηλαδή έντεκα ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας) όλες οι σερβικές δυνάμεις πρέπει να έχουν αποχωρήσει από το Κόσσοβο.

- Ολες οι πτήσεις γιουγκοσλαβικών πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων πάνω από το Κόσσοβο απαγορεύονται (αρχής γενομένης από χτες), εκτός αν το ΝΑΤΟ παραχωρήσει ειδική άδεια.

- Μέχρι το Σάββατο θα πρέπει να έχουν μεταφερθεί στη Σερβία, σε απόσταση τουλάχιστον 25 χλμ. από το Κόσσοβο, όλα τα ραντάρ εντοπισμού αεροσκαφών και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι.

- Επίσης θα υπάρξει ανακωχή στις εχθροπραξίες μεταξύ σερβικών δυνάμεων και του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου" (UCK), ενώ οι Σέρβοι υποχρεώνονται κατά την αποχώρησή τους να σταματήσουν τις βιαιότητες σε βάρος πολιτών και να υποδείξουν ή να καθαρίσουν τα ναρκοπέδια και τις παγιδευμένες γέφυρες ή τους αυτοκινητόδρομους.

- Με την εγκατάστασή του ο διοικητής όλων των Διεθνών Δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο θα είναι η τελική αρχή ,στην εξουσία της οποίας θα συμπεριλαμβάνεται η τελική ερμηνεία της συμφωνίας και η ρύθμιση άλλων ζητημάτων ασφαλείας.

Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας, μεταξύ άλλων σημαντικότερων ζητημάτων, σηματοδοτεί μια σειρά διπλωματικών εξελίξεων στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Η έναρξη της πρώτης φάσης αποχώρησης

Η αποχώρηση των πρώτων μονάδων του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας άρχισε γύρω στη 13.00 (12.00 τοπική ώρα) και πιστοποιήθηκε τελικώς χτες γύρω στις 15.00 (ώρα Ελλάδας). Η είδηση προαναγγέλθηκε από τον Γιουγκοσλάβο στρατηγό Νομπόιτσα Πάβκοβιτς και γνωστοποιήθηκε κατόπιν στο Βελιγράδι από τον εκπρόσωπο του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεμπόισα Βούγιοβιτς, που δήλωσε: "Μονάδες του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας άρχισαν την αποχώρησή τους από το Κόσσοβο με απόλυτη τάξη εφαρμόζοντας έναν ακριβή μηχανισμό αποχώρησης".

Σύμφωνα δε με το "Γαλλικό Πρακτορείο" η πρώτη φάση αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων άρχισε γύρω στη 13.15 (ώρα Ελλάδας), οπότε περίπου δέκα οχήματα με Γιουγκοσλάβους στρατιώτες εγκατέλειψαν το Κοσσυφοπέδιο.

Στις Βρυξέλλες, ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι "παρατήρησαν κινήσεις" γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο και λίγο μετά το ΒΒC (γύρω στις 15.00) μετέδωσε ότι 150 φορτηγά του γιουγκοσλαβικού στρατού θεάθηκαν να διασχίζουν τα βόρεια σύνορα του Κόσσοβου.

Νωρίτερα, και σε ελάχιστη ώρα από την υπογραφή της συμφωνίας, συνεδρίασε το μόνιμο συμβούλιο πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, το οποίο και χτες τα ξημερώματα ενέκρινε και επίσημα το περιεχόμενό της. Επιπλέον, οι πρεσβευτές ενέκριναν την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κόσσοβου μόλις εγκριθεί το σχετικό ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ωρες μετά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, ανήγγειλε την έναρξη αποχώρησης των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων και την προσωρινή - έως την ολοκλήρωσή της - παύση των βομβαρδισμών λέγοντας: "Το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για μια μεγάλη ημέρα για την απόδοση δικαιοσύνης για το λαό του Κόσσοβου"...

Οσο για τους Γιουγκοσλάβους πολίτες, οι περισσότεροι άρχισαν να πανηγυρίζουν λίγο μετά την ανακοίνωση υπογραφής της συμφωνίας περισσότερο γιατί είδαν να απομακρύνεται ο εφιάλτης των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Πώς αλλιώς, αφού ουσιαστικά το βράδυ της Τετάρτης ήταν η πρώτη νύχτα δίχως τις ΝΑΤΟικές βόμβες...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Απόφαση του ΣΑ αποτελούν οι προτάσεις των "Οχτώ"

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί από νωρίς χτες βράδυ το σχέδιο αρχών της "Ομάδας των Οχτώ" για το Κοσσυφοπέδιο, αφού, βεβαίως, προηγήθηκε η επίσημη παύση των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία από τον γγ της Συμμαχίας, Χαβιέ Σολάνα. Το σχέδιο της "Ομάδας των Οχτώ" ψηφίστηκε από τα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας με την αποχή της Κίνας, καθώς ορισμένες μόνον από τις τροπολογίες που πρότεινε το περασμένο 48ωρο έγιναν δεκτές. Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας; Σε πρώτο επίπεδο, πως νομιμοποιείται εντός του πλαισίου του ΟΗΕ η δράση της Διεθνούς Δύναμης για το Κόσσοβο (KFOR), αλλά και η "προσωρινή διοίκηση της διεθνούς κοινότητας", που θα εγκατασταθεί και θα μετατρέψει την περιοχή σε διεθνές προτεκτοράτο, με πρόσχημα την "ασφαλή" επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων Κοσσοβάρων προσφύγων...

Ετσι, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κόσσοβο καλεί, μεταξύ άλλων, τα Ηνωμένα Εθνη να αρχίσουν την ανοικοδόμηση της επαρχίας που καταστράφηκε από τον "πόλεμο και τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς 11 βδομάδων", να συγκροτήσουν πολιτική αρχή (κυβέρνηση), που θα σχηματίσει το πλαίσιο εργασίας σχηματισμού μιας μελλοντικής αυτόνομης κυβέρνησης.

Η στάση της Κίνας

Μέχρι το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα επιχείρησε να περιορίσει δραστικά την εξουσία του ΝΑΤΟ για στρατιωτική δράση στη Γιουγκοσλαβία, εφόσον καταστεί αναγκαίο. Ωστόσο, αυτή η τροπολογία απορρίφτηκε από όλα τα άλλα μέλη του ΣΑ. Δε συνέβη, ωστόσο, το ίδιο με εκείνη την πρόταση του Πεκίνου (με συγκεκριμένες αναφορές στο Κεφάλαιο Εφτά της Χάρτας του ΟΗΕ), που καθόρισε το ΣΑ ως το απώτερο υπεύθυνο όργανο για τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Αυτό, όχι μόνον έγινε δεκτό με μεγάλη ικανοποίηση από τον Κινέζο πρεσβευτή, Σεν Γκουφάνγκ, αλλά και συνέβαλε στην τελική απόφαση της Κίνας να μην ασκήσει βέτο στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Η συγκεκριμένη πρόταση του Πεκίνου ανακεφαλαιώνει μια σειρά γεγονότων, που ξεκίνησαν με την υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας Γιουγκοσλάβων και ΝΑΤΟικών αξιωματούχων. Ετσι, η απόφαση εξουσιοδοτεί το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες να στείλουν στρατεύματα στο Κόσσοβο και να χρησιμοποιήσουν "όλα τα απαραίτητα μέσα" για την εξασφάλιση της επιστροφής των Κοσσοβάρων προσφύγων για μια ακαθόριστη περίοδο. Ζητεί, επίσης, από τα Ηνωμένα Εθνη να είναι εκείνα που θα εγκαταστήσουν μία "προσωρινή διοίκηση" στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία θα παρέχει στους κατοίκους της περιοχής "ουσιαστική αυτονομία".

Αξίζει, μετά από όλα αυτά, να αναφερθεί μία δήλωση της εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζανγκ Κιγούε, η οποία αναφερόμενη στην προοπτική αναθέρμανσης των σινο-αμερικανικών σχέσεων επανέφερε στη δημοσιότητα το γνωστό αίτημα της Κίνας για διεξαγωγή έρευνας και τιμωρίας όσων ευθύνονται για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι στις αρχές Μάη.Οπως τόνισε η εκπρόσωπος: "Εάν υπάρχει ειλικρίνεια από την αμερικανική πλευρά για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, τότε θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η διεξαγωγή μίας πλήρους, δίκαιης και σε βάθος έρευνας για την τιμωρία όσων ευθύνονται για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι"...

Προ της ψηφοφορίας, έγιναν ομιλίες σχεδόν όλων των πρεσβευτών των 15 μελών του ΣΑ, με πιο ενδιαφέρουσα την ομιλία του Γιουγκοσλάβου πρεσβευτή και τα σχόλια του Βρετανού πρέσβη...

Μιλώντας στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρεσβευτής της Γιουγκοσλαβίας, Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς,δήλωσε πως η χώρα του πέτυχε δυο βασικούς στόχους: "Υπερασπίστηκε εαυτήν από τη ΝΑΤΟική επίθεση" και "διατήρησε το Κόσσοβο εντός του πλαισίου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας"...

Ωστόσο, στη συνέχεια εξαπέλυσε "κατηγορώ", σε σχέση με το μη (χρονικό και άλλο) καθορισμό της αποστολής της διεθνούς δύναμης στο Κόσσοβο, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν είναι αποδεκτό από το Βελιγράδι, γιατί συνιστά "κατάφωρη παραβίαση της αυτοκυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας". Δεν παρέλειψε επιπλέον να κατηγορήσει ανοιχτά το ΣΑ πως επιχειρεί το διαμελισμό της χώρας του με την ψήφιση μιας απόφασης, που ουσιαστικά επιτρέπει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου.

"Αμέσως μετά την ψήφιση της απόφασης, η Γιουγκοσλαβία τελεί υπό τη διεθνή νομική υποχρέωση εκπλήρωσης των επιμέρους όρων της συμφωνίας", σχολίασε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ. Πρόσθεσε δε πως το ψήφισμα "δίνει στο ΝΑΤΟ το δικαίωμα να λάβει μέτρα, σε περίπτωση παραβίασης των όρων του".

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
"Νικητής, ο ηρωικός λαός"

Το τέλος των δολοφονικών βομβαρδισμών ανακοίνωσε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με διάγγελμα που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε εθνικό δίκτυο, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του γγ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, για τον τερματισμό των βομβαρδισμών.

Εκείνο που πραγματικά είναι το πιο σύντομο και περιεκτικό πρώτο συμπέρασμα από αυτόν τον πόλεμο που κράτησε "ακριβώς 11 βδομάδες, από τις 24 Μάρτη μέχρι σήμερα", είναι ο ηρωισμός αυτού του λαού που βγήκε νικητής, τόνισε ο Σλ. Μιλόσεβιτς. "Αυτή τη στιγμή, η σκέψη μας πάει στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας στον αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια του έθνους. Ολα τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν πλήρως, αλλά αυτή τη στιγμή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου (... ) 462 Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες και 114 Σέρβοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν. Δε θα είμαστε ποτέ σε θέση να τους το ανταποδώσουμε".

Ο συσχετισμός της δύναμης στην παγκόσμια σκακιέρα δε βοηθούσε. Ωστόσο, "ολόκληρο το έθνος πήρε μέρος σε αυτόν τον πόλεμο, από τα μωρά στα νοσοκομεία έως τους ασθενείς των μονάδων εντατικής θεραπείας, από τους στρατιώτες της αντιαεροπορικής άμυνας έως τους στρατιώτες στα σύνορα. Ποτέ κανείς δε θα ξεχάσει τον ηρωισμό των ανθρώπων που υπερασπίστηκαν τις γέφυρες, τους πολίτες που υπερασπίστηκαν τα εργοστάσια, τις πλατείες, τις πόλεις και τους ανθρώπους. Ο λαός είναι ο ήρωας, μπορεί αυτό να αποτελεί το πιο σύντομο συμπέρασμα αυτού του πολέμου. Οι άνθρωποι είναι οι ήρωες και θα πρέπει να νιώθουν σαν ήρωες και να συμπεριφέρονται έτσι: Με αξιοπρέπεια, υπευθυνότητα και ευγένεια".

Οποιοσδήποτε μελλοντικές συζητήσεις για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να εστιάζονται αποκλειστικά στο θέμα της αυτονομίας και σε τίποτε άλλο, καθώς "ποτέ δεν παραδώσαμε και ποτέ δε θα παραδώσουμε το Κόσσοβο". Εξάλλου, "η Ομάδα των Οκτώ και τα Ηνωμένα Εθνη εγγυώνται την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτή η διαβεβαίωση εμπεριέχεται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας. Θέματα σχετικά με πιθανή ανεξαρτησία του Κοσσόβου, που τέθηκαν πριν από την επίθεση, έκλεισαν με τη Συνθήκη του Βελιγραδίου. Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ξανά ποτέ". Γι' αυτήν ακριβώς την ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία, ο γιουγκοσλαβικός λαός αντιστάθηκε και επιβίωσε, παρά τις αντιξοότητες και την επιχειρούμενη γενοκτονία και, μάλιστα, κατορθώνοντας να επαναφέρει το θέμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. "Ερχόμενοι ενώπιον του ΟΗΕ, δεν υπερασπιστήκαμε μόνο τη χώρα μας, αλλά επαναφέραμε και τον ΟΗΕ στη διεθνή σκηνή (... ) αυτή είναι η δική μας συμβολή στον πλανήτη: Να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός μονοπολικού κόσμου, να αποτρέψουμε την αποδοχή ενός κόσμου, βασιζόμενου στις οδηγίες που δίνονται μόνο από ένα κέντρο. Νομίζω ότι αυτή η συμβολή θα είναι πολύ μεγάλη στην ανάγνωση της ιστορίας και ότι ο ηρωισμός των ανθρώπων που αντιστάθηκαν σε έναν εχθρό πολλαπλά μεγαλύτερο και ισχυρότερο θα σηματοδοτήσει το τέλος του 20ού αιώνα. Είμαι πεπεισμένος γι' αυτό".

Παράλληλα, έκανε έκκληση για ενότητα για την ανοικοδόμηση της χώρας. "Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά νέα προβλήματα, που δημιουργούν νέα καθήκοντα με το τέλος αυτής της επίθεσης και την έναρξη της ειρήνης. Να δώσουμε όλη τη φροντίδα μας σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο από όλους, στις οικογένειες αυτών που σκοτώθηκαν, σ' αυτούς που έμειναν ανάπηροι για όλη τους τη ζωή, στους εργαζόμενους και τους αγρότες και τους πολίτες, που ο πόλεμος προκάλεσε μεγάλες ζημιές και χρειάζονται βοήθεια... Ολοι χρήζουν βοηθείας. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε την ανασυγκρότηση της χώρας. Θα πρέπει αμέσως να ξεκινήσουμε να ξαναχτίσουμε τις γέφυρες, τα εργοστάσια, τους δρόμους και τα οδικά δίκτυα. Πρέπει να ξεκινήσουμε ξανά μία ευρύτατη ανάπτυξη, ώστε να αντανακλά το σφρίγος όλων των πολιτών. Και όταν μιλώ για όλους τους πολίτες μας, εννοώ όλους τους πολίτες, όλων των εθνικοτήτων. Υπερασπιστήκαμε τη μόνη πολυφυλετική κοινωνία, που έχει απομείνει ως υπόλειμμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας - αυτή είναι άλλη μία μεγάλη επίτευξη της άμυνάς μας".

Τέλος, τόνισε ότι οι διεθνείς δυνάμεις που θα έρθουν στο Κόσσοβο βρίσκονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα έρθουν στο Κόσσοβο να υπηρετούν την ειρήνη, ανεξαρτήτως από ποια χώρα προέρχονται. Ενας στρατός, που θα ακολουθεί τις οδηγίες και η οδηγία εδώ είναι η προστασία των ανθρώπων και της ειρήνης", ενώ κάλεσε πάλι σε "ενότητα, όπως στους τόσο δύσκολους καιρούς(... ) ένα σημαντικό επίτευγμα, που θα πρέπει να διατηρήσουμε και στο μέλλον(... ) για την ανοικοδόμηση της πατρίδας μας".

Βρετανοί αλεξιπτωτιστές έτοιμοι να αναχωρήσουν για Κοσσυφοπέδιο

Ο Μ. Τζάκσον ενώ αποχωρεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τα στρατιωτικά κλιμάκια

Ο Κόφι Ανάν με τους διορισμένους απεσταλμένους για τα Βαλκάνια, έτοιμοι να ανακοινώσουν τη συμφωνία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ